Verboden antibioticum: ruiming 4.000 kalveren

BANT
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag 2.000 kalveren ruimen van veehouder Chris Naalden aan de Oosterringweg in Bant. In de urine van de dieren is het verboden antibioticum furazolidon aangetroffen. Het middel zou in het voer hebben gezeten.

In totaal worden er 4.000 kalveren van de boer geruimd. Naalden heeft ook bedrijven in Putten en het Friese Augustinusga. Daar is het weghalen van de kalveren al begonnen. De hele veestapel moet geruimd worden omdat in meer dan de helft van de genomen monsters het verboden middel is gevonden. Dat is een richtlijn van de Voedsel en Warenautoriteit.

De veehouder lijdt naar verwachting tussen de 2 en 3 miljoen euro schade. Naalden onderzoekt of hij dit kan verhalen op de leverancier van het veevoer.

reacties (38)

 • .\/\/.

   

  Iets is niet per definitie oké omdat het in Duitsland wèl mag, lijkt me. Als het verboden middel in het voer heeft gezeten is het niet aan de overheid om de schade te vergoeden, maar aan de leverancier van het voer. Vanaf nu conservatoir beslag om pogingen tot opzettelijk faillissement te voorkomen. Niet van dat benauwde.

  reageer
 • Joepie de P.

   

  Hosanna, een nieuwe leider is opgestaan.

  reageer
 • trudy

   

  heel erg jammer wat hier gebeurt, maaaaaaaaaaaaaar hadden jullie allemaal dit vlees gewoon in de supermarkten gekocht als je wist wat er in het voer had gezeten?Ik niet

  reageer
 • opregte swifterbanter

   

  m.i. eigen schuld van de boer. in een normale bedrijfsvoering zou bij ontvangst van het voer dit gecontroleerd moeten worden op afwijkingen in de samenstelling. CCP Critical Control Point

  reageer
 • OVER DE BALK

   

  Ik denk dat wij als NL moeten maar een keer met ze alle naar hoge heren den haag je wordt dood ziek van al die Europese richtlijnen Kost de NL veel geld en den haag sluit het gelijk maar weer naar het buitenland Weer een bedrijf wat naar de kloten gaat. Denk zo al dat NL naar de kloten gaat

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Swiebertje

   

  Helemaal gelijk Wim van Wegen. Mensen die zulke domme dingen beseffen niet wat een leed dit voor deze boer is. Of een boer nu 10 of 2000 kalveren heeft zegt niets over de liefde voor het dier. Want zonder die liefde kun je dit werk niet doen. Maar van alleen liefde kan de kachel niet roken en dus moet je als boer ook ondernemer zijn. Ieder op zijn eigen wijze maar toch in de meeste gevallen altijd met liefde voor het vak en de dieren. Want anders valt zo'n zware baan niet vol te houden.

  reageer
 • GM

   

  Via deze weg wil ik de zwaar getroffen familie heel veel sterkte wensen. Ik vind het onvoorstelbaar dat Europese richtlijnen zo verschillend worden opgevolgd. Meten met twee maten noemen ze dit. In Duitsland is deze stof ook voorgekomen bij kalveren en daar is gewacht tot de stof volledig verdwenen is. Deze dieren zijn geschikt verklaard voor consumptie. Dit zal echt niet zonder grondige controle zijn gegaan. Ik vind dat men hier op z'n minst had kunnen afwachten wat er gebeurt. Zet het bedrijf in quarantaine en controleer de dieren regelmatig. Wat er nu gebeurd is, is gewoonweg niet te geloven. Een schoolvoorbeeld van machtsvertoon. Ik zal hier zeker rekening mee houden als ik weer moet stemmen. Ik ga er wel vanuit dat de overheid dit bedrijf zal compenseren voor het enorme verlies dat is geleden.

  reageer
 • Wim van Wegen

   

  Veel reacties op dit nieuwsbericht geven blijk van een hoop onkunde en mensen die werkelijk geen flauw benul hebben waar ze op reageren. Dit is in de eerste plaats een drama voor dit ondernemersgezin, en het verschil in de manier waarop met dit soort gevallen bijvoorbeeld in Duitsland wordt omgegaan en in Nederland lijkt me iets om eens heel goed tegen het licht te houden.

  reageer
 • tavz

   

  leef jij nog in 1880 of zo? boer op klompen en een rooie zakdoek op zn hoofd, haha die tijd is vervlogen! kijk eens iets minder tv en ga eens kijken op het hedendaagse platteland! schrik niet, maar er rijden nu trekkers en geen paard en wagen meer.

  reageer
 • Christa

   

  Beste Frits, In juli zijn er al andere rundvee bedrijven elders in Nederland geruimd de zelfde reden. Alle varkenshouderijen die betrokken waren zijn vrijgegeven. In Kip en Varken mag het namelijk wel zitten. Verder is het middel niet bij alle 4000 kalveren terug gevonden in de urine. Het is ook nooit in het vlees gevonden! Daar komt bij dat de normeringen die wel gevonden zij ruim binnen de Europese wetgeving vallen. Betrokken rundvee bedrijven o.a. in Duitsland zijn ook vrijgegeven.

  reageer
 • piet

   

  Poeh jij heb wel verstand van zaken he. Als je niet weet wat er in de wereld speelt geef dan ook niet je mening want daar zit helemaal niemand op te wachten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Die diertjes lijden nu minder dan wanneer ze in leven waren gebleven. Intensieve veehouderij is geen pretpark.

  reageer
 • kaatje

   

  oordelen denk na iedereen wat je zegt. ..

  reageer
 • hans

   

  het is zonde van het vlees ze werden toch wel geslacht dat is een feit.

  reageer
 • Johan

   

  Houdt nu allemaal eens op zeg. Het is niet alleen de voer leverancier die hier vanaf weet hoor. De afnemer ook. En dat is het beste voor de kalveren. Deze veehouder brengt de dieren ook niet direct op de markt waardoor de volksgezondheid niet in het gedrang komt. Enkel is het weer de bekrompenheid van de naieve medemens. Wel goedkoop willen barbecuen maar in willen zien hoe de Nederlandse wet dat tegenwoordig wilt is er niet meer bij. OPEN JE OGEN. De veehouder wordt hier mede door veel onwetende mensen toe gedwongen. We maken de mens toch ook niet af als deze twee aspirientjes heeft geslikt? stop toch met dat bekrompen gedrag zeg!

  reageer
 • Johan

   

  Heb er helemaal geen verstand van. Zal ongetwijfeld heel erg zijn voor die boer, maar als je 2000 dieren op 1 boerderij houdt is het toch een heel ander soort boer dan de diervriendelijke, goedlachse Boer Zoekt Vrouw/zuivelreclameboer die we door de sector zo vaak in beeld krijgen.

  reageer
 • Poe

   

  Sommige wel, dat zijn speciale antibiotica die mogen binnen de wettelijke kaders. Deze troep niet, vandaar de ruiming. Zou mij verbazen als de boer dit wist, kost hem de kop namelijk

  reageer
 • Piet

   

  Wat wonen er toch een boel trieste mensen op deze wereld, die boer kan er niks aan doen en moet je ze is horen. Dit is gewoon een sneue politieke kwestie. Dat vlees kan nog prima gebruikt worden na een paar weken zonder. Altijd jammer zulke reacties te lezen. Hoop dat het reageren van mensen snel stop kan worden gezet op deze app. Te veel domme uitspraken!!!!!!

  reageer
 • Milou

   

  Jou moeten we levenslang opsluiten. Je moet je eens bedenken hoeveel verdriet hem wordt aangedaan. Het feit dat simpelweg door het voer voor de dieren ze allemaal weg moeten. Volgens mij ligt de grootste schuld bij iemand anders! Sneu opmerkingen. Het gaat ook helemaal niet om de consument in dit verhaal Nadine.. Die dieren hebben gewoon eten en zorg nodig om te leven en voort te planten net als ieder mens.

  reageer
 • zitdatzo

   

  Er zijn bij mijn weten eerder al meerdere bedrijven geruimd. Misschien ten onrechte, in ieder geval te snel. Deze ondernemer heeft het eerst aangevochten en verloren. Testen zijn te duur en bij NVWA is er geen uitstel meer mogelijk. Moedwillig of niet, enorme strop en emotionele klap voor ondernemers. Voerleverancier zal waarschijnlijk niet voor schade op kunnen draaien.

  reageer
 • henk

   

  ranzige boer. bah. wat moet je ook met 4000 kalveren??

  reageer
 • Rob van Steen

   

  Helemaal mee eens "Hek" Iedereen die hier niets van weet moet ook niet oordelen! Er voltrekt zich weer een drama vanavond.

  reageer
 • Nadine

   

  vreselijk. en dat allemaal omdat wij als consument veel en goedkoop vlees willen. koste wat het kost.....

  reageer
 • Oldschool

   

  levenslang op sluiten die boer

  reageer
 • Johan

   

  Help jezelf uit de droom. Zowel de verkoper als de koper zijn hiervan op de hoogte. Antibiotica was vanzelf weer uit het lichaam vertrokken omdat dit bij slacht wordt gecontroleerd. Deze dieren krijgen dit krachtvoer omdat de dieren het anders niet overleven. Welkom in de wereld waar de fokker nog steeds het allerbeste voor heeft met zijn dieren. Sneu voor hem... Maar vooral sneu voor alle dieren die morgen geruimd worden

  reageer
 • Kalverliefde

   

  Wat zijn het voor mensen die dit besluit nemen? Teveel antibiotica geslikt? Stop eens met dit onzinnig uitmoorden van deze beestjes. Als we tegenwoordig alles moeten geloven, kunnen we helemaal niets meer eten. Wordt de leverancier ook aangepakt of zijn alleen onschuldige beestjes de dupe? Bah en nog eens bah. In wat voor een maatschappij leven wij? Stop het onnodig uitmoorden!!

  reageer
 • Hek

   

  Als je geen verstand van zaken hebt, reageer dan gewoon niet, je zet alleen maar jezelf voor schut. Het is ronduit schandalig dat je de veehouder beschuldigd van iets wat de voerverwerker veroorzaakt heeft. Logisch dat het op 3 bedrijven van hem voorkomt. Hij neemt bij 1 iemand voer af. De enige waar je naar moet wijzen is degene die et voer levert. Er zijn maar een aantal verboden stoffen voor productie dieren en als je die als voerverwerker dan alsnog gebruikt en vervolgens zorgt voor de onnodige dood van 4000 kalveren? Diegene moet zich schamen. Niet de boer die ermee opgezadeld wordt.

  reageer
 • Freddy

   

  Vreselijke manier om een ondernemer om zeep te helpen zonder dat hij er iets aan kan doen.

  reageer
 • qwerty

   

  vroeger hadden we een noodslachting , en dat was goedkoop vlees , het vlees was prima, tegenwoordig moeten wij het doen met een stel geleerden die zeggen dat het niet goed is . Alles met elkaar wij burgers worden genaaid waar bij bijstaan, alle regels en wetgeving slaan nergens meer op. Laten wij eens kijken hoe een namaak biefstuk word gemaakt. Die koop je bij een goedkope winkel en niet bij de ECHTE SLAGER.

  reageer
 • frits

   

  jaja, heel toevallig op alle drie bedrijven van deze veehouder. Niet bij andere bedrijven. Mag hopen dat deze veehouder een verbod krijgt om ooit nog zijn beroep uit te oefenen. Onnodig dierenleed veroorzaken, bah.

  reageer
 • Iris

   

  Vreselijk voor de arme kalveren. Dieren zijn altijd maar de dupe van het ongezonde 'verstand' van de mens. Eet biologisch, duur? Nee hoor dan eet je wat minder vlees, zoveel heeft de mens niet nodig. Ga bij de biologische boer zelf langs, sla meteen voldoende in. Is niet duurder en soms zelfs goedkoper dan in de supermarkt. Hoop dat deze ellende ooit stopt.

  reageer
 • Meel

   

  Ongekend dit ! jammer dat niet het hele verhaal naar boven komt . Wat een ongekend krom land leven we in . Dit is niet nodig hoop dat er toch nog iets goed komt heel veel sterkte Fam Naalden

  reageer
 • Bob de B

   

  Maatschappij draagt de kosten van de ruiming, dieren gaan een pijnlijke dood tegemoet en de boer vrijuit?

  reageer
 • Jeane j.

   

  Ongelofelijk weer... Hoe kan zoiets toch (weer) gebeuren. Weet ook wel dat de lieve dieren bestemd zijn voor onze consumptie, maar toch. Bah. Heel veel sterkte Hr. Naalden vanavond.

  reageer
 • Ariane

   

  Als wij het maar niet hoeven te betalen. Want zo gaat het meestal bij de boerenstand. Malverseren zolang het gaat en wanneer gepakt claimen bij de overheid. Als het aan de leverancier zou liggen hebben andere boerenbedrijven het toch ook?

  reageer
 • brie

   

  sneu voor de kalveren ook... worden weer beschouwd als nutteloos leven :(

  reageer
 • Tineke van den Brink

   

  Verdwijnt dit antibioticum niet vanzelf mettertijd uit het lichaam? De verantwoordelijke moet gestraft worden, geef hem of haar een fikse boete.Maar ik vraag me af of het nodig is om zoveel dieren te ruimen. Na de MKZ crisis bleek het ruimen van zoveel gezonde dieren ook totaal niet nodig, veel dieren waren niet besmet.

  reageer
 • Dierenlover

   

  Toch sneu weer voor de diertjes die hierdoor moeten lijden.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert