Bijna 70% van schoolpleinen rookvrij

FLEVOLAND
Steeds meer middelbare scholen stappen over naar een rookvrij schoolplein. Er zijn nog maar acht scholen waar de leerlingen buiten mogen roken, vorig jaar waren dat er nog twintig. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland.

In Almere is sprake van een grote verschuiving. Vorig jaar waren er nog maar twee scholen met een verbod, nu mag alleen bij het Baken Park Lyceum nog gerookt worden. En ook daar zijn plannen om over te gaan tot een rookverbod. Op de vier middelbare scholen in Lelystad mag nog wel worden gerookt. Al gaat het wel om aparte vakken op het plein.

Sinds 1 januari is het niet meer toegestaan om tabak aan kinderen onder de 18 te verkopen. Deze maatregelen hebben veel scholen aangegrepen om rokers van het schoolplein te verbannen.

Deze scholen hebben een rookvrij schoolplein:

Almere
Scholengemeenschap Echanton
OBS De Meergronden
Helen Parkhurst
Het Baken Stad
Het Baken Poort
Het Baken Trinitas
Buitenhout College
Oostvaarders College
Montessori Lyceum Flevoland
Arte College
Groenhorst College
International School

Dronten
Ichthus College

Urk
Berechja College

Emmeloord
Bonifatius Mavo
Groenhorst College

Zeewolde
RSG Slingerbos | Levant
CS VMBO Harderwijk

Deze scholen hebben geen rookvrij schoolplein
Het Baken Park Lyceum - Almere
Almere College - Dronten
Zuyderzee College - Emmeloord
Emelwerda College - Emmeloord
ISG Arcus - Lelystad
Scholengemeenschap Lelystad
SG de Rietlanden - Lelystad
Groenhorst College - Lelystad

*Praktijkonderwijs is in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten

reacties (7)

 • .\/\/.

   

  Het is bekend dat naarmate je het rokers minder naar het zin maakt men eerder geneigd is het roken te laten. Roken op schoolpleinen heeft een sociale component onder jeugd die nog in hun beïnvloedbare jaren zitten. Keihard verbieden lijkt me dus voor roken een maatregel die wel degelijk effect gaat sorteren.

  reageer
 • ja hoor

   

  Lekker betuttelen daar zijn we wel goed in... Dat leerlingen onder een bepaalde leeftijd niet mogen roken daar kan ik me nog wel in vinden maar om gewoon klakkeloos te verbieden dat slaat nergens op en daarnaast verplaats je het zogenaamde probleem alleen maar.

  reageer
 • Jeroen

   

  Datzelfde geld toch voor snacks, en ander vet vreten. En Cola niet te vergeten. Laten we alles verbieden, zodat de leerlingen zelf geen keuzes meer hoeven te maken.

  reageer
 • Roel

   

  De schoolpleinen mogen dan wel peukenvrij worden, maar nu liggen ze op de stoep of in de tuin bij de buren.

  reageer
 • HM

   

  Het is inderdaad toch van de gekke dat leerlingen (en personeel) mogen roken op een school. Of dat nou binnen of buiten is. Door roken op het schoolplein toe te staan, geef je een dubbele boodschap. Enerzijds zeg je formeel wel dat roken slecht is, maar je laat het gewoon toe waardoor je eigenlijk duidelijk maakt dat roken best wel kan en helemaal niet zo erg is. En dat alleen maar omdat er in directie en bestuur een paar mensen zitten die zelf roken. Schandalig!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Den

   

  Het ligt iets genuanceerder. Een aantal leerlingen rookt, maar dit zijn meestal de leerlingen die je als school graag binnen je poorten houdt ivm mogelijke overlast. Het beginnen met roken begint idd. Vaak op schoolpleinen, maar ook buiten school om.

  reageer
 • belachelijk dat leerlingen buiten mogen roken, laat ze lekker gezonde les volgen of laat de gevolgen van roken zien.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert