Burgemeesters: brandweer mag te laat komen

FLEVOLAND
De burgemeesters van Zeewolde en Dronten vinden het niet erg dat de brandweer structureel te laat is. De opkomsttijden voor de brandweer zijn ook volgens de burgemeesters onhaalbaar en onrealistisch. Zij delen daarmee het standpunt van brandweercommandant Gerrit Spruit.

De brandweer komt in Zeewolde en Dronten bijna altijd te laat. De wettelijke norm van acht minuten wordt niet gehaald. Maar de brandweer hoeft niet beter te gaan presteren, de norm moet worden aangepast zo vinden ook de burgemeesters.

Volgens Gerrit Jan Gorter, de burgemeester van Zeewolde, is er met het opstellen van de wet alleen gekeken naar de bebouwde kom en geen rekening gehouden met het buitengebied en volgens burgemeester Aat de Jonge van Dronten is er geen extra gevaar doordat de brandweer later komt.

reacties (28)

 • Kul_tuur

   

  Er wordt in Zeewolde genoeg belasting geheven op zijn/haar inwoners. Alleen wordt dat geld niet besteed aan zijn/haar inwoners en, zoals nu bekend, aan effectieve brandweer en hulp voorzieningen! Er gaan M I L J O E N E N per jaar naar kul_tuur en vele ander subsidie vretende poppenkasten! Deze kunnen beter besteed worden aan zorg, brandweer enz.

  reageer
 • wim

   

  ga je tog ergens anders woonen als je de brandweer snel wil en je het niet zonde van je geld vind.ze doen hun best en meer kan je niet doen.respect voor de mensen die het doen en gedaan hebben.moesten er veel meer van zijn

  reageer
 • Vreemde

   

  Toevallig weet ik donders goed wat ik rondtoeter. Tevens weet ik dat iedere burger van Flevoland 8% van al zijn belastingen aan brandweerzorg betaald. Dit is al jaar en dag zo, alleen de branden en ongevallen zijn hedendaags sterk veranderd dan 20/30jaar geleden. Hier moet de brandweer dan ook acteren. Ja, dat doen ze door siv's en ts4 te laten uitrukken naar incidenten. allemaal constructies om maar sneller en effectiever te kunnen opereren. Als de 8min. regel in Zeewolde (waar ik inwoner van ben) niet gehaald kan worden, en dit niet alleen in het buitengebied..... dan is de 8% belasting in mijn optiek te veel.... waar is het dan aan uitgegeven.... het zegt het al, brandweerzorg.... en niet aan duur kantoorpersoneel lijkt mij,,,,

  reageer
 • Sam

   

  De beste stuurlui staan aan wal. Misschien moet je je iets meer verdiepen in situatie ipv te roeptoeteren.

  reageer
 • patrick

   

  Ik werk al 35 jaar als brandweerman in de repressie in een grote oude stad. In die oude stadskern is het belangrijk om op tijd te zijn anders gaat het uit de hand lopen met mogelijk slachtoffers. In de Flevoland met bijna allemaal betonnen gebouwen is dat niet mogelijk. Zorg wel voor je eigen veiligheid en zorg dat je rookmelders neer hangt en heb het er over met je mede bewoners wat te doen bij brand. Bij ongevallen is iedereen verplicht om eerste hulp te verlenen doe dat dan ook en loop niet weg.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Snorretje

   

  Volgens Aat de Jonge kan de extra aanrijtijd geen kwaad. Aat weet kennelijk niet hoe snel een brandontwikkeling kan gaan en dat 8 minuten of 15 minuten aanrijden het verschil kan zijn tussen een controleerbare zolderbrand of een compleet huizenblok in brand. Dat gezegd hebbende kost een snellere aanrijtijd ongelovelijk veel geld. De top vrijwilligers van de brandweer doen hun stinkende best maar mede door de openheid van de plaatsen zijn er gewoon wat grotere afstanden te overbruggen dan anders. De oplossing is om de brandweer naar hun te halen, dus bijvoorbeeld in Dronten West een extra post met een SIV2 of TS4. maar dat kost behoorlijk wat geld, en dat willen wij met zijn allen ook weer niet betalen.

  reageer
 • Lelystedeling NR.zoveel

   

  Met de 8 minuten aanrijtijd, is er waarschijnlijk alleen rekening gehouden met steden met meerdere posten en beroepspersoneel. Voor vrijwillige posten is deze niet berekend , dat is het grootste probleem , berekend op het 1 , ander wegcijferend

  reageer
 • Dronter

   

  Helemaal eens!

  reageer
 • johan

   

  het is niet dat ze niet sneller willen...ze KUNNEN niet sneller. praat eens met de mensen die het werk doen ipv de mensen die het verzinnen achter het bureau die na klokslag 5 naar huis gaan!

  reageer
 • Dorpsbewoner

   

  Ik verbaas me toch altijd maar weer over veel reacties van mensen die onwetende zijn en de feiten niet kennen. Wij hebben in flevoland een hele goede brandweerzorg "punt" De vakbekwaamheid van de brandweerman is hoger dan ooit, auto's zijn goed uitgerust en ze zijn vrijwel altijd binnen 10 min ter plaatse. Als het om brand gaat ben je altijd te laat, al ben je binnen 4 min ter plaatse.

  reageer
 • Henk

   

  Wat heet slechte service? Hoe zijn de aanrijtijden in andere regio's en landen?

  reageer
 • pietje

   

  Volgensmij heb jij het niet goed begrepen? slechte service??? het is geen webshop of winkel maar inderdaad burgers(vrijwilligers) die hun uiterste best doen om iemand in nood te helpen.

  reageer
 • Vreemde

   

  Wij als burgers betalen voor brandweerzorg, waarom komt deze zorg dan te laat.... Mogen wij burgers dan ook minder gaan betalen voor deze 'schijn'zorg?

  reageer
 • jaap

   

  helemaal eens

  reageer
 • nnn

   

  ik had een auto brand pal naast mijn huis.brandweer was snel en toch duurde het een....pfte lang.maar gelukkig mijn huis gered. brand is eng en gevaarlijk .schaam aan een ieder die hie te makelijk overdenkt

  reageer
 • Andree

   

  Wat mij overigens verbaast is hoeveel geld we aan brandweerdiensten spenderen en dan nog zo'n slechte service krijgen. Terwijl er voor ambulanceparaatheid geen geld is en waar de aanrijtijden nog veel slechter zijn. Het is nog een wonder dat de brandweer onlangs die mensen nog uit de auto hebben weten te halen voordat ze totaal onderkoeld waren. Je kan maar beter hopen op wat dappere burgers als je klem zit.

  reageer
 • Doh

   

  Neem aan dat hij op de burgemeester mikt en niet op de brandweer..

  reageer
 • Joepie de P.

   

  Verlaat uw tunnel.

  reageer
 • drontenaar

   

  tja, wie heeft bedacht dat 8 minuten snel genoeg is. vroeger was 12 minuten snel genoeg. als je hulp nodig hebt duurt het altijd te lang, ook 8 minuten . op elke hoek van de straat een brandweer is natuurlijk het beste. maar onbetaalbaar.

  reageer
 • Jet

   

  Het is hard, maar je kan gemiddeld niet langer dan 3 minuten in de rook overleven. Met een aanrijtijd van 8 minuten of 14 minuten heb je dus hetzelfde aantal slachtoffers. Dus redt jezelf, neem je maatregelen voor als er brand is en ja, die brandweerman springt met een razende tempo in zijn auto ( en daarna brandweerwagen) om te zorgen dat jouw huis niet tot de grond afbrand. Lijkt mij een redelijke deal.....

  reageer
 • Drontense

   

  Natuurlijk wil je dat ze zo snel mogelijk bij je zijn als er brand of iets anders is. Het zijn mensen die zelf ook werken en een oproep krijgen en zo snel mogelijk naar de kazerne gaan. de meeste doen het vrijwillig. Politie en ambulance die staan altijd paraat en kunnen sneller hulp verlenen. Als je betaalde brandweer hebt zijn ze gelijk weg als er wat is! Het is een geld kwestie denk ik helaas !

  reageer
 • Ad

   

  Straks moet je eerst je familie of mantelzorgers bellen om te blussen.

  reageer
 • jopie

   

  Helemaal eens...

  reageer
 • ....

   

  Tot dan hun eigen ten in de fik staat ? Volgens mijn zei wel de gene die jou redden tijdens brand of een ongeval of als je in het water licht. Ik zou zeggen bij jou moeten ze nog een rondje rijde. . Ze wagen wel hun leven

  reageer
 • M0i

   

  Gisteren al mijn mening verteld. Zet de norm maar lekker lager dan is de hulpverlening en politiek helemaal blij. Je kan ook zeggen kortzichtig en schandalig.

  reageer
 • Kan jij binnen 8 minuten in de winkel staan?

  reageer
 • frits

   

  Eh, burgemeester van Zeewolde: ook binnen uw bebouwde kom wordt de norm niet gehaald. Uw verklaring gaat dus niet op.

  reageer
 • Peter

   

  Tot dat HUN eigen tent in de fik staat!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert