Brandweer: te laat bij brand accepteren

FLEVOLAND
De Flevolandse brandweer kan niet aan de wettelijke norm voldoen om op tijd te komen bij een brand. In Zeewolde en Dronten is de brandweer in bijna 100 procent van de gevallen te laat bij een incident.

Brandweercommandant Gerrit Spruit zegt dat de norm van 8 minuten voor de Flevolandse brandweer onhaalbaar is. Volgens de commandant leidt dit niet tot zwaarder letsel bij slachtoffers. Spruit zegt verder dat meer geld en kazernes niet de oplossing is. De wettelijke norm loslaten is realistischer meent de brandweercommandant. De brandweer Flevoland gaat op dit moment alle gemeenteraden langs om uit te leggen waarom ze te laat zijn en niet aan de wettelijke norm gaan voldoen.

Om toch zo snel mogelijk bij een brand te zijn verbetert de brandweer nog wel de opkomsttijd met een nieuw alarmeringssysteem en komen er minder brandweermensen op een bluswagen, waardoor deze eerder uit de kazerne weg kan rijden.

Klik hier om te kijken waar de brandweer te laat is.

reacties (26)

 • brandblusser

   

  Bij een uitruk komt elke vrijwilliger ongeveer tegelijk aan op de kazerne. Dus met 4 man ben je echt niet sneller terplaatse bij een incident. Qua oppervlakte hebben we een van de grootste gemeentes van Nederland. Ten opzichte van beroepskorpsen moeten wij inderdaad van huis/werk komen dit duurt nu eenmaal langer. Er is zelfs nog nooit een risicoanalyse losgelaten op dit tas4 concept! Slecht verhaal dat het om tijd gaat en niet om de veiligheid van je eigen mensen. We gaan nu veiligheid inleveren voor cijfertjes..... Zet er dan maar een beroepskorps neer voor die paar uitrukken. Uitdaging voor Aat; draai eens een week mee met een vrijwilligersdienst, maar dan ook s' nachts en in je vrije weekend! Maar dan wel overdag je normale week doen.

  reageer
 • M.H.M. van Troost

   

  Indien dit juist is, 18 minuten, dan is dit volstrekt strijdig met de wet, maar wie doet er iets tegen?

  reageer
 • peter

   

  dat komt door vrijwillige brandweer lieden ze moeten dus 24/7 klaar staan waar ze ook zijn.

  reageer
 • bw

   

  ik kan maar 1 ding zeggen. respect voor brandweer Flevoland om naar buiten te komen met deze cijfers ipv verzwijgen en verheerlijken wat een aantal andere veilighwidsregio s doen

  reageer
 • frits

   

  Omdat een brand in een paar minuten extra uitslaand en onbeheersbaar geworden is? Omdat in die paar minuten extra brandslachtoffers niet meer gereed kunnen worden? De aanrijdtijden van ambulances zijn gebaseerd op de tijd die nodig is om mensen met letsel te kunnen helpen. Reanimatie kunnen vaak omstanders doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  Heeft het niet alles te maken met 24-uurs bezetting of vrijwillige brandweer?

  reageer
 • ton

   

  Door dit soort denkwijze wordt bijna alles onbetaalbaar. We zullen gewoon realistisch moeten zijn en begrijpen dat de brandweer met de huidige middelen zijn uiterste best doet. En vertrouwen hebben in hun deskundige optreden. Door ze te belasten met allerlei administratieve normen wordt hun functioneren echt niet beter.

  reageer
 • Leek

   

  Willem. Natuurlijk begrijp ik je reactie! Maar denk even overstijgend. Ook brandweerzorg is een kosten/baat analyse. Als je overal een parate brandweerauto wil, dat is niet op te brengen. In de zorg werkt dit al zo. Als je je bij je huisarts meldt met hoog cholesterol, krijg je niet de beste, niet adequate dosering medicatie. En dit is al jaren zo.

  reageer
 • Leek

   

  Dat heeft volgens mij te maken dat de ambulance gefinancieerd wordt door de zorgverzekeraars. En de zorgverzekeraars beslissen alles! De politie en brandweer worden gefinancieerd door de overheid (binnenlandse zaken). Ook daar moet nu bezuinigd worden. De gemiddelde Nederlander kan het ook niet waarderen als de belastingen fors omhoog gaan. Ik denk dat die commandant van de brandweer Flevoland wel een punt heeft.

  reageer
 • Willem

   

  Tuurlijk.... google maar eens op brand+dronten of zwaar+ongeval+dronten of een willekeurige andere zoekterm in die strekking. Wat een stomme opmerking van je. Als jou huis staat de branden met je familie erin, dan wil je ook niet dat de brandweer te laat komt.

  reageer
 • Kees

   

  Net als bij de ambulances de brandweer een maximale tijd geven om bij het incident te komen van 15 minuten. Ik heb overigens nooit begrepen waarom dit verschil er is.

  reageer
 • spuitgast

   

  Probeer het maar eens elders als in Almere. Iets wijder gebied hier met langere aanrijtijden. Dat ik dat uit moet leggen. maar ja, aan jullie kant van de brug kan alles wat Spruit zegt.. Gewoon politiek op het verkeerde been zetten. Wederom.

  reageer
 • koos koets

   

  je kan een plaats met 3 kazernes niet vergelijken met plaatsen met 1 kazerne.

  reageer
 • Albert J.

   

  Als er in dit artikel was gezet dat de brandweer bij elk huishouden de komende maanden geld gaat ophalen (via verhoogde belasting) om extra brandweer kazernes te bouwen was het ook niet goed geweest. Ik vind dat de heer Spruit een goed en realistisch verhaal heeft.

  reageer
 • Sjors

   

  Als het brand ben je nooit te laat om te blussen.

  reageer
 • almeerder

   

  tas 4 werkt prima. in almere tenminste. alles is prima af te handelen. wij als beroeps en de vrijwilligers hier kunnen er prima mee werken. er zijn altijd azijnzeikers zoals jij die het beter weten zonder het zelf geprobeerd te hebben.

  reageer
 • Sam

   

  Dit is geen bijzonder nieuws. In veel platteland gemeenten is dit zo. 10 min is ook heel netjes. We moeten oppassen dat we gaan zeuren, terwijl we het echt netjes voor elkaar hebben in NL, ook in onze provincie.

  reageer
 • Poe

   

  Omdat het in de meeste gevallen om kleine brandjes gaat? Tuinhuisjes etc...

  reageer
 • Herman

   

  Weet niet hoe de situatie in Lelystad is, maar daar zijn in het centrum alle wegen gereduceerd naar 1 rijbaan. En als het dan druk is en de brandweer moet er door........ tsja, dan loop je enige vertraging op.

  reageer
 • Willem

   

  Een langere aanrijtijd dan normaal en geen extra letsel bij slachtoffers rijmt niet. Voor geen meter.

  reageer
 • harry

   

  Misschien moet de brandweer eerst iemand vooruit sturen die de situatie in kaart kan brengen, put openen ruimte voor het voertuig maken zodat als de brandweerwagen arriveert directer begonnen kan worden met de hulpverlening. Eemhof moet er zelf maar voor zorgen, waarom moet een gemeente(burgers) investeren in veiligheid van zo'n bedrijf. Grote fabrieken hebben een eigen brandweer.

  reageer
 • MoiMoi

   

  Alles is te gek voor woorden. Men heeft zijn taak en behoort binnen de normen zijn werk te doen. Normen omlaag zetten omdat het werk niet kan worden gedaan is de meest makkelijke manier om je niet functioneren te verhullen. .

  reageer
 • Bob De B

   

  Beter iets later dan helemaal geen Brandweer of een Brandweer met niet de juiste spullen. Ik geloof dat we het in NL best goed voor elkaar hebben. Nu nog een Brandweer die ongestoord aan het werk kan tijdens een inzet, niet gehinderd door omstanders en ramptoeristen. Denk dat dat een een hele hoop tijd scheelt!

  reageer
 • henk

   

  almere rijd naar de Eemhof

  reageer
 • vrijwilliger

   

  en maar bezuinigen..... minder mensen op een auto is geen oplossing, dat is gewoon een trukje om op papier op tyd te komen.. vervolgens wacht je dan op een complete auto.... en doe je wel wat als brandweerman en gaat het mis?? wat dan????? Bokser gaat ook niet de ring in met 1 hand op zijn rug gebonden!

  reageer
 • Zeewoldenaar

   

  Vreemd. Een paar jaar geleden is voor een godsvermogen een nieuwe brandweerkazerne gerealiseerd in Zeewolde met als reden dat de opkomsttijden dan beter binnen de wettelijke norm zou komen. Nu lijkt het op de kaart dat er op vrijwel geen enkele plek in Zeewolde tijdig gearriveerd wordt. Dat is toch wel een beetje eng. Is de gemeenteraad tijdens de besluitvorming over de nieuwe kazerne wel goed geïnformeerd ? Wat helemaal eng is, is dat De Eemhof zelfs een aanrijtijd van meer dan 18 minuten kent. Hopelijk hebben ze daar zelf een quick responder.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert