Basisscholen onduidelijk over Passend Onderwijs

ALMERE • Zo 28 september 2014 | 19:16 • Zondag 28 september 2014 | 19:16
Bijna de helft van de Flevolandse basisscholen meldt niets over passend onderwijs op hun website. Sinds 1 augustus is een nieuwe wet ingegaan die basisscholen verplicht ook leerlingen met problemen toe te laten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om autisme, dyslexie of psychische problemen. Als de basisschool waar ouders hun kind aanmelden niet de juiste zorg kan geven, dan is de school verplicht een passende basisschool in de buurt te vinden.

Omroep Flevoland onderzocht of ouders makkelijk aan informatie kunnen komen over de procedures die de basisschool volgt bij de toelating van leerlingen met een probleem. Daarvoor bekeken we de websites van alle 198 Flevolandse basisscholen. Bijna vijftig procent rept niet over passend onderwijs.

In Almere is de stichting Passend Onderwijs Almere actief. Volgens deze organisatie is het belangrijk dat voor ouders inzichtelijk is waar ze bij de inschrijving van hun kind mee te maken krijgen. Ondanks de begeleiding die Passend Onderwijs Almere de basisscholen geeft, is het volgens de stichting bedroevend te merken hoe slecht hun informatievoorziening via de websites is. In Almere blijkt zo'n 50 procent de adviezen en hulp in de wind te hebben geslagen.

In de rest van Flevoland is het anders geregeld dan in Almere. Maar de informatie voor ouders is ook daar niet toereikend. 13 van de 23 basisscholen van de dorpen in Noordoostpolder melden niets op hun website.

In Emmeloord zijn dat er 6 van de 13. In Zeewolde vertelt tweederde van de basisscholen niets over Passend Onderwijs. En in Lelystad gaat het om iets meer dan de helft die geen informatie geeft. Op Urk heeft een deel van de basisscholen helemaal geen website. Daar schieten 6 van de 11 scholen tekort. De basisscholen in Dronten zijn het duidelijkst. Van de 21 basisscholen geven er 16 informatie over het aanbod van passend onderwijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel