Almere 22 maart 2014
D66 Almere neemt als grootste partij na de PVV de leiding in het proces om te komen tot een nieuw college van burgemeester en wethouders in de stad. D66 gaat de eerste gesprekken voeren nadat de nieuwe gemeenteraad komende donderdag is geïnstalleerd. D66-lijsttrekker René Peeters wil de verklaringen die de fractievoorzitters afleggen tijdens de installatie meenemen in de gesprekken die hij gaat voeren. De PVV gaf de formatieopdracht zaterdag terug. Volgens PVV-voorman Toon van Dijk gaat het hem niet lukken een meerderheidscollege te vormen, omdat de VVD niet met de PVV wil onderhandelen. Eerder sloten D66, PvdA en Leefbaar Almere de PVV al uit als coalitiepartner.
Almere 22 maart 2014
De PVV in Almere verkeert in crisis. Het is onduidelijk wie er nog deel uitmaakt van de PVV-fractie in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Toon van Dijk laat in een persverklaring weten dat de fractie raadslid Chris Jansen uit de fractie heeft gezet. Die zegt juist dat hij het enige overgebleven PVV-raadslid in Almere is. De onduidelijkheid begon vrijdagavond toen de Almeerse PVV-fractie afstand nam van de uitspraak van Geert Wilders over Marokkanen. Chris Jansen, de nummer 2 op de kandidatenlijst, bleef als enige achter Wilders staan en liet weten dat de andere acht PVV'ers de fractie verlaten. Die acht PVV'ers kwamen zaterdagochtend opnieuw bijeen. Fractievoorzitter Toon van Dijk verklaarde na afloop dat Chris Jansen ook voor die vergadering was uitgenodigd maar daar geen gehoor aan had gegeven. De uitlatingen die Jansen in de media heeft gedaan stroken volgens Toon van Dijk niet met wat er vrijdagavond in het fractieberaad is afgesproken. En daarom wordt Jansen uit de fractie gezet. Na het uitgaan van de verklaring van vrijdagavond is er volgens Toon van Dijk geen contact meer met Geert Wilders geweest.
Almere 21 maart 2014
Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere vindt dat PVV voorman Geert Wilders discrimineert. Op de verkiezingsavond vroeg Wilders in Den Haag aan zijn achterban of men meer of minder Marokkanen wilde. Daarop scandeerden de PVV' ers herhaaldelijk; "minder minder minder". Wilders beloofde daarop dit te gaan regelen. Volgens Jorritsma zet Geert Wilders daarmee burgers tegen elkaar op en dat kan niet. Jorritsma stelt dat zij burgemeester is van alle Almeerders en dat Wilders over een grens is gegaan. Volgens de burgemeester hebben rond de 100 Almeerders zich gemeld bij meldpunt Anti Discriminatie Bureau om aangifte tegen Wilders te doen.
Almere 21 maart 2014
De Almeerse PVV-politicus Joram van Klaveren stapt zowel uit de Tweede Kamerfractie als uit de Provinciale Statenfractie. In de kamer gaat hij verder als eenmansfractie, hij weet nog niet of hij dat ook in de Staten zal doen. De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' zijn de directe aanleiding voor zijn besluit. Vorige week werd hij nog door Wilders naar voren geschoven als kandidaat voor het burgemeesterschap in Almere. Van Klaveren zit sinds 2010 in de Tweede Kamer en kwam een jaar later ook in Provinciale Staten van Flevoland. Daarvoor was hij drie jaar gemeenteraadslid voor de VVD in Almere.
Almere 21 maart 2014
Kandidaat-raadslid voor de PvdA Hassan Buyatui heeft in Almere de meeste voorkeursstemmen gekregen. Buyatui stond op de 22-ste plaats. Maar door het hoge aantal voorkeurstemmen stijgt hij naar de vierde plek op de lijst van de PvdA. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen gaf lijsttrekker John van der Pauw nog kritiek op Buyatui omdat hij op de foto was gegaan met de controversiële shariageleerde Haitham al-Haddad. De PvdA in Almere heeft 5 zetels behaald.
Almere 21 maart 2014
De VVD in Almere eist dat de Almeerse PVV afstand neemt van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. Anders gaat de VVD niet met de PVV praten over een nieuw college van burgemeester en wethouders. Dat zegt VVD-lijsttrekker Miranda Joziasse. PVV-leider Toon van Dijk heeft vrijdagochtend tegen Omroep Flevoland gezegd dat hij Geert Wilders blijft steunen en dat de ophef nergens over gaat. Joziasse wil van Van Dijk weten of dat klopt. Als Van Dijk geen afstand neemt van de uitspraken, houdt volgens haar ieder gesprek op. De PVV heeft de VVD nodig omdat veel andere partijen de PVV al voor de verkiezingen hebben uitgesloten als coalitiepartner.
Almere 21 maart 2014
De PVV in Almere begint vrijdag met eerste gesprekken om te kijken of de partij een nieuw college van burgemeester en wethouders kan vormen. Fractievoorzitter Toon van Dijk is vrijdagochtend met een belronde begonnen maar hij wil niet zeggen wat dat heeft opgeleverd. De PVV is net als vier jaar geleden met 9 zetels de grootste partij in Almere geworden. D66, met 6 zetels de tweede partij van de stad, heeft al aangegeven niet met de PVV te willen samenwerken. Ook Leefbaar en Almere en de PvdA hebben de PVV uitgesloten als coalitiepartner.
Almere 21 maart 2014
De Almeerse PVV-voorman Toon van Dijk neemt geen afstand van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. Volgens hem gaat de ophef nergens over en heeft Geert Wilders niets gezegd dat de PVV al niet acht jaar in het verkiezingsprogramma heeft staan. Wilders vroeg woensdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen'', reageerde de PVV-leider. Volgens Toon van Dijk had Wilders het over criminele Marokkanen die in Nederland zijn veroordeeld. Die zouden hun Nederlandse paspoort moeten inleveren. Ook doelde Wilders op Marokkanen die vrijwillig terugkeren naar hun vaderland.
Almere 20 maart 2014
Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland heeft 100 meldingen binnengekregen van Flevolanders die aangifte willen doen tegen Geert Wilders naar aanleiding van zijn uitspraken over Marokkanen. Dat meldt het bureau op Twitter. Wilders vroeg gisteravond tijdens een verkiezingsbijeenkomst zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen'', reageerde de PVV-leider. De uitspraken van Wilders leidde direct tot talloze reacties op onder meer de sociale media. Op Twitter werd Wilders veelvuldig vergeleken met Adolf Hitler. Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland heeft contact met het OM en de politie over de klachten over de politicus. Wilders zelf vindt dat hij niets verkeerds heeft gezegd.
Almere 20 maart 2014
Het wordt voor de Almeerse PVV een lastige klus om een college van burgemeester en wethouders te formeren. Doordat verschillende partijen hebben aangegeven niet met de PVV in zee te willen gaan is de keuzeruimte voor de partij beperkt. Voor een meerderheid in de raad moet een coalitie 20 zetels hebben. D66, Leefbaar Almere en de PvdA hebben tijdens de campagne gezegd niet met de PVV te willen samenwerken. Daardoor blijft eigenlijk alleen een combinatie van PVV, VVD, SP en CDA over. Maar inhoudelijk liggen de VVD en SP ver uiteen. Mocht de PVV geen nieuw college kunnen formeren dan komt de bal bij D66 te liggen. De meest voor de hand liggende combinatie is die met Leefbaar Almere, PvdA en VVD. Die coalitie komt uit op 20 zetels. D66 kan ook kiezen voor een linkse coalitie. Samen met Leefbaar Almere, PvdA, SP, en GroenLinks levert dat 21 zetels op. Doordat niemand D66 heeft uitgesloten kan die partij verschillende kanten op. Een een college onder leiding van D66 lijkt dan ook dichterbij dan een college onder leiding van de PVV.
Almere 20 maart 2014
De islamisering is geen breekpunt voor de PVV tijdens de collegeonderhandelingen in Almere. Dat zei lijsttrekker Toon van Dijk woensdagavond. De PVV is de grootste partij gebleven en heeft dus het initiatief in de formatie. Begin deze week nog zei Van Dijk dat de islamisering een onbespreekbaar punt is tijdens de onderhandelingen over het nieuwe college.
Almere 20 maart 2014
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was dit jaar in Almere fors lager dan vier jaar geleden. Van de stemgerechtigden ging 48,4% naar de stembus. In 2010 was dat nog 59%. Op Urk was de opkomst veel hoger dan in 2010. 80,7% van de stemgerechtigden bracht een stem uit. In 2010 bedroeg het opkomstpercentage 74,1%. In Lelystad (47,6%). Zeewolde (59,4%), Noordoostpolder (57,9%) en Dronten (56,7%) verschilde de opkomst niet veel met de vorige gemeenteraadsverkiezingen.
Almere 19 maart 2014
De PVV blijft in Almere de grootste partij met 9 zetels, zo blijkt na het tellen van 100% van de stemmen. De partij levert wel iets in. In 2010 haalde de PVV nog 21,6% van de stemmen, nu is dat 20,6%. D66 boekt een forse winst en wordt de tweede partij van Almere. De partij gaat van 3 naar 6 zetels. Collegepartijen PvdA en VVD verliezen fors. De PvdA gaat van 8 naar 5 zetels en de VVD van 7 naar 5. Andere winnaars in Almere waren Leefbaar Almere en de SP. De leefbaren gaan van 3 naar 4 zetels en de socialisten verdubbelen, van 2 naar 4 zetels. Het opkomstpercentage in Almere is wel fors lager, 48% van de Almeerders nam de moeite om naar het stembureau te gaan. Vier jaar geleden was dat nog 59%.
Almere 19 maart 2014
De eerste kiesgerechtigde van Flevoland was er woensdagochtend al vroeg bij. Het gaat om een Almeerse forens die op het station zijn stem uitbracht. De man deponeerde om 6.10 uur zijn stembiljet in de bus. Het stembureau op het station Almere Centrum ging tien minuten later open dan gepland. De sleutel was kwijt, maar een reserve-exemplaar bood uitkomst. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dit stembureau populair. Elders in Flevoland zijn de stembureaus om 7.30 uur open gegaan.
Almere 18 maart 2014
Geen van de politieke partijen in Almere heeft het contract van de VVD getekend tegen het verhogen van gemeentelijke belastingen. De VVD had het initiatief genomen omdat de partij niet wil dat de lokale lasten voor burgers de komende vier jaar stijgen. Politieke partijen konden tot dinsdag 17:00 uur reageren op de oproep, maar niemand is komen opdagen. Miranda Joziasse, lijsttrekker van de VVD, laat weten verbaasd te zijn. Volgens haar vermelden veel partijen in hun verkiezingsprogramma dat ze de lokale lasten laag willen houden. Nu geen van de partijen het VVD-contract heeft ondertekent, verwijt Joziasse partijen dat ze loze beloftes hebben gemaakt aan de kiezer.
Almere 18 maart 2014
Bij gezondheidscentrum De Notekraker in Almere is dinsdagochtend een zogenoemde 'Opa en Oma-wasstraat' geopend. Het was een ludieke actie van de SP in Almere om aandacht te vragen voor werknemers en ouderen in de zorg. In de mobiele wasstraat kreeg een aantal ouderen een symbolische wasbeurt, met behulp van een gieter en groene zeep. Volgens de SP krijgen ouderen tegenwoordig maar één wasbeurt per week, als gevolg van bezuinigingen en gebrek aan tijd. De partij schetste met deze actie een toekomstscenario waarbij ouderen in een wasstraat worden gewassen, omdat dat goedkoper en efficienter zou zijn dan persoonlijke hulp.
Almere 17 maart 2014
Over het tegengaan van de islamisering van Nederland valt niet te onderhandelen. Dat zei lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV in het TV-programma Flevoland kiest! Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond gaat de PVV in Almere met overmacht winnen. In de onderhandelingen voor een nieuw college die daarop volgen zal de partij vasthouden aan het standpunt dat de "voortwoekerende islamisering tegengehouden moet worden". Van Dijk denkt dat andere partijen wel met de PVV willen meegaan in dat standpunt. Het is voor de PVV onbespreekbaar om concessies te doen. De partij vindt daarin zijn bestaansrecht, aldus de lijsttrekker.
Almere 17 maart 2014
Geestelijk gehandicapten in Almere hebben afgelopen weekend zo'n 700 handtekeningen opgehaald als protest tegen bezuinigingen op de gehandicapten- en ouderenzorg. De actie is opgezet door cliënten van zorginstelling Triade. Zij stellen dat de bezuinigingen ten koste gaan van mensen die veel zorg nodig hebben en vinden dat niet eerlijk. De handtekeningen zijn na afloop van de actie aangeboden aan de lokale SP fractie. Die heeft beloofd om met de SP Tweede Kamerfractie in Den Haag te kijken wat er gedaan kan worden om de bezuinigingen tegen te gaan.
Almere 17 maart 2014
De VVD in Almere roept alle partijen in die stad op om de lasten voor de burgers de komende vier jaar niet te laten stijgen. De partijen zouden daarover een contract moeten tekenen, waarin deze afspraken nog vóór de verkiezingen worden vastgelegd. De VVD vraagt de partijen om dinsdag een contract van die strekking te tekenen. Twee partijen hebben inmiddels al laten weten dat ze dat contract niet zullen tekenen.
Almere 14 maart 2014
Het is niet aan Geert Wilders om een nieuwe burgemeester voor Almere aan te wijzen. Dat is de reactie van Annemarie Jorritsma op de uitspraken van de PVV-leider gister in Flevoland kiest!. De termijn van Jorritsma loopt in augustus volgend jaar af. Zelf is ze er nog niet uit of ze door wil gaan: "Daar moet ik nog goed over nadenken", zei ze vanmorgen bij BNR Nieuwsradio. Jorritsma is in ieder geval nog niet van plan om met pensioen te gaan. Over de PVV-kandidaat Joram van Klaveren wil ze niks zeggen. "Ik ga geen oordeel geven over potentiële sollicitanten. Het lijkt me wel verstandig als het iemand wordt met enige bestuurlijke ervaring", aldus Jorritsma.
Almere 13 maart 2014
Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van de PVV is bereid om volgend jaar burgemeester van Almere te worden. Dat zegt de Almeerder in reactie op uitlatingen van PVV-voorman Geert Wilders in het televisieprogramma Flevoland Kiest. Wilders vindt het logisch dat de opvolger van Annemarie Jorritsma een PVV-burgemeester is als zijn partij de grootste wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Van Klaveren zou als nieuwe burgemeester van Almere meer aandacht willen besteden aan de veiligheid in de stad.
Almere 13 maart 2014
Volgend jaar zou er een PVV-burgemeester in Almere aangesteld moeten worden. Dat zei Geert Wilders donderdagmiddag in het live-televisieprogramma Flevoland Kiest. De ambtstermijn van Annemarie Jorritsma loopt na twaalf jaar af en volgens Wilders is het logisch dat de grootste partij in de gemeenteraad de burgemeester levert. De PVV-voorman schuift Tweede Kamerlid Joram van Klaveren uit Almere naar voren als kandidaat. Wilders zei in hetzelfde gesprek dat de PVV de komende vier jaar graag wil meebesturen in Almere. De partij zat de afgelopen jaren in de oppositie.
Almere 11 maart 2014
De Almeerse PvdA is er niet blij mee dat de nummer 22 op hun kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, Hassan Buyatui, op de foto staat met de controversiële shariageleerde Haitham al-Haddad. Al-Haddad is omstreden vanwege zijn extremistisch uitspraken. Zo zegt hij dat afvalligheid van de Islam wordt gezien als hoogverraad en dat daar de doodstraf op hoort te staan. De foto werd vorige maand genomen tijdens een bezoek dat Al-Haddad bracht aan de Moslimjongeren Almere. PvdA-fractievoorzitter John van der Pauw zei na afloop van die bijeenkomst te zijn geschrokken van wat hij daar hoorde. Hij wil dan ook dat zijn kandidaat-raadslid afstand neemt van de uitspraken van al-Haddad. Buyatui heeft er geen moeite mee dat de foto gemaakt is. Hij stelt na herhaaldelijk vragen de extreme denkbeelden van al-Haddad niet te delen.
Almere 11 maart 2014
De nummer 9 op de kandidatenlijst van de SP in Almere, Gerard Mulder, is overleden. Dat heeft de partij bekend gemaakt. Mulder overleed zondag na een kort ziekbed. Hij wordt door de partij omschreven als een door en door sociale man en een echte SP'er. In verband met het overlijden van Gerard Mulder schort de SP de campagne-activiteiten op tot en met donderdagochtend.
Almere 8 maart 2014
De PvdA in Almere wil de komende vier jaar 2.000 betaalbare woningen realiseren. Dat staat in een plan dat zaterdagmiddag aan de partijleider Diederik Samsom is overhandigd. Hij bracht een bezoek aan Almere om zijn partij te steunen. In het plan gaat het vooral om starterswoningen met een oppervlakte van tussen de zestig en negentig vierkante meter. Die zouden rond de 100.000 euro moeten kosten. Volgens lijsttrekker John van der Pauw is dat nu mogelijk omdat de marktomstandigheden zijn veranderd. Bouwers zouden fatsoenlijke woningen aanbieden die nog geen 60.000 euro kosten. De PvdA pleitte eerder voor de oprichting van de zogeheten regiecorporatie zodat goedkopere huurwoningen gebouwd kunnen worden. Maar na onderzoek bleek dat niet haalbaar te zijn.
Almere 7 maart 2014
Minister president Mark Rutte heeft in Almere het ondernemersplein geopend. Het ondernemersplein is gevestigd in het stadhuis. Het bundelt de dienstverlening van verschillende overheidsinstanties. Ondernemers kunnen op één plek terecht voor het starten van een onderneming, bedrijfsinformatie en het regelen van aanvragen en vergunningen. De Kamer van Koophandel is ook opgenomen in het ondernemersplein.
Almere 7 maart 2014
De ChristenUnie Almere maakt er geen probleem van dat een van hun kandidaatraadsleden heeft gefraudeerd met de aangifte van vennootschapsbelasting, onder valse voorwendselen een hypotheek heeft geprobeerd aan te vragen en een schuld van 7 miljoen euro heeft. Volgens de ChristenUnie is het ook niet kwalijk dat hij de partij niet op de hoogte heeft gebracht van zijn verleden en is zijn handelen niet in strijd met de gedragscodes van de partij. Omroep Flevoland is in bezit van stukken waar dit alles uit blijkt. In 2009 kwam het vastgoedbedrijf van Hans van Dijk in de problemen. De kandidaat voor de ChristenUnie investeerde in woningen, maar zijn zakenpartner kon de rekeningen van de aannemer niet meer betalen waardoor het project klapte. Er ontstond een schuld die inmiddels is opgelopen tot ruim zeven miljoen euro. Bij zijn toelating tot de schuldsanering in 2009 verzweeg hij een boekenonderzoek van de belastingdienst. Uit dat onderzoek blijkt dat zijn belastingschuld niet te goeder trouw is ontstaan, dat hij verwijtbaar heeft gehandeld en dat hij persoonlijk aansprakelijk is gesteld voor niet betaalde vennootschapsbelasting. Ook heeft Van Dijk geprobeerd met valse inkomensgegevens en een fictief dienstverband een hypotheek bij de ABN Amro aan te vragen. In 2012 oordeelde het hof in Leeuwarden dat er voldoende redenen waren om hem uit de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen te zetten en hem persoonlijk failliet verklaren. Strafrechtelijk is Van Dijk niet vervolgd. Bij zijn kandidatuur voor de ChristenUnie heeft hij het partijbestuur niet volledig ingelicht over zijn verleden. Lijsttrekker Roelie Bosch wist dat er iets speelde en dat er financiële problemen waren, maar kende niet de details. Zij was niet op de hoogte van de omvang van de schuld of de problemen met de belastingdienst. Toch blijft de partij achter hun kandidaat staan. Volgens Bosch is Van Dijk het slachtoffer geworden van een malafide zakenpartner. Ook na het lezen van verschillende juridische stukken blijft zij vertrouwen in hem houden. Hoewel in de gedragscode van de ChristenUnie staat dat ChristenUnie-politici eerlijk, integer, betrouwbaar en politiek geloofwaardig moeten zijn en hun publieke gedrag niet strijdig mag zijn met de uitgangspunten van de ChristenUnie, denkt zij dat hij van waarde is voor de partij en de Almeerse politiek. De ChristenUnie wil Van Dijk dan ook handhaven als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend is dat voordat de stukken aan het licht kwamen, de ChristenUnie Almere op haar website schreef dat Van Dijk ruime ervaring in het vastgoed heeft en nu aan het werk is als senior consultant. Bij navraag bleek echter dat Van Dijk op dit moment een bijstandsuitkering heeft en probeert weer aan het werk te gaan als consultant. De partij heeft de website inmiddels aangepast en de passage over de werkervaring van Van Dijk verwijderd. Volgens Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten Bing is het aan de partij of Van Dijk geschikt is als raadslid. Er zijn geen juridische bezwaren voor een raadslidmaatschap. Het manco van gedragscodes is volgens Emile Kolthoff van Bing dat het aanwijzingen zijn en er geen sancties tegenover staan als iemand zich er niet aan houdt of aangehouden heeft. Hans van Dijk wil zelf niet inhoudelijk reageren en laat dat aan de lijsttrekker over, Roelie Bosch.
Almere 5 maart 2014
Oud-wethouder van Almere Arvid Gundersen is afgelopen vrijdag op 94-jarige leeftijd overleden. De SP, de partij waar hij de laatste jaren lid van was, heeft dat bekendgemaakt. Gundersen, Noor van geboorte, werd in 1993 wethouder in Almere voor de Almere Partij. Nog in datzelfde jaar moest hij alweer aftreden, omdat hij werd beschuldigd van verkrachting. De zaak werd door het Openbaar Ministerie geseponeerd, maar zijn politieke carrière was voorbij. Wel bleef hij betrokken en was hij ook nog enige tijd lid van Leefbaar Almere en later de SP. Volgens Ans DeSumma, van de Almeerse SP, was Gundersen een zeer gewaardeerd lid. De laatste maanden was hij minder actief, vanwege ziekte. Arvid Gundersen is woensdag gecremeerd. " @FlevolandNieuws : Almere - Oud-wethouder Arvid Gundersen (94) overleden #flkiest http://t.co/0QA4RtCZTj " Arvid was een bijzondere man... — Wouter Ruifrok (@RuifrokW) 5 maart 2014
Almere 5 maart 2014
De PVV in Almere wil de subsidie aan de lokale omroep RTV Almere stopzetten. Dat meldt fractievoorzitter Toon van Dijk naar aanleiding van een brief die de programmaraad van RTV Almere aan de gemeente heeft gestuurd. Volgens Van Dijk geeft die brief een inkijkje in de wanorde bij de zwaar gesubsidieerde stadsomroep. Binnen het bestuur van de lokale omroep is al langere tijd een conflict over het beleid. Volgens de programmaraad heeft dat geleid tot een onwerkbare situatie. De programmaraad vraagt nu aan de gemeente om te bemiddelen in het conflict.
Almere 4 maart 2014
De fractievoorzitters van de politieke partijen in Almere gingen dinsdagavond met elkaar in debat over actuele thema's. In de raadszaal van het stadhuis gingen zij in discussie over werkgelegenheid, zorg, betaalbaar wonen en armoedebestrijding. Het debat was georganiseerd door lokaal FNV zodat de kiezer zich kon laten informeren over de verschillende standpunten. Zo'n 75 Almeerders waren op het debat afgekomen.
Almere 4 maart 2014
De Partij voor de Vrijheid en de PvdA in Almere zijn bij de start van het televisie-programma Flevoland Kiest! stevig met elkaar in debat gegaan. Het onderwerp was veiligheid. Volgens de PVV heeft de gemeentelijke aanpak tegen inbraken gefaald. Het college van burgemeester en wethouders heeft het volgens lijsttrekker Toon van Dijk laten gebeuren dat het aantal inbraken in vier jaar tijd is verdubbeld. De partij wil meer speciale teams inzetten om de criminaliteit terug te dringen. Ook zouden Marokkaanse daders teruggestuurd moeten worden naar Marokko. De PvdA vindt dat mensen die aan de onderkant van de maatschappij zitten, meer perspectief geboden moet worden. Volgens lijsttrekker John van der Pauw gaat het niet goed in Nederland en komen meer mensen in de verleiding om het criminele pad op te gaan. Hij wil dat de gemeente schoonmakers, beveiligers en groenwerkers in dienst neemt.
Almere 3 maart 2014
De gemeenteraadsverkiezingen worden veel te veel gedomineerd door de landelijke politiek. Dat moet veranderen, vindt raadsgriffier Jan Dirk Pruim van Almere. De Haagse kopstukken van de partijen trekken alle aandacht naar zich toe en zien de lokale verkiezingen vooral als een peiling over hun beleid in de Tweede Kamer. Pruim pleit er daarom voor dat gemeenten zelf hun verkiezingen gaan organiseren. Dan kunnen gemeenten zelf de verkiezingsdatum uitschrijven, waardoor ze niet meer overal op dezelfde datum zijn.
Almere 2 maart 2014
De PvdA in Almere pleit voor de aanleg van een nieuw evenemententerrein langs de A27, waar concerten kunnen worden gehouden zonder dat omwonenden last hebben van herrie. Nu worden de evenementen gehouden op het Atlantisstrand bij het Weerwater. Bewoners van De Gouwen in Almere Haven klagen vaak over de harde muziek die daar te horen is. De PvdA heeft het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd.
Almere 26 februari 2014
"U wilt de apartheid invoeren in deze stad". Met deze woorden reageerde Frits Huis van Leefbaar Almere gisteravond op Toon van Dijk van de PVV tijdens een lijsttrekkersdebat in Almere. Het debat was georganiseerd door de lokale krant Almere Vandaag en cultuurcentrum Corrosia en ging over allerlei onderwerpen, zoals economie, onderwijs en veiligheid. Vooral PVV-standpunten over de islam en Marokkanen wekten irritaties bij Leefbaar Almere. Ook D66 en PvdA waren kritisch ten opzichte van de uitlatingen van de PVV. Tijdens het debat gaven PvdA, Leefbaar Almere en D66 al aan niet deel te nemen in een eventueel college met de PVV.
Almere 26 februari 2014
Op het Stadhuisplein konden Almeerders woensdag meedoen aan de wedstrijd steunkousen aantrekken. De snelste deelnemer kon dat in 30 seconden, maar de meeste recordpogingen liepen veel moeizamer. Om aandacht te vragen voor de bezuinigen van het rijk op de zorg startte GroenLinks in Almere de campagne 'Stop de Stopwatch'. Thuiszorg-werkers kregen negentig seconden om kousen aan te trekken. Voor de meeste deelnemers bleek dat niet te doen. GroenLinks riep mensen op een petitie te tekenen tegen de bezuinigingen.
Almere 25 februari 2014
Nieuwe partijen in Almere zijn verontwaardigd over de opzet van een lijsttrekkersdebat dat woensdagavond in Corrosia plaatsvindt. De Almere Partij, Groen Liberaal, de Partij van de Dialoog en Henk van Ingen van de blanco lijst krijgen een minuut om zich voor te stellen, maar mogen niet debatteren met de 'grote' partijen. De partijen vinden dat de kiezer op die manier nauwelijks de kans krijgt om kennis te maken met de nieuwe partijen en hun standpunten. Ze maken daarom geen gebruik van het voorstelminuutje en gaan hun eigen mini-debat opzetten in het café bij Corrosia.
Almere 24 februari 2014
Almere krijgt er dit jaar 66 agenten bij en ook komen er in Flevoland 34 rechercheurs bij. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid gezegd op een verkiezingsbijeenkomst van de VVD in Almere. Tijdens die bijeenkomst pleitte VVD-lijsttrekker Joziasse voor een offensief tegen illegale hennepteelt. De politie moet volgens haar vaker hennepteams inzetten om wietteelt op te sporen. Ook wil de VVD huis aan huis geurkaarten verspreiden. Die kaarten geven de geur van een wietplantage af zodat Almeerders de geur voortaan makkelijker kunnen herkennen en de politie kunnen inschakelen. Opstelten zei een groot voorstander te zijn van de invoering van de hennepgeurkaart. Foto's: Jori Faber
Almere 24 februari 2014
De fractie van GroenLinks in Almere is geschrokken van het grote aantal heftige reacties op het dragen van een hoofddoek tijdens de raadsvergadering van vorige week. De vrouwelijke raadsleden van de partij droegen een hoofddoek vanwege uitspraken van PVV-fractievoorzitter Van Dijk. Die zei zich te ergeren aan het aantal vrouwen met een hoofddoek in de stad. Daarop besloten de vrouwelijke raadsleden van GroenLinks een statement te maken door een hoofddoek te dragen. Volgens fractievoorzitter Willy-Ann van der Heijden heeft de actie 'iets in de samenleving geraakt.' Ze kreeg veel positieve, maar ook hele negatieve reacties op de actie. Met name via de reactiefunctie op nieuwssites gaven veel mensen hun mening. Bij de negatieve reacties zaten geen ernstige bedreigingen. De partij staat nog steeds achter de actie en is ook niet van plan de vrijheid van meningsuiting te laten inperken door negatieve reacties.
Almere 24 februari 2014
GroenLinks in Almere komt in actie tegen de door het rijk opgelegde bezuinigingen van 2 miljard euro op de zorg. Om daarvoor aandacht te vragen houdt de partij woensdagmiddag een wedstrijd 'steunkousen aantrekken' op het Stadhuisplein. Voorbijgangers kunnen proberen binnen 90 seconden die kousen bij een etalagepop aan te trekken. Die 1,5 minuut is de landelijke norm voor thuiszorg-werkers om kousen aan te trekken. Door de actie wil GroenLinks mensen oproepen een petitie te tekenen tegen de bezuinigingen.
Almere 23 februari 2014
De Almeerse PvdA-wethouder Henk Mulder maakt zich zorgen over de manier waarop de samenleving aankijkt tegen politiek bestuurders. Dat zegt Mulder in de zondageditie van het programma Over Flevoland Gesproken . Hij zegt dat hij het pijnlijk vindt om bij het campagnevoeren te horen te krijgen dat hij een zakkenvuller is en uit op de macht. Henk Mulder, die elf maanden geleden begon als wethouder in Almere, wil desondanks na de verkiezingen graag door in die functie. Hij wil het liefst verder op de post ruimtelijke ordening, maar is ook in voor andere portefeuilles.
Almere 20 februari 2014
De vrouwelijke leden van GroenLinks in Almere droegen donderdagavond tijdens de wekelijkse gemeenteraadsvergaderingen een hoofddoek. Daarmee protesteren zij tegen de uitspraken van PVV fractievoorzitter Toon van Dijk. Die zei onlangs bij Omroep Flevoland zich te ergeren aan de hoeveelheid Islamitische vrouwen met een hoofddoek. De partij spreekt van een on-Nederlands straatbeeld op de Almeerse markten. GroenLinks is het daar niet mee eens en wil uitbeelden dat er niets mis is met het dragen van een sluier.
Almere 20 februari 2014
De PVV in Almere wil niet dat de ontheffing op de ingezetenenplicht van de wethouders Mulder en Anker wordt verlengd. De gemeenteraad bespreekt donderdagavond of de twee wethouders opnieuw ontheffing op de ingezetenenplicht krijgen. Door zo'n ontheffing hoeven ze niet naar Almere te verhuizen. De PVV is tegen een ontheffing. Maar mocht de ontheffing toch worden verlengd, dan hoopt de partij in ieder geval dat deze niet automatisch met een jaar wordt verlengd. Fractievoorzitter Toon van Dijk pleit in dat geval voor een ontheffing tot er een nieuw college is. Almere geeft jaarlijks tienduizenden euro's uit aan vervoerskosten voor de in Leeuwarden en Den Haag woonachtige wethouders. Wethouder Mulder kostte Almere tussen maart en december 2013 bijna 50.000 euro. Voor wethouder Anker is tussen mei 2012 en december 2013 ruim 85.000 euro betaald. Wethouder Mulder in de periode 21 maart 2013 tot 31 december 2013 Aandeel afschrijvingskosten dienstauto's: € 14.307 Brandstofverbruik: € 4.262 Inzet Chauffeurs: € 18.798 Taxiritten*: € 12.133 * Indien dienstauto's bezet zijn, verrekening op basis van een raamcontract Declaraties km's eigen auto: € 195   Totaal: € 49.695   Wethouder Anker in de periode van 1 mei 2012 tot 31 december 2013 Aandeel afschrijvingskosten dienstauto's: € 18.536 Brandstofverbruik: € 5.432 Inzet Chauffeurs: € 35.365 Taxiritten*: € 25.982          * Indien dienstauto's bezet zijn, verrekening op basis van een raamcontract Declaraties km's eigen auto / ov: € 696               Totaal: € 86.011
Almere 14 februari 2014
PVV-lijsttrekker Toon van Dijk ergert zich aan het grote aantal hoofddoekjes op de markten in Almere. Dat stelt hij in de zaterdageditie van Over Flevoland Gesproken, in een toelichting op het verkiezingsprogramma van de Almeerse PVV. In dat verkiezingsprogramma hekelt de partij het on-Nederlandse straatbeeld in Almere. Dat is een verwijzing naar de hoofddoekjes, zegt Van Dijk. Hij wil daar paal en perk aan stellen door de invloed van de islam terug te dringen.
Almere 13 februari 2014
Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart doen vijf partijen mee die nog geen zetel hebben in de gemeenteraad. GroenLiberaal, de Partij van de Dialoog, en de blanco lijst zijn helemaal nieuw in het politieke landschap van Almere. De Almerepartij/OPA beweging en de Klimaat en OmgevingsPartij deden vier jaar geleden ook al mee aan de verkiezingen maar behaalde geen zetel. Almere Liberaal is ook een nieuwe naam op de lijst maar zit al in de raad. De partij komt voort uit Trots op Nederland die in 2010 een zetel behaalde. De lijsttrekkers voor de zittende partijen zijn al bekend. PVV: Toon van Dijk PvdA: John van der Pauw VVD: Miranda joziasse GroenLinks: Willy-Anne van der Heijden Leefbaar Almere: Frits Huis D66: René Peeters SP: Ans Desumma CDA: Froukje de Jonge Almere Liberaal: Martin Sinke ChristenUnie: Roelie Bosch
Almere 8 februari 2014
De Almeerse VVD-wethouder van financiën Mark Pol gaat andere partijen aanspreken op de betaalbaarheid van hun voorstellen in verkiezingstijd. Dat kondigt hij aan in de zondageditie van het programma Over Flevoland Gesproken. Het stoort de wethouder dat in veel Almeerse verkiezingsprogramma's de financiële onderbouwing ontbreekt. Mark Pol staat tweede op de lijst van de VVD, en wil na de gemeenteraadsverkiezingen graag door als wethouder van financiën. Mocht hij niet opnieuw wethouder worden, dan blijft hij lid van de gemeenteraad.
Almere 6 februari 2014
De PVV in Almere wil plegers van misdrijven aan de virtuele schandpaal nagelen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de politieke partij. Op de website www.schandpaalalmere.nl moeten alle daders van onder meer inbraken en overvallen met foto te zien zijn. Of het plan juridisch haalbaar is, heeft de partij nog niet uitgezocht. De Bond van Wetsovertreders (BWO) gaat een klacht over het plan indienen bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Volgens de bond mogen gegevens en foto's niet zomaar op een site neergezet worden. Volgens de bond had de Vereniging Eigen Huis 2011 een vergelijkbaar plan. Toen legde het CPB een last onder dwangsom op. Dat moet volgens hen ook bij het idee van de PVV gebeuren.
Almere 5 februari 2014
De Partij van de Dialoog in Almere is uit elkaar gevallen omdat er niet te communiceren viel met de oprichter en nummer 2 van de partij Andy Knijpinga. Dat zegt de voormalige lijsttrekker Henk Willem van Ingen. Afgelopen weekend hakte hij de knoop door en stapte uit de partij. Hij doet nu met een blanco lijst mee, dus zonder partijnaam. Van Ingen nam afscheid van de Partij van de Dialoog omdat Knijpinga nooit op vergaderingen zou komen en totaal onbereikbaar zou zijn. Ook zou Knijpinga onvoldoende actief zijn geweest om ondersteunende verklaringen te krijgen. De oprichter van de partij neemt de kritiek voor kennisgeving aan. De Partij van de dialoog blijft ingeschreven voor de verkiezingen.
volg ons op facebook
advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer