Lowlands-gangers krijgen strafblad zonder tussenkomst advocaat

BIDDINGHUIZEN
Bezoekers van Lowlands die betrapt zijn op drugsbezit, hebben een strafblad gekregen zonder tussenkomst van een advocaat. En dat zou niet moeten. Dat schrijven de advocaten Juriaan de Vries en Christian Flokstra. Het openbaar ministerie maakte na het festival in Biddinghuizen bekend dat 119 bezoekers werden aangehouden voor bezit van drugs.

Zij kregen direct een voorstel voor een boete of een taakstraf. Verdachten die dat voorstel accepteerden, hebben nu een strafblad. Dat strafblad kan problemen opleveren bij het aanvragen van een Verklaring omtrent gedrag (VOG) die voor steeds meer banen nodig is.

Het Openbaar Ministerie zegt dat het de festivalgangers wel wijst op hun recht op een advocaat. Volgens De Vries en Flokstra duurt het in de praktijk een tijd voor er één aanwezig is, terwijl de verdachten waarschijnlijk snel weer terug willen naar het festival. De twee pleiten ervoor dat er voortaan ook advocaten bij Lowlands aanwezig zijn als justitie drugszaken snel wil afhandelen.

reacties (18)

 • Jeroen

   

  Wat een vergelijking. Die in Marokko opgepakt was, had ze hele auto volliggen, met een voorraad waar heel Lowlands 14 dagen op zou kunnen "draaien" Ik ben in Belgie eens aangehouden op een festival, maar daar was het tot 5 gram of 10 pillen, inleveren en doorlopen.

  reageer
 • Serge

   

  Tuurlijk 'me'. Alles kan: camperen zonder tent, naar de kroeg gaan zonder te drinken, auto rijden zonder belasting te betalen. Alles kan, behalve Wim Kan, want die is overleden. Het gaat er om dat mensen overal uit hun plaat gaan: met of drank of drugs. En de mensen die laveloos van de drank zijn, da's geen probleem. Al neem je 15 flessen vodka mee. Allemaal prima. Maar oeeeeh; 5 pilletjes.... De boel is uit zijn verband getrokken omdat de staat er geen belasting over kan vangen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Verdachten die dat voorstel accepteerden, hebben nu een strafblad." - had men dat maar niet moeten accepteren. Moeilijker is het niet.

  reageer
 • Baas

   

  Harddrugs worden bij de controle door de beveiliging wel gedoogd. 3/4 pillen zien ze door de vingers en anders word je overgedragen aan de politie. Dit krijgen de beveiligers mee van de supervisors. De mensen die daadwerkelijk bij de politie uit zijn gekomen verdienen ook echt een strafblad op basis van de hoeveelheid.

  reageer
 • me

   

  je kan ook uit je bol gaan zonder pillen ed.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Serge

   

  Precies en daarom moeten ze gewoon gedogen. Het merendeel van mensen die hard drugs gebruiken gaan daar zeker wel op een verantwoorde manier mee om. Net als de alcoholgebruikers. Maar ja, de overheid heeft geen financieel baat bij het gebruik van drugs (want illegaal) en dus gaan ze er volop tegenin. Als iemand helemaal wappie wil zijn op een festival, dan moet ie dat lekker zelf weten. Net zo goed als ik mezelf laveloos vol zou gieten met bier en cocktails. Precies hetzelfde.

  reageer
 • ton

   

  Gewoon de verdachten verlopig vastzetten op het buro. Dan is er alle tijd om het juridische deel te waarborgen. En hebben ze al een deel van hun straf gehad, mede omdat ze de rest van het festival missen.

  reageer
 • San

   

  Harddrugs worden niet gedoogd, festival of niet. Men weet dit en het is dus op eigen risico als je toch iets meeneemt

  reageer
 • pfff...

   

  neem voorbeeld aan marokko daar is vorige week een man opgepakt die in bezit was van zoveel drugs en deze week al berecht en zit achter tralies voor zoveel jaar! en wat doen ze in NL?? taakstraf of boete!! goh daar worden deze jonglui erg wijzer van wat een slappe straf! lijkt wel of NL juist bewust laag straft zodat mensen dit blijven gebruiken en zich zelf vergiftigen en dood gaan, maar tot die tijd flink boete geven geld binnen halen... misselijk!

  reageer
 • Ron

   

  Ze hebben dan toch bekend ? Dan is het volledig terecht.

  reageer
 • Karel

   

  Een advocaat veranderd niets om een antecedent te krijgen...in dit geval zijn het zaken die gewoon strafbaar zijn dus helaas pech en gewoon stom van die gokkers...bezint eer ge begint. Oh ja prodeo advocaten verdienen zo wie zo heel eenvoudig hun geld..wordt door ons allen betaald

  reageer
 • mj

   

  Of je pleegt geen stafbaar feit, dat kan natuurlijk ook. Krijg je ook geen strafblad

  reageer
 • Sjors

   

  Als het hebben van een aantekening ''strafblad'' werkelijk een enorm probleem zou zijn zoals men suggereert dan hadden we een enorme grote groep beroepswerkelozen gekend. Het is logisch dat een een moordlustige kinderverkrachter geen kleuterleider kan worden en een datadief niet op de security afdeling van een bank kan werken. Hier gaat het om drug bezit en niet eens grootschalige handel in drugs. De aantekening blijft slechts vier jaar actueel en moet je in de tijd een VOG aanvragen dan moet je naar een ambtenaar voor een gesprek omtrent jouw aantekening. Misdaden waar langer dan vier jaar op staat die aantekening is wel absoluut en definitief. Een ambtenaar zal nooit een register accountant een VOG weigeren vanwege drugs op zak hebben. Als het VOG fabeltje zou bestaan dan kon zelfs de reclassering niemand meer aan het werk helpen.

  reageer
 • Serge

   

  Fijn een weekend naar Lowlands uit je bol gaan en dan dit gezeik. Gedogen zou zooo veel problemen oplossen.

  reageer
 • Tsja....

   

  Tuurlijk meneer Flokstra laten we een aparte stand met advocaten klaarzetten op het Festivalterrein voor mensen die betrapt zijn met drugs. Zullen we er ook meteen een stand met psychologen bij zetten om ze op te vangen en ze te laten bekomen van de schrik? En uiteraard een aparte vergoedingsregeling voor de festivaluren die eventueel gemist zijn.... Zou het ook een optie kunnen zijn om vooraf na te denken voordat je je met drugs op een terrein begeeft waarvan je weet dat er gecontroleerd wordt?

  reageer
 • plukze

   

  ze lopen inkomsten mis.... valt weinig bijtestaan als die troep echt blijkt te zijn naar testen. ze krijgen echt geen straf blad voor een pilletje. wel als ze teveel pillen en poeders hebben. Geen VOG .... is het risico.

  reageer
 • Henkie

   

  Ja naast advocaten zie ik ook graag diverse makelaars aanwezig. Of een plastic chirurg en een supermarkt voor de boodschapjes na het festival.

  reageer
 • plukze

   

  ze lopen inkomsten mis...hadden ze maar geen pillen en poeders mee moeten nemen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert