Dronten wil reiskosten hoogbegaafde scholieren niet betalen

SWIFTERBANT
De gemeente Dronten is naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat ze de vervoerskosten moet betalen voor twee hoogbegaafde basisscholieren. De kinderen wonen in Swifterbant en gaan in Harderwijk naar school. Hun moeder deed haar zoontjes in 2012 naar Het Kompas in Harderwijk omdat ze binnen het Leonardo-onderwijs de juiste begeleiding kunnen krijgen.

Dronten heeft ook een school met Leonardo-onderwijs maar die had een wachtlijst van twee jaar. Die is er nu niet meer, zegt de gemeente. De twee broertjes kunnen nu in eigen gemeente naar school. De moeder wil mede op advies van deskundigen haar kinderen niet meer van de school in Harderwijk af halen.

De rechtbank Midden-Nederland besliste vorig jaar dat het gaat om een uitzonderlijk geval en dat Dronten in het belang van de kinderen over de brug moet komen. Maar dat weigert de gemeente. De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak.

reacties (17)

 • vincent

   

  heb is bij wet geregeld dan alleen staande ouders reiskosten vergoed krijgen van de gemeente om de reis naar school te betalen als de kosten te hoog zijn voor de ouder ivm bijstands norm

  reageer
 • Andree

   

  Lekker stoer maar u doet dat zelf niet. 25-30km enkele reis. op de fiets is volkomen krankzinnig voor kleine kinderen.

  reageer
 • Andree

   

  Hoogbegaafden begrijpen dat best. Bovendien, waarom zou je niet verkassen als dat nodig is of de situatie een stuk verbetert. Bovendien scheelt het een hoop reistijd en reizen is ook gevaarlijk.

  reageer
 • Andree

   

  Betalen ze voor andere kinderen ook? Iedereen moet toch zijn kinderen zelf naar school brengen/sturen?

  reageer
 • Gerda

   

  Ik denk dat de gemeente hier goed aan gedaan heeft, om toekomstige aanvragen te voorkomen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Job

   

  Niks betalen ,ik moet ook 175 euro reiskosten betalen en mijn dochter is niet hoogbegaafd , dus lekker zelf betalen

  reageer
 • Sam

   

  Wij hebben bewust geen kinderen genomen en dus geen recht op kgb.

  reageer
 • Sam

   

  Of die voor nog nuttigere zaken kunnen gebruiken.

  reageer
 • uhm

   

  nou, dan moet die mw de kinderbijslag & kindsgebonden toeslag ook terug storten! ik wil ook vergoeding! mijn kind zit in Zwolle omdat Lelystad geen goed onderwijs kon bieden. dussss kom maar op!

  reageer
 • Fietser

   

  Is dat echt waar? Laat zien waar dat uit blijkt.

  reageer
 • opregte swifterbanter

   

  Mens sana in corpore sano 2 goede fietsen beschikbaar stellen. Veel huidige Swifterbanters zijn slim, groot en sterk geworden door dagelijks naar Kampen en Zwolle te fietsen.

  reageer
 • Snorretje

   

  Als u kinderen heeft maakt u dan ook netjes de kinderbijslag en kindgebonden budget terug over naar de staatskas? Een hoogbegaafd kind is als een kind met een handicap. De ontwikkeling en het geestelijk vermogen maken het moeilijk om mee te komen met leeftijdsgenoten. Ze worden niet begrepen en bovendien gaat geen enkel hoogbegaafd kind gelijk op. Ik snap best dat mevrouw een wachttijd van 2 jaar te lang vond. Twee jaar is namelijk lang op 8 jaar basisonderwijs. En nu er wel ruimte is een kind uit een vertrouwde omgeving halen is ook niet ideaal. Of de gemeente daar nu dan nog voor moet opdraaien heb ik ook vraagtekens bij. Maar voor die twee jaar vind ik van wel. De gemeente is door de rechter al veroordeeld en probeert nu haar gelijk te halen. Beste kans dat ze bakzeil halen.

  reageer
 • Joep

   

  Lijkt mij logisch dat als je kinderen eenmaal op een school zitten, ze de daar ook blijven. Halverwege de lagere school de kinderen naar een andere school sturen, dat doe je ze toch niet aan?

  reageer
 • Rinus

   

  Van de kosten van het juridisch getouwtrek had de gemeente Dronten de kosten van het vervoer kunnen betalen.

  reageer
 • Henk

   

  Het is natuurlijk te zot voor woorden dat wanneer je onderwijs kan volgen in je eigen gemeente je kiest voor een plek op 40 Km afstand en dan verwacht dat de belastingbetaler dit dan maar even vergoed... En straks natuurlijk de vervolg opleiding in Engeland op kosten van de belastingbetalers omdat Nederland geen goed onderwijs heeft. De rechters in Nederland zijn ook de echt de weg kwijt, kan iemand van kinderbescherming eens onderzoeken of deze actie met extra reistijden de kinderen niet in een isolement brengen ten opzichte van leeftijdsgenoten en derhalve de ouders hierin advies moeten krijgen om de kinderen ook weer kind te laten zijn?

  reageer
 • vd.meer

   

  ik vind ook niet dat de gemeente hiervoor moet opdraaien kom nou. ..eigen keuze om ze daar op school te doen en te houden hoor!

  reageer
 • Sam

   

  Te zot voor woorden. Deze mevrouw wou toch zelf kinderen. Laat haar dan ook maar zelf voor de kosten opdraaien.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert