Oproep tot boycot kinderpostzegels

URK • Do 25 september 2014 | 23:47 • Donderdag 25 september 2014 | 23:47
Een meerderheid van de gemeenteraad van Urk steunt een oproep van de fractie Hart voor Urk om dit jaar de kinderpostzegels te boycotten.

Volgens fractievoorzitter Jan Koffeman worden uit de opbrengsten van de kinderpostzegels anti-Israëlische projecten betaald. Zo zou bijvoorbeeld de organisatie Holy Land Trust met geld van de kinderpostzegels leden van Hamas trainen. Koffeman deed de oproep donderdagavond tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad. Hij kreeg instemmende reacties.

Wethouder Freek Brouwer gaf aan dat de gemeente niet gaat over de verkoop van kinderpostzegels. Dat is een aangelegenheid van de scholen. Een oproep om achter het volk van Israël te staan steunt hij zeker. Het CDA laat vrijdag weten dat ook te doen; achter een boycot van kinderpostzegels staat fractievoorzitter Klaas Brouwer niet.

Geen van de zes basisscholen op Urk doet overigens dit jaar mee aan de actie voor kinderpostzegels.In het verleden deden ze dat wel.

Volgens de Stichting Kinderpostzegels wordt er inderdaad samengewerkt met The Holy Land Trust. De stichting benadrukt dat organisaties die geld ontvangen altijd uitgebreid verantwoording moeten afleggen over de bestemming van dat geld. Stichting Kinderpostzegels Nederland weet dan ook zeker dat de opbrengst nu wordt besteed aan muziektherapie voor getraumatiseerde kinderen. Deze therapie wordt door medewerkers uit verschillende delen van de wereld gegeven. Het is dus niet zo dat via de verkoop van de postzegels een opleiding voor Hamas-leden wordt bekostigd.

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren uit Almere heeft kamervragen gesteld naar aanleiding van de oproep op Urk om de kinderpostzegelsactie te boycotten. Van Klaveren, van de partij VoorNederland (VNL), wil van de minister van Ontwikkelingshulp weten of er een onderzoek komt naar zogenaamde goede doelen die tegen Israel gericht zijn. Van Klaveren noemt de Stichting Kinderpostzegels, maar ook Oxfam Novib, ICCO en Cordaid. Ook wil Van Klaveren weten waarom de Stichting Kinderpostzegels überhaupt meer dan een miljoen euro subsidie van het rijk ontvangt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel