VVD wil ouders op taalcursus sturen

ALMERE
De VVD in Almere wil dat ouders met een taalachterstand meer gestimuleerd worden om een cursus lezen en schrijven te volgen. De fractie wil hierover binnenkort met de gemeenteraad in gesprek.

Voor Almeerse kinderen die het Nederlands slecht beheersen is er vanuit de gemeente extra aandacht voor taal. Dat geldt niet voor hun ouders, die volgens de VVD ook vaak een taalachterstand hebben.

Om de achterstand van de kinderen blijvend weg te werken, is het volgens de fractie belangrijk dat ook de ouders bijgespijkerd worden. Zij kunnen de cursus al gratis volgen, maar de VVD wil graag dat ze er nadrukkelijk voor benaderd worden.

reacties (11)

 • .\/\/.

   

  "De meeste Nederlanders beheersen prima Engels" - dat is gewoon niet waar. Nederlanders spreken over het algemeen aardig Engels, maar zeker geen 'prima' Engels. Duits is de laatste 10 jaar hollend achteruit gegaan, Frans vrijwel verdwenen. Het probleem van Nederland is dat we teveel vanuit onszelf redeneren, ons Nederlanderschap en ons Nederlands centraal stellen, en ons te weinig richten op waar dit land zijn geld mee verdient: het buitenland. Bedenk eens hoeveel banen we in Nederland hebben waarvoor Nederlands volledig overbodig geworden is.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Kan je misschien uitleggen waarom?

  reageer
 • Jan

   

  Op scholen wordt er onderwijs gegeven in meerdere talen. Nederland is tevens een van de grooste exporteurs van Europa. Dus van navelstaren is geen sprake. De meeste Nederlanders beheersen prima Engels om maar wat te noemen. Alleen, en daar gaat het om, hier, in Nederland spreken wij Nederlands. Helaas zijn er heel veel mensen die zich hier vestigen en gevestigd hebben, al vele jaren lang zelfs, die de taal niet spreken. Dat betekent dat je dus niet meedoet in de maatschappij. Zo blijven die mensen in hun kleine kringetje van hun land van herkomst steken. Is dat dan de bedoeling, dat je je ergens vestigt en vervolgens, ondanks alle aangeboden cursussen, zelfs gratis, weigert mee te doen? Dit is Nederland en wij spreken hier Nederlands, wil je dat niet, dan moet je misschien gaan nadenken wat je hier eigenlijk komt doen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Mijn kinderen zijn inmiddels 'groot'. Ze leerden het Nederlands in een paar maanden, toen ze eenmaal naar school gingen. Niet alleen mijn kinderen kunnen dat, de meeste kinderen kunnen heel snel een vreemde taal leren. Uiteraard is Nederlands de taal van Nederland, maar als we ons krampachtig alleen op het Nederlands richten gaat onze beheersing van vreemde talen nog verder achteruit. Nederland moet zich naar buiten richten, niet naar de navel gaan staren.

  reageer
 • Jopie

   

  Mijn lieve hemel zeg, hier is geen touw meer aan vast te knopen , waar gaat dit over ?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  aan .W.: U verteld niet hoe oud uw kinderen zijn ; hoe lang "zeer korte tijd" is en welk IQ zij hebben. Ik lees hier toch uit dat we het in uw geval hebben over uitzonderlijke kinderen met een hoog IQ en in een uitzonderlijke levenssfeer. mijn kinderen kunne dat niet (en ikzelf ook niet; ik heb de grootste moeite met andere talen) Om het Nederlands als taal zo te bagatelliseren is geheel terecht vanuit een totaal wereldbeeld; maar we leven hier in Holland. en hebben nog altijd afgesproken dat Nederlands de hollandse taal is. die alleen al in ons land door ruwweg 15 mio mensen wordt gesproken.

  reageer
 • Jan

   

  Wat een redenering van helemaal niks zeg.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik spreek mijn hele leven al Nederlands, dat is het probleem niet. Mijn kinderen hebben, toen ze eenmaal naar school gingen, in zeer korte tijd Nederlands geleerd. Toch hebben we thuis nooit Nederlands gesproken. Ze spreken inmiddels meer dan drie talen. Ik zal u het geheim maar verklappen: de taalvaardigheid van kinderen - of het nu in het Nederlands of een andere taal is - wordt niet bepaald door welke taal die thuis wordt gesproken, maar door de sociale context, door het belang dat door de ouders aan goede taalbeheeersing wordt gehecht. Iedereen die denkt dat als we allemaal maar goed Nederlands spreken en schrijven het allemaal goedkomt houdt zichzelf voor de gek. Het Nederlands is internationaal gezien een nutteloos soort bastaard-Duits waar alleen nog door een geborneerd-nationalistische achterhoede belang aan wordt gehecht in naam van een nostalgie naar een nationale eenvormigheid die nimmer bereikt kan worden.

  reageer
 • Hek

   

  Het punt is dat u juist goed Nederlands moet leren spreken zodat oa uw kind thuis goed NL leert. En slecht NL kan op school gecorrigeerd worden en is nog altijd beter dan geen enkel woord Nederlands. Daarmee doet u ook uw kind te kort die daardoor helemaal niet kan communiceren met zijn leeftijdsgenootjes.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik spreek thuis ook geen Nederlands. Mijn kinderen spraken ook geen Nederlands totdat ze naar school gingen. Ben ik nu een slechte vaderlander? Denk eens na, en vraag je af of het goed is voor kinderen om thuis slecht Nederlands te leren.

  reageer
 • Jan

   

  Eigenlijk te gek voor woorden, gratis taalonderwijs, en dan nog moet er gestimuleerd gaan worden om dit te volgen. Mag je daaruit concluderen dat er mensen zijn die gewoon wel in Nederland willen wonen en gebruik maken van de voorzieningen, maar eigenlijk helemaal geen Nederlander willen zijn? Thuis geen Nederlands willen spreken, en dus niet mee kunnen doen als ze buitenshuis komen. Daarbij dus ook de kinderen totdat ze naar school moeten, geen Nederlands leren spreken. Niet waar? O, zeker wel, boven mij woont een gezin en de kleintjes spreken geen woord Nederlands. Dus mag de belastingbetaler opdraaien voor de taalachterstand? Is dit normaal te noemen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert