Telers oogsten hun appels niet langer

FLEVOLAND
Zo'n 20 Flevolandse fruittelers hebben tot nu toe gebruik gemaakt van een Europese compensatieregeling naar aanleiding van de Russische groente-en fruitboycot. De telers hebben besloten de appels niet meer te plukken en ze gewoon aan de bomen te laten zitten. Uiteindelijk vallen ze vanzelf en verrotten ze.

Door de Russische boycot kunnen ze hun appels namelijk niet meer kwijt en daardoor is er een enorm overschot ontstaan. Dit heeft als gevolg dat de prijzen extreem laag zijn.

Als telers besluiten de appels niet te oogsten, krijgen ze van Europa een vergoeding die ongeveer 1/3e is van wat de appels normaal opleveren.

reacties (57)

 • Hollands Appeltje durf innovatief te zijn

   

  lieve `'appel' boeren ik zou graag voor jullie werken is het niet dat jullie bedrijven zo moeilijk bereikbaar zijn en dat mijn bruto minimum wettelijk uurloon best hoog is voor u.En dat het seizoenswerk is. Misschien moeten we als appeltjesvolk is gaan praten over het feit dat er wel mensen zijn die voor u allen willen werken alleen dat het land der regels en geld het ons allemaal zo moeilijk maakt. Maar laat onze appeltjes niet wegrotten Appeltjes zijn er voor de dorst maar ook voor de honger het meest veelzijdig stukje hollands fruit.

  reageer
 • Jos

   

  Nee JP ben jammer genoeg werkloos. Wil daarom best keihard werken. Schaam mij af en toe voor mensen die handje ophouden. Ik heb nl. Geen uitkering meer en moet dus rondkomen van weinige wat door partner wordt verdiend.

  reageer
 • beppie

   

  hebben de boeren ook nog een beetje gevoel? zet de appels dan aan de weg of breng ze naar de voedselbank, dan hebben de mensen die daar afhankelijk van zijn ook een keer vers fruit. het zijn je eigen appels en doe er iets goeds mee!!

  reageer
 • Ron

   

  De discussie over Polen boeit mij niet zo. Het gaat erom dat er tien- duizenden kilo's eten voor mens en dier ligt te verrotten. En of we daar met z'n alle niet iets op kunnen verzinnen.

  reageer
 • pietje

   

  Kom op Wouter, zo werkt het al heeel lang in de wereld. ook in Afrika is meestal voedsel genoeg, maar ontbreekt het aan een goede distributie - door gebrek aan infrastructuur, door corruptie, door noem maar op. Paar containers appels sturen gaat dat echt niet verhelpen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Polen worden ingehuurd via uitzendbureaus die volgens Poolse norm betalen. Daar kan je in Polen een appel èn een ei voor kopen, maar hier niet.

  reageer
 • Tsja

   

  Klopt helemaal. Bij de telers waar ik mee bekend ben is de verhouding 60% polen en 40% Nederlanders tijdens de pluk, daarbuiten is het net andersom. Voor Polen is het minimumloon inclusief de relatief dure reis- en verblijfskosten toch lonender dan in eigen land werken. Vaak zijn het jongeren die hier blijven tot ze zich settelen in Polen. Wanbetaling en slechte huisvesting worden vaak genoemd maar de overheid is toch goed geslaagd in het terugdringen hiervan, het is inmiddels te moeizaam om je onder allerlei verplichtingen uit te draaien als je ook nog reguliere werk als werkgever wilt doen. De balastingdienst zegt gewoon, O 5ha appels, daar heb je gemiddeld 1000 manuur voor nodig om te oogsten, waarom kan jij het met maar 500? Succes met verklaren.

  reageer
 • Chris

   

  Gek hè... Als je kunt kiezen uit zeurende en mondige Nederlanders of Polen die doen wat je ze vraagt en harder werken weet ik ook wat ik zou doen.

  reageer
 • Sjaak

   

  Niet waar een pool krijgt net zoveel betaald als een Nederlander. Een pool werkt over het algemeen harder en wil meer uren maken dus voor het zelfde werk minder mensen nodig door langere dagen

  reageer
 • jp

   

  ik denk alleen het ei, appels hadden ze al

  reageer
 • Appelplukker

   

  Kan ik als appelplukker nu ook compensatie krijgen?

  reageer
 • Aow'er

   

  Laat ons plukken wil wel 50cent per kg dokken hoor.

  reageer
 • Carry

   

  Fout de fruittelers wilden de mensen die al jarenlang bij hun plukten niet langer hebben. Daarvoor in de plaats namen ze mensen uit het voormalige Oostblok aan voor een appel en een ei.

  reageer
 • Wouter

   

  genoeg tekort aan voedsel in arme landen , en wij laten het gewoon weg rotten omdat men er teweinig geld voor krijgt , klinkt als een doordachte keus

  reageer
 • Sjaak

   

  Iedereen heeft mooi praten maar als fruitteler en je kiest ervoor om aan deze regeling mee te doen dan wordt je er ook op gecontroleerd of het fruit er nog hangt dus je kan het ook niet voor zacht prijsje of gratis laten plukken het is er om te doen dat de markt niet te vol raakt en de prijs voor alles helemaal nix is

  reageer
 • jp

   

  al die onnozele berichten komen waarschijnlijk bij figuren vandaan die zelf geen ondernemer zijn maar braaf voor een baas werken ,om half 6 aan de warme prak zitten en zondag's hun prius staan te wassen.

  reageer
 • Fred

   

  Ik baal van die voedselbank verhalen. Als je als vrijwilliger daar werkt dan zie je wel wat mensen willen of niet willen. En dat zijn echt geen appels. Als wij normaal appels krijgen met een vlekje kunnen wij ze al haast niet kwijt. Laat staan als wij wagens vol krijgen, waar moeten wij er mee heen?? Helaas heeft de fruitteler geen andere keuze, laten hangen aan de boom.

  reageer
 • jp

   

  daar werken polen omdat de werkloze nederlander liever op de bank blijft zitten. die krijgen immers ook gewoon hun geld toegeschoven van de belastingbetaler

  reageer
 • Auto

   

  Waarom moet de gemeente ingrijpen? Betuttelende overheid? Dacht dat we daar van af wilden?

  reageer
 • jan

   

  Een ondernemer die teelt of alles weggeeft wordt zelf klant van de voedselbank. Ondernemers pak die compensatie, helemaal terecht en laat die appels maar hangen

  reageer
 • ztef

   

  wat een stelletje onnozelen hier zeg. telers krijgen 1/3 van de huidige (dus als ingestorte) prijs. dus alles moet maar naar de voedselbanken.... vele klanten van de voedselbanken hebben een uitkering maar deze verdomme het om te werken op het land of in de voedselproductie in kassen (vandaar het hoge aantal Polen) maar ooooh zo graag hun handje ophouden als er iets weggegooid gaat worden. denk is na, door dit te doen blijven te tuinders en landbouw bedrijven in leven.

  reageer
 • Louise

   

  Iedereen kan vers fruit kopen. Zo duur is het niet: Zak appels bij AH ca 20 stuks 2,5 kg is 2,89 Bak frikadellen 16 stuks (1kg) is 2.92 Kwestie van keuzes maken. Nu appels gratis weggeven betekend nog minder opbrengst voor deel wat wel naar de veiling gaat. Dan worden ze daar doorgedraaid, kost het nog meer.

  reageer
 • Jos

   

  En als je het nou voor een dubbie een kilo laat plukken. Mensen de eigen tasje mee laten nemen en verkopen maar. Gaat j Keihard ben jij van de rotzooi af en je vangt toch nog meer dan een wegrot rotzooi. Daar al eens aangedacht. Nu heb je geld voor niets doen is ook schandalig!

  reageer
 • Ron

   

  Jij bent geen appelteler. Die hebben liefde voor hun vak.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als een ander het maar doet hè?

  reageer
 • kritiesj

   

  Verbaas je je over de reactie. Jij ontvangt al geld uit de regeling dus je inkomen is gewaarborgd, wat voor vele anderen niet geldt.Dus wees een vent en laat de appel gratis geplukt worden want ze zijn in feite al betaald en zijn in feite je eigendom niet meer. Nu lijkt het me meer dat je een appeltje voor dorst wilt kweken.

  reageer
 • ja

   

  succes! !!

  reageer
 • DDB

   

  De bewaringskosten (koelcellen), en loonkosten wegen niet op tegen de opbrengst bij gangbare telers. Fruittelers zonder financiele buffer kunnen niet anders. Biologische telers vinden hun afzet voornamelijk in West-Europa, en hebben tot nu toe weinig last van deze boycot.

  reageer
 • Naam

   

  Wat moet de voedselbank in hemelsnaam met 60 ton appels van een ha. Of meer. En alsof geoogste partijen nooit gedumpt worden door een slechte prijs.

  reageer
 • Mitchell Te Vrede

   

  Ik ben zelf appelteler. Ik verbaas me over de reacties hier. Als het gratis is, dan wil iedereen wel komen plukken. Betalen voor andermans eigendom. Ho maar... Nou mooi niet, we laten ze hangen, mooi die regeling. Op naar een nieuwe pluk...

  reageer
 • Oppie

   

  Wat een zuurpruimen hier zeg! In plaats van klagen kan je ook gewoon bij zo'n boer aanbellen en vragen of je tegen een zacht prijsje een paar appels mag plukken.

  reageer
 • jaap slicht

   

  schande om de appels weg te laten rotten. laat vrijwilligers rapen en geef de appels aan voedselbanken

  reageer
 • jj

   

  natuurlijk mogen jullie niet komen rapen en plukken! Dan worden er toch nog minder appels verkocht in de winkel en helpen ze de eigen markt nog meer ten onder gaan

  reageer
 • Carry

   

  Hoezo onnozel het is toch zo. En als je het bij een boer koopt betaal je net zoveel als in de supermarkt. Terwijl er geen tussenhandel e.d. Is die er ook flink aan verdiend dus wie is onnozel.

  reageer
 • pietje

   

  Wat een gezeur hier over arme mensen die geen fruit kunnen kopen. Een zak appels kost bijna niets in de supermarkt op dit moment. Kwestie van kiezen wat je in je mandje gooit.

  reageer
 • Ronald

   

  Nee Tom. Ik leg de schuld niet bij de boer. Daar gaat het niet om. Maar het moet toch anders kunnen ? Eten laten wegrotten is toch gewoon zonde of niet ?

  reageer
 • Richard

   

  Ik zie van geen enkel fruit dat het goedkoper is geworden door de boycot. waar is het goedkoper dan?? heb hier bonnetje voor me liggen en is net zo duur als vorig jaar-_-

  reageer
 • Japie

   

  Hoe onnozel kan een mens denken.

  reageer
 • jade

   

  Wanneer mogen we rapen, vertel maar en we komen wel. Wat een onzin om dit weg te laten rotten terwijl heel veel mensen geen fruit kunnen kopen omdat het te duur is. Leuk voor de scholen een uitje naar de boer en appels rapen. Er zijn genoeg vrijwilligers die het wel willen doen en dan verdelen onder de mensen die willen. Of maak een lijst die willen komen helpen oprapen en ze ook mee mogen nemen.

  reageer
 • henk

   

  fruittelers hebben alleen polen in dienst het transport naar Rusland word door polen gedaan er komt geen Nederlander meer aan te pas en nu moet ik medelijden krijgen echt niet

  reageer
 • adv

   

  jammer. maar wel de werkelijkheid en gevolgen van een boycot. ik hoop dat onze fruittelers niet in de kou worden gelaten

  reageer
 • Leen

   

  Een appel is 13 maanden te bewaren. De telers komt het machtig mooi uit dat er een regeling is. Werk klaar en het geld op de bank. Op naar de pluk van volgend jaar.

  reageer
 • Tom

   

  Nou, dan loop je toch lekker 1 kilometer naar die boer en ga je rapen? Ben je goed bezig joh...

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik denk dat heel veel mensen dat graag hadden gedaan. Ook omdat het leuk is. In Noord Holland zijn meerdere boeren die het op die manier doen.

  reageer
 • Drontense

   

  Heel triest allemaal. Hopelijk komt er een oplossing voor dit probleem. Ik zou een open dag houden en dat iedereen ze gratis kan ophalen als er geen oplossing is.

  reageer
 • Ronald

   

  Het is toch niet te geloven. Die foto is ronduit schokkend. Is daar nou echt geen andere oplossing voor ? Bewust eten laten verrotten en een kilometer verderop in de supermarkt moet er gewoon flink voor betaald worden. Vele kunnen geeneens vers fruit kopen. En dan ligt het daar weg te rotten. Laat gewoon iedereen gratis plukken

  reageer
 • maan

   

  Omdat de gemeente hier niets over te vertellen heeft.

  reageer
 • maan

   

  Mooi deel ze maar uit dan op scholen en sportkantines of verenigingen in Flevoland.

  reageer
 • Poee

   

  Denk je dat de voedselbank ze komt halen? Nee joh, daar moet het op een presenteerblaadje aangeleverd worden. Verder is het de keus van de boer, of laten vallen en gecompenseerd worden, of plukken en kosten maken zonder te weten of je het kan verkopen. Aangezien de Nederlanders voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

  reageer
 • Sjaak

   

  Ga jij toch lekker plukken voor ze.

  reageer
 • .\/\/.

   

  waarom grijpt de gemeente niet in?

  reageer
 • Ron

   

  Erg zeg.

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Als ze gecompenseerd worden, waarom geven we de appels dan niet aan de voedselbank en basisscholen?

  reageer
 • henk

   

  zonde zonde laat mensen ze dan plukken of schenk het aan de voedselbank. of voor de dieren b.v in dierenparken zijn zat beesten die appels eten en vaak te weinig krijgen omdat ze moeten delen. nee maar wat doen we laten ze lekker op de grond liggen krijgen toch compensatie. jullie boeren laten zich wel heel erg kennen zeg beste spul naar het buitenland voor prikkie en troep voor de nederlanders met hoge prijs.

  reageer
 • Maart

   

  kunnen particulieren niet tegen een kleine vergoeding komen rapen. Van valkruid kan je heerlijke appelmoes of compote maken.

  reageer
 • Henk

   

  Ze zullen toch wel een appeltje voor de dorst hebben.

  reageer
 • M Mijn bescheiden mening

   

  Vervelend voor de fruittelers, maar wat zonde van de appels. Kunnen de appels niet gebruikt worden voor houdbare producten zoals appelsap of appelmoes? Of kunnen we ze gratis komen rapen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert