"Almere is veel te lang doorgegaan met Windows XP"

ALMERE
De gemeente Almere is veel te laat begonnen met de overstap van het verouderde Windows XP naar Windows 7. Dat zegt onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gespecialiseerd in ict-beveiliging.

Volgens hem kan de privacy van inwoners mogelijk in het geding komen. De extra ondersteuning die Almere bij Microsoft heeft ingekocht is volgens hem een lapmiddel, waarbij alleen de ergste beveiligingslekken zullen worden gedicht.

De Winter spreekt van een paniekreactie, om fouten goed te maken die een gevolg zijn van slechte planning en een onprofessioneel softwarebeleid. Omdat de gemeente nu voor de veiligheid afhankelijk is van Microsoft, kan dit bedrijf volgens de Winter hiervoor elke gewenste prijs berekenen.

reacties (13)

 • Normaal mens

   

  Klinkt weer heel dramatisch, maar is het niet. Een maand geleden stond al in alle kranten dat 45 % van alle overheden en bedrijven dit probleem per 8 april heeft. Amsterdam heeft laten weten in 2015 pas met een oplossing te komen. Goed dus dat Almere er iets aan doet... En dat klinkt toch weer heel anders.

  reageer
 • MKM

   

  Veel huis-tuin- en keukenapplicaties zijn browser-gebaseerd. Veel business-applicaties bij de gemeente ongetwijfeld nog niet. Windows beheren is iets anders dan Linux beheren, dat laatste is meer specialistisch en ook voor gebruikers lastiger omdat velen het niet kennen. Neemt niet weg dat de gemeente gewoon te laat is.

  reageer
 • Dat krijg je, als je reageert op iets, maar het "fijne" ervan niet weet. Almere heeft NIETS met de schaatshal van doen, is een private kwestie.

  reageer
 • willem haven ( dronte)

   

  Dat krijg je als je alles betaald met geld van een ander Wel een schaatsbaan maar de pc , s

  reageer
 • Typische reactie van de Winter.#mogelijk in het gedrang# Als hij zo'n specialist is, moet hij duidelijker zijn, het is WEL of Niet een probleem. Maar wat is hij eigenlijk zelf? Iemand, waarvan zijn eigen mail gehackt is, die met valse gegevens tracht te bewijzen, dat iets niet goed is, met valse badges probeert gebouwen binnen te dringen? Dat alles onder het mom, ik ben journalist, dus ik mag het.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Dergelijke verzoeken om informatie kan je beter bij de gemeente indienen (WOB-verzoek) dan hier bij Omroep Flevoland denk ik.

  reageer
 • hk

   

  Precies, en gaat de verantwoordelijke ambtenaar nu voor straf drie maanden op zijn salaris gekort worden? Of, wie weet, vanwege grof wanpresteren gewoon ontslagen? Je zult als uitkeringsgerechtigde een klein foutje maken - maar DIT ja dat kan natuurlijk gewoon, hier zal wel weer niemand verantwoordelijk voor zijn.

  reageer
 • Reactie

   

  Wat is de reactie van de verantwoordelijke ambtenaar? Is het een keuze met argumenten? Of was het een kwestie van onkunde? Ik wil het graag weten.

  reageer
 • mark

   

  van uit het stadhuis maar met geld blijven smijten voor onzin projectjes , maar een beetje knappe pc kan er niet betaald worden

  reageer
 • Ariane

   

  Wat weet die de Winter ervan? Zolang ze geen Internet gebruiken op de werkplek is er niets aan de hand. En waarom zou men nu nog naar Win7 gaan? Daar vele, zoniet alle, applicaties browser gebaseerd zijn kun je net zo goed een Linux variant inzetten met een browser. Dan heb je voorlopig ook geen nieuwe computers nodig ook. Linux haalt veel meer prestatie uit een systeem. Overigens zal vrijwel al het kader wel een tablet hebben. Net als bij de meeste overheden. Dus hen kan het niet bommen. Die doen alleen browsen, soc media of email check en geen dwingend werk met applicaties.

  reageer
 • Rinus

   

  Alweer een zwart ict gat in Almere. Domme zuinigheid geeft grote kosten.

  reageer
 • tja

   

  super moderne stad, je vindt ze niet beter

  reageer
 • roy036

   

  moderne stad met ouwe troep

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert