GEZWAM ROND DE DAM ZONDAG TE ZIEN BIJ OMROEP FLEVOLAND!

Het evenement ‘Gezwam rond de Dam’, oftewel het Flevolands Kampioenschap Buutreednen in Kraggenburg is zondag 16 februari overdag de gehele dag bij Omroep Flevoland te bekijken.

Het is een traditie in Kraggenburg, het buutreednersfestival dat voorafgaat aan het jaarlijkse carnaval. ‘Gezwam rond de Dam’ wordt op zaterdag 15 februari voor de 28e maal gehouden en vindt plaats in het Hol van carnavalsvereniging de Zotte Leeuwkes, oftewel hotel/restaurant Van Saaze in Kraggenburg.

Tijdens het evenement laten zeven zwammers zien hoe goed ze zijn in het op grappige wijze vermaken van het publiek. Deelnemers mogen maximaal 11 minuten, staande in de ton, de zaal vermaken met ludieke grappen.

Winnaar van vorig jaar was Nick Schuttenbeld uit Rutten. Als debutant wist hij de titel Flevozwammer van 2019 te bemachtigen. Ook dit jaar doet Nick mee. Hij mag de spits afbijten. Alle andere deelnemers zijn dit jaar debutanten:

- Sjaak Bakker uit Emmeloord
- Wout van Keulen uit Kraggenburg
- Sjoerd van Vilsteren uit Luttelgeest
- Peter Paul Frijlink uit Creil
- Johan Oenema uit Tzummarum
- Jeldert Oenema uit Biddinghuizen

De jury staat dit jaar onder leiding van loco-burgemeester Wiemer Haagsma. Hij wordt ondersteund door Marian Henselmans, Jan Dekkers, comedian Imko Karperien en buutreedner Robert van Loenhout. De avond wordt muzikaal ondersteund door de blaaskapel de Meneamer Feintjes en De Uitlopers.

De verrichtingen van de zwammers zijn zondag 16 februari overdag de gehele dag tot 17.00 uur op TV te zien. Het programma wordt telkens herhaald.