Lelystad 21 maart 2014
In Lelystad zijn drie kandidaten met een allochtone achtergrond met voorkeurstemmen in de nieuwe gemeenteraad gekozen. Hicham Ismaili Alaoui van de Inwonerspartij kreeg zoveel stemmen, dat hij van plaats zes naar plaats drie is opgeschoven. Omdat ook andere kandidaten voorkeurstemmen kregen, is de oorspronkelijke nummer drie, Gerben Laagland, buiten de boot gevallen. Bij de PvdA kreeg Moes El Mhassani zoveel voorkeurstemmen uit de Marokkaanse gemeenschap, dat hij van de zevende naar de derde plaats is opgeschoven. Dit gaat ten koste van zittend raadslid Emiel van der Herberg. De uit Turkije afkomstige Kadir Aksoy kreeg 410 voorkeurstemmen, genoeg voor een tweede plaats in de fractie. Als nummer drie is Judith Boertjens gekozen, maar zij staat haar zetel af aan zittend raadslid Bas de Reus.
Lelystad 20 maart 2014
Advocate Els Lucas uit Lelystad gaat niet opnieuw aangifte doen tegen Geert Wilders na diens uitspraken over Marokkanen woensdagavond. Wel zegt ze blij te zijn dat sinds woensdagavond al honderden andere Nederlanders aangifte of melding van discriminatie hebben gedaan. De PVV-leider baarde woensdag opzien door tijdens de verkiezingsavond te beloven dat hij ervoor gaat zorgen dat er minder Marokkanen in Nederland komen. Els Lucas deed in 2007 met enkele anderen aangifte tegen Wilders wegens aanzetten tot haat, discriminatie en groepsbelediging. Uiteindelijk werd de politicus door de rechter vrijgesproken. Volgens Lucas loopt Wilders ditmaal een groter risico om vervolgd te worden, omdat hij een complete bevolkingsgroep discrimineert.
Lelystad 19 maart 2014
De VVD en de Inwonerspartij behalen in Lelystad allebei 5 zetels en zijn daarmee de grootste partijen in de Lelystadse raad. De VVD heeft wel 2 zetels verloren. De Partij van de Arbeid is de grote verliezer en gaat van 7 naar 4 zetels. De SP verdubbelt het zetelaantal en gaat van 2 naar 4. De Partij voor Lelystad komt uit het niets met 3 zetels in de raad en OPA plus komt met 1 zetel in de raad. Het opkomstpercentage in Lelystad is 47,6 procent. Dat is ongeveer hetzelfde als vier jaar geleden, toen gingen 48,8 procent van de Lelystedelingen naar het stembureau.
Lelystad 19 maart 2014
Dennis Beek van de partij Zuivere Politiek Lelystad is vanochtend aangesproken op het illegaal plakken van verkiezingsposters. Dat gebeurde op de Stationsdreef in Lelystad. Volgens de gemeente Lelystad werd Beek niet op heterdaad betrapt, maar zagen milieuambtenaren natte posters hangen op plekken waar die niet zijn toegestaan. De gemeente Lelystad deed begin deze week aangifte van illegaal plakken. Dat gebeurde nadat een aantal daklozen in opdracht van Dennis Beek alle verkiezingsborden en verschillende gebouwen in Lelystad hadden beplakt met posters van Zuivere Politiek Lelystad.
Lelystad 18 maart 2014
De gemeente Lelystad heeft aangifte gedaan bij de politie omdat er verkiezingsposters op het stadhuis zijn geplakt en op andere eigendommen van de gemeente. Op verschillende plekken in de stad waren afgelopen weekend posters geplakt van de politieke partij Zuivere Politiek Lelystad, terwijl dat alleen mag op de daarvoor bestemde verkiezingsborden. De gemeente heeft een schoonmaakbedrijf ingeschakeld om de posters te verwijderen. Volgens de gemeente heeft dat 820 euro gekost.
Lelystad 17 maart 2014
De Inwonerspartij Lelystad is een onderzoek gestart naar Fred Hagen, hun nummer 21 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is erg geschrokken dat hij veroordeeld is voor het in bezit hebben van kinderporno. Hagen moest vorig jaar voor de rechter komen. Die legde hem een boete van 1000 euro op en een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Het kandidaat-raadslid zit tot 2015 nog in zijn proeftijd. De partij was niet op de hoogte van de veroordeling. De Inwonerspartij heeft de eerste tien kandidaten van haar lijst naar eigen zeggen goed gescreend. Deze kandidaten hebben allemaal een verklaring moeten ondertekenen dat ze van onbesproken gedrag zijn. Voor de kandidaten die lager op de lijst staan hebben ze deze procedure niet gevolgd. Volgens voorzitter Reinier Kalmijn is het de cultuur bij de Inwonerspartij dat zoveel mogelijk leden op de lijst komen. Fred Hagen was vier jaar geleden ook kandidaat en de partij zag er geen risico in om hem dit keer weer op de lijst te zetten. Volgens Kalmijn is de partij nu een onderzoek gestart op basis van hoor en wederhoor. "Als we alles boven water hebben en met iedereen hebben gesproken, trekken we conclusies", zegt hij. Omdat Hagen op dit moment in het ziekenhuis ligt, is de kans klein dat dat al voor de verkiezingen aanstaande woensdag gebeurt. Ook Omroep Flevoland kon hem om die reden niet om een reactie vragen. De Inwonerspartij gaat het samenstellen van de kandidatenlijst evalueren. De kans dat de 74-jarige Hagen in de gemeenteraad van Lelystad komt is klein. De partij heeft op dit moment vijf zetels. Alleen door middel van voorkeursstemmen kan hij worden gekozen. Een veroordeling vormt geen belemmering voor een raadslidmaatschap.
Lelystad 15 maart 2014
De lijst Zuivere Politiek Lelystad heeft tot ergernis van andere politieke partijen in de stad alle verkiezingsborden in het centrum volgepakt met hun eigen verkiezingsposter. Bij elke verkiezing beloven de partijen dat ze niet over elkaars poster heen plakken en dat iedere partij evenveel ruimte heeft op zo'n bord. De actie zorgt binnen de partij voor verdeeldheid. Anita de Harde, nummer 2 op de lijst van Zuivere Politiek Lelystad, is zo boos over het gedrag van haar partijgenoten dat ze laat weten dat ze met onmiddellijke ingang de partij verlaat. Luc Baaten van de Inwonerspartij Lelystad roept de ZPL op om hun plakkers beter te instrueren.
Lelystad 12 maart 2014
De gemeente Lelystad laat de natuur in de nieuwe woonwijk Warande de komende jaren haar gang gaan. De gemeente hoopt dan op termijn nieuwbouwwoningen te kunnen aanbieden in een gebied waar al volwassen bomen, struiken en planten zijn gegroeid. Vanwege de crisis op de woningmarkt worden ook in Lelystad in een lager tempo woningen gebouwd dan verwacht. Bouwlocaties liggen daardoor langer braak. Mensen die al in Warande wonen hebben via een enquête aangegeven dat ze liever aankijken tegen natuur die zich spontaan ontwikkelt dan tegen braakliggend terrein.
Lelystad 12 maart 2014
De gemeenteraad van Lelystad stemt ermee in dat de aanpak van het Stadhuisplein uit handen wordt gegeven aan een marktpartij. Vijf bedrijven mogen vertellen op welke manier zij gehoor willen geven aan de ideeën die de inwoners eerder al hebben ingebracht. Het bedrijf dat de opdracht dan daadwerkelijk krijgt bepaalt de invulling van het nieuwe Stadhuisplein. De gemeente gaat er alleen op toezien dat er aan de gestelde randvoorwaarden wordt voldaan. De hoop is dat er op deze manier een creatiever plan op tafel komt dan wanneer de gemeente zelf de details in gaat vullen. Het is de bedoeling dat het plein in 2015 op de schop gaat.
Lelystad 11 maart 2014
De Lelystadse VVD-fractie heeft afgezien van een motie van wantrouwen tegen wethouder Wout Jansen. Vorige week nog dreigden de liberalen met een motie vanwege fouten in de boekhouding van de parkeerinkomsten. Er zat een verschil van 170,000 euro tussen het derde kwartaal van 2012 en hetzelfde kwartaal van 2013. De VVD zag dinsdagavond in de raadsvergadering af van een aangekondigde motie van wantrouwen tegen Jansen. Evert Marseille van de VVD stelt dat een motie te veel op een verkiezingsstunt zou lijken. Bovendien heeft Jansen aangegeven na de verkiezingen niet meer terug te komen.
Lelystad 9 maart 2014
Wim Bussink van het CDA uit Lelystad zat zaterdagavond in het VARA-programma De Kwis. In dit spel kon Sybrand Buma, partijleider van het CDA, spreektijd winnen voor een lokale CDA-fractie. Buma fietste tegen een wielrenner uit Flevoland. Deze vertegenwoordigde Jack Schoone, lijsttrekker van Leefbaar Lelystad. Eén van de twee politici mocht spreken zolang zijn fietser voorstond. Buma bleek uitstekende benen te hebben, want hij zorgde ervoor dat Schoone het zwijgen werd opgelegd.
Lelystad 4 maart 2014
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een motie van GroenLinks aangenomen om te onderzoeken hoeveel werkgelegenheid de uitbreiding van Lelystad Airport oplevert of kost. GroenLinks denkt dat er in de toeristische en recreatieve sector banen verloren gaan, omdat bijvoorbeeld kampeerders wegblijven door overvliegende vliegtuigen. De partij wil dat de uitkomsten van het werkgelegenheidsonderzoek worden betrokken bij de businesscase, die de Schiphol Group voor Lelystad Airport maakt. Deze businesscase moet in april klaar zijn.
Lelystad 28 februari 2014
De verkiezingsborden in Lelystad hangen helemaal vol. Daar kwam de Partij voor Lelystad achter toen ze gisteren verkiezingsaffiches wilde ophangen. De partij heeft met de gemeente Lelystad gebeld maar die is niet van plan om meer borden neer te zetten. De gemeente heeft de borden eerder al laten vergroten omdat ze te klein waren voor de 17 partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De Partij voor Lelystad kreeg nu het advies om haar affiches maar over die van andere partijen heen te plakken.
Lelystad 24 februari 2014
De Lelystadse gemeenteraad houdt veel te weinig toezicht op het onderwijs in de stad. De politiek heeft een wettelijke controlerende taak, maar daarvan komt in de praktijk weinig terecht. Dat vindt de Lelystadse onderwijsdeskundige Ed Schüssler, oud-conrector van de Scholengemeenschap Lelystad (SGL). Als voorbeeld noemt Schüssler de afwachtende rol die het college van b en w en de raad innamen bij de plannen om drie scholen in het voortgezet onderwijs te fuseren. De politiek had de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad ter verantwoording moeten roepen, maar deed dat niet. Schüssler is pessimistisch dat de situatie na de verkiezingen verandert. Hij constateert dat partijen in hun programma's nauwelijks op hun controletaken in gaan.
Lelystad 21 februari 2014
De Inwonerspartij Lelystad kan na de verkiezingen geen beroep doen op Wout Jansen voor het wethouderschap. Jansen, oprichter van de partij, maakt dat morgen bekend in het tv-programma Over Flevoland Gesproken. Hij wijst op het huidige politieke klimaat, en naar de aanvallen van coalitiepartner VVD op zijn partij. Eerder trad Jansen al terug als lijsttrekker van de Inwonerspartij vanwege gezondheidsredenen. Korte tijd later bleek hij toch fit genoeg om door te kunnen als wethouder, maar daar ziet hij nu alsnog vanaf.
Lelystad 19 februari 2014
Wethouder Wout Jansen van Lelystad moet begin volgende week met cijfers en een analyse komen over de verliezen op het betaald parkeren in de stad. Dat is dinsdagavond afgesproken tijdens een debat in de gemeenteraad, waarin vooral VVD en PvdA de wethouder het vuur na aan de schenen legden. Jansen moest zich verantwoorden voor een tekort van 170.000 euro over het derde kwartaal van vorig jaar. VVD en PvdA vonden dat er te veel onduidelijkheid is over de parkeerinkomsten en dat de wethouder onvoldoende duidelijkheid over de cijfers gaf. Hij krijgt nu de gelegenheid die cijfers volgende week alsnog aan de raad te presenteren.
Lelystad 18 februari 2014
De gemeenteraad van Lelystad stelt dit jaar 120.000 euro beschikbaar voor de zeilwedstrijden van Alpari World Match Racing Tour in Lelystad. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Om het internationale zeilevenement bij Bataviahaven te kunnen houden is veel geld nodig. De organisatie heeft de gemeente Lelystad en de provincie de komende drie jaar om 600.000 euro subsidie gevraagd. Dit jaar wil de huidige raad wel geld geven. De nieuwe gemeenteraad moet na de verkiezingen beslissen voor de jaren erna. Het is nog niet bekend wat de provincie geeft. Joop van Diest, directeur van Bataviahaven, zei eerder dat als er geen subsidie wordt gegeven, de wedstrijden van World Match Racing Tour niet doorgaan.
Lelystad 14 februari 2014
De nummer vijf op de kandidatenlijst van de Groep Hop voor de gemeenteraadsverkiezingen in Lelystad in maart is definitief van de kandidatenlijst geschrapt. Dit besliste de Raad van State vrijdagochtend na een rechtszaak die Groep Hop had aangespannen tegen het Centraal Stembureau in Lelystad. Het gaat om Karin Olde Weghuis. Zij moest zich bij het Centraal Stembureau legitimeren met een geldig identiteitsbewijs maar haar ID-kaart bleek 3,5 maand te zijn verlopen. Groep Hop wilde dat ze alsnog op de lijst mocht staan. Maar de Kieswet staat niet toe dat kandidaten een ongeldig ID-bewijs overleggen, zegt de Raad van State.
Lelystad 13 februari 2014
In totaal doen er zeventien partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Bijna de helft van deze partijen stonden niet op de kieslijst in 2010. Afsplitsingen van andere partijen en naamswijzigingen zijn oorzaken voor de hoeveelheid nieuwe namen. Lijst Simon Polman is een afsplitsing van de SP en Partij van der Kleij heeft haar oorsprong bij de PvdA. In deze gevallen is een raadslid uit de partij gezet en gestapt. Trots op Nederland is overgegaan in Lelystads Belang en de STADS-partij is tegenwoordig bekend als Bindend Lokaal. Bij OPA-plus zijn de eerste vijf kandidaten oud-leden van de Inwoners Partij. Naast de wijzigingen in de politiek zijn er ook nieuwe deelnemers. Partij voor Lelystad, Groep HOP en Zuivere Politiek Lelystad. Naast de nieuwe partijen doen ook de zittende partijen mee. De lijsttrekkers daarvan zijn bekend. VVD: Janneke Sparreboom PvdA: Jop Fackeldey Inwoners Partij: Luc Baaten ChristenUnie: Elly van Wageningen GroenLinks: Sjaak Kruis CDA: Wim Bussink D66: Peter Schot Lelystads Belang: Wim Raijmakers SP: John van den Heuvel Leefbaar Lelystad: Jack Schoone Bindend Lokaal: Cok Homan Lijst Simon Polman: Simon Polman Partij van der Kleij: Emmy van der Kleij
Lelystad 5 februari 2014
Groep Hop gaat toch meedoen aan de verkiezingen. Eerder meldde lijsttrekker Geert Weber dat hij niet meer mee ging doen nadat hij tegengewerkt zou zijn door de gemeente. Op het moment dat Weber zijn steunverklaring voor zijn partij wilde inleveren bleek de balie gesloten. Volgens de gemeente is dat gebruikelijk in de middag en staat het overal vermeld. Het eerste programma-onderdeel van groep Hop is langere openstelling van de burgerbalie.
volg ons op facebook
advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer