Opgraving scheepswrak Dronten begonnen

DRONTEN
In Dronten is maandagmiddag het startsein gegeven voor de opgraving van een scheepswrak dat vermoedelijk uit de 17e eeuw stamt. Het scheepswrak ligt in landbouwgrond aan de Rietweg en is al in 1964 voor het eerst verkend.

Het wordt nu opgegraven omdat het wrak aan de oppervlakte ligt en het risico bestaat dat het tijdens het ploegen verder beschadigd raakt. Het hout van het wrak verkeert al in slechte staat, dus de kans is klein dat het schip nog naar een museum kan.

De opgraving wordt onder meer gedaan door archeologiestudenten die ervaring moeten opdoen. Eind deze maand kan het publiek kijken bij de opgraving.

reacties (9)

 • Ouwe

   

  Simpel, ga je toch gewoon niet.

  reageer
 • Ron

   

  Ja hallo, ik kan gewoon die dag echt niet.

  reageer
 • MKM

   

  Wees blij dat ze het zo organiseren

  reageer
 • Joke

   

  Het is ook nooit goed, men is ook nooit meer tevreden, is dit de moderne mens?

  reageer
 • Ron

   

  Waarom iedereen op 1 dag. Je moet maar net kunnen dan. Kan het niet op 2-3 dagen ?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Yftinus

   

  Beetje kort door de bocht Andree, Alle scheepswrakken in Flevoland hebben te maken met degradatieprocessen en kunnen niet simpelweg 'even worden opgegraven'. Het schip is toentertijd niet verder opgegraven omdat naar 'behoud in situ' (met het oog op de toekomst) werd gestreefd. Het volledig opgraven en conserveren van een schip (mocht je dit in een museum willen plaatsen) is in de praktijk zeer lastig en vaak niet haalbaar: daarvoor moet de kwaliteit van het hout zeer goed zijn en ontstaat een tijdrovend proces waarbij al het water in het hout moet worden vervangen door bijvoorbeeld polyethyleenglycol. In dit geval, en dat was ook in het filmpje te zien, is de kwaliteit van het hout niet goed genoeg om het schip ex situ te bewaren. Dat wil echter niet zeggen dat het "schip waardeloos en een studentenoefening is". Met nieuwe onderzoeksmethodes zoals 3-dimensionaal digitaal tekenen, Geografische Informatiesystemen en een zeer uitgebreide dataset (ter vergelijking) kan dit scheepswrak tot in de kleinste details worden gedocumenteerd. Ik nodig je daarom ook uit om 23 augustus op de open dag te komen kijken, dan zal ik, of iemand anders van de IFMAF, je persoonlijk laten zien dat dit wrak heel wat meer dan 'waardeloos en een oefening is'

  reageer
 • Ouwe

   

  Betweter, beroeps of als hobby?

  reageer
 • Bart

   

  Weet u waarom destijds besloten is de boot niet opgegraven is dan?

  reageer
 • Andree

   

  Lekker goochem om zo lang te wachten. Je kan toch ook ruilen met andere musea. Zelfs naar het buitenland. Vooral die schepen van een paar honderd jaar oud zullen gretig aftrek vinden. Nu is het schip waardeloos en is het een studentenoefening.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert