Flevoland 23 maart 2014
Ruim een kwart van de Flevolanders is ontevreden met de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Flevoland scoort daarmee hoger dan de andere provincies. Uit die enquête blijkt ook dat 20 procent van de Flevolanders pas in het stemhokje een keuze heeft gemaakt, veruit het hoogste percentage in Nederland. Acht op de tien ondervraagden in Flevoland vindt stemmen een belangrijk recht, terwijl in de rest van Nederland negen op de tien mensen dat belangrijk vindt.
Zeewolde 23 maart 2014
Een verkiezingsfolder van PvdA/GroenLinks in Zeewolde is in een deel van het dorp pas dit weekend bezorgd. De oproep om op de partij van lijsttrekker Jan Klop te stemmen kwam in de wijk Horsterveld drie dagen te laat. Een fout van PostNL zegt Klop, die nog gaat proberen de kosten te verhalen op het postbedrijf. De lijsttrekker moet wel beamen dat het ontbreken van de folder waarschijnlijk geen invloed heeft gehad op de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. PvdA/GroenLinks moest in Zeewolde één van de twee zetels inleveren.
Almere 22 maart 2014
D66 Almere neemt als grootste partij na de PVV de leiding in het proces om te komen tot een nieuw college van burgemeester en wethouders in de stad. D66 gaat de eerste gesprekken voeren nadat de nieuwe gemeenteraad komende donderdag is geïnstalleerd. D66-lijsttrekker René Peeters wil de verklaringen die de fractievoorzitters afleggen tijdens de installatie meenemen in de gesprekken die hij gaat voeren. De PVV gaf de formatieopdracht zaterdag terug. Volgens PVV-voorman Toon van Dijk gaat het hem niet lukken een meerderheidscollege te vormen, omdat de VVD niet met de PVV wil onderhandelen. Eerder sloten D66, PvdA en Leefbaar Almere de PVV al uit als coalitiepartner.
Almere 22 maart 2014
De PVV in Almere verkeert in crisis. Het is onduidelijk wie er nog deel uitmaakt van de PVV-fractie in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Toon van Dijk laat in een persverklaring weten dat de fractie raadslid Chris Jansen uit de fractie heeft gezet. Die zegt juist dat hij het enige overgebleven PVV-raadslid in Almere is. De onduidelijkheid begon vrijdagavond toen de Almeerse PVV-fractie afstand nam van de uitspraak van Geert Wilders over Marokkanen. Chris Jansen, de nummer 2 op de kandidatenlijst, bleef als enige achter Wilders staan en liet weten dat de andere acht PVV'ers de fractie verlaten. Die acht PVV'ers kwamen zaterdagochtend opnieuw bijeen. Fractievoorzitter Toon van Dijk verklaarde na afloop dat Chris Jansen ook voor die vergadering was uitgenodigd maar daar geen gehoor aan had gegeven. De uitlatingen die Jansen in de media heeft gedaan stroken volgens Toon van Dijk niet met wat er vrijdagavond in het fractieberaad is afgesproken. En daarom wordt Jansen uit de fractie gezet. Na het uitgaan van de verklaring van vrijdagavond is er volgens Toon van Dijk geen contact meer met Geert Wilders geweest.
Almere 21 maart 2014
Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere vindt dat PVV voorman Geert Wilders discrimineert. Op de verkiezingsavond vroeg Wilders in Den Haag aan zijn achterban of men meer of minder Marokkanen wilde. Daarop scandeerden de PVV' ers herhaaldelijk; "minder minder minder". Wilders beloofde daarop dit te gaan regelen. Volgens Jorritsma zet Geert Wilders daarmee burgers tegen elkaar op en dat kan niet. Jorritsma stelt dat zij burgemeester is van alle Almeerders en dat Wilders over een grens is gegaan. Volgens de burgemeester hebben rond de 100 Almeerders zich gemeld bij meldpunt Anti Discriminatie Bureau om aangifte tegen Wilders te doen.
Almere 21 maart 2014
De Almeerse PVV-politicus Joram van Klaveren stapt zowel uit de Tweede Kamerfractie als uit de Provinciale Statenfractie. In de kamer gaat hij verder als eenmansfractie, hij weet nog niet of hij dat ook in de Staten zal doen. De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' zijn de directe aanleiding voor zijn besluit. Vorige week werd hij nog door Wilders naar voren geschoven als kandidaat voor het burgemeesterschap in Almere. Van Klaveren zit sinds 2010 in de Tweede Kamer en kwam een jaar later ook in Provinciale Staten van Flevoland. Daarvoor was hij drie jaar gemeenteraadslid voor de VVD in Almere.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer