Gemeente staat voor financiële uitdagingen

ALMERE
De komende raadsperiode moet Almere rekening houden met financiële risico's. Dat staat in de Voorjaarsnota 2015-2018 van de gemeente. Zo heeft Almere veel oppervlakte groen, kilometerslange busbanen, veel viaducten en bruggen. Als het onderhoud daarvan op hetzelfde niveau blijft, levert dit een tekort op van 3 tot 8 miljoen euro in 2018.

Ook is de crisis in de vastgoed- en woningmarkt merkbaar. De leegstand van gemeentelijke panden, zoals het kantoorpand Alnovum heeft een negatief effect op de begroting. Ook heeft Almere voor 530 miljoen euro geïnvesteerd in grond.

Verder wordt de gemeente door de rijksoverheid fors gekort op het geld voor de onderwijshuisvesting. Vanaf volgend jaar krijgt Almere hiervoor jaarlijks 3,7 miljoen euro minder. En er is nog onduidelijkheid over de financiën vanuit het rijk voor de extra zorgtaken die de gemeente volgend jaar erbij krijgt.

De gemeente Almere heeft nauwelijks nog reserve om nieuwe tegenvallers op te kunnen vangen. De afgelopen jaren is er al voor tientallen miljoenen euro’s bezuinigd. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om te bepalen hoe om te gaan met de financiële risico's.

reacties (14)

 • hk

   

  'Grappig' deze kop te lezen na de kopen over de stapels geld naar extra automatisering en gesteggel met Nuon..

  reageer
 • Piet

   

  Jij begrijpt het echt niet he. Het enige waar de gemeente in investeerd is in de aanleg van infrastructuur, zowel boven- als ondergronds. De grond wordt gekocht en bebouwd door een ondernemer of een ontwikkelaar. Ja, de gemeente moet geld investeren, maar dat moet nu eenmaal altijd bij stadsontwikkeling. En onderzoeken? Ja, om een bestemmingsplan te maken. Een wettelijke verplichting om te komen tot een goede ruimtelijke ordening.

  reageer
 • Alminder

   

  Met deze vooruitzichten moet de gemeente vooral een paar miljoen gaan besteden aan infrastructuur voor de uitbreiding van een vliegveld dat gedoemd is te mislukken. Dat getuigt inderdaad van wanbeleid!

  reageer
 • Rifle

   

  De gemeente is altijd partij, linksom of rechtsom http://www.almerevandaag.nl/almere/article26247023.ece

  reageer
 • Nulli Secundus

   

  Hear hear! Helemaal mee eens. En aan het adres van @Karel @Henk & @Jaap: Wordt eens wakker! Kijk eens wat alleen al de 2 torens bij station Almere Centrum hebben gekost door infantiel beleid Almere. En mensen die nog geloven in het Icedome of een winstgevende Floriade, schaar ik onder dezelfde groep die geloven dat Uri Geller het Indonesische vliegtuig boven water krijgt........

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Iemand...

   

  Weet je uberhaupt wel hoeveel geld de gemeente kwijt is aan de bouw van nieuwe panden en woonwijken? Dat komt echt niet allemaal voor de rekening van de wooncoorporaties en investeerders in de vastgoed. Er komt zoveel meer bij kijken, waar de gemeente ook gewoon miljoenen aan kwijt is. Zo heb je eerst tientallen uiteenlopende onderzoeken die bakken geld kosten, daarnaast draait de gemeente op voor de aanleg van diversen (ov, wegen, fietspaden etc etc)... Je moet altijd 'out-of-the-box' denken in dit soort gevallen. Het gaat niet alleen om de gebouwen/woningen zelf.

  reageer
 • Rene S

   

  Dat klinkt hoopvol allemaal.

  reageer
 • Jaap

   

  Icedome kost de gemeente geen geld en de Floriade zal heel veel werkgelegenheid opleveren!

  reageer
 • Henk

   

  De gemeente bouwt geen kantoorpanden en huizen ik neem dat dat iedereen toch wel zou moeten weten.

  reageer
 • Karel

   

  Je snapt er niet veel van. De gemeente bouwt geen kantoorpanden en woningen. Dat doen projectontwikkelaar en woningbouwverenigingen. Het is wel belachelijk dat mee doen aan megaprojecten, denk aan de Floriade, e.d.

  reageer
 • Sjef

   

  Grondprijzen drastisch verlagen om de verkoop te stimuleren. ozb niet verhogen!

  reageer
 • Faerie

   

  Ik snap niet hoe moeilijk dit nou kan zijn. Ik lees onderwijshuisvesting. Basisscholen zijn en masse dichtgegaan en er staat bijvoorbeeld ook nog een leuk gebouwtje van de zorggroep leeg wat hiervoor uitermate geschikt zou zijn. Er moet meer voortgezet onderwijs komen, ik hoor aan alle kanten dat kinderen moeten worden geloot. Lege lagere kantoorgebouwen genoeg denk ik dan. En anders dat stomme Alnovum. Doe er wat mee. Ik zie alleen maar gemurmel, bureaucratie en moeilijk doen. Waar is de flexibiliteit, creativiteit en het oplossingsgericht denken?

  reageer
 • Iemand..

   

  De gemeente voert nu al jarenlang wanbeleid. Zij blijven maar nieuwe kantoorpanden uit de grond toveren, terwijl er al jaren sprake is van een terugloop in de ondernemingen die zich willen vestigen in kantoorpanden in Almere (mede door de crisis). Dit is echt onvoorstelbaar. Verder worden er complete wijken uit de grond gestampt, zonder om te kijken naar hen die echt een (huur)woning nodig hebben... Almere glijdt steeds verder en verder af...

  reageer
 • dirk

   

  sluit twee risico's uit, icedome en de floriade, dat scheelt een hoop geld

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert