Meer asbest in Corrosia dan verwacht

ALMERE
In gebouw Corrosia in Almere Haven zit meer asbest dan oorspronkelijk was gedacht. Dat ontdekte de eigenaar, woningstichting De Alliantie, bij een inventarisatie tijdens de verbouwing van het pand.

Hoeveel het gaat kosten om dat asbest te verwijderen is nog niet bekend. Omdat de saneerder die dat zou doen failliet ging, is een nieuwe asbestsaneerder nu een offerte aan het maken.

Eind september moet duidelijk zijn wat de financiële gevolgen zijn en hoe lang het opruimen gaat duren. Dan moet ook duidelijk zijn of de geplande opleverdatum in mei in gevaar komt.

reacties (9)

 • .\/\/.

   

  Het mag dan een 'natuurproduct' zijn, daar wordt het niet minder schadelijk van. per jaar worden er in Nederland 400 asbestkankers geconstateerd, en dat aantal loopt nog steeds op. Men moet het niet overdijven, maar ook niet onderschatten. In Nederland is asbest verboden, en de verwijdering aan regels gebonden, maar elders wordt er nog vrolijk doorgewerkt.

  reageer
 • ron

   

  het zit vast niet in de reeds genoemde onderdelen ... die hadden er met de voorbereidingsinventarisatie heus wel uitgekomen. zeker voor een woningcorporatie is dat een standaard proces bij de voorbereiding van een renovatie of sloop. Mijn vraag is dus meer wat en waar is het wel gevonden.

  reageer
 • Nico

   

  Dus jij hebt het laten doen, begrijp ik.

  reageer
 • Henk

   

  Plaatsjes, panelen en golfplaten kun je gewoon verwijderen. niet breken of in boren... Dat mag dan weer niet. Vooral mensen die er veel mee werken of in de omgeving van los gebonden vezels werken en er dagelijks mee geconfronteerd worden, daarbij nog flink roken (aangetast slijmvlies in de longen) moeten zich zorgen maken. Jan modaal die een keer een plaatje los schroeft niet... Maarja ook hier is de regelgeving compleet doorgeslagen!

  reageer
 • arie

   

  Dus als de boel per ongeluk breekt ipv opzettelijk is er ook niets aan de hand?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Nico

   

  Heb je het pand weleens bekeken de laatste tijd? Hier is met grof geweld gesloopt. Niet met een pincet. En ja, in Haven is volop asbest gebruikt in de beginjaren. Ook in mijn huis. En dat heb ik niet met een kango eruit gehaald.

  reageer
 • Henk

   

  Typische paniekreactie. Asbest is een natuurproduct dat overal, lees overal, aanwezig is. Elk mens ademt ca. 4 miljard vezels in tijdens zijn leven. Ook als je geen asbest in huis/kantoor hebt. Los gebonden vezels geven een verhoogd risico, maar veelal zijn in gebouwen van deze leeftijd panelen in kozijnen of vensterbanken gemaakt van een deel asbest. Zolang je er niet in zaagt of de boel opzettelijk breekt is daarmee niets aan de hand. Los gebonden vezels hoef je niet te verwijderen... Die kun je aftimmeren.... Geen enkel probleem.

  reageer
 • aNDREE

   

  Wat maakt het uit. Het zit er al vanaf de eerste oplevering. Het waait niet weg en niemand wordt er ziek van zolang ze het niet jarenlang inademen.

  reageer
 • Nico

   

  Het gebouw is niet ingepakt. Heeft het asbest zich niet verspreid over de omgeving?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert