"Extra bezuiniging bibliotheek is probleem"

ALMERE
De Nieuwe Bibliotheek in Almere noemt een extra bezuiniging op het budget problematisch. De organisatie krijgt volgend jaar 94.000 euro minder subsidie van de gemeente. Dat bedrag loopt op tot 144.000 in 2018.

Directeur Chris Wiersma wil hierover met de gemeente in gesprek. De gemeente kort de bibliotheek, omdat ze volgend jaar van de rijksoverheid minder geld krijgt. Het Rijk wil een digitale boekencollectie opbouwen en snijdt daarom in de budgetten die gemeenten ontvangen.

Directeur Wiersma spreekt over een extra financieel probleem, aangezien er in de vorige raadsperiode al flink is bezuinigd op de bibliotheek.

reacties (14)

 • 13xx

   

  een paar? waarom is het daar dan altijd zo druk.

  reageer
 • pietje

   

  Van al die sportvelden in de stad maakt ook maar een klein gedeelte gebruik. En die worden ook maar een heel klein gedeelte van de week werkelijk gebruikt. Dus wat nou? Het gaat gewoon om gemeentelijke voorzieningen. Kleine verhoging abonnementsgeld zou niet zo'n probleem zijn, voor een tv pakket betaal je ook meer dan een paar tientjes per maand.

  reageer
 • Ria

   

  @Alex K, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een heel groot deel van de Nederlanders/Almeerders heeft thuis geen computer, internetverbinding etc. Of beschikt over de capaciteit om zelf juiste informatie te filteren uit het overweldigende aanbod. De bibliotheek is er al lang niet meer alleen voor informatie in papier boeken. Het is een organisatie die iedereen toegang biedt tot informatie, en hierin een gids is! Ook voor kinderen die via school worden ingeschreven is geld nodig. Wat zegt dat nou over het budget dat nodig is? Juist omdat zoveel kinderen gebruik maken van de bibliotheek en daar een basis leggen voor de toekomst is het belangrijk dat hier niet op bezuinigd wordt!!

  reageer
 • dus ook

   

  ja, en dan is het ook nog eens zo dat van de 47000 leners het overgrote deel kinderen zijn die gewoon via hun school worden ingeschreven...

  reageer
 • Eens

   

  @ Alfred Bekenkamp: goed verhaal! Eens.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  beetje vreemd om in een digitale tijdperk een belachelijk groot bibliotheek neer te zetten,waar in verhouding van het aantal inwoners enkele personen ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

  reageer
 • Alfred Bekenkamp

   

  Laten we het even in verhouding zetten .... De nieuwe bibliotheek in Almere had in 2013 ca. 47.500 betalende leners en alle bibliotheken in Almere tezamen ca. 70.000. Deze betalen gemiddeld € 13,70 PER JAAR aan abonnementsgeld. Van de totale opbrengsten bestaat 88% (!!) uit subsidie, 9% uit abonnementen en 3% uit overige opbrengsten. € 94.000,= minder subsidie in 2015 betekent bv. een tariefsverhoging v.d. abonnementen van € 1,98 PER JAAR (€ 0,17 per maand). Tja als dat tot een flink financieel probleem leidt biedt ik me vrijwillig aan om dit moeilijke verhaal naar de abonnementshouders uit te leggen....

  reageer
 • Alex K

   

  Boeken worden steeds meer 'E' Alle info die ik nodig heb, staat op Internet En het scheelt ook parkeergeld Opheffen!

  reageer
 • Buitenaar

   

  Dat klopt, maar daar zit ook een vestiging van dezelfde " nieuwe bibliotheek "

  reageer
 • bert

   

  ik dacht dat konijn op het dak kwam in Almere Buiten ????

  reageer
 • johan

   

  Hallo!!! ze krijgen 9 miljoen. 9 miljoen!!!

  reageer
 • Reactie

   

  Het zou pas vreemd zijn als een bezuiniging niet problematisch is. Want dan had je het geld kennelijk ook niet nodig.

  reageer
 • Buitenaar

   

  Zolang ze nog 10.000 euro uit kunnen geven aan een onnodig reuzenkonijn vind ik dat ze geen recht van klagen hebben

  reageer
 • cirefrin

   

  Dan maar geen beestje op dak.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert