Gemeente sluit deal met Microsoft

ALMERE
De gemeente Almere heeft een deal met Microsoft gesloten om langer door te kunnen werken met Windows XP. Officieel stopt Microsoft volgende maand al met de ondersteuning van dit besturingssysteem.

Almere is nog volop bezig met de overstap naar het modernere Windows 7. Omdat dit besturingssysteem ook goed met andere software van de gemeente moet samenwerken, zijn aanvullende tests nodig.

Volgens de gemeente duurt het tenminste tot september voor alle testen zijn afgerond. Microsoft zal de XP-computers in Almere daarom ook na april ondersteunen. Hieraan zijn kosten verbonden. Hoeveel kan de gemeente nog niet zeggen.

reacties (31)

 • Iemand..

   

  Beste Kitty, Er zitten verschillen in. Een serverpark van een bank, staat niet op de locatie van een bank. Die staat heel ergens anders, in een (co-)located datacenter. Waar jij op reageert is de verbinding van een bankmedewerker zelf. Totaal niet te vergelijken. Want hackers pakken niet de bankmedewerker, maar de servers...

  reageer
 • Iemand

   

  Mensen roepen zomaar dingen, maar vergeten dat beveiliging bij de voordeur begint... Windows XP achter een goede firewall is nog altijd veiliger dan een volledig geupdate Windows 7 pc in een thuisnetwerk... Vind die statement van die onderzoeksjournalist dan ook gewoon een loze kreet en vooral het napraten van de Amerikaanse media (die sindskort ook weten dat WinXP op bepaalde departementen draait in de VS).

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is maar wat je een serieus bedrijf noemt. Banken horen daar wat mij betreft niet bij. Nog niet zo lang geleden had men bij mijn bank nog Windows 2000 werktstations, terwijl die Windows-versie al tijden niet meer werd ondersteund.

  reageer
 • Rinus Loof

   

  gebruik jij internet? Ja? Joh, tcp/ip ((internet) is Open Source. Net als Apache waarop 80% van de webservers draait

  reageer
 • Kitty

   

  Tuurlijk en daarom hebben ze zeker ook nooit problemen... Ik moet hier erg om lachen, want banken zijn een vd kwetsbare bedrijven die constant worden aangevallen door hackers. Om maar even "iets te roepen"

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Fiber

   

  Niet zomaar wat roepen, niet alle banken en automaten zijn via KPN bediend, dat zijn er maar een paar.

  reageer
 • George

   

  Die draaien op een directe verbinding van KPN met VPN tunnel, daar kom je van buiten nooit bij, niet zomaar wat roepen....

  reageer
 • Bas

   

  Te laat! Zoals je van ambtenaren mag verwachten. En wie gaat hier voor betalen? Juist de burger, dus is er ook geen enkele motivatie om het voortaan anders te doen. Bedankt, gemeente Almere.

  reageer
 • George

   

  Die draaien op een directe verbinding van KPN met VPN tunnel. daar kom je van buiten never nooit niet bij. is een eigen directe verbinding..niet zomaar wat gaan roepen...

  reageer
 • hk

   

  Haha serieuze bedrijven zoals banken hebben ook nog steeds XP hoor. O.a. in hun pinautomaten, dus dat kan nog lachen worden.

  reageer
 • Jhon

   

  Ik denk dat het veel duurder is om alle client-server applicaties van de gemeente over te zetten naar open source dan wat doe licentie kosten zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten voor het opleiden van de mensen. Bij de gemeente gebruiken ze echt niet alleen office.

  reageer
 • We hebben het hier over desktop pc's, niet over servers. Die serieuze bedrijven draaien veelal een UNIX systeem, de hobby servers meestal een Linux systeem.

  reageer
 • Je doelt zeker op München, 10 jaar bezig, zelf een Linux versie moeten ontwikkelen en nu onderhouden. 15.000 pc's omgezet, iedereen erop moeten trainen, Alleen ALLE grote belangrijke programma's draaien NOG STEEDS op een Windows platform, daar de leveranciers niets in Linux zien. Dus alleen de standaard programma's draaien nu op een Munix systeem.

  reageer
 • Ja hoor, je draait thuis zeker dezelfde programma's, als die de gemeente mee moet werken.

  reageer
 • George

   

  Voor de overheid vallen de licentiekosten wel mee. Die krijgen grote kortingen om Windows te gebruiken. Ze kunnen alleen niet overstappen omdat heel veel software alleen onder Windows werkt. Vine draaien is ook geen oplossing met meerdere applicaties. Ze gebruiken ook niet alleen maar Office.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Vreemd.... serieuze bedrijven (waaronder de meeste internetproviders) gebruiken meestal juist géén Windows.....

  reageer
 • bijlbal

   

  Open source is absoluut mogelijk. 't Is een kwestie van moed en koele berekening. Voor de MS-licenties kun je heel wat mannetjes aan het werk zetten. Overigens is de Duitse overheid al jaren geleden overgegaan op open office, nog voor het door ORacle was ingenomen. Je moet gewoon de ballen hebben om het te doen, en echte automatiseerders in dienst nemen, en geen klikkerdeklik hobbyisten.

  reageer
 • wim

   

  dat weet ik wel.en dat kan ook makkelijk als je maar de boel goed beveiligd haha want ik lees de reacties allemaal zo mooi over windows xp en dat de gemeente traag is.maar sommige ziekenhuizen werken zelfs nog met xp.ik zelf werk nog met vista,want windows 7 wil ik niet en wiindows 8.1 ook niet.dus ik wacht nog een paar maanden dan komt windows 9 uit en dat lijkt mij een fijne windows,nu blijkt maar weer hoe goed iedereen hier op de hoogte is haha want ik hoor niemand over windows 9 met de vertrouwde start knop en menu die er weer standaard in zit

  reageer
 • hk

   

  Jij als burger mag ook XP blijven gebruiken hoor.

  reageer
 • Kees Klik

   

  Wat een onzin. Open source is geen optie vanwege support, slechte beschikbaarheid van specifieke toepassingen en matige interoperabiliteit. Niet aan beginnen dus en open source lekker in de hobby sfeer laten .

  reageer
 • flevoburger

   

  Tja, het gaat weer eens over gemeenschapsgeld en dan zijn ze bij de overheid niet zo kritisch hè. Gemeente sluit deal met Microsoft...... Het is echt al een hele tijd bekend dat Microsoft stopt met XP. Hier is sprake van laakbaar handelen en wordt gemeenschapsgeld verkwist! Ga dit maar eens uitleggen aan de burgers die bij de voedselbank lopen.

  reageer
 • Jos '56

   

  Welkom in 2001 ?? was je wel wakker toen je dit typte??

  reageer
 • Ab van Dammingen

   

  Helemaal mee eens. Open Source is een prima alternatief. Ook voor de gemeente. Thuis werk ik met Ubuntu. ...

  reageer
 • xprezzo

   

  tja,als je elke 4jaar een nieuwe computer wilt kopen en dan de helft van je computertijd kwijt bent aan virus scanners dan moet je vooral doorgaan met windows. helemaal met je eens. laten we gewoon eens op school beginnnen met het promoten van bv en office. Kan net zoveel en kost inderdaad niets. zelf een mac draaien van 7 jaar oud. draait nog net zo snel. ik ben nog geen windows pc tegen gekomen die zo oud is en nog steeds snel is. misschien te overwegen? initieele aanschaf iets hoger maar veel veiliger en makkelijk. maar ja dan heeft de it afdeling weer niets te doen he?

  reageer
 • Dronten

   

  Helemaal mee eens. Absurt dat de gemeente Almere nog steeds XP gebruikt.. Welkom in 2001.

  reageer
 • R.

   

  Lastige als gemeente is wel dat je afhankelijk bent van leveranciers voor bijvoorbeeld je uitkeringen- of burgerzakensoftware. Hiervoor zijn slechts enkele spelers op de markt die bij mijn weten allemaal Windows als besturingssysteem vereisen. Wat mij vooral verbaast is dat er wordt overgestapt naar wederom verouderde Windows versie, maar dat kan uiteraard ook weer een gevolg zijn van de softwareleveranciers. Wat ik absoluut niet kan verkroppen (als belastingbetaler) is dat er extra kosten gemaakt moeten worden omdat April niet als deadline gehaald is!

  reageer
 • wim

   

  dus wij als burger moeten wel over stappen maar een gemeente die ook met de crisis kampt hoeft niet over te stappen.hoezo crisis oplichters zijn het

  reageer
 • hk

   

  Jammer dat er weer zo laks met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen. Dat xp ondersteuning stopt, is al heel lang bekend. Die kosten voor de extra aan te kopen ondersteuning zouden geheel voorkomen zijn geweest als men gewoon ervoor had gezorgd op tijd de zaken op orde te hebben.

  reageer
 • Reactie

   

  Als de verantwoordelijke ambtenaren van de ICT op tijd wakker waren geworden, waren ze wel op tijd klaar en was een deal niet nodig geweest. Want overstappen naar een nieuw OS moet sowieso gebeuren, dus deze deal moet extra geld hebben gekost. Zonde....

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Het probleem is dat niet veel mensen om kunnen gaan met een open-source OS zoals linux, je moet je mensen opleiden dat kost ook geld, niet alle apparatuur en software is compatibel met een open OS. De gemeente is gewoon te laat overgestapt op windows 7, net als vele gemeenten, dit brengt helaas weer extra kosten met zich mee die voorkomen hadden moeten en kunnen worden.

  reageer
 • Rinus Loof

   

  Jammer dat de gemeente niet de mogelijkheid voor Open Source ten baat neemt. Goedkoper, flexibeler, veiliger en dit voorkomt een vendor lockin. Alhoewel het officiele beleid Open Source tenzij is, is de marketingkracht van Microsoft zodanig, dat bijna geen enkele overheid het aandurft om over te gaan op Open Source, alhoewel ernin het buitenland genoeg voorbeelden zijn dat het kan. Microsoft strijkt bi de overheid meer dan 100 miljoen aan licentiekosten op, enmis onderhevog aan de patriotsact. Dit betekent dat alle informatie binnen de gemeente Almere in principe raadpleegbaarbis voor de Amerikaanse overheid. Closed source, waar men dus niet van weet wat er geprogrammeerd is, is een risico vokr een overheid, die eigenlijk niet genomen mag worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert