"Meelwormen zijn heerlijk in een stukje noga"

FLEVOLAND
Flevoland is een echte export-provincie. Aardappels, tulpen, vis, noem maar op. Maar er zijn ook bedrijven die producten exporteren die minder voor de hand liggen. We bezoeken tien van deze Flevolandse bedrijven, vandaag DeliBugs in Lelystad.

Het eten van insecten wordt steeds populairder. Dat merkt ook het bedrijf DeliBugs in Lelystad. Een jaar na het opstarten van het bedrijf gaan er per dag zo'n 10 tot 20 pakketjes de deur uit met allerlei producten. Een groot deel daarvan gaat de grens over, met name naar België. Het bedrijf levert 35 verschillende soorten insecten. Bijvoorbeeld meelwormen en krekels, maar ook wat exotischere exemplaren zoals de 'giant waterbug'. Ook populair zijn de producten waar insecten in verwerkt zijn zoals noga met cranberry en meelwormen of een lollie met een schorpioen erin.

Het exporteren van de pakketjes levert soms wel problemen op bij de douane. Niet al het personeel weet precies wat wel en niet mag op het gebied van eetbare insecten. Het komt dan ook wel eens voor dat pakketjes spoorloos verdwijnen.

reacties (10)

 • Esmee

   

  ik kan dit echt niet aanraken laat staan in mijn mond stoppen zonder dat mijn nekharen overreind gaan staan.... Dus geef mijn portie maar aan iemand die ervan smult ik hoef niet

  reageer
 • Jopie

   

  Als ik op de motor zit eet ik vliegen

  reageer
 • Paul

   

  Als alternatief voor vlees? Zijn wel andere producten voor, ik eet al 20 jaar geen vlees of vis en voel mij zeer gezond!

  reageer
 • Haha

   

  We eten toch ook garnalen?

  reageer
 • Anne-Marieke

   

  Ja top dit! Inderdaad het idee om hele schorpioenen in een lollie te stoppen, vind ik ook een beetje onzinnig. Maar gewoon een lekkere roerbakschotel met meelwormen erin, top!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • gerrit

   

  Steeds maar weer proberen om de mensen hele, herkenbare insecten te laten eten. Waanidee van gelovigen. Dit keer met een zoete verpakking eromheen om het publiek lekker te maken. Dat gaat nooit groot worden - kijk maar eens hoeveel mensen niet eens groente lusten. Het gaat toch om de voedingswaarde, dus waarom niet gewoon tot grondstof verwerken? En kom niet aan met 'we eten ook garnalen' want die lust ook niet iedereen en wie ze wel eet, eet ze gepeld.

  reageer
 • Emmeloorder

   

  Tja, zo kunnen we eindeloos doorgaan. Heel veel van wat we dragen en eten komt van dieren.

  reageer
 • Jan

   

  Insecten eten gebeurd in zeer veel landen. Maar daar komen ze ook in grote getale voor. Zodra ze geimporteerd moeten worden is het natuurlijk ecologisch onzinnig aan het worden.

  reageer
 • Espelaar

   

  Insecten als alternatief voor vlees, oké, misschien zelfs ooit noodzakelijk. Al is het maar ter beperking van de bio-industrie. Maar waarom insecten in snoep stoppen. Volstrekt onnodig en onzinnig om dieren als snoepje te gaan gebruiken.

  reageer
 • Peter

   

  De noga is inderdaad heerlijk (spreek uit ervaring)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert