Gemeente lost 100 miljoen af op grond

ALMERE
Almere gaat voor het eerst sinds jaren fors aflossen op de grond. Hiervoor wordt in de begroting van volgend jaar honderd miljoen euro uitgetrokken. Dat is twintig procent van vijfhonderd miljoen die de gemeente hiervoor heeft geleend.

Almere ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat het door de crisis steeds langer duurt voordat er grond wordt verkocht. Met als gevolg dat de kosten voor de gemeente stijgen omdat er over een lange periode rente moet worden betaald.

Voor veertig procent van de gronden verwacht de gemeente de komende twintig jaar geen kopers te kunnen vinden. Het gaat om delen van de villawijk Overgooi en delen van de bedrijventerreinen Stichtsekant en De Vaart. Het duurt waarschijnlijk nog wel zo’n 30 tot 40 jaar voordat de leningen die voor deze gronden zijn aangegaan, zijn terugverdiend.

De gemeente heeft sinds 2008 allerlei maatregelen genomen om het grondbedrijf op orde te houden. Bijvoorbeeld regelingen om verkopen te stimuleren. Nu wil de gemeente dus actief op de leningen aflossen. Hierdoor is de reservepot van de gemeente vrijwel leeg en moet er bezuinigd worden.

Toch maakt wethouder Pol van financiën zich geen zorgen. Hij wijst op het lichte economisch herstel waarbij de woningmarkt weer aantrekt. Bovendien gaat de wethouder ervan uit in de toekomst de gronden wel te kunnen verkopen omdat er met de rijksoverheid afspraken zijn gemaakt over de groei van de stad.

reacties (23)

 • Paul

   

  Jeetje wat origineel

  reageer
 • @avd

   

  hebzucht? hoezo hebzucht? is er 1 wethouder die er beter van wordt, of een ambtenaar die een bonus krijgt. Een gemeente koopt grond met een maatschappelijk doel. En de gemeenteraad moet daar goedkeuring aan geven. En als dat financieel voordelig is, dan profiteren daar alle inwoners van. En als het later niet voordelig blijkt hebben alle Almeerders daar last van. Waar waren al die klagers op dit forum 10 jaar geleden? zagen zij de crisis aankomen, en waarschuwden ze voor de aankopen? Makkelijk praten achteraf.

  reageer
 • Peter

   

  och man get a life

  reageer
 • avd

   

  hallo, " beter nadenken" ...dat had ook deze gemeente moeten doen. maar uit hebzucht is die grond aangekocht.

  reageer
 • flevolander

   

  Het kan allemaal in almere. Luchtkastelen, droomijsbaan, topvoetbal, etc.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • en dan nog wat

   

  Aan degenen die nu roepen over een 'failliete stad' en wanbeleid: waar zijn al die mooie voorzieningen in de stad van gefinancierd? Bibliotheek, fietspaden, theater, zwembaden, gymzalen, parken, pleinen, ga zo maar door. Waren die gratis, of is dat mede te danken aan eerdere grondopbrengsten waar we allemaal van profiteren? Als we nu 100 miljoen afschrijven, dan schrijven we af op een boekwaarde en een potentiele inkomsten. Bij de huidige lage rentestand kost dat de gemeente dus een fractie van de totale begroting van 700 miljoen. Dus hoezo dreigt nu opeens artikel 12 status?

  reageer
 • Koos

   

  Het is inderdaad weer niet duidelijk. Inderdaad afboeken is heel wat anders dan aflossen. Deze nota komt op het bordje van de inwoners van Almere. Dit soort boekhoudkundige trucks hebben o.a. de kredietcrisis veroorzaakt bij de banken en nu gaat het opvallen dat ook overheden zich hiermee hebben bezig gehouden. Dit is nog maar het begin....

  reageer
 • koos

   

  echt onbegrijpelijk slecht dat omroep flevoland het verschil tussen aflossen en afboeken niet weet. wat een afgang dit bericht.

  reageer
 • Beter nadenken

   

  Die grond was al gekocht door de gemeente voordat (!) Duivesteijn wethouder in Almere werd. Dus voor 2006, vaak ver daarvoor. En de afgelopen jaren is er al meerdere keren ingegrepen in het grondbedrijf. Deze 100 miljoen afboeken laat zien hoe hardnekkig en langjarig de crisis is.

  reageer
 • Hansje

   

  Duyvenstein is al naar de 1e kamer vertrokken, Jorritsma gaat vertrekken naar de 1e kamer. PvdA en VVD bedankt voor het achterlaten van een failliete stad!

  reageer
 • Toon

   

  En zo is het precies ! Daarom zeg ik ook: de lokale lasten voor de burgers zullen naar ongekende hoogten stijgen, omdat het rijk dit allang niet meer voor zijn rekening neemt.

  reageer
 • Freek_B

   

  Ze moeten bij Omroep Flevoland eens leren lezen. Er wordt niet AFGELOST, maar AFGEBOEKT! Dat is heel wat anders! Men betaald geen lening terug met opbrengsten, wat aflossen is, maar men neemt een VERLIES van 100 miljoen Euro, waar GEEN inkomsten tegenover staan. Oftewel, de komende jaren zullen of de lokale lasten omhoog moeten, of er moet fors bezuinigd worden omdat men het geld aan het verlies moet uitgeven. Dus de gemeente gaat nog minder voor de Almeerse inwoners doen, en die mag er nog meer voor gaan betalen!! Bedankt PvdA en VVD! Want deze ellende hebben we voor aan 1 persoon te danken, wethouder Adri Duivesteijn van de PvdA, willem ex buiten! Onder zijn bestuur zijn er allerlei gronden aangekocht terwijl de prijzen absurd hoog waren, wetende dat de markt al lang onder druk stond. Iedereen kon zien dat de crisis voor de deur stond, maar PvdA en VVD bleven heilig in de Schaalsprong geloven. Tegen beter in. En afgelopen jaar werd de Schaalsprong officieel ten grave gedragen door wethouder Mulder. De Schaalsprong werd de Faalsprong! Maar megalomane Adri heeft wel vaker met dit bijltje gehad. In de jaren tachtig liet hij als toenmalig wethouder de gemeente Den Haag ook al achter met een schuldenpost van een half miljard gulden!! En nu Almere met een onverkoopbare en waardeloze investering van een half miljard Euro! ja mensen, het luchtfietsen van de PvdA mag wat kosten!! Vorig jaar moest er al 32 miljoen Euro in de bodemloze put van de grondexploitatie gestort worden, en nu weer 100 miljoen! De voorspelling is dan ook dat Almere binnen nu en 5 jaar een Art 12 gemeente wordt. Een gemeente die failliet is, en onder curatele van de Provincie en Rijk komt te staan. Geweldig beleid van de PvdA en VVD de afgelopen 30 jaar!

  reageer
 • Greb

   

  En de verantwoordelijke politici wassen hun handen in onschuld!

  reageer
 • Andree

   

  Dat is helemaal niet zo.

  reageer
 • Peter

   

  almere is leningen aangegaan voor de grond dus niks gratis gekregen

  reageer
 • Roel

   

  Toon zag het allemaal al ver vooruit. Hij is dan natuurlijk nu binnen. Weet Toon wel waar ie het over heeft?

  reageer
 • Wegkijken

   

  Ik weet niet of iemand het door heeft, maar de grond was door de landelijke overheid aan Almere gegeven. Almere rekende zich er rijk mee en nam het voor 500 Miljoen op in haar begroting. Nog erger dus, er is geld uitgegeven dat Almere helemaal niet heeft(...) Kosten per huishouden is 1200,-- Euro. Geen excuusje gehoord.

  reageer
 • Paul

   

  Wat een onzin zeg, dit voortschrijdend inzicht!

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Bij Duyvenstein ging het stukken beter.Jammer dat dit kopstuk door zijn vertrek naar de Eerste Kamer voor Almere verloren is gegaan.

  reageer
 • Aflosser

   

  Volgens mij is het een uitstekend idee om te gaan aflossen, of bent u ook zo iemand die alleen maar op de pof leeft. Nee ik vind het bepaald geen wanbeleid, integendeel. Op deze manier gaan de rente lasten omlaag en is dat een verlichting in de kosten. Uw reactie is dan ook niet echt sterk.

  reageer
 • Andree

   

  U kletst maar wat. En sinds wanneer is het wanbeleid om de boel op orde te houden en schuld te verminderen.

  reageer
 • Toon

   

  Dit wanbeleid wordt weer lekker afgewenteld op de burgers, die gaan dit allemaal betalen met fors meer gemeentelijke belastingen...

  reageer
 • Peter

   

  Hadden ze ook in Lelystad moeten doen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert