Zorgen PvdA over korting uitkering alleenstaande ouders

ALMERE
De korting op de bijstandsuitkering van alleenstaande ouders valt niet goed bij de PvdA Almere. In schriftelijke vragen stelt de fractie het zorgelijk te vinden dat alleenstaande ouders vanaf volgend jaar evenveel bijstand gaan ontvangen als alleenstaanden.

Het kabinet heeft dit besloten, om ouders zo te stimuleren te gaan werken. Volgens de PvdA Almere gaan alleenstaande bijstandsouders er jaarlijks 500 euro op achteruit en dreigt zo uitsluiting van zowel ouders als kinderen.

De partij wil dat de gemeente kijkt of er extra compensatie mogelijk is. Ook wil de PvdA laten berekenen of de ouders er niet extra op achteruit gaan als ze gaan werken. Dat kan gebeuren omdat toeslagen dan vaak vervallen.

reacties (24)

 • Schuifdak

   

  Ik vind het niet erg dat het sociaal systeem wordt afgebroken. Zo gaat de bezem er tenminste door. De sterken overleven, de zwakken niet. Zo gaat het nu eenmaal en de mens wordt er uiteindelijk beter en creatiever door.

  reageer
 • Ikke

   

  En de mensen die niet anders kunnen? Die een zorgenkind hebben en er alleen voor staan? Ik weet niet waar ze die bedragen vandaan halen, maar dat heb ik nooit ontvangen hoor! En de extra potjes...... Vaak krijg je te horen... Mw. U heeft geen schulden dan kunt u een lening aanvragen! Van wat? Ga zelf eens leven van een uitkering dan weet je dat het geen vetpot is! de goeien lijden altijd onder de slechten! En nee ik verkondig niet dat ik het slecht heb!

  reageer
 • Bianca

   

  En dan al je ex al helemaal niet met je kinderen laten zitten. Dan ben je pas laf!

  reageer
 • Robbert

   

  Dat is nog eens oplossingsvermogend gedacht. En dan geen nieuwe kindjes bijmaken.

  reageer
 • Frenky

   

  Alleenstaande ouders kunnen toch een andere alleenstaande zoeken? Probleem opgelost. Zo moeilijk is dat niet...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Petra

   

  Hoe zou je het oplossen als het, zoals in heel veel landen buiten Nederland, niet normaal is dat de overheid je een subsidie, uitkering, of wat dan ook doneert. We gaan echt toe naar eigen boontjes doppen hoor. Of je nu een Wajong, Bijstand, WAO of reguliere uitkering hebt, dat blijft echt niet nog twintig jaar zo, want het kan niet betaald worden. Wijs niet naar een ander, maar neem jezelf nou eindelijk eens serieus en stop meer dan al je energie in een oplossing voor jezelf. Dat doe je echt niet voor Annemiek, niet voor Robbert, niet voor Paul en al helemaal niet voor mij; enkel en alleen voor jezelf en je eventuele gezin.

  reageer
 • Serge

   

  wat dacht je van vrijwilligers werk mijnheer philips!

  reageer
 • ik

   

  nou in de bejaarden en de gehandicaptenzorg vliegen ook heel veel mensen uit! als u een baan daarin voor mij kan vinden hoor ik het graag!

  reageer
 • Jd

   

  Duizenden mensen hebben of gaan hun baan in de gehandicapte/bejaarde zorg verliezen. En part time werken is duurder dan met uitkering thuis zitten, heb ik zelf na 6 weekjes vakantie werk in de gehandicapten zorg ondervonden hoe financieel ongunstig dat voor mij was.

  reageer
 • talm

   

  prima, ruilen?!?!?!?!

  reageer
 • talm

   

  ik betaal ook mijn wasmachine en sporten van mijn kind want dat wordt ook allemaal niet zomaar vergoedt meer hoor!!!

  reageer
 • Wellert

   

  Ik heb dat artikel ook gelezen. Ik zou persoonlijk ook liever op mijn luie gat willen blijven zitten, maar dan komt dit land nergens. Ik vind dat je als mens een zinnige bijdrage moet leveren aan de samenleving. Of dat nu een betaalde baan is of een vrijwilligersfunctie. Maar vangen en zitten, dat kan echt niet.

  reageer
 • Dave

   

  Niet iedereen die een uitkering ontvangt heeft daar zelf voor gekozen.Ik heb zelf een Wajong en ik zou dolgraag willen werken,maar het is gewoon heel lastig.

  reageer
 • Poe

   

  Is een onderzoek geweest van de Volkskrant. Er zijn gemeenten waar de 1800 euro zelfs overschreden wordt. Kwestie van de goede potjes zoeken. Verder vind ik het schandalig dat het niet loont om te werken...Zou ik persoonlijk ook liever op de bank blijven zitten

  reageer
 • Stijn Nikkel

   

  Ik ben te oud kaart die door menige word getrokken. De schuld leggen bij andere is altijd zo makkelijk. Het is nooit genoeg. Misschien moet je kijken naar de keuzes die je hebt gemaakt. Of misschien naar je opleiding en werkervaring die je mist die genoeg andere wel hebben. En het wijzen naar elkaar jullie kunnen allemaal zo goed in elkaars portemonnee kijken. Als je meer te besteden wilt hebben moet je werken en niet thuis gaan afwachten totdat iemand weer een geldnood in je tuin komt zetten. De overheid is je moeder niet.

  reageer
 • Barbara

   

  Waar blijft het maatwerk van de Sociale Diensten waar gemeentes zo'n grote mond over hebben? Stel een paar gedegen opgeleide sociaalwerksters aan die weet en kennis van zaken hebben in werkloze situaties van werkzoekende mensen. En laat het onderhandelen over bedrag uitkering niet over aan een loketjuffrouw die ook maar voor halve dagen mag komen zitten om iets voor te lezen in opdracht van een hoger geplaatste ambtenaar die nooit ergens in beeld durft te komen. Wanneer je iets verwacht van mensen in deze situaties zal je ze toch echt moeten willen steunen i.p.v hen met de rug tegen een muur te zetten die al half op instorten staat.

  reageer
 • Marijke

   

  Tien jaar geleden was er volop werk in "dat soort branches". Nu vallen er tienduizenden ontslagen. Bron: sla de media er maar eens op na. En al die prachtige potjes en subsidies waar jij het over hebt: in sommige gemeenten is dat misschien zo, maar zeker niet overal. Gratis sporten, clubjes, lidmaatschappen e.d. worden steeds meer wegbezuinigd. Als je als alleenstaande ouder dan ook nog eens de zorg hebt over een gehandicapt kind heb je helemaal een probleem, vooral als dat kind 18 wordt. Of je dan maar even rond wil komen van 700 euro in de maand en huurtoeslag die berekend is voor één persoon, terwijl je gemeenteheffingen wel over een meerpersoonshuishouden gaan (kwijtschelding is slechts voor een enkeling weggelegd) en je huur jaarlijks door blijft stijgen. Een baan zoeken als je niet meer z jong bent én beperkt inzetbaar wegens de zorg voor je kind is dan een ramp. Ik zit niet in de bijstand, maar mijn inkomen staat ook op de tocht, ik heb de zorg over zo'n kind en volgend jaar zou het hier wel eens heel kritisch kunnen worden. En voor de beeldvorming: ik rook niet, heb geen iPhone, nieuwe tv, de nieuwste gadgets, ga niet drie keer per jaar op vakantie en heb ook geen dure auto.

  reageer
 • Paul

   

  Ik heb het niet alleen gelezen maar ook uit eerste hand gehoord, mijn dochter ( ook allenstaande ouder) werkt en heeft minder te besteden dan een bijstandmoeder! Als haar wasmachine stuk is moet ze het zelf betalen, sporten en zwemmen voor haar kind ook en ook nog kinderopvangtoeslag omdat ze werkt en haar kind naar de opvang moet. Dus dat is de ander kant van het verhaal!

  reageer
 • talm

   

  hier sla je de plank volledig mis helaas.... ik ben een alleenstaande ouder met 1 kind en ik kan je zeggen dat ik met alle subsidies e.d onder dat minimum loon zit die jij aan geeft! ook mocht ik een opleiding doen in de zorg wat ik heeeeel graag wilde, moest alleen een STAGE adres vinden dus een gratis hulp voor de bedrijven want de gemeente betaalde mee. niemand die me aan wilde nemen omdat het allemaal zo onzeker is in de zorg ik heb heel flevoland plat gebeld en gemaild en zelfs binnen gelopen!! dus verdiep je eerst eens in dingen ipv van alles te roepen!!!

  reageer
 • Natalie

   

  Ik heb gedwongen op dit moment een uitkering. Ik ben een alleen staande ouder met 3 kinderen En werken ja dat wil ik wel, maar ja tegenwoordig ben je al snel te oud Dus niet iedereen met een uitkering heeft hier bewust voor gekozen

  reageer
 • Robbert

   

  Ik heb wel eens ergens gelezen dat een alleenstaande ouder met uitkering, alle subsidies, extra's etc etc meer dan € 1.800 in de maand heeft te besteden in zijn totaliteit (dus inclusief vergoedingen voor bv sporten en dat soort zaken). Het minimum loon is € 1.495.... Wat gaat er mis in NL? Snel korten en al die mensen aan het werk jagen. En ja hoor, er is altijd werk: in de bejaarden, gehandicaptenzorg en dat soort branches.

  reageer
 • Lou

   

  Ik vind het zorgelijk dat overal weer ingekort wordt met de boodschap: het is een stimulatie om te gaan werken. Beste mensen: er moet ook werk zijn om te kunnen werken. Bedrijven gaan slecht, heel veel mensen zitten ongevraagd thuis met problemen en stress. Ze redden het gewoon niet meer. En er is geen werk. Dan vraag ik me af hoe deze mensen weer de boel op orde weer gaan krijgen zonder baan. Hoe gestimuleerd je ook bent, het is tegenwoordig niet meer makkelijk een baan te krijgen. En vergeet niet dat de leeftijd een hele grote rol speelt wat heel veel mensen kansloos maken. Heel jammer dit.

  reageer
 • annemiek

   

  lijkt mij n goed idee dat korten. ik ken diverse mensen die met bijstandsuitkering thuis zitten. alle subsidies weten te vinden, nog n pasr adresjes hebben om zwart schoon te maken en uiteindelijk meer te besteden hebben als ik 5 dagen in de week werkende alleenstaande moeder. Ik vind dat iedereen de plicht heeft om bij te dragen aan de maatschappij en niet leunen op uitkeringen.

  reageer
 • tras

   

  doe dit ook in dronten aub ook daar gaan alleenstaande ouders achteruit en het is al geen vet pot! terwijl mensen die ik ken al jaren de boel oplichten en er alleen maar geld bij krijgen! ik zit nood gedwongen in de bijstand, baan kwijt geraakt gedwongen verhuisd etc, op dit moment geen werk te krijgen want je bent te oud en hebt een kind en als die ziek word......tja

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert