90% minder dieren omgekomen in Oostvaardersplassen

FLEVOLAND
In de Oostvaardersplassen zijn de afgelopen winter bijna 90% minder dieren omgekomen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Staatsbosbeheer. Dit jaar zijn er 184 dieren doodgegaan, vorig jaar waren dat er 1729. De cijfers over afgelopen winter zijn nog wel voorlopige cijfers, pas eind april maakt Staatsbosbeheer de eindstand op.

Bijna alle omgekomen edelherten, konikpaarden, en heckrunderen zijn preventief afgeschoten. Slechts drie procent is een natuurlijke dood gestorven. Staatsbosbeheer schiet de dieren af, als duidelijk wordt dat ze de winter niet zelfstandig kunnen overleven.

Als oorzaak van de daling noemt Staatsbosbeheer het feit dat afgelopen winter erg zacht is geweest. Daardoor waren ook zwakkere dieren met een kleine vetvoorraad in staat te overleven.

Dierensterfte 2012-2013 ten opzichte van 2013-2014:In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat het aantal omgekomen dieren het afgelopen jaar een stuk lager ligt dan de jaren ervoor: 

Verloop dierensterfte door de jaren heen:


reacties (17)

 • willem haven

   

  laat deze dieren met rust zit niet te zeiken laat deze dieren met rust

  reageer
 • Natuurliefhebber

   

  Stop met dit onzin project de dieren zijn hier de dupe van. Belachelijk ze moeten hetzelfde doen met deze mensen. Zet 100 man op dat eiland maar geef voedsel voor 25 even bendenken wat er dan zal gebeuren......

  reageer
 • Ruby

   

  het is toch natuur gebied nu er een overschot dreigt grijpen ze wel in .en van de winter niet? waar zijn ze mee bezig die lui moeten ook opgesloten worden op een postzegel .en terug naar oer tijd .

  reageer
 • jojo

   

  Jorg, Dit is een aangelegd stukje natuur, met veel te veel ingebrachte beesten erop. Het is totaal leeggevreten en het heeft het meeste weg van een woestijn. Ik weet niet waar u kijkt maar mijn kleinkinderen hebben het er nog over dat deze beesten lopen weg te teren. De film is ook enorm geromantiseerd. Haal daar 3/4 van de beesten weg en dan begint het er op te lijken. En breng de afgeschoten beesten naar de lokale restaurants. Maar bovenal is het een hobbybob gedoe van staatsbosbeheer.

  reageer
 • jojo

   

  Dit is nog erger dan een hertekampje. Dit is hobbybob gedoe van staatsbosbeheer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Nee, dat is de natuur. Waar jij het over hebt is een hertenkampje, dat is niet hetzelfde.

  reageer
 • Koos

   

  Nee, dat is lekker natuurlijk, krijg ik de kriebels van.

  reageer
 • Harry44

   

  Een natuurgebied, waar de dieren niet in de schaduw kunnen staan, waar die bijna nergens echt droog kunnen liggen, waar geen beschutting is tegen een storm, waar het vol ligt met afgekloven struiken, waar geen boom de kans krijgt te volgroeien en waar de dieren een hongerdood sterven is een SCHANDE..

  reageer
 • Rob

   

  En dat betekent nu overbevolking neem ik aan ?

  reageer
 • Jorg

   

  Beste Barbara, doodgaan hoort bij het leven, dat is een natuurwet. Een andere natuurwet is dat gezonde krachtige dieren nakomelingen krijgen. Dus als dieren het goed hebben dan krijgen ze meer nakomelingen en wordt hun aantal dus groter, tot aan het punt dat ze het minder goed krijgen, want dan overleven alleen nog de sterksten. In de Oostvaardersplassen hebben de dieren het enorm goed, dus daarom worden het er zoveel. Dat is ook niet zo raar want vanwege de vruchtbare kleigrond kunnen de grazers de hele zomer hun buik vol eten en een vetreserve aanleggen voor de winter. Op schrale zandgrond (zoals de Veluwe) zou het aantal dieren altijd veel kleiner blijven.

  reageer
 • Jorg

   

  Beste jojo, uiteraard zijn de Oostvaardersplassen wel een natuurgebied en zelfs met een internationaal erkende status. Dat er hekken omheen staan is slechts op verzoek van de boeren, opdat de dieren niet over hun akkers heen lopen. Als de landbouwminister Bleker het plan OostvaardersWold niet had getorpedeerd, dan hadden de dieren ook nog naar het Horsterwold bij Zeewolde en vandaaruit naar de Veluwe kunnen trekken. Maar ook zonder die verbinding blijft de OVP een gebied met prachtige, belangrijke en beschermde topnatuur.

  reageer
 • Barbara

   

  @ Jorg. Vraag blijft in geval OVP wat deze dieren nou eigenlijk gemeen hebben met dit kleine stuk natuur, het natuurlijke, en de natuurwetten die daarvoor zouden moeten gelden. Over het natuurrecht van de dieren word nog niet gesproken. Hun gezondheid en welzijn mag ook nu niet over het hoofd worden gezien ook al was het een uitzonderlijk zachte winter. Valt er vanwege de zachte winter alsnog niets te regelen zodat het jaar erop ''gewoon" doodgaan niet op voorhand vastgesteld hoeft te worden?Zijn er niet meer gebieden op te snorren waar een deel van deze dieren naar kunnen worden over geplaatst, zodat ze gewoon zonder honger te lijden van hun bestaan kunnen genieten?

  reageer
 • Andree

   

  Dan zal het wel druk worden na de zomer. Is het niet beter flink wat af te romen en de dieren gewoon te slachten voor consumptie? Beter scharrelvrees is er niet. Op eiland Tiengemeten gaan er ook ieder jaar een groot aantal dieren naar de slacht. Zou dat niet gebeuren dan zul je die runderen op den duur gewoon over zien zwemmen om nog ergens wat eten te zoeken.

  reageer
 • jojo

   

  over welke natuur heeft u het?? dit gebied is geen natuur. In de vrije natuur kunnen de dieren naar een gebied trekken waar wel eten is. Dit is omheind gebied,dus deze dieren hebben geen schijn van kans.

  reageer
 • marry.m.o

   

  Ik heb ooit is gehoord dat er in een periode van te veel dieren, de vrouwtjes minder vruchtbaar worden. Wat automatisch leidt tot minder geboortes. Dat heeft dan met te weing voeding en vitamines te maken, waardoor vrouwtjes onvruchtbaar worden.

  reageer
 • Jorg

   

  Het probleem wat jij schetst lost de natuur vanzelf op, want als we volgend jaar weer een normale winter hebben dan gaan die zwakke dieren alsnog dood. De natuur heeft deze zwakke dieren dus nog 1 jaar uitstel van executie gegeven. Maar er valt niet te ontkomen aan de wetten van de natuur, dus voor elk dier komt er ooit een moment dat hij te zwak is om te overleven. En dan gaat hij dus gewoon dood.

  reageer
 • Henk2

   

  Nu zijn er dus teveel dieren aanwezig in dit kleine stukje natuur wat dus weer gaat leiden tot honger en sterfte van dieren. De natuurlijke selectie ontbrak deze keer want geen koude strenge winter maar in het najaar komen vast weer de cijfers naarbuiten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert