PVV wil Almeerse Zwarte Piet als voorbeeld

ALMERE
De PVV wil dat Almere met de sinterklaasintocht de voorbeeldstad voor Nederland wordt en waar de Zwarte Pieten er op traditionele wijze uit blijven zien.

De partij heeft het raadspanel van 2100 Almeerders gevraagd om aan te geven of zij Zwarte Piet racistisch vinden. Fractievoorzitter Toon van Dijk denkt dat een meerderheid, net als zijn partij, vindt dat dit niet het geval is. Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan wil hij de gemeenteraad voorstellen om met het sinterklaasfeest in Almere een statement te maken.

Als een meerderheid van het panel vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet wel aangepast mag worden, dan zal Van Dijk zijn mening niet bijstellen. Hij dient dan zijn voorstel niet in.

reacties (72)

 • .\/\/.

   

  Allemaal heel leuk, al die cultuurhistorie, maar het rechtvaardigt niets. We leven niet meer in de tijd van de Germanen, de NOS van 1951 bestaat ook niet meer, en je kunt het heden ten dage gewoon niet meer maken een blanke wijze man de baas te laten zijn van een groep stereotiepe zwarten als knecht. Noem het maar voortschrijdend inzicht.

  reageer
 • Sjors

   

  Ik ben het niet eens dat we Sinterklaas en Zwarte Piet die wij in deze samenstelling al sinds 1952 kennen zouden moeten veranderen vanwege een select groepje die zich zelf zien in Zwarte Piet. Mijn vriendin is donker mijn kinderen zijn getint maar hebben nooit een moment gedacht dat Zwarte Piet er uitsluitend was om mensen met een kleurtje in het ooitje te nemen zodat die zich voelen beledigt. Personen die leuk en grappig zijn met zwarte roet vegen in zijn gezicht stammen voort uit de tijd van de Germanen, en dat is natuurlijk weer gepikt door de christenen die helemaal geen feestjes kennen in haar oorspronkelijke omgeving. Toen de mensen van de NOS in 1951 het landelijke Sinterklaas en Zwarte Piet feest samenstelde en ze een zwarte Piet bedachten die je ziet op eeuwenoude schilderijen uit de koloniale tijd,hebben ze nooit geweten dat dit wel eens racistisch zou kunnen worden opgevat in een 99% blank land. Het is zonde dat we een traditie sinds 1952 zullen moeten gaan aanpassen naar een grappige persoon zoals hij van oorsprong was bij de Germanen die zwarte vegen in het gezicht heeft. Dat de PVV een voorbeeld wil stellen is niet meer dat de democratie die wij kennen afwijzen. Ik ben het niet eens met de uitspraak van de rechter die tot dit besluit kwam door het raadplegen van onze democratische wet en regelgeving. Als je als PVV niet kunt vinden in een democratie en je denkt dat wie het hards kan schreeuwen de meeste rechten toekomt dan zouden ze veel beter en gelukkiger zijn door te gaan wonen in de Islamistische Staat of Noord-Korea.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "heeft niks met het verleden te maken en niks met slavernij of ga naar Afrika en ga het daar bestrijden" - hardnekkige ontkenningsfase, steef! En voor de rest laat ik me niet commanderen.

  reageer
 • almere

   

  met de tijd krijgen we een zwarte als sinterklaas en een blanke als blanke piet , zo zien al die zeurpieten het graag , zet dan al die zeurpieten maar op een boot weg er mee . ZWARTE PIET BLIJFT ZO ALS DIE NU IS . !

  reageer
 • Piet

   

  Toch mooi al die Nederlanders hier die maar zeuren over onze Nederlanders met een andere huidskleur en dat ze maar terug moeten als ze het er niet mee eens zijn maar zelf niet eens foutloos Nederlands kunnen schrijven. Schaam mezelf kapot voor deze "echte" Nederlanders.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • mw.

   

  Raak gesproken

  reageer
 • Sam

   

  Lach eens wat vaker.

  reageer
 • Tinus

   

  En de Kerstman heeft rendieren die kunnen vliegen

  reageer
 • Me

   

  En het grappige van alles is dat ze op de Antillen en in Suriname gewoon een zwarte piet hebben op 5 december. Daar maakt dus niemand er een punt van

  reageer
 • steef

   

  Nee het zijn de mensen met een andere huidskleur die hier een probleem in vinden niet de ouders de schuld geven van jullie probleem

  reageer
 • Marc

   

  Sinds dat wij van de antillen colonies hebben gemaakt, en zuid afrika hebben uitgebuit is het niet "ons" land. Het is ook het land van diegenen die wij zelf hebben ingelijft. Nogmaals i dont care of Piet zwart, wit of paars is. Maar "ons" land. Laat me niet lachen.

  reageer
 • Serge

   

  Ik vooral op chinees en talapia, lekker met stokjes eten.

  reageer
 • tamara

   

  ja 1 opmerking of een compleet kinderfeest...nogal een verschil of niet!??! Gewoon schandalig om in ons eigen land een feest die wij al altijd hebben gehad moeten veranderen voor een aantal donkere mensen. Nogmaals de meesten van hun zullen niet meer uit het tijdperk slavernij komen en dus een weloverwogen,positie verbeterend besluit hebben genomen! Accepteer dan ook onze regels en gebruiken!!

  reageer
 • adri

   

  alles is tegenwoordig racisme. en dat gezeik met die zwarte pieten ben ik al helemaal zat. wij kennen al jaren niks anders en nu willen onze getinte medemens even inspraak geven??? wie kan er nou nog wat van de slavernij na vertellen niemand heeft dat meegemaakt. tis allemaal verhaal op verhaal op verhaal van opa tot vader tot kind. mensen die de 2e wereld oorlog meegemaakt hebben die hoor je toch ook niet zeuren of wel dan?

  reageer
 • Jeroen

   

  Dat schrijf ik....

  reageer
 • pfff...

   

  beste piet en john en peter jullie hebben helemaal gelijk! de rest met hun achterlijke reacties zullen nooit begrijpen ze hebben waarschijnlijk veel onzin geleerd behalve respect en begrip voor anderen! kinderen zullen absoluut begrijpen als ze zouden vragen waarom zwarte piet verandert is het zijn hun ouders die er drama van maken!!

  reageer
 • steef

   

  jullie praten altijd over het verleden wat er in het verleden is gebeurd is ook niet om trots op te zijn maar dat Is gebeurd en als je daar nu nog steeds mee zit er zijn instellingen die daar graag met je over willen praten . maar laat dit kinder feest met rust heeft niks met het verleden te maken en niks met slavernij of ga naar Afrika en ga het daar bestrijden .

  reageer
 • steef

   

  je denkt dat je in een mooie samenleving woont .

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat is inderdaad goed samengevat. We noemen het 'rekening houden met elkaar'.

  reageer
 • SintAlmere.com

   

  Iedereen die het eens is met de zwarte pieten, gaat toch gewoon wat anders doen? Sommige mensen houden van voetbal, andere van golf... sommige mensen houden van Chinees, anderen van spruitjes... sommige mensen houden van zwarte piet, andere niet. Wij blijven in ieder geval de traditionele zwarte pieten houden!

  reageer
 • Jj

   

  En ik voel me ongemakkelijk bij een ouwe blanke man in een jurk die kleine kinderen op schoot neemt.. Wat een lul verhaal

  reageer
 • Almere

   

  lang leve het linkse gedachtengoed! NOT!

  reageer
 • hou toch op!

   

  @m. Leer ajb toch eens je geschiedenis ipv alleen maar te kwaken! De ene neger ving de andere neger en de witman zorgde voor het transport! Ze wonen hier niet omdat ze gedwongen zijn maar omdat ze zelf een financiele keus hebben gemaakt. En als je naar een andere cultuur / land gaat dan moet je je AANPASSEN of niet die stap maken. Wij hebben een leuk kinderfeest genaamd Sinterklaas en dat kun je accepteren of niet en als je dat niet lukt dan ga je terug naar de financieel minder aantrekkelijke situatie. Dat zou ik ook moeten doen als ik bijv. naar Jemen of de VAE zou gaan voor een topsalaris bij een oliemaatschappij en ik dan niet meer in een kort rokje kan lopen.

  reageer
 • Albert

   

  Handen af van zwarte piet en sinterklaas, het is te zot voor woorden dat men zich hiermee bezighoud.

  reageer
 • pffff...

   

  hey hou op allemaal met dat gezeur!! in mijn beleving sta ik alleen achter de reacties van john, piet, en peter! de rest kraamt erg veel leugen en onzin uit! mond dicht allemaal denk aan je medemens en respecteer ze behandel iedereen zoals je wilt dat ze jou ook behandelen tis zooo simpel he!! ik vind als ik weet dat ik met een bepaalde opmerking 1 iemand kan kwetsen dan hou ik me liever in dan dat ik iemand hiermee kwetst of beledig!

  reageer
 • Frenky

   

  Waar iedereen zich in kan vinden? Moeten we even tellen wat meer voorstanders heeft??

  reageer
 • m.

   

  Is het dan zo moeilijk om begrip op te brengen voor die bevolkingsgroepen waar wij in het verleden, vaak op gruwelijke wijze, eeuwenlang van geprofiteerd hebben??? En ja, die wonen hier ook want het zijn immers Nederlanders, dankzij 'onze' wil om te overheersen en profiteren... Dus het argument dat ze terug moeten naar hun eigen land slaat nergens op! Want dat is NL. Geef zwarte Piet een paar vegen van de schoorsteen en poets de stereotiepe kenmerken weg en laten we dan een feestje bouwen waar iedereen zich in kan vinden in plaats van dit dilemma zo 'zwart-wit' te benaderen.

  reageer
 • arie

   

  Even voor alle duidelijkheid: Ik heb niet zoveel met het Sinterklaasfeest maar wat ik wel heel zeker weet is dat ik niet van plan ben om mij door een stel werkschuwe figuren die hier alleen maar lopen te profiteren (hoe kan het toch dat ze zoveel vrije tijd hebben op werkdagen?) te laten vertellen dat wij het hier helemaal fout doen. Als je geen zin hebt in onze gebruiken en tradities dan moet je een retourtje kopen in plaats van een enkele reis. Op de Antillen waar de bevolking toch echt niet hageltje wit is daar weten ze niets van deze discussie maar daar kennen ze de enige echte zwarte piet wel! Het is een kinderfeest en daar een maatschappelijke discussie van maken met non-argumenten is gewoon volslagen onzin! Pas je aan of ga terug naar het land waar jou gevoel en je gebruiken wel gewaardeerd worden.

  reageer
 • wh hendriks

   

  Mag ik even reageren op piet, Wij zijn hier in Nederland en het sinterklaasfeest is een Nederlands feest. Het heeft niets met zwart of wir en geel te maken en als er mensen zijn van andere culturen nou jammer dan het is en blijft een Nederlands KINDERFEEST!!!en anders gaan ze maar weer terug waar deze hollandse cultuur niet is.

  reageer
 • bvg

   

  zwarte piet is een knecht een vrij gekochte slaaf die werkte voor sinterklaas en salaris kreeg. dus eigenlijk zijn alle werkgevers sinterklaas en alle werknemers zwarte piet. zwarte piet moet blijven. en is geen dicriminatie of rasicme. laat het sinterklaas feest zo als het is met zwarte piet. en misschien een hele gezellig tijd met je familie of vrienden.

  reageer
 • Marianne

   

  Als je het echte verhaal kent weet je dat Sint en Piet geen racistische achtergrond heeft en dus ook niet als zodanig nu gezien moet worden. Het is en moet vooral ook een KINDERFEEST blijven.

  reageer
 • Piet

   

  Toch jammer dat er zoveel mensen zijn die ook geen begrip op kunnen brengen voor het feit dat er donkere mensen en kinderen zijn die zich wel ongemakkelijk voelen bij zwarte piet en er bijvoorbeeld mee gepest worden. Allemaal keihard roepen als Nederlander dat je moet afblijven van tradities en cultuur want dat hoort bij Nederland. Maar als iemand met een andere achtergrond of cultuur hier een hoofddoek draagt kunnen we opeens geen begrip hebben voor de traditie of cultuur van een ander. Dan moet je je opeens maar aanpassen. Als dit bij mensen een gevoel van slavernij oproept of een karikatuur van een donker persoon (dikke rode lippen, kroeshaar) hoor je dan als SAMENleving geen begrip te tonen? Ik zou willen dat mensen zich net zo kwaad zouden maken over de kinderen en onschuldige mensen die worden gemarteld en vermoord in Irak of syrie. Laat iedereen eens in zijn waarde. Kinderfeest of niet. Ga de discussie aan en maak het voor iedereen acceptabel. Schmink de Pieten niet meer maar laat het een afspiegeling zijn van onze samenleving met donkere, blanke en licht getinte mensen met zwarte vegen op hun gezicht. Nederland is een plek voor iedereen. Dat maakt onze samenleving zo mooi.

  reageer
 • Me

   

  Zeker vroeger nooit wat in je schoen gehad. Jaren maakt niemand zich er druk om en nu er een aantal gaan zeuren moet in ene alles anders.

  reageer
 • Serge

   

  Sinterklaas is een fijne vent hoor.

  reageer
 • adv

   

  Almere wakker worden. laat dit kinderfeest houden zoals het is. ik maak mij veeeel meer zorgen om stadsgenoten die momenteel IS strijders zijn. en nog wel met behoud van uitkering van onze staat.

  reageer
 • Jan

   

  De discriminatie kaart wordt bij alles tegenwoordig uitgespeeld. Het enige wat dit nu heeft veroorzaakt is dat er twee partijen verder gepolariseerd worden. Niemand die aan Zwarte Piet dacht, was bezig met discimineren. Ook nu nog niet, maar opeens is een kinderfeest een vorm van slavernij geworden. Schei toch uit met zeuren en ga eens wat doen met je leven. Teveel vrij tijd?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dankjewel Peter. Eindelijk eens iemand die ze wel op een rijtje heeft. Er is iets vreselijk mis in Nederland: we lijden onder een ontzettend misplaatst nationalistisch superioriteitsgevoel. Want o wee als er aan onze fake oudhollandsche vaderlandsche traditie wordt gemorreld. "dan zijn we verloren als land" schrijft 'steef' hieronder. Alle mogelijke argumenten worden uit de kast gehaald, een bizar mengsel van cultuurhistorie, haat jegens commentaar uit het buitenland. Beste mensen, vraagt u eens af van welk geld die statige oude binnenstad van Den Haag is gebouwd, waar het geld vandaan kwam waar de grachtengordel van Amsterdam is aangelegd. We kunnen de geschiedenis niet veranderen, maar ontkennen is niet nodig.

  reageer
 • John

   

  De slavernijgeschiedenis met witte meesters/slavenhandelaren en zwarte slaven/knechten was voor de witte kinderen van destijds ook een "feest" want zij hadden tenslotte zelf ook zwarte slaven. Wat er aan het sinterklaasfeest rasistisch is, is de hierarchische status tussen de baas en zijn onderdanen op basis van de huidskleur, dat tevens een afspiegeling is van het desbetreffende slavernijverleden. Men kan dit niet ontkennen nog negeren.

  reageer
 • Me

   

  Helemaal mee eens!!!

  reageer
 • Rick

   

  Kennelijk het nieuws niet gevolgd? Het begint niet nu pas, speelt al heel want maanden in de media. Even bij de tijd blijven ! :)

  reageer
 • Potje Pindakaas

   

  Bijna niemand heeft een schoorsteen? er zijn toch nog redelijk veel mensen met een openhaard of houtkachel, waarbij een schoorsteen noodzakelijk is. Er lopen ook nog genoeg schoorsteenvegers rond..

  reageer
 • oneleg39

   

  blijf gewoon van zwartepiet af die mensen weten toch als ze in ons land willen wonen , dat wij deze kinderfeest hebben , willen ze daar niks mee te maken hebben dan blijven ze lekker weg ...

  reageer
 • me

   

  Die oorspronkelijke zwarte knechten waren juist slaven die door de sint werden vrij gekocht en een betaalde baan als knecht kregen, dus juist geen slaaf meer. Sint Nicolaas is dus anti slavernij.

  reageer
 • Amy

   

  Het zou toch ook racistisch zijn, als zwarte mensen niet meer voor Piet mogen spelen?

  reageer
 • Piet

   

  Weet je wat ik niet snap? Dat ouders hun kinderen voor liegen dat Sint en piet bestaan terwijl je je kind zelf leert om niet te liegen.

  reageer
 • zeurpiet

   

  Bah begint het jaarlijkse gezanik weer. Mijn schoonzus komt van de Antillen en jaarlijks word daar de sint optocht gehouden gewoon met zwarte pieten. En zoals iedereen weet is daar de bevolking van oorsprong donker. En er is niemand die daar over zeikt. Ze zien het gewoon als een kinderfeest..KINDERFEEST!!!!

  reageer
 • kalknagel

   

  Hele goede actie!! Hulde voor de pvv

  reageer
 • SintAlmere . com

   

  Onze pieten krijgen zelfs net zo veel als de Sinterklaas!

  reageer
 • zwarte piet

   

  Goede actie. Laat Almere voorbeeld geven dat er maar een piet is en dat ben ik de zwarte enige echte piet.

  reageer
 • A.

   

  @Peter. als je als zwarte medewerker voor een blanke baas werkt is dat dan racistisch? Ik kan namelijk nergens vinden dat pieten niet betaald worden!

  reageer
 • Jeroen

   

  Zwarte vegen zeg je? 1 van de eerste prenten laat toch echt een donkerzwarte slaaf zien. Wat overigens niet betekend dat het racistisch is, want het verhaal gaat dat het een beschermheilige was voor slaven, dieven prostituees e.d. Hij werd dus vereerd, en nu gebeurd door hun nazaten het tegenovergestelde. En dat terwijl Zwarte piet de afgelopen jaren al stilletjes geevolueerd is. Had het stilletjes laten evolueren, en er had geen haan naar gekraaid.

  reageer
 • Cees

   

  Zo denk ik er ook over. De mensen die er het meeste een probleem van maken geloven allang niet meer in sinterklaas. En de kinderen wordt niets gevraagd en die maakt het niets uit als er maar een schoen gezet mag worden.

  reageer
 • Peter

   

  en ja hoor. De oogkleppen zitten er weer op. Alle jonge vaders en moeders mauwen weer om het hardst. Maar andermans standpunt proberen te begrijpen kan er niet in. vroeger, zoek de foto's maar op, waren pieten wit met een paar zwarte vegen in het gezicht en wij hebben er slaafjes van sint van gemaakt. Hoezo geen racisme? Kom maar op met die gekleurde pieten ik ben er klaar mee! helemaal als de PVV hier zieltjes mee wil winnen...

  reageer
 • aNDREE

   

  Kan PVV ook maar over één onderwerp een normaal standpunt innemen? Altijd dat verongelijkte gedoe. En feitelijk is het een bastion van oudere blanken in de AOW of WAO

  reageer
 • Koos W.

   

  Voor zover ik weet is zwarte Piet zwart omdat hij door de schoorsteen kroop. Het zijn dus blanke schoorsteenvegers die de knecht van sinterklaas spelen. Nu Piet niet meer door de schoorsteen komt, omdat bijna niemand er meer een heeft, wordt hij dus ook niet meer zwart. Probleem opgelost.

  reageer
 • Frenky

   

  Sinterklaas is stom

  reageer
 • vin

   

  pffffff. .Daar gaan we weer. Na sinterklaasfeest wordt het weer stil tot eind augustus 2015. domme vermoeiende discussie elke keer weer. respect en begrip voor elkaar. discussieer daar eens over. Dat een ieder het leuk kan hebben tijdens sinterklaas

  reageer
 • Jennifer

   

  Toevallig dat jullie reageren! Inmiddels zijn jullie al 2 jaar bij ons geweest en ook nu staat 5-12 weer gepland! Gezellig! Tot dan!!

  reageer
 • Moi

   

  Als ik zo het nieuws bekijk dan krijgen we een Sinterklaas met een zwarte baard!

  reageer
 • Maarten

   

  En hoe deed jij dat vroeger als kind dan? Jij geloofde alles toch ook wat je ouders je vertelden?

  reageer
 • ras

   

  hehe eindelijk een reactie die eerlijk is. het op racisme gooiren is tegenwoordig de norm en lekkwr makkeljjk

  reageer
 • Bepje

   

  Voordat er een zekere dame in het buitenland ging roepen dat onze zwarte piet rascistisch overkomt heeft er niemand zo over gedacht. Hoezo de slavernij? Iedereen buitelt nu over elkaar met hun mening. Ik begrijp niet en wil het ook niet begrijpen dat je voor de fouten van honderden jaren geleden nu van alles moet aanpassen. Erg jammer dat er zelfs een rechter meent te moeten oordelen dat zwarte piet moet worden aangepast. Hij had beter zijn tijd in de rechtbank aan een belangrijkere zaak kunnen besteden. Ik kijk nu al uit naar het Sinterklaas feest en het moslim gezin in mijn straat ook!

  reageer
 • haha

   

  ja dat is handig, misschien kun je dan ook meteen even vragen of ze liever hun vader of buurman als sint willen...

  reageer
 • Marc

   

  Hoe moet een kind begrijpen dat zwarte piet door de schoorsteen komt terwijl heel veel mensen geen schoorsteen meer hebben. Hoe moet een kind snappen dat sinterklaas op tv is en tegelijkertijd in alle woonplaatsen. Hoe moet een kind snappen dat de sint eerst een lage stem heeft en later een hoge. Kortom...dat kind snapt het wel. Ik ben geen voor of tegenstander. Ik vind de discussie dom. Wat maakt het uit welke kleur...ik zie het probleem niet. Traditie??? Vroeger werd je bedreigd door zwarte piet en de sint. Lijfstraffen en kidnapping als je stout was geweest. Die traditie hebben we gelukkig ook laten varen. Het gaat om een leuk feest voor de kids. Dus who cares welke kleur.

  reageer
 • Tsja

   

  PVV gilt maar weer wat. Zal wel weer uitlopen op een flop de schreeuwende niets inhoudende PVV.

  reageer
 • Marc

   

  Misschien moet je het aan de kinderen vragen? Het feest is immers vior hen. En ik weet zeker dat het voor kinderen geen bal uit maakt welke kleur zwarte Piet heeft.

  reageer
 • michael

   

  ZWARTE piet zal altijd ZWARTE piet blijven en voor die domme mensen die roepen het is racisme dit en dat hij is blank en zwart van de roet

  reageer
 • oneleg39

   

  handen af van zwartepiet u kunt zwartepiet helpen om ze te steunen Door even een kijkje te nemen op pieten gilde. nl en doneer

  reageer
 • almeerder

   

  zwarte piet moet zo blijven zoals die is!

  reageer
 • s.

   

  top!!

  reageer
 • steef

   

  Hoe moet een kind nou begrijpen dat zwarte piet een gekleurde piet is dat gaat niet gebeuren . en ik werk er ook niet aan mee het is een kinder feest geen koekoeks clan feest kom op zeg als zwarte piet verdwijnt dan zijn we verloren als land .

  reageer
 • Sintalmere

   

  Wij van SintAlmere . com blijven in ieder geval met een traditionele piet lopen! Nog op zoek naar een Sint? Neem dan contact met ons op.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert