Basisscholen onduidelijk over Passend Onderwijs

ALMERE
Bijna de helft van de Flevolandse basisscholen meldt niets over passend onderwijs op hun website. Sinds 1 augustus is een nieuwe wet ingegaan die basisscholen verplicht ook leerlingen met problemen toe te laten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om autisme, dyslexie of psychische problemen. Als de basisschool waar ouders hun kind aanmelden niet de juiste zorg kan geven, dan is de school verplicht een passende basisschool in de buurt te vinden.

Omroep Flevoland onderzocht of ouders makkelijk aan informatie kunnen komen over de procedures die de basisschool volgt bij de toelating van leerlingen met een probleem. Daarvoor bekeken we de websites van alle 198 Flevolandse basisscholen. Bijna vijftig procent rept niet over passend onderwijs.

In Almere is de stichting Passend Onderwijs Almere actief. Volgens deze organisatie is het belangrijk dat voor ouders inzichtelijk is waar ze bij de inschrijving van hun kind mee te maken krijgen. Ondanks de begeleiding die Passend Onderwijs Almere de basisscholen geeft, is het volgens de stichting bedroevend te merken hoe slecht hun informatievoorziening via de websites is. In Almere blijkt zo'n 50 procent de adviezen en hulp in de wind te hebben geslagen.

In de rest van Flevoland is het anders geregeld dan in Almere. Maar de informatie voor ouders is ook daar niet toereikend. 13 van de 23 basisscholen van de dorpen in Noordoostpolder melden niets op hun website.

In Emmeloord zijn dat er 6 van de 13. In Zeewolde vertelt tweederde van de basisscholen niets over Passend Onderwijs. En in Lelystad gaat het om iets meer dan de helft die geen informatie geeft. Op Urk heeft een deel van de basisscholen helemaal geen website. Daar schieten 6 van de 11 scholen tekort. De basisscholen in Dronten zijn het duidelijkst. Van de 21 basisscholen geven er 16 informatie over het aanbod van passend onderwijs.

reacties (14)

 • Behalve RECHTEN heb je ook PLICHTEN. Ook ik ben dyslexies (leve de spell checker), maar heb een normale jeugd gehad en normaal, geen bijzonder, onderwijs en ben toch goed terecht gekomen. Mijn kind is ook af en toe erg druk, maar ik weiger om hem het etiket ADHD te geven voor een rugzakje geld. Wat extra aandacht THUIS en dan maar wat minder clubjes enzo, dan kan hij zijn aandacht besteden aan zijn huiswerk. Tegenwoordig is het zo, dat de ouders precies weten, welke opleiding hun kinderen MOETEN krijgen, vaak tegen het advies van de school in, want DIE weten het toch niet, maar zodra er iets met hun kinderen, dan MOETEN de scholen opeens wel alles regelen, dan zijn ze weer goed genoeg, want dan hoeven de ouders zelf niets te regelen, want dan weten die ouders opeens NIETS meer.

  reageer
 • -Z-

   

  Hoe verrassend dat juist het onderwijs zelf totaal geen aandacht geeft en heeft voor passend onderwijs ... echt ?

  reageer
 • maan

   

  Ja ik ben verantwoordelijk voor het opvoeden van mijn kind en dus ook verantwoordelijk voor het feit dat mijn kind het onderwijs krijgt waar hij recht op heeft. En dus zorg ik er voor dat de school dit ook geeft, dat is mijn verantwoordelijkheid. Je hebt zelf of geen kinderen of kinderen die helemaal perfect zijn het modelkind. Want op de een of andere manier begrijp je het niet helemaal.

  reageer
 • Maan, jij geeft PRECIES het probleem weer. Opvoeden is een zaak van de ouders, maar die schuiven het tegenwoordig maar al te graag door naar de overheid. Die MOET overal maar voor zorgen. Dyslexie is een afwijking, geen ziekte. Maar waarom moet een school hiervoor de juiste plek gaan vinden, het is JOUW kind en JIJ bent verantwoordelijk.

  reageer
 • maan

   

  Weet je laat maar kletsen. Zulke mensen heb je weinig aan. Dyslexie is volgens deze persoon ook een modeziekte. Weet duidelijk niet waar hij of zij over praat. Zegt meer over de persoon zelf als over onze kinderen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • maan

   

  Pardon dus dyslexie is eigen schuld. Jij weet duidelijk niet waar je het over hebt. En dat zegt meer over jezelf dan over de kinderen en volwassenen die dit hebben. Bah wat ben jij erg.

  reageer
 • als de school mee werkt ligt niet aan de ouders maar vaak aan de school weet dit uit eigen ervaring . en als men zegt zoek je een andere school helaas was dat maar zo simpel heb namelijk een kind met autisme. eerst onderzoek of dit zo is dan kijken waar en dan vergaderingen en dan pas andere school 1 jaar later zo gaat dat.

  reageer
 • Jazeker, waarom moet een school in spelen op die "mode" ziektes. Als een kind al een keer teveel "uh" zegt, moet er al meteen een ziekte aan verbonden worden. Maar het is altijd makkelijker om de schuld en oplossing buiten de eigen huisdeur te leggen, dan zelf je eigen verantwoording te nemen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  In de maatschappij kennen ( of moet ik zeggen " kenden" ) we een aantal maatschappelijke verantwoordelijkheden. Zaken waar wij in het verleden als maatschappij hebben aangegeven dat deze voor een ieder geborgd moeten zijn. Medische zorg, openbaar vervoer, onderwijs, ouderenzorg waren dan o.a. onderwerpen die we met z'n allen belangrijk vonden. Onder leiding van de VVD ( en het bij het CDA zijn het dan ook boefjes....) zijn deze maatschappelijke normen en waarden / verantwoordelijkheden verworden tot ordinaire bedrijfsmiddelen. Is er geen geld aan u te verdienen? Stort dan meteen maar in je graf is steeds vaker het motto. Ik neem het de basisscholen niet kwalijk, die moeten ook maar doen wat " Den Haag roept" en " Den Haag" is meer bezig met de eigen financiële positie / status. Ennuhhh " X" misschien word je bijvoorbeeld ooit eens in een levensbedreigende situatie gered door iemand die ondanks " leerproblemen" toch een uitstekende opleiding heeft gehad en jou de noodzakelijke hulp kan bieden. Dan zeg jij natuurlijk " nee bedankt? " Anders knallen we volgend jaar gewoon ff wat meer euro's naar een leuke zeilwedstrijd. Da's ook heel belangrijk!

  reageer
 • maan

   

  Als een kind daar al op school zit en er word dyslexie vastgesteld, dan is de basisschool verplicht om passend onderwijs aan te bieden of passend onderwijs te vinden. Dat mogen ze niet aan de ouders overlaten. Bij mijn zoon is pas in groep 8 dyslexie geconstateerd. Nou hadden ze gelukkig op zijn school de mogelijkheid tot passend onderwijs, maar als dat niet zo was geweest dan was ik volgens jou zelf verantwoordelijk om passend onderwijs te vinden!! Dat soort opmerkingen kunnen alleen maar komen van mensen die niet weten waar ze over praten!!

  reageer
 • Waarom moet een school dat weer opknappen. De ouders hebben toch ook een eigen verantwoordelijkheid, het is toch HUN kind? Laat ze zelf zoeken naar een passende school.

  reageer
 • adhd

   

  schandelijk dat dit niet in orde is!

  reageer
 • Ron

   

  In Urk heeft een aantal basisscholen helemaal geen website. Geen info dus. Schrijnend weer.

  reageer
 • Max

   

  Misschien staat de info wel op de app of in de facebookgroep. Websites zijn zoooo 2013.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert