Noordoostpolder 20 maart 2014
Willem Keur van de VVD, Aart Reusing van het CDA en Margriet van de Velde van D66 is het gelukt om met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Noordoostpolder te komen. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt op basis van een voorlopige telling. De definitieve lijst komt vrijdagochtend. De voorkeurstemmen van Van de Velde zorgen ervoor dat huidig wethouder Paul Vermeulen niet rechtstreeks in de raad kan komen. Door de voorkeurstemmen van Willem Keur van de VVD wordt Theo Jorna voorlopig buiten de raad gehouden. Aart Reusing van het CDA verdringt Van Erp. Alleen als kandidaat-raadsleden boven het drietal in het nieuwe college gekozen worden, komen ze alsnog in de raad.
Noordoostpolder 19 maart 2014
Het CDA blijft de grootste partij in de Noordoostpolder. Uit de voorlopige zetelverdeling wordt duidelijk dat de partij 6 zetels krijgt. Waarschijnlijk gaat de restzetel ook naar de christen-democraten. De ChristenUnie-SGP volgt op de tweede plaats met 5 zetels. Dat is 1 zetel meer dan vier jaar geleden. Nieuwkomer SP komt met 3 zetels in de raad. PvdA-GroenLinks halveert en gaat van 4 naar 2 zetels. VVD verliest 2 zetels en gaat van 5 naar 3. ONS Noordoostpolder en Politiek Unie blijven net zoals vier jaar geleden steken op 3 zetels. Het definitieve opkomstpercentage in de gemeente Noordoostpolder is 57,9 procent. Vier jaar geleden was dat 58,3 procent.
Noordoostpolder 15 maart 2014
Een opmerking van oud-PvdA-wethouder Wouter Ruifrok van Noordoostpolder over de vergelijking van Geert Wilders met Hitler is zeer onverstandig. Dat zegt PvdA-lijsttrekker Rien van der Velde. Vrijdag ontstond commotie omdat een PvdA bestuurder Wilders vergeleek met Hitler. Ruifrok heeft daar begrip voor. Op Twitter schreef Ruifrok: "Wat Wilders systematisch doet is erger". Lijsttrekker Rien van der Velde van de PvdA in Noordoostpolder distantieert zich van die opmerkingen. Hij vindt het onverstandig van Ruifrok die als lijstduwer op de kieslijst van de PvdA staat.
Noordoostpolder 12 maart 2014
Een coffeeshop in Emmeloord is nu ook voor de VVD in Noordoostpolder bespreekbaar. Lijsttrekker Bouke Wielenga zei dat in het radioprogramma Forum van Omroep Flevoland. D66, PvdA, SP en de PvvP in Noordoostpolder spraken zich al eerder uit voor de komst van een coffeeshop. Tot nu toe heeft de gemeente dat nooit toegestaan. VVD-er Wielenga zei zich ook voor te kunnen stellen dat de wietteelt wordt gelegaliseerd. Partijgenoot en minister Ivo Opstelten verzet zich daar juist hevig tegen.
Noordoostpolder 12 maart 2014
De gemeente Noordoostpolder gaat akkoord met de aanwijzing tot Rijksmonument van de Poldertoren in Emmeloord, het Waterloopbos in Marknesse en de Gereformeerde Kerk in Nagele. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed had de selectie gemaakt en de gemeente Noordoostpolder om advies gevraagd. Na overleg met eigenaren en andere belanghebbenden heeft de gemeente een positief advies uitgebracht. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt in het najaar een definitief besluit. De Poldertoren in Emmeloord en de Gereformeerde Kerk in Nagele zijn op dit moment al gemeentelijk monument.
Noordoostpolder 12 maart 2014
De gemeente Noordoostpolder heeft goed gehandeld met het verkeersbesluit voor de wegen in het centrum van Emmeloord. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald. Een aantal omwonenden had bezwaar gemaakt tegen het verkeersbesluit, waarbij de snelheid op de wegen rond De Deel terug wordt gebracht naar 30 kilometer per uur. De bezwaarmakers vinden onder meer dat de gemeente op deze manier aan zijn verplichting probeert te ontkomen om woningen te isoleren tegen geluidslawaai. De Raad van State vond de argumenten van de omwonenden niet voldoende onderbouwd.
Noordoostpolder 11 maart 2014
Het CDA in de Noordoostpolder presenteerde dinsdag een onderzoek naar het gebrekkige bereik van mobiele telefoons in de gemeente. Fractievoorzitter Henk Suelmann van het CDA overhandigde burgemeester Van der Werff een inventarisatie van klachten die bij het CDA waren binnen gekomen. De klachten over slecht mobiel bereik komen onder andere uit Espel en Creil. Het CDA hoopt dat de burgemeester de aanbieders van mobiele telefonie kan aansporen de kwaliteit van de dekking snel te verbeteren.
Noordoostpolder 10 maart 2014
Lokale partij ONS Noordoostpolder wil opheldering van het college over de inhuur van externe adviseurs. Volgens de raadsfractie huurt de gemeente soms adviesbedrijven in die niet uit Noordoostpolder komen. De partij vindt dit nadelig voor specialisten uit de eigen gemeente. ONS wil onder meer weten of het klopt dat onlangs een adviesbureau uit Drenthe betrokken was bij de dorpsvisie van Marknesse. ONS wil weten hoeveel geld dit kostte en hoe het bedrijf deze opdracht kreeg. De partij pleit voor een eigen 'Adviesbureau Noordoostpolder.' Dit lokale panel van specialisten op het gebied van economie, zorg, maatschappij en toerisme zou het college ook prima van advies kunnen voorzien.
Noordoostpolder 3 maart 2014
Een hoorzitting over strengere regels voor de verkoop van drank in sportkantines en buurthuizen in Noordoostpolder is druk bezocht. De buurthuizen willen graag feestjes blijven organiseren want daarmee spekken zij hun kas. Horeca Nederland vindt dat sportkantines niet in kroegen moeten veranderen. Officieel mag er tot een uur na de wedstrijden alcohol geschonken worden, maar in de sportkantine wordt dat vaak niet nageleefd. Met de input van de verenigingen en Horeca Nederland worden de nieuwe regels opgesteld. De gemeenteraad van Noordoostpolder moet die nog goedkeuren.
Noordoostpolder 24 februari 2014
D66 in Noordoostpolder wil het drugsgebruik onder jongeren in Emmeloord laten onderzoeken. Dat maakte fractievoorzitter Gaston Vilé gisteravond bekend tijdens een politiek café over het gebruik van wiet. D66 is voorstander van het legaliseren en reguleren van de teelt van cannabis, zodat de wietteelt uit de criminele sfeer kan worden gehaald. Tweede Kamerlid Magda Berndsen van D66 vindt dat er in Emmeloord zeker behoefte is aan een coffeeshop omdat nu vaak op straat wordt gedeald. Een goede coffeeshophouder kan voorlichting geven en zorgen voor veilige softdrugs zonder ijzervijzel en pesticiden.
Emmeloord 24 februari 2014
D66-Noordoostpolder wil een coffeeshop in Emmeloord. Bovendien willen de Democraten de teelt van en handel in wiet legaliseren. Dat zei de nummer drie van de Democraten, Wim van Wegen uit Bant, maandagmorgen op Omroep Flevoland. Van Wegen wil de komende raadsperiode werken aan een coffeeshop in Emmeloord. D66-Noordoostpolder houdt vanavond met Kamerlid Magda Berndsen een discussie over de vraag 'wiet of niet'.
Noordoostpolder 17 februari 2014
Wethouder Willy Schutte zal de raad in Noordoostpolder van alle belangrijke zaken over de centrumontwikkeling op de hoogte houden. Dat beloofde hij maandagavond. Ook zal het college geen beslissingen over de samenwerking met projectontwikkelaar Provast nemen voordat de raad is geïnformeerd. Schutte deed de toezegging nadat de oppositie met een motie dreigde die het college aan banden zou leggen over de nieuwbouw op De Deel. Wethouder Schutte zag dat als een motie van wantrouwen. Na een schorsing vertrouwde de oppositie op de toezeggingen van de wethouder en trok de motie in. Aanleiding voor het debat is het feit dat Projectontwikkelaar Provast heeft aangegeven de centrumplannen niet te kunnen financieren.
Noordoostpolder 17 februari 2014
De oppositie in de gemeenteraad van Noordoostpolder probeert maandagavond met een motie grip te krijgen op de ontwikkelingen in het centrum. Projectontwikkelaar Provast krijgt de financiering van de nieuwbouw op de Deel niet rond. En dat baart een aantal partijen grote zorgen. Zij willen dat het college geen beslissingen meer neemt voordat de raad daar zijn zegje over heeft gedaan. Eerder wilden de partijen het college onder curatele stellen. Daar was geen meerderheid voor. Nu die motie is afgezwakt bestaat de kans dat hij wordt aangenomen.
Noordoostpolder 14 februari 2014
Op mysterieuze wijze verdwijnen er posters van de PvvP van de verkiezingsborden in de Noordoostpolder. Lijsttrekker Teun Nijdam weet niet precies hoe deze posters verdwijnen, maar het lijkt er op dat iemand ze expres van de borden heeft gehaald. Het gaat enkel om de posters van de PvvP die ontbreken. De lijm kan volgens Nijdam niet het probleem geweest zijn. D66 heeft dezelfde lijm gebruikt om de posters te plakken als de PvvP. De D66-posters zitten nog op de verkiezingsborden. Teun Nijdam weet nog niet of hij nieuwe posters gaat plakken, omdat er te weinig geld is om nieuwe te maken.
Noordoostpolder 13 februari 2014
In de Noordoostpolder doen negen partijen mee aan de verkiezingen. De enige nieuwe partij die meedoet is de SP. Een andere verandering in het politieke landschap is de samenwerking van de PvdA en GroenLinks. Beide partijen gaan verder met een gecombineerde lijst. De ChristenUnie en de SGP blijven ook een combinatielijst houden. In 2010 deed de Nederlandse Moslim Partij mee, dit jaar staat deze partij niet ingeschreven voor deelname. De lijsttrekkers van de deelnemende partijen zijn bekend. CDA: Hennie Bogaards VVD: Bouke Wielenga ChristenUnie-SGP: Andries Poppe ONS Noordoostpolder: Berthoo Lammers Politieke Unie: Wiemer Haagsma PvdA-GroenLinks: Rien van der Velde D66: Gaston Vilé Partij voor vrije Poldermensen: Teun Nijdam SP: Tjitske Hoekstra
Noordoostpolder 11 februari 2014
Er lijkt geen meerderheid in de gemeenteraad van Noordoostpolder om het college van b en w onder curatele te stellen wat betreft De Deel. Collegepartij D66 zal een motie van de oppositie niet steunen. VVD, ONS Noordoostpolder en de Politieke Unie willen dat een delegatie van de gemeenteraad voortaan de gesprekken voert met projectontwikkelaar Provast over de nieuwbouw van het centrum in Emmeloord. D66 overwoog om de motie te steunen, maar laat via Twitter weten daar toch van af te zien. @teunnijdam Hoi Teun. Ja hoor, die witte rook is er: we gaan de motie niet steunen. — Wim van Wegen (@WimvanWegen) 10 februari 2014
Noordoostpolder 10 februari 2014
"Willem Keur heeft als wethouder de grootste blunders gemaakt". Dat schrijft wethouder Willy Schutte van Noordoostpolder op Twitter. Hij reageert daarmee op een motie van VVD-raadslid Keur die zelf ooit wethouder is geweest. De VVD komt met steun van de oppositiepartijen Politieke Unie en Ons Noordoostpolder met een voorstel om het college onder curatele te stellen. Alleen nog de gemeenteraad zou zich met het dossier De Deel mogen bezighouden. Vorige week werd bekend dat er voorlopig niet gebouwd wordt op het plein, omdat de projectontwikkelaar Provast de financiering niet rond krijgt. De oppositiepartijen vinden dat opeenvolgende colleges en wethouders de zaak niet goed hebben behartigd. Volgens de gemeente kan de raad een college niet onder curatele stellen. Volgens de oppositie kan dat wel. Waar was Keur toen hij nog onderhandelde ? Hij wil komende week naar Provast Dat had hij eerder moeten doen Verkiezingpraatjes — Willy Schutte (@Willy_Schutte) February 9, 2014 Keur wil het college onder curatele stellen Was dat maar met hem gedaan Hij heeft als wethouder de grootste blunders gemaakt. — Willy Schutte (@Willy_Schutte) February 9, 2014
Noordoostpolder 9 februari 2014
Oppositiepartijen VVD, ONS Noordoostpolder en de Politieke Unie willen het college van B en W onder curatele stellen wat betreft De Deel. Dat betekent dat alleen de raad voortaan zich nog met dit dossier mag bemoeien. Op 17 februari dienen die partijen een motie hierover in. Daarin gaat de oppositie voorstellen om een delegatie van de gemeenteraad in gesprek te laten gaan met de projectontwikkelaar Provast. Volgens de oppositie onderhandelt Noordoostpolder nu ruim 10 jaar met Provast. Volgens VVD'er Willem Keur wordt de oppositie gesteund door collegepartij D66. Gaston Vilé, fractievoorzitter van D66, houdt een slag om de arm. Door slechte contracten is de gemeente er niet in geslaagd de projectontwikkelaar de nieuwbouw in het centrum van Emmeloord te laten realiseren. Dat kost de gemeenschap 500.000 euro rente per jaar. Verantwoordelijk wethouder Willy Schutte doet op Twitter de opmerkingen van Keur af als verkiezingspraatjes. Hij vraagt zich af waarom de VVD'er afgelopen donderdag in de raad niets van zich liet horen.
Noordoostpolder 9 februari 2014
De Partij van vrije Poldermensen wil dat de Poldertoren een museum wordt voor de geschiedenis van de Noordoostpolder. Daarnaast moet de VVV in de toren onderdak krijgen. De toren, waar veel gemeenschapsgeld in geïnvesteerd is, krijgt daarmee weer een belangrijke publieke functie aldus de PvvP. Bovendien vindt de partij het vreemd dat het enige grote museum over de polder nu in Lelystad staat. Historische zaken uit dit museum moeten, wat betreft de Poldermensen, weer terug naar de polder.
Noordoostpolder 8 februari 2014
Oppositiepartij Politieke Unie in Noordoostpolder vraagt zich af of het college van burgemeester en wethouders wel een volwaardige partner is in grote bouwprojecten. Donderdag werd duidelijk dat de centrumplannen vertraging oplopen omdat de projectontwikkelaar de afspraken niet kan nakomen, en dat is niet het eerste project waarbij de gemeente op problemen met de ontwikkelaar stuit. De Politieke Unie stelt dat het vertrouwen in het college beschadigd is en heeft schriftelijke vragen gesteld. De partij wil erachter komen of B&W wel capabel is om een dergelijk traject met een ontwikkelaar te doorlopen. Ook oppositiepartij VVD is verbijsterd over de laatste ontwikkelingen en stelt dat er nooit een goede risico-analyse voor het centrumplan is opgesteld.
Noordoostpolder 6 februari 2014
Projectontwikkelaar Provast kan zijn afspraken om het stadshart van Emmeloord te bouwen niet nakomen. Dat liet wethouder Willy Schutte donderdagavond aan de gemeenteraad weten. Provast heeft aangegeven dat belegger Altera zich heeft teruggetrokken. Daarom kan de projectontwikkelaar niet beginnen met bouwen. De kwestie zorgt voor een gat van 12 miljoen euro in de begroting van Noordoostpolder. De gemeente ging ervan uit dat de grond van de Deel aan Provast verkocht zou worden. Dat geld heeft de gemeente al aan andere zaken uitgegeven. Zolang er niet gebouwd wordt, is de gemeente 500.000 euro aan rente per jaar kwijt. Het college van burgemeester en wethouders wil nu Provast meer tijd geven om op een later moment toch met de ontwikkeling te beginnen. De gemeenteraad van Noordoostpolder is verbijsterd over de ontwikkelingen.
volg ons op facebook
advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer