Raadspanel houdt vast aan Zwarte Piet

ALMERE
Het Sinterklaasfeest kan met een traditionele Zwarte Piet worden gevierd. Dat vindt de meerderheid van het Almeerse raadspanel. De bijna duizend respondenten werd gevraagd of Zwarte Piet racistisch is. En een meerderheid vindt dus van niet.

De enquête werd gehouden op verzoek van de PVV in Almere, die graag ziet dat Almere de voorbeeldstad van Nederland wordt als het gaat om een traditionele Sinterklaasintocht.

Het onderwerp wordt later besproken in de gemeenteraad.

reacties (49)

 • een puber

   

  laten we vooral niet vergeten dat sinterklaas hoe dan ook een feest is bedoeld voor kinderen, zij zien zwarte piet gewoon als helper van sint, niks geen slaaf. waarom zouden volwassenen zich daarmee moeten bemoeien, mensen die zich gediscrimineerd voelen moeten begrijpen dat niemand ook maar de bedoeling heeft om hun met deze traditie te kwetsen. Uiteindelijk gaat het mij om de pepernoten

  reageer
 • Piet

   

  De rest van de wereld dus.

  reageer
 • Piet

   

  Das veel he.

  reageer
 • Waarom?

   

  Waarom is dit op de Antillen geen discussie en zijn daar de stereotype Pieten op het feest?

  reageer
 • baas

   

  laat toch lekker pepernoten en snoepgoed strooien de winkels liggen er al vol mee dus op naar het sinterklaas feest!!!!!!@

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Knecht

   

  Wat is er nou moeilijk aan om zwartepiet te schminken zonder dikke rode lippen en gouden oorringen. En te schminken als iemand die werkelijk door de schoorsteen is gekropen. Wat is daar nou moeilijk aan. Dan blijft het feest toch leuk voor iedereen? De hoofdpersonen (kinderen) maakt het echt geen pepernoot uit.

  reageer
 • mam 2

   

  Ik noem je geen racist. Ik reageer op mensen die roepen "en anders maar terug". Als mensen hier geboren zijn, waar moeten ze dan naar terug? Ik kan begrijpen dat mensen het vervelend vinden op grond van huidskleur be- en veroordeeld te worden. Probeer je eens in te denken dat het andersom zou zijn: hoe zou dat voelen? Het heeft niks te maken met zogenaamd roet van de schoorsteen; het gaat wel degelijk om de huidskleur. Dat jij zwarte Piet prima vindt: heb je er nog nooit aan gedacht dat dat wel eens kwetsend zou kunnen zijn voor iemand met een donkere huidskleur? Kun je je daar helemaal niks bij voorstellen?

  reageer
 • Andrea

   

  Het sinterklaasfeest is al jaren lang zo en nu zijn er van die zeurpieten dat het discriminerend is,wij worden gediscrimineerd

  reageer
 • Mike

   

  Wat een gehuil om zwarte piet, je kan je overal wel aam storen. Als je het zo erg vindt dan organiseer je toch je eigen intocht. Kwestie van vergunning aanvragen en gaan met die banaan. Oh maar dan kan je niet meer slachtoffer spelen en de wereld de schuld geven van je eigen falen

  reageer
 • Anna

   

  Wat wordt afgepakt? Wat heeft dat met zwarte piet te maken? Is het zo moeilijk te begrijpen dat er mensen zijn die het vervelend vinden dat huidskleur (en dus niet het roet van de schoorsteen) zo'n grote rol speelt? Alle andere "buitenlandse" feesten hebben dat niet, een zwart knechtje.....

  reageer
 • hoi

   

  helemaal gelijk andrea

  reageer
 • Jan

   

  De rest van de wereld is helemaal niet bezig met dit onderwerp. De halve wereld staat in brand door extremisme en nu de linkse knuffelaars hun doelgroep kwijt zijn, theedrinken met IS aanhangers wil niet echt meer helpen, staan ze nu vooraan om die paar bezwaarmakers die de discriminatiekaart hebben getrokken te steunen. Wat opviel bij de beelden van de demo's van vorig jaar in Amsterdam was dat het dezelfde personen betreft die altijd vooraan staan bij elke demo. De bezwaarmakers zorgen alleen maar voor nog meer conflict, hadden we daar niet al genoeg van in de wereld?

  reageer
 • Andrea

   

  Alles wordt ons afgepakt hier in Nederland,Suikerfeest en alle andere buitenlandse feesten mag wel maar een oer Hollands kinderfeest moet worden aangepast,ik zeg.....zwarte piet moet blijven

  reageer
 • Albert

   

  Goed zo, afblijven dus.

  reageer
 • Poe

   

  Dat de Belgen het geen enkel probleem vinden zet jouw verhaal wel in een ander perspectief. Misschien ziet de wereld het zoals het is, maar zien de tegenstanders dat niet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Deze meneer is toevallig geboren en getogen Nederlander, maar schaamt zich wel voor de botte discussie, de verzonnen argumenten en de autochtone radicalisering. En dat verhaal over die schoorstenen.....de ontkenningsfase is hardnekkig. Die gouden oorringen en volle rode lippen, loop je die ook in de schoorsteen op?

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik weet niet wanneer jij voor het laatst een zwarte piet op bezoek hebt gehad, of op tv hebt gezien, maar ze praten niet raar hoor? Ja, muziekpiet, praat een beetje apart, maar dat is weer een ander verhaal...

  reageer
 • Dus......

   

  Grappig dat we zo overtuigd zijn v ons eigen gelijk. Nee d rest v dwereld ziet t verkeerd. En trouwens de discussie gaat niet over t feest, maar bepaalde elementen v t feest. En als meneer Piet niet discriminerend bedoeld is, waarom doet hij dan zo veel moeite om zo achterlijk t praten? Is iets automatisch goed als je het altijd al zo deed? Dan waren de wasmachine, boekdrukkunst en de gloeilamp dus eigenlijk ook niet nodig?! Het feest moet blijven, maar de rol/houding van Piet daar valt nog wat te winnen.

  reageer
 • Pieter

   

  Ik ben diabetes en voel me gediscrimineerd door het Suikerfeest. Kunnen we dat ook afschaffen? De diabetespiet

  reageer
 • Serge

   

  waar haal jij het getal 7 miljoen vandaan? Te veel pepernoten gegeten?

  reageer
 • Poe

   

  Daar zijn een groot aantal cultuur historici het niet mee eens. Of het nog bij de tijdsgeest past is een ander verhaal...mij is het om het even. Al ken ik meer voor dan tegenstanders en het is en blijft een democratie. Misschien iets voor een referendum?

  reageer
 • mevrouw verbaal

   

  ik vind Zwarte Piet juist leuk en goed zoals hij is. ben ik nou een racist?

  reageer
 • theo

   

  Zoveel mensen stemmen er niet op Wilders hoor!

  reageer
 • mam 2

   

  Ik, blanke Nederlandse, vind Zwarte Piet ook discriminerend. Moet ik nu ook weg?

  reageer
 • Patrick

   

  Jouw 'tolerantie' is anders ook ver te zoeken he? Advies: blijf in november en begin december lekker binnen, heb je nergens last van. Oh ja, en daarna komt de kerstman (ook zo'n traditie), ik waarschuw maar vast.

  reageer
 • adv

   

  ik ben diep ontroerd dat onze trouwe knecht blijft

  reageer
 • mevrouw verbaal

   

  dit is een heel goed bericht. natuurlijk moet Zwarte Piet blijven. zoals hij is: zwart. dat heeft helemaal niets met racisme of discriminatie te maken. steun het Pietengilde, een leuke club van Zwarte Pieten, dat hoger beroep instelde tegen de uitspraak van de rechter Amsterdam. https://www.facebook.com/pietengilde

  reageer
 • Jan

   

  Er komt dus heel duidelijk naar voren dat er behoeft er sis aan zwarte piet. Het excuus over slavernij is niet goed doordacht en totaal onzinnig. Wat ook goed is om te melden is dat de slavernij niet alleen voorbestemd is/was voor donkere mensen. Ook blanke mensen zijn slaaf geweest en donkere mensen hebben ook gehandeld in slaven. Wanneer een muziekpiet je doet herinneren aan het verleden heb je psygoloogpiet nodig om je te helpen dingen los te laten!

  reageer
 • Teetee

   

  Pieten zijnvan alle kleuren, alleen door hun beroep worden ze vies, oftewel zwart. Dat heeft niets met discriminatie temaken. Dus smink de pist gewoon zwaert, maar laat delen van de eigen huid zichtbaar, zodar je weet dat iedereen het beroep van Piet kan uitoefenen, kleur maakt daarbij niets uit!

  reageer
 • Peter

   

  *applaus* niemand hier wil of kan begrijpen dat ook verzonnen tradities aan verandering onderhevig kunnen zijn door het veranderende tijdsbeeld. "Hoe leggen we het de kinderen uit" De kinderen maakt het geen bal uit of piet zwart is of groen. Ik werd vroeger bang gemaakt voor zwarte piet hij nam kinderen mee naar Spanje als je niet lief was. Hij is de knecht van de Sint. Zwart van de schoorsteen? Geen kind die nu nog weet wat een schoorsteen is, zitten allemaal te zingen bij de cv. Het zijn de EMO ouders die er zo'n punt van maken, belachelijk gewoon. Het tijdsbeeld verandert en Nederland staat stil zoals wel vaker de laatste tijd, intolerant volk dat we zijn.

  reageer
 • Gerda

   

  Er is geen kind wat onderdrukt wil worden. Er is geen kind die voor slaaf wil spelen. Elk kind wil kindervriend zijn. Dan moet het toch duidelijk zijn hoe de kinderen over Zwarte Piet denken en als ze zich verkleden als Zwarte Piet.

  reageer
 • jm

   

  7 miljard??

  reageer
 • steef

   

  de mensen die zwarte piet weg willen hebben snappen het echt niet en gaan het ook niet snappen . zwarte piet is zwart als roet dus een blanke iemand die schoentjes vullen van kinderen en dan Door de schoor steen gaat en zwart van de roet van de schoor steen word . maar goed al leg je ze het heel vaak uit ik denk dat het nooit Door komt

  reageer
 • cire63

   

  ik neem aan dat zo'n panel toch een groot deel van de almeerse burger vertegenwoordigd. Zo niet wat voor nut heeft dan zo'n panel?

  reageer
 • sinterklaas

   

  Deze uitslag moet dan toch wel heel duidelijk zijn voor onze gemeenteraad e n B&w. Geen blanke of gekleurde piet in Almere.

  reageer
 • Jeannette

   

  Ik denk dat alleen de diegene er problemen mee hebben die de NEDERLANDSE traditie niet van huis uit hebben meegekregen (lees mensen die geen Nederlander zijn van oorsprong) en deze mijnheer of mevrouw schijnt er niet zo veel van te snappen.... Het heeft namelijk niets met onderdrukking van gekleurde mensen te maken maar Zwarte Piet is zwart omdat hij door schoorstenen kruipt en Sinterklaas organiseert dat de cadeautjes op de goede plek komen. Net als een werkgever die zijn personeel aanstuurt. Zijn alle werknemers in Nederland ook een onderdrukt volkje dan? arme ik...lol

  reageer
 • Piet (niet zwart)

   

  7 miljard mensen vinden wel dat het racistisch is. Maar duizend mensen met kleine kinderen in het blanke Almere vinden van niet. Dus dan is het zo?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik blijf me erover verbazen dat mensen een optocht van een Blanke Baas vergezeld van Zwarte Bedienden blijven rechtvaardigen onder verwijzing naar cultuurhistorie die in allerijl bijeen gelogen is.

  reageer
 • mam

   

  Zo langzamerhand voel ik mij als nederlander gediscrimineerd. Zorgverzekeringen, wij betalen de volle mep. Nu weer zwarte ₩piet afpakken, alleen omdat er een handje vol gasten die in nederland wonen vinden dat zij gediscrimineerd worden? zij hoeven hier niet te blijven hoor, kunnen wij gewoon gezellig sinterklaasfeest vieren

  reageer
 • Jeannette

   

  Precies peter. Wij zijn niet zo tolerant maar wordt het niet eens tijd dan? Een betere wereld begint bij jezelf he? Als iedereen er zo over denkt wordt het wel een heel negatief Nederlands volkje en dat met dit mooie weer. Laten we allemaal maar eens proberen wat positiever in het leven te staan. Je wordt er een stuk gelukkiger van dan al dat depressieve gedoe. Wie gaat dit allemaal aan de kinderen uitleggen trouwens?

  reageer
 • Nederlander

   

  Now we are talking! Nooit zwichten voor een kleine groep zeurders terwijl de meerderheid voor Zwarte Piet is.

  reageer
 • Jan

   

  Wij, je bedoelt zeker jezelf. Intolerant tov een kinderfeest en traditie. Een stel zeurpieten die teveel tijd hebben om te klagen over een feest waar ze niets van weten.

  reageer
 • almere

   

  als je tegen zwarte piet bent hier , dan moeten die gasten een ding doen vul de rest zelf maar in

  reageer
 • .\/\/.

   

  Aan al die mensen die denken dat het nu 'kat in 't bakkie' is...het Raadspanel is niet hetzelfde als de gemeenteraad.

  reageer
 • Peter

   

  en weer maken we ons belachelijk door vast te houden aan zogenaamde tradities. En dan de mond vol hebben over tolerantie? Wij zijn by far het minst tolerante volk, dat blijkt nu maar weer eens.

  reageer
 • Jeannette

   

  Eindelijk een gemeente die het goed doet m.b.t. ons sinterklaasfeest. Waar eindigt het anders? Een Sinterklaafeest zonder Zwarte Pieten. Een Kerstfeest zonder elfjes (kinderarbeid) Een gaypride waar hetero's zich gediscrimineerd voelen? Moet ik nog doorgaan? Kom op zeg.... Waar is onze tolerantie m.b.t. dit soort geweldige jaarlijkse gebeurtenissen? Draven we niet een beetje door met onze discriminatie? Sinterklaas kan niet door de schoorsteen dus heeft hij Pieten net als werkgevers die zo overal hun personeel voor hebben of zijn wij als werknemer ook minder waard omdat we klusjes voor anderen moeten doen? En tja... Zwarte Piet is zwart... en dat komt doordat hij heel veel schoorstenen van binnen ziet....Zou ook zonde zijn van het mooie rood/witte gewaad van Sinterklaas als dat vies werd he?

  reageer
 • sannie

   

  zwarte piet moet blijven!!!

  reageer
 • piet

   

  in het echt was het een zwarte raaf. maar goed ik ben er vroeger mee groot gebracht. en ja zelfs ik trapte in het verhaal dat de sinterklaas bestaat maar als je alles gaat uittellen is die ouwe heer al over de miljoen jaar oud. ik vindt houdt de traditie van sinterklaas en zwarte piet in ere. maar er moeten weer van die jankende mensen zijn die nooit wat gehad hebben omdat hun ouders gern geld hadden weer zeuren.

  reageer
 • David

   

  Heel goed bezig in Almere,om zwarte piet te blijven houden,is ons als kind mee op gegroeid,en de knecht van de Sint is zwart omdat hij door de zwarte schoorsteen moest,heeft dus niks met het naar beneden halen van onze gekleurde mensen te maken.en anders naar je roots terug.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert