Live uitzending Triatlon Almere: Challenge Almere-Amsterdam

OMROEP FLEVOLAND ZENDT EUROPEES KAMPIOENSCHAP TRIATLON ALMERE LIVE UIT

Omroep Flevoland zendt de triatlon van Almere (Challenge Long Distance Almere-Amsterdam) live uit via TV, website en app. De uitzending begint zaterdag 14 september om 7.00 uur ’s ochtends en eindigt om 17.00 uur.

Dit jaar wordt het Europees kampioenschap 2019 in Almere gehouden. De snelste mannen komen na ongeveer acht uur over de finish en de eerste vrouwen doen een uur langer over 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en de afsluitende marathonloop van ruim 42 kilometer. De eerste Nederlander die binnenkomt mag zich tevens Nederlands kampioen noemen.

De triatlon van Almere, die al sinds 1983 jaarlijks gehouden wordt is de bekendste hele triatlon van Nederland. Pioniers waren Axel Koenders en Almeerder Gregor Stam. Koenders won de triatlon maar liefst vier keer, net als Jan van der Marel en Gerrit Schellens.

Bij de vrouwen was Cora Vlot goed voor vier overwinningen. Andere bekende winnaars zijn Katinka Wiltenburg, Thea Sybesma en Heleen bij de Vaate die allen driemaal als eerste over de streep kwamen.

De zwem-, fiets- en looponderdelen beginnen allemaal op de Esplanade, het plein aan de rand van het Weerwater grenzend aan het stadshart. Vorig jaar won bij de mannen de Sloveen Jaroslav Kovacic. Hij verbeterde het 19 jaar oude parcoursrecord van Jan van der Marel met twee minuten: 7 uur, 55 minuten en 44 seconden. Bij de vrouwen was Yvonne van Vlerken de snelste in een tijd van 9 uur en 3 seconden.