Mercatus vervangt meer gasleidingen

FLEVOLAND
Woningcorporatie Mercatus in Emmeloord vervangt de komende jaren de gasleidingen in nog eens 150 huurwoningen. Al eerder zijn leidingen in driehonderd huizen in Emmeloord en de dorpen vervangen, omdat ze deels waren verroest. Van onveilige situaties is volgens Mercatus geen sprake geweest.

De vervanging bevestigt dat het roestprobleem in huizen van voor 1980 niet alleen voorkomt in Lelystad.

Mercatus heeft de vervanging tussen 2006 en 2012 nooit gemeld. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het probleem op het gemeentehuis ook niet bekend is. Huiseigenaren in Noordoostpolder zijn dus ook nooit opgedragen om hun leidingen te laten controleren en vervangen.

Een overzicht:

Het probleem van verroeste gasleidingen lijkt steeds een Lelystads probleem te zijn geweest, maar speelt in bijna alle Flevolandse gemeenten. Een overzicht.

Lelystad:
Verroeste leidingen kwamen hier in 2002 voor het eerst aan het licht. Het gaat om stalen leidingen, die zonder bescherming door de kruipruimte lopen. Deze bouwwijze was tot 1980 toegestaan, daarna niet meer.
Onderzoek van TNO in 2009 in 500 woningen leerde dat roestvorming bij minstens tien procent van alle onderzochte huizen voorkwam. De gemeente besloot daarop dat de ondergrondse en in beton gegoten leidingen van alle huur- en koopwoningen die zijn gebouwd voor 1986 moeten worden vervangen.
Het meest recent speelt het probleem in de wijk Botter, maar eerder zijn er al leidingen vervangen in de Boeier, Gondel, Karveel, Wijngaard, Stelling, Schans, Archipel en Buitenplaats.
Dat leidingen in Lelystad sneller roesten, lijkt te komen doordat de bodem hier vochtiger is.

Noordoostpolder:
Onafhankelijk van de problemen in Lelystad heeft woningcorporatie Mercatus zelf onderzoek gedaan naar het roestprobleem. Na de ontdekking van poreuze leidingen waaruit kleine hoeveelheden gas ontsnapten, is besloten huurwoningen te laten controleren.
Tussen 2006 en 2012 zijn de leidingen in 300 huurwoningen in Emmeloord, Nagele, Kraggenburg, Rutten en Marknesse vervangen. Tot 2019 worden nog eens 150 huurwoningen aangepakt, vooral flats in Emmeloord waarbij de leidingen in beton of in kokers zijn verwerkt.
De gemeente zegt bij monde van een woordvoerder niet bekend te zijn met het roestprobleem. De gemeente heeft dus ook nooit huiseigenaren opgedragen om de leidingen te laten controleren en vervangen.

Almere:
Woningen met de kwetsbare leidingen van voor 1980 staan alleen in Almere Haven. Volgens de woningcorporaties De Alliantie en Goede Stede gaat het om totaal 1350 huizen. Sinds 1995 is het probleem bekend en zijn er woningen gecontroleerd. Waar nodig worden de leidingen vervangen. Bij het leeg komen van een huurwoning worden de gasleidingen standaard vervangen.

Urk:
De christelijke woonstichting Patrimonium laat weten dat ook in haar woningbestand verroeste gasleidingen zijn aangetroffen. Aantallen en locaties noemt de stichting niet. Bij woningen die nog in 2014 worden opgeknapt wordt ook rekening gehouden met de vondst van roestvorming aan de leidingen.

Dronten:
Dronten komt heel af en toe corrosie aan de gasleidingen tegen en vervangt die dan direct. Over het algemeen is het probleem in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant nauwelijks aanwezig, omdat de bodem niet zo vochtig is als in Lelystad.

Zeewolde:
Zeewolde telt als jongste gemeente van Flevoland 275 huizen waarin zich stalen gasleidingen bevinden. De oudste huizen zijn van 1984, toen al leidingen werden toegepast die beter zijn beschermd dan die in Lelystad. Woonpalet is tot op heden nooit verroeste leidingen tegengekomen. Bij vervanging van de keuken worden de leidingen in een huurwoning standaard vervangen.


reacties (5)

 • Rob.Erto

   

  Kul 1e klas!

  reageer
 • erik

   

  gas zal altijd nodig blijven @rene.wat denk jij wat een cv ketel nodig heeft?een stuk hout?en electrisch koken is ook niet alles,want het eten smaakt het lekkerdst als het op een gas fornuis is klaar gemaakt dan op een electrische kookplaat

  reageer
 • Ron

   

  Dronten een zandbodem ?

  reageer
 • MKM

   

  Zolang in een groot deel van de huishoudens op gas wordt gekookt of met gas wordt verwarmd, lijkt me het tijdperk van gasleidingen nog niet voorbij. Wat maakt een gasfornuis gevaarlijker dan een open haard?

  reageer
 • René

   

  Is het tijdperk van gasleidingen zo zoetjes aan niet gewoon voorbij? Ik vind het tamelijk onbegrijpelijk dat we nog steeds overal netwerk met dat listige goedje hebben. En het resulteert ook nog eens in open vuur binnenshuis, op een heel wat gevaarlijker manier dan een open haard.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert