Afrikadag op nieuwe plek bij de Kemphaan

ALMERE
De veertiende editie van Afrikadag is zondag gehouden op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere.

Bezoekers konden onder meer genieten van Afrikaanse muziek, dans, kleding en hapjes uit bijvoorbeeld Mozambique en Ghana. In Almere woont een redelijk grote Ghanese gemeenschap.

Het podium en de kraampjes stonden dit keer voor het eerst op het evenementenveld. De afgelopen jaren maakte de organisatie gebruik van het overdekte podium van het hoofdgebouw op de Kemphaan. Omdat er huur moet worden betaald voor gebruik van het terrein, hoopt organisator Pieter van der Linden op voldoende betalende bezoekers om uit de kosten te komen.

reacties (17)

 • Pietje

   

  Ja Joost gelukkig zijn er ook nog zulke mensen op de wereld.

  reageer
 • joost

   

  ah gossie, een humorist.

  reageer
 • Geert

   

  Ik heb de Afrikadag niet als gezellig ervaren. De organisatie was ten eerste niet instaat de pendelbus normaal te laten rijden. Op de heen weg moesten we een half uur wachten omdat er drie zaken niet duidelijk waren bij de organisatie: Of er wel een ontheffing was om over de busbaas te rijden Ik zie het nut er niet van in om over de BUSBAAS te rijden of hoort dat bij het evenement?

  reageer
 • As

   

  Ja goed bereikbaar onder toeziend oog van de politie en er wordt geen entreegeld gevraagd

  reageer
 • pietje

   

  Volgens mij is Frits toch een hele tijd geen wethouder geweest, dus hoezo?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jos

   

  Jammer dat de evenementen op de Kemphaan zijn verbannen naar het ongezellige "evenementenveld". En dat terwijl het centrale gebouw met z'n overdekte tribune, achterplein en velden speciaal ontworpen is voor evenementen. De Afrikadag was op deze plek jarenlang succesvol.

  reageer
 • alex

   

  op het festivalplein naast het spoorbaanpad is elke dag afrika-dag, is ook een soort braderie. je kan er genoeg biologische producten kopen.

  reageer
 • persje

   

  klopt, maar het persbericht ligt vast al klaar: het was geweldig leuk en druk 7000 bezoekers en blablabla.

  reageer
 • Ik heb genoten van een heerlijk middagje in de zon met leuke muziek en kraampjes. Wat is nu 3 euro? Daar kun je toch geen bands voor verwachten die duizenden euro's kosten?! Ik ben het eens dat het programma uitgebreid kan worden maar het gevolg zal zijn meer entree kosten en dan heb je daar weer gezeur over.....

  reageer
 • Bezoeker

   

  Voor een evenement dat al voor de veertiende keer gehouden werd was de organisatie beschamend. Voor een evenement met entreegeld verwacht ik meer dan een markt (het eten was wel erg leuk, maar ik betaal ook geen entree voor een restaurant). Er was behalve eten en kraampjes niets te doen; op het ene podium gebeurde namelijk erg weinig (daarbij komt dat de geluidsinstallatie slecht was afgesteld waardoor het geluid heel schel klonk). Er werd een poging gedaan een veiling te houden, maar de veilingmeesteres had geen idee hoe dit in z'n werk moest gaan (en er was natuurlijk ook geen animo voor een veiling aangezien je de spullen die geveild werden net zo goed bij een kraampje kon kopen). De veiling werd dus maar snel gestaakt. Dan maar weer naar huis - de pendeldienst (Kemphaan - Station Centrum) leek op het eerste gezicht handig, maar op de terugweg hebben sommige mensen 1,5 uur bij de bushalte moeten staan wachten op hun pendelbus. Deze vertraging werd veroorzaakt doordat niemand van de organisatie de moeite had gedaan de (extern ingehuurde, niet uit Almere komende) busschauffeur een routebeschrijving te geven, en deze dus de hele tijd via een langere route reed. Volgend jaar ga ik absoluut niet weer!

  reageer
 • Freek_B

   

  Hilarisch, al die reacties hier over het jaarlijkse potsierlijke spiegeltjes en kraaltjesfestival van Almere. Tja, de subsidie is weg, er moet gewoon betaald worden als men iets wil gebruiken, en dan is het ineens uit met de pret. Het geeft maar weer eens aan wat de gevolgen van jarenlang aan het subsidieinfuus hangen zijn. Complete incompetentie en niks kunnen. Want waarom zou je moeite doen om iets van je festival te maken als de gemeenschap toch betaald? Luisteren naar bezoekers, sluitende begroting plannen? Zolang ome Jan van D66 en ome Frits de wethouder in z'n jurk de centjes braaf overmaakte kon er lustig geneusfluit en politiek-correct getrommeld worden. Maar ome Jan en ome Frits mogen geen centjes meer uitdelen, en toen moest er ineens zlef voor de poet gewerkt worden. En dat viel tegen. En de bezoekers viel het ook tegen..

  reageer
 • Andries K

   

  Zeker nog nooit in Afrika geweest? Dus ook nog nooit in een bus gezeten in Afrika. Alles klopt gewoon in dit verhaal... Wat had je verwacht dan?

  reageer
 • Daan

   

  Inderdaad, een zondagmiddag bij de Kemphaan is altijd leuk, of er nou activiteiten zijn of niet. Het was gewoon belabberd dat je niets terug kreeg voor je entree aangezien je daarna alles nog moest betalen. Dat is ongewoon, bij evenementen op De Kemphaan. En verder zal ik nooit meer gebruik maken van hun betaalde pendeldiensten.

  reageer
 • pipo

   

  Dus even samengevat: het was niets, maar als het volgende keer geen drie euro meer kost kom je toch weer. Positief!

  reageer
 • Almere4ever

   

  Ik was ook naar de Afrikadag gegaan maar ik zag voor dat je naar binnen ging dat dit gewoon een braderie was. Ik ga toch geen Eur. 3,= per persoon betalen om over een braderie te lopen. Veel mensen dachten er anders over want het was druk zat.

  reageer
 • kurt

   

  jammer, jammer, jammer. Is dit het einde van de afrikadag ? waar waren de goede en actuele wereldmuziek bandjes en muzikanten. een troon rechtvoor het podium. geen kraampjes die we niet al kenden. voor een paar duizend euro heb je prima acts en activiteiten maar ja. mij zul je er voorlopig niet meer zien. afrikadag, als je steeds hetzelfde, of minder bent dan is het snel afgelopen vrees ik. en dat zou jammer zijn.

  reageer
 • Daan

   

  Ik heb de Afrikadag niet als gezellig ervaren. De organisatie was ten eerste niet instaat de pendelbus normaal te laten rijden. Op de heen weg moesten we een half uur wachten omdat er drie zaken niet duidelijk waren bij de organisatie: Of er wel een ontheffing was om over de busbaas te rijden Hoe je bij de Kemphaan moest komen Wat de beste manier was om kaartjes af te rekenen. Dit zorgde ervoor dat de bus onregelmatig rijdt, dit in combinatie met de pauze van de chauffeur zorgde ervoor dat sommige mensen meer dan 1,5 uur (geen overdrijving) op de bus hebben moeten wachten. Het festival zelf stelde ook weinig voor, ik snap werkelijk niet waar ik drie euro voor heb betaald. Alle activiteiten waren betaald en het grootste deel van het festival bestond uit marktkraampjes en eetgelegenheden. Het vermaak was amateuristisch, toen we binnen kwamen hoorden we een half uur lang kinderen in de microfoon schreeuwen, daarna werd een vaag verhaal voorgelezen waar niemand iets van begreep. Hier op volgden redelijke muzikanten, die hadden een leuke show gegeven als er niet iemand in een Afrikaans gewaad in een gigantische stoel zat recht voor het podium. Het eten was goed te betalen, maar ook niet erg goedkoop. Veel van de kraampjes die eten verkochten staan ook iedere zaterdag op de Grote Markt in Almere, dus echt bijzonder is dat ook niet. Het vreemdste vond ik dat er een kraampje van Lycamobile was, een commerciële telefoon aanbieder. Het was ook behoorlijk gênant dat de organisatie een veiling had bedacht, maar niet leken te begrijpen hoe ze dit moesten uitvoeren. Na 10 gênante minuten werd het veilen afgelast en kon je daar bij een kraampje doen. Ik zal nooit meer naar de Afrikadag gaan als de entree betaald is. Veel festivals die gratis bij de Kemphaan zijn een stuk leuker met meer activiteiten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert