Raad slikt jaarlijks tekort op parkeren

LELYSTAD
Het parkeerkaartje in Lelystad blijft in prijs gelijk, ook al kost het betaald parkeren meer dan het opbrengt. Dat was de conclusie dinsdagavond in de gemeenteraad van Lelystad.

Elk jaar komt de stad 300.000 euro tekort op het betaald parkeren. Maar een kaartje duurder maken, wil de raad ook niet. Ze is bang dat dan iedereen het centrum de rug toekeert. Daardoor zou het betaald parkeren nog minder opleveren.

GroenLinks en Leuc vinden een tekort van ruim drie ton per jaar wel erg veel geld, zeker nu de gemeente voor extra taken en uitgaven komt te staan. Een beperkte verhoging is voor GroenLinks het onderzoeken waard.

reacties (29)

 • Koos W.

   

  Ja, laten we het betaald parkeren afschaffen. Dan staan 's morgens de parkeergarages en parkeerplekken in het centrum al vol met de auto's van de forenzen, en het winkelpersoneel. Kun je helemaal niet meer parkeren. Of een blauwe zone zoals iemand voorstelt. Loop je weer de hele tijd op je horloge te kijken hoeveel tijd je nog hebt. Betaald parkeren is ooit ingevoerd om de schaarse plekken eerlijk te verdelen. Ooit waren de winkeliers en consumenten er blij mee omdat er dan weer plek (!) was in het centrum voor je auto.

  reageer
 • leg mij dan eens uit waarvoor we wegenbelasting betalen. nu betalen we dubbel.

  reageer
 • cos

   

  afschaffen dat betaald parkeren. betalen al genieg

  reageer
 • Bas

   

  een blauwe zone invoeren houdt deze mensen gedeeltelijk aan het werk. Gratis parkeren kan winkeliers doen besluiten om zich in het winkelcentrum te vestigen. Trekt zeker meer bezoekers, ook vanuit Almere die langer blijven dus meer uitgeven. De automaten kunnen verkocht worden levert ook geld op. Totaal plaatje levert dus werkgelegenheid op. Kortom stoppen met betaald parkeren. Waarom snapt dit college het niet of zijn er weer onder tafel afspraken gemaakt?

  reageer
 • Bas

   

  Ariane, het is duidelijk dat als parkeren meer kost dan het oplevert dat dit economisch niet verantwoord is. Dus stoppen. De kosten van infrastructuur staan ergens anders in de begroting verstopt en zijn dus al opgenomen, anders zou het verlies groter zijn dan de € 300.000 Misschien kan Leuc dit even navragen zodat andere fracties ook wakker worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Andy P

   

  Tuurlijk draai het maar weer om. Wat is de meerwaarde van het centrum dan? Geen! Vol kleding en telefoonwinkels. Elektronica zaken waar als je iets wilt hebben te horen krijgt dat ze het moeten bestellen.

  reageer
 • Koos

   

  Raar land, Nederland. Als we betaald parkeren invoeren dan maken we daar verlies op. Net zo goed dat we in NL casino's hebben die met verlies (!!) draaien. Dat valt in het buitenland toch niet uit te leggen...

  reageer
 • ABS

   

  De raad slikt al jaren alles van de diverse colleges dus dit is eigenlijk 'non-informatie'. Pluche is heilig, de stad is bijzaak.

  reageer
 • Barbara

   

  Het stadshart klopt nog zwakjes door dankzij de verpauperden. Er wordt door winkeliers niet meer aangeboden dan men kan besteden. Daarbij komt dat mensen in bedrijven worden vervangen door machines, dus zoveel hoop op arbeidsplaatsen zal ook in Lelystad nog tijden op zich laten wachten.

  reageer
 • Henk

   

  Mee eens, maar wat Lelystad vooral moet doen is zorgen dat hier arbeidsplaatsen komen voor hoog opgeleiden en mensen met geld. We zijn een 'pauperstad' met veel armoede.

  reageer
 • lelystedeling

   

  tja, door dit soort figuren draait het centrum niet

  reageer
 • Jeroen

   

  Econoom is ook voor u niet weggelegd. De parkeerterreinen zijn dan wel aangelegd, toch heb je te maken met afschrijving en onderhoud. Deze kosten zijn aanzienlijk meer dankje 3 ton waar over gesproken wordt. Buiten dat, komen er weer mensen in de ww, wat ook goed kost.

  reageer
 • MKM

   

  De kosten voor infrastructuur zijn al gemaakt. De kosten voor onderhoud van die infrastructuur lopen echter gewoon door. Die moet je dus wel meenemen. Gelukkig wordt een deel van die kosten terugverdiend met het betaald parkeren.

  reageer
 • Poe

   

  Eens, en een luchthaven en overslag haven helpen daarbij

  reageer
 • HM

   

  En u beter geen econoom. De kosten voor de infrastructuur zijn al gemaakt. daar kun je niets meer aan doen. Of er nou geparkeerd wordt of niet. Die kosten moet je dus niet in je beslissing meenemen. De vraag is nu of betaald parkeren loont. Schijnbaar kost het ieder jaar een hoop geld. Voor de hand liggend is dan om het betaald parkeren gratis te maken. Geen controle (Melkertbanen) etc meer nodig. Het centrum wordt dan ook net weer iets interessanter. Maar wat het centrum vooral nodig heeft, zijn koopkrachtige Lelystedelingen die hun geld daar ook uit willen geven. Lelystad moet dus inzetten op meer inwoners met goede baan, opleiding en inkomen. En niet op nog meer inwoners die alleen geld kosten (uitkering, voorzieningen) en niet bijdragen (vrijstelling gemeentelijke belastingen). Verhoudingsgewijs heeft Lelystad die namelijk al veel meer dan het landelijk gemiddelde. Als er genoeg inwoners zijn die geld kunnen besteden, komt het centrum weer tot groei en komen er ook (echte) banen voor lageropgeleiden die nu zonder werk zitten.

  reageer
 • Barbara

   

  Als het te lang duurt om enig inzicht te krijgen neemt het concentratievermogen en de rekenvaardigheid aangaande deze discussie af, gevolgd door het eigenlijk niet meer weten waarover nagedacht moet worden. Men is gedesorienteerd geraakt, gevangen in eigen web van avontuur...

  reageer
 • centrumbewoner

   

  Betaald parkeren ? OPHEFFEN ! Scheelt in apparatuur, die soms niet werkt. Scheelt in toezichtskosten en administratieve rompslomp Scheelt in ergernis zowel bij bezoeker als personeel Parkeerservice. Scheelt in omzet van de winkeliers Scheelt in discussies die nodeloze gevoerd worden door de raad.

  reageer
 • De oude wielrennert

   

  Op concurrende plaatsen zal het betaald parkeren verhoogd moeten worden. Het outlet-parkeren moet maar wat omhoog. En vooral het buurt/wijk-parkeren daar in de buurt door Lelystedelingen moet sterker aangepakt worden. Die halve zolen gebruiken Bataviastad voor de dagelijkse spullen.

  reageer
 • Ariane

   

  U kunt beter geen boer worden. Hier kost stoppen nog veel meer geld. U gelooft klaarblijkelijk dat de infrastructuur gratis tot stand kwam?

  reageer
 • tja

   

  20 cent erbij doen levert je 150.000 op? jij bent dom bereken nu dan ook eens door dat mensen er minder willen parkeren of minder lang willen staan? Plus het feit dat de stad geen moer te bieden heeft, dan ga je er ook niet parkeren.

  reageer
 • Aties

   

  Even een beetje boerenwijsheid. Als het meer kost dan het oplevert kun je er toch beter mee stoppen. De 300.000 kun je dan ergens anders aan besteden.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ok, het is een algemeen bekend probleem: hoe krijgen we het centrum van Lelystad weer in beeld? hoe komen van de huidige ( toch wel bedroevende ) situatie. Betaald parkeren helpt daar zeker niet aan mee. Nu blijkt dus dat dat betaald parkeren ook nog eens verlies oplevert. Gewoon even heel basic denken ( en dat schijnt voor onze "bestuurders" een hele opgave te zijn? ) Stop met het betaald parkeren. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om in het centrum je boodschappen te doen. En als je dan toch van die 300.000 af wilt: investeer ze in de Gordiaan.

  reageer
 • Henk

   

  Het is duidelijk dat GroenLinks niet nadenkt over de effecten van de prijs verhogen. Ze lijken de VVD wel met hun accijns verhogingen... Ik denk zelf dat het beter is als de prijs naar beneden gaat, mensen zullen sneller geneigd zijn om naar het centrum te gaan. We moeten ook niet vergeten dat de economie nog lang niet is wat het is geweest. Teveel werkelozen en mensen met minder geld geven ook minder uit.

  reageer
 • parkeerplaats

   

  Opheffen dat betaald parkeren. kan je ook geen verlies draaien.

  reageer
 • D.Peeters

   

  Als je nou het betaald parkeren opheft...scheelt je parkeerautomaten, controleurs etc....en je maakt het interresanter om langer in de stad te blijven....zou dat niet een win-win situatie zijn?

  reageer
 • Jasper

   

  Dat wordt dus 3 ton bezuinigen op de parkeerservice handhaving.....

  reageer
 • Diederik

   

  Ik betrap mijzelf er gewoon op dat ik het eens ben met groen links.. 20 cent verhogen zou dus betekenen dat je 150.000 euro verlies minder zou maken. Steek die 150.000 euro in het centrum en maak het leuker, doormiddel van terrasjes, uitgaansmogelijkheden, winkel en dergelijke en mensen betalen echt wel die 20 tot 40 cent extra. Ze willen het nu niet omdat het centrum dood bloed en niemand doet er wat aan....

  reageer
 • Adriana

   

  Moeilijke maar juiste beslissing.het centrum heeft t al moeilijk genoeg.misschien komt dan nu toch het betaald parkeren in de buurtcentra's. Ik hoop t niet maar ergens zal het tekort terug moeten worden gehaald!!!

  reageer
 • Andy P

   

  Tja het stadshart is het 't parkeergeld nu al niet waard, laat staan wanneer het duurder wordt. In Lelystad kan je prima zonder het stadshart. Boodschappen in je eigen buurtsuper en kleding in Bataviastad. Electronica e.d. zijn in de stad toch al niet behoorlijk te krijgen, dat kan je beter online doen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert