Oude foto's uit de oorlog

NOORDOOSTPOLDER • Ma 18 november 2019 | 13:30 • Maandag 18 november 2019 | 13:30

Omroep Flevoland is samen met het NIOD op zoek naar oude foto's om daar een expositie mee te maken. Veel oude foto's uit de oorlog liggen bij Batavialand en in het Flevolands archief. Die foto's zijn al heel bekend, zegt Aukje van der Molen uit Noordoostpolder.

Van der Molen is op zoek naar foto's uit het dagelijks leven. Zoals foto's die ze gekregen heeft van Freek Polter en Klaas Waslander. Polter kon vlak voor de razzia op 12 november niet meer onderduiken in Groningen. Daarom ging hij naar de polder, maar hij werd een paar dagen later afgevoerd.

Bevrijding
Flevoland werd op 17 april 1945 bevrijd. Urk pas een paar dagen later, op 20 april. Door een Canadese Jeep. De foto daarvan liet de Commissaris van de Koning vorige week zien.

Flevoland was een belangrijke plek. Er zijn hier vliegtuigen neergestort, piloten zijn de polder uit geholpen. Tegen het einde van de oorlog zijn hier ook wapendroppings geweest.

Een half jaar na de bevrijding keerden er nog mensen terug vanuit Duitsland. Sommige mensen zijn door de Amerikanen opgepakt als krijgsgevangenen, omdat de Amerikanen dachten dat de Nederlanders Duitsers waren.

Foto's
Er kunnen foto's ingestuurd worden naar meerdere musea in de provincie. Binnenkort kan dat ook bij het Historisch Centrum in Noordoostpolder. Van der Molen: "We sturen de foto's in voor een landelijk project. De foto's kunnen gedigitaliseerd worden." In dat landelijk project worden uiteindelijk 100 foto's gekozen.

Deel artikel