Flevolanders willen Zwarte Piet in de winkel houden

FLEVOLAND
Grote winkelketens moeten geen aanpassingen doen vanwege de discussie rond Zwarte Piet. Dat vindt 84 procent van de Flevolandse leden van het EenVandaag opiniepanel.

Slechts 11 procent van de ondervraagden vindt dat winkels wel op de discussie moeten inspelen. Donderdag werd bekend dat supermarkt Albert Heijn Zwarte Piet niet langer inzet in reclames en campagnes.

82 procent van de Flevolandse panelleden vindt ook dat er niets aan het uiterlijk van Zwarte Piet moet veranderen.

reacties (54)

 • Opa Schoonenberg

   

  Hoe gezwicht? Men kwam zelf tot de conclusie dat de 'eigen cultuur' rederlijk achterlijk was en probeerde het feest wat te moderniseren. Er was helemaal geen sprake van enige druk. Maar goed, eerst maar eens met de kids naar Walibi om het oer Hollandse Halloween te vieren.

  reageer
 • hk

   

  Nogal wiedes dat je zwart wordt van door een schoorsteen klimmen... maar de enige verklaring die dan overblijft voor de vrolijk gekleurde kleertjes en spierwitte kraag, lijkt mij reden om het hele feest per direct te verbieden. Kom nou toch, het is een kinderfeest!

  reageer
 • Kaassie

   

  Wel heel simpel. Het is een traditie, niet alleen in NL maar ook over de grens. Als je de Duitse traditie leest en ziet ( Nicolaus und Ruprecht), is het bij ons in NL een heel onschuldig feest voor de kinderen en ja, als je door de schoorsteen kruipt, ben je heel zwart. Je bent niet zwart omdat je een knecht bent, maar door je werk. Zo meteen gaan we ook werk kleding verbieden ivm discriminatie, allemaal in Uniform....

  reageer
 • zwart

   

  zwarte piet wiede wiet: je hoort me wel maar ziet niet! !!!!

  reageer
 • Koos

   

  En zo worden de autochtonen en allochtonen in Nederland tegen elkaar opgehitst. De jihad ronselaars wrijven in hun handen, deze discussie is prima voeding voor hun doelgroep. Wat gaat er eind november/begin december gebeuren in NL? Aanslagen op zwarte Piet?? Vechtpartijen in de winkel?? Laten we verstandig zijn en de discussie laten voor wat het is. We wachten de uitspraak van de rechter af (hoogste macht) en passen ons daarop aan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • hk

   

  Nou nog onderzoek naar hoe men denkt over het totaal weren van alle Sint-en-Piet-spul uit alle winkels tot het moment dat Sint in NL 'aankomt'. Begin september is echt te zot en helemaal niet leuk voor kinderen, want dat is toch ook het argument in de Pietendiscussie, dat het alleen maar zo'n mooi kinderfeestje is?!

  reageer
 • Leo

   

  Ben tegen

  reageer
 • Randall

   

  Ik denk dat we maar eens moeten gaan kijken naar de samenstelling van de Flevolandse panelleden zou een afspiegeling moeten zijn van onze samenleving heb daar mijn twijfels over. Mensen die zeggen dat die zwarte pieten discussie nergens over gaat en de zwarte piet heel onschuldig is, die zal ik bij deze de zwarte piet toe sturen. Als je begrijpt wat ik bedoel!!!!! Die uitdrukking is er niet voor niets. Zwarte piet was een blanke man die door de schoorsteen kroop om cadeautje's te brengen en die door het roet van de schoorsteen zwart werd, maar hoeveel mensen in Nederland hebben een schoorsteen? Wordt het sinterklaasfeest minder leuk als er een gele, witte en groene piet bij komt, ik denk zelf van niet. Volgens mij ging het bij de mensen om de kinderen dat die een leuk Sinterklaasfeest hebben of toch niet. Almeerse panelleden zeg het maar, waar gaat het jullie nou eigenlijk om. Nederlandse mensen zijn trotse mensen (dacht ik) ik zou trots op mij zelf zijn als ik dit feest had bedacht en als achter af zou blijken dat zwarte piet een blanke was die zwart was geworden door roet dan zou ik zeggen weg met die roet want een ander gaat er met ons trots en eer vandoor maar in plaats van dat gaan de Nederlanders massaal met de hakken in het zand staan zwarte piet moet blijven heel raar. Het klinkt misschien heel tegen strijdig maar ik vind dat zwarte piet ook moet blijven maar...... Ik vind ook dat de gele,paarse en blauwe piet er bij moeten komen. Een Sinterklaas die alleen zwarte pieten aanneemt is een Sinterklaas die discrimineert en Sinterklaas discrimineert niet maar integreert het wordt tijd dat de Nederlandse bevolking en de Almeerse panelleden zich achter de oren gaan krabben en zich de vraag moet stellen: Ben ik een Sinterklaas die discrimineert of ben ik een Sinterklaas die integreert.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee. Deze zaak ligt bij de rechter. Er zal uiteindelijk uitspraak van de Raad van State komen, en daar zal heel Nederland het gewoon mee moeten doen.

  reageer
 • cos

   

  helemaal mee eens.

  reageer
 • cos

   

  conclusie is dat ze daar al zijn gezwicht en de eigen cultuur hebben opgegeven voor een andere cultuur.

  reageer
 • Aletta

   

  84 %voor zwarte piet , meeste stemmen gelden toch? Of telt dat hier weer niet?

  reageer
 • tamara

   

  nee hoor ik vind aan mijn praatjes niets racistisch!!! ik ben zeker niet voor een gekleurde piet maar gewoon voor de zwarte! sterker nog ik speel al jaren zwarte piet! wordt eens tijd dat de discussie gesloten wordt...

  reageer
 • ik

   

  als je het gezeur zat bent...hou dan ook op! gezeur vind je veel te leuk, anders ga je niet door...

  reageer
 • ik

   

  idd... dat hypocriete gedoe... boycotten jullie maar. kost banen... geld, stress... wees dan maar trots op jullie halsstarrigheid en bekrompenheid... blegh!

  reageer
 • coda

   

  nederland veranderen in medeland wij ajs nederlander hebben hier niets meer te vertellen

  reageer
 • 100%kaaskop

   

  Ik schaam me kapot voor m'n eigen volk! Hoe ongelofelijk dom kun je zijn? Paar gekleurde pietjes erbij en het probleem is opgelost

  reageer
 • Linda

   

  Zwarte Pieten moeten weg..maar de BLANKE SINT mag wel ? Die toch echt uit Turkije komt..vreemd land, mijn land . Zit er in Hollandaise saus nu ook echt Hollanders ? Dan die ook afschaffen.. Dag AH Dag Hema

  reageer
 • Peter

   

  Een alternatief is helemaal niet nodig. Toen ik kind was was zwarte piet zwarte piet. Had niets met wie dan ook te maken. Sinterklaas had ook niets met opa oid te maken maar was gewoon Sinterklaas. Wij blijven thuis ook steevast spreken over negerzoenen.

  reageer
 • Louise

   

  Prima alternatief om gekleurde pieten in te zetten. De kinderen maakt het niets uit. Het zijn de ouders die een probleem maken en met hun racistische praatjes het sinterklaasfeest verpesten. En nee, ik ga het land niet uit!

  reageer
 • Slavendrijver

   

  Lang leve het kolonialisme! Bah...

  reageer
 • theo

   

  beter ja, dat is dit dus niet...!!!!!!

  reageer
 • henk

   

  niks alternatief

  reageer
 • tamara

   

  niemand houdt je tegen om het niet te vieren hoor...

  reageer
 • henk

   

  jep.en als je het niet aan staat.de grens us open

  reageer
 • Herman

   

  Zwarte pieten werken het hele jaar door om alle cadeautjes uit te zoeken en in te pakken. Bovendien moeten ze nog pepernoten bakken en chocolade letters maken. (heb ik van een betrouwbare pers-piet gehoord)

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Mijn dochter woont in een ander deel van het land en is "kleuterjuf". Eind vorige eeuw (de negentiger jaren), na wat gesprekken met ouders van Afrikaanse vluchtelingen waarvan de kinderen op school zaten, besloten ze om 'zwarte piet' te vervangen door een 'gekleurde piet'. Sindsdien - dus al bijna vijftien jaar - zijn de pieten daar op school (en veel scholen in de buurt) groen, paars, blauw, oranje en in allerlei andere kleuren geschminkt. Ze noemen het feestpieten ipv zwarte pieten. De kinderen weten niet beter, de ouders weten niet beter. De school ligt in een hoofdzakelijk 'witte' wijk. Waarom moeten sommige Nederlanders vasthouden aan een traditie die vervelend uitpakt voor een bepaalde groep mensen. Terwijl er zo'n simpel alternatief is. In veel andere landen in Europa kent men Sint Nicolaas als kindervriend, maar nergens heeft hij zo'n zwarte slaaf aan z'n zijde. Ik zeg: pas je eens een keer aan als er een beter alternatief komt in plaats van een grote mond op te zetten.

  reageer
 • Jeroen

   

  Jazeker, die traditie, al is de roe al lang afgeschaft. Had u geweten als u kinderen zou hebben.

  reageer
 • Moi

   

  En een zwarte piet zonder kroeshaar en wat extra grijze vegen? Dan komt het zwart als roet naar mijn mening beter uit en kan er ook geen vergelijking met black face gemaakt worden. Op dit moment zijn zowel de pro-pieten als de anti-pieten het voor de kinderen van nu aan het verpesten. Zoek een middenweg en laat elkaar in hun waarde

  reageer
 • Moi

   

  Precies, iedereen moet het vieren zoals ze dat zelf willen. En elkaars keuzes ook respecteren. Want zowel de pro-pieten als de anti-pieten zijn het voor de kinderen van nu aan het verpesten.

  reageer
 • dorpspiet

   

  Zo de reacties zijn ook in de feeststemming. Liefdevol. Je zou bijna vergeten dat het om een leuk kinderfeestje gaat. Ik zou zeggen; vier jij lekker sinterklaas zoals jij dat wil en AH mag sinterklaas vieren zoals zij dat willen. Als je daarom AH gaat boycotten, prima. Waarom moet er dan meteen zoveel haat bij komen. Wat bereik je daarmee?

  reageer
 • pionier

   

  zwarte piet, zo zwart als roet. alle schoorsteenvegers voelen zich gestigmatiseerd .....

  reageer
 • Ik

   

  Toen m'n dochter nog klein was kwam ik een donkere buurvrouw tegen die zei tegen dat kleine meisje ik ben zwarte piet Toen keek ik d'r heel lullig aan want t was ergens in de zomer Een jaar Later was ik ergens op een braderie en daar liepen ook wat donkere mensen waarop mijn dochtertje heel blij zij kijk zwarte piet Zo bang was ze er dus niet voor Ik zeg gewoon doorgaan met deze Sinterklaas gedoe

  reageer
 • pionier

   

  uitstekend weer gegeven !!!

  reageer
 • Albert

   

  Zo is het, handen af van deze traditie, tegenstanders: opzouten.

  reageer
 • KC

   

  Helemaal juist. Ik ga toch altijd naar de Jumbo. Daar staan wel zwarte pieten. Dag AH.

  reageer
 • petra

   

  Dit zaait onrust .het lijkt wel een spelletje spelen.. wie wint.. dit mag geen discussie zijn . Behoud de tradities zo als ze bestaan weg onrust..

  reageer
 • Dolf uit Nijmegen

   

  Ik vind zwarte Piet eigenlijk wel leuk. Maar het is wel zo dat als je er ook helemaal voor gaat maar in het buitenland wordt er niet met begrip op gereageerd omdat men het daar wel discriminerend vindt: wees dan ook mans genoeg om eventuele boycotten op handelsgebied, dan ook te accepteren. Als men in het buitenland besluit om dit jaar minder kaas of tulpenbollen te importeren, loop dan niet te schelden, oké?

  reageer
 • mattie

   

  Ben dit gezeur zo zat. Gewoon niet toe geven ! Alles moet zo blijven zoals het vroeger was De meeste nederlanders zijn voor zwarte piet. Dus kom in actie desnoods allemaal als zwarte piet rond gaan lopen !

  reageer
 • Dwarse Piet

   

  Je bedoelt de oud-hollandse traditie waarbij kinderen worden voorgelogen, bang gemaakt (wie zoet is krijgt lekkers , wie stout is de roe) en waar vooral de commercie garen bij spint? Pepernoten liggen half september al in de winkel: wat een geweldige traditie!

  reageer
 • zo

   

  die is goed

  reageer
 • Flevolander

   

  Helemaal goed!!

  reageer
 • Ron

   

  Ok helder! Dat wordt dan boodschappen doen bij een supermarkt die wel de Nederlandse cultuur eerbiedigd en beschermd tegen geneuzel vanuit import culturen !!!

  reageer
 • Leon

   

  Zwarte piet 2 weken werken en de rest van het jaar lekker in spanje ik moet het hele jaar werken en maar 3 weken naar Spanje

  reageer
 • Fred

   

  Inderdaad AH boycotten waardoor we met z'n allen een signaal afgeven en wie het er niet mee eens is die vertrekt inderdaad maar wat een onzin

  reageer
 • adv

   

  mij zie je niet meer bij Albert Heijn

  reageer
 • Henk

   

  Ik snap niet dat wij, autochtonen, pikken dat onze traditie en cultuur wordt afgepakt door een minderheid in onze pluriforme samenleving. Ik vind dat wij in actie moeten komen tegen deze onzin en dat wij moeten doorgaan met onze traditie zoals wij dat altijd gedaan hebben

  reageer
 • Almerebuiten

   

  goed initiatief ah boycotten op sinterklaas in kopen dus geen strooigoed en andere spullen kopen wat met sinterklaas te maken heeft laten ze dit jaar maar eens lekker alle sinterklaas spullen overhouden ze zullen al genoeg in voorraad hebben en een grote strop krijgen en dan weten ze gelijk hoe wij er over denken

  reageer
 • David

   

  En terecht,is ons cultuur.afblijven dus,zijn wij mee opgegroeid.en als andere culturen hier last van hebben lekker naar eigen land retour.

  reageer
 • Ester

   

  Ik hoop dat de ah door velen worden geboycot. Het is te gek voor woorden dat ze buigen voor een klein groepje zeurpieten.

  reageer
 • frank

   

  let op krijgen we straks witte pieten moet sinterklaas weer gekleurd zijn. Als erin deze discussie sprake is van discriminatie dan is het wel positieve discriminatie, piet is een iedermans vriend. Als kind zijnde ook nooit gedacht zwarte piet zou wel vervelend omdat hij zwart is. Dom gezeik met een positieve rijkdom van een traditioneel kinderfeest.

  reageer
 • Blacky

   

  Kijk op youtube naar de Sinterklaas intocht van 1935 in Amsterdam. Zegt genoeg!

  reageer
 • KC

   

  Ik ben trots om Flevolander te zijn!

  reageer
 • jenny

   

  moet als vanouds blijven... wie ertegen is vertrekt maar...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert