Overstap Zorggroep probleem voor Flevoziekenhuis

ALMERE
Zorggroep Almere wil allerlei onderzoeken vanaf volgend jaar niet meer in het Flevoziekenhuis laten doen. De kans is groot dat zaken als bloedprikken en longfunctie-onderzoek dan door het diagnostisch centrum Saltro worden uitgevoerd. Saltro en het Flevoziekenhuis bevestigen dit aan Omroep Flevoland. Door de overstap zou het ziekenhuis een fors omzetverlies lijden.

Zorggroep
In Almere werken alle huisartsen, maar ook verloskundigen en apotheken samen in de Zorggroep. Deze organisatie wil niet inhoudelijk reageren. "Als Zorggroep Almere zijn we bezig met een nieuwe invulling van de diagnostische activiteiten. Daarover zijn we met een aantal organisaties in gesprek. Er is nog niks definitief en daarom kunnen we er op dit moment niet meer informatie over geven. Binnen een paar weken komt er meer duidelijkheid", aldus woordvoerster Tessa de Kleer. Het is onduidelijk waarom de Zorggroep om zich heen kijkt naar andere aanbieders van de onderzoeken. Ook is niet duidelijk wat dit voor patiënten zou kunnen betekenen.

Extra bezuinigingen
Voor het Flevoziekenhuis zou het wegvallen van de patiënten van de Zorggroep als klanten een omzetverlies van 2,9 miljoen euro kunnen betekenen, blijkt uit de Kadernota 2015. Dit interne stuk is in handen van Omroep Flevoland. Uit het stuk blijkt verder dat het ziekenhuis rekening houdt met een extra bezuinigingsronde volgend jaar van 3,5 miljoen euro bovenop de eerder ingezette bezuinigingen van 7,5 miljoen euro. Persvoorlichter Peter Pels van het Flevoziekenhuis laat weten dat er vooralsnog niet tot extra bezuinigingen wordt overgegaan.

Samenwerking
Volgens Pels is het ziekenhuis bezorgd over de samenwerking met de huisartsen als Saltro de onderzoeken gaat uitvoeren. "Wij zijn hier niet blij mee. We maken ons vooral zorgen over de gegevensuitwisseling. Hoe komen de uitslagen straks bij onze specialisten terecht? Gaat dat vertraging opleveren?". Hij waarschuwt ervoor dat sommigen onderzoeken in de toekomst misschien dubbel zullen worden uitgevoerd.

Onderaannemer
Het Flevoziekenhuis hoopt dat zij in opdracht van het diagnostisch centrum Saltro alsnog onderzoeken voor de Zorggroep kunnen gaan uitvoeren. Het gaat specifiek om radiologisch onderzoek dat Saltro niet kan doen. Het ziekenhuis zou dan een soort onderaannemer worden en op die manier de schade voor zichzelf kunnen beperken.

reacties (12)

 • Martin Lijbrink.

   

  Waarom laat het flevo ziekenhuis het diagnostieken niet over aan Prescan daar kunnen ze een contract mee sluiten is uit eindelijk goedkoper. en waarom laten ze niet iemand van philips of siemens in hun directie plaats nemen laat alle apparatuur als huurkoop doen zodat het onderhoudt of vervanging door philips of siemens doen.

  reageer
 • tineke

   

  Het moet toch niet gekker worden, wij hebben een prima ziekenhuis met kundige specialisten en alles is altijd goed gegaan. Hoe zo de boel veranderen, zal wel weer een financieel plaatje aan zitten voor Achmea en de huisartsen. Dus hupsakee heren en dames doctoren, ietsje socialer kan ook hoor. Als je tegenwoordig bloed laat prikken door de huisarts gaat het naar Delft. Zo meld mijn verzekeraar bij het verrekenen van het eigen risico. Daar zit dan ook nog 4 euro transportkosten bij. Kom op mensen laat u stem horen aan de heren die alles voor ons willen regelen. Steun ons ziekenhuis in dit idiote gevecht om geld, en eis voor uzelf prikken in ons eigen ziekenhuis.

  reageer
 • van Zanten

   

  "We maken ons vooral zorgen over de gegevensuitwisseling. Hoe komen de uitslagen straks bij onze specialisten terecht?" Dit is natuurlijk een belachelijke zaak dat in 2014 er niet eens simpelweg wat gegevens uitgewisseld kan worden. Wat is daar zo moeilijk aan? Iedereen in de zorg moet blijkbaar zonodig zijn eigen systeem hebben en iets delen, ho maar. Wat doen ze dan doodleuk: nog een keer hetzelfde onderzoek. Geen wonder dat de kosten torenhoog oplopen. Zorg er eerst maar eens voor dat alle dossiergegevens digitaal en centraal op een plek staan waar de patient bepaalt wat er mee gebeurt, het ook kan inzien en niet in allemaal verschillende instellingen met een ICT uit het stenen tijdperk. Elk bedrijf wat zou werken als een ziekenhuis was allang failliet.

  reageer
 • Sjuul

   

  Ooit gehoord van privacy en wetgeving?

 • Raymond

   

  Hier wordt dus wederom het failliet van het achterhaalde systeem van de Zorggroep aangetoond. Laten wij in Almere eens verstandig worden en de vrijgevestigde huisarts alle ruimte geven. Het blijkt dat de Zorggroep als monopolist al jaren de dienst uitmaakt voor de patiënt. Het lot van de grootste groep patiënten in Almere is in handen van een onbekwame leiding. Korte termijn politiek is bij deze lieden tot kunst verheven evenals het ene gat met het andere stoppen. Stoppen met deze Zorggroep zou een zegen zijn voor heel veel mensen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat ben ik niet met je eens. Ik woon bijna 19 jaar in Almere, en de huisartsenpraktijk waar ik al die tijd al bij ben levert goed werk en prima dienstverlening. Goed bereikbaar, adequaat en soms ook doortastend. Ik heb de details natuurlijk niet, maar het zou zomaar kunnen dat de labdiensten van het Flevoziekenhuis te duur zijn, en dat de Zorggroep volledig terecht op zoek is gegaan naar een andere partner voor deze diensten die - vergeet dat niet - voor het grootste gedeelte standaard tests zijn.

 • grondstof

   

  Het zal wel weer een verkapte korting op de zorgkosten moeten opleveren. In de praktijk komt het er op neer dat het geheel over meerdere schijven gaat verlopen met de daarbij behorende extra kosten. Straks eerst een onderzoek bij Saltro die je dan door stuurt naar het Flevoziekenhuis voor verdere behandeling. Flevo gaat dan ook nog een eigen onderzoek doen dus verdubbelen de kosten gewoon. Het wordt tijd dat de zorg in dit land terug geschroefd wordt v.w.b de financiering. Een pilletje komt in Nederland op 40 euro terwijl hij in Verweggistan voor 0.04 eurocent te krijgen is. Er worden van allerlei maatregelen genomen door heren met een gigantisch salaris, ondersteund door de politiek die alle zorg naar de vernieling helpt. Dat is bij de zorg maar ook bij alle andere dingen in het land het geval.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marjan buys

   

  Waarom moeten dingen die goed gaan weer veranderen. Ik ben heel blij dat ik in het ziekenhuis terecht kan voor bloedafname en ben daar ook heel tevreden over en waarom weer een centrum erbij en wie weet wat de kosten daar zijn en weer een duurbetaalde manager erbij.

  reageer
 • Alida

   

  Helemaal eens met Harrie. Volgens mij heb ik me alleen aan een huisarts met bijbehorende praktijkondersteuners verbonden. De rekeningen voor zijn voor mijn eigen rekening (of verzekeraar) en die heeft mij niet verplicht om de diensten te gebruiken van het bedrijf waar de Zorggroep een deal mee heeft.

  reageer
 • Harrie

   

  Moet de zorggroep dan zelf de kosten voor bloedonderzoek betalen ? Als ik mij zorgoverzicht bekijk, betaal ik het toch echt zelf (zolang top van eigen risico nog niet bereikt is). Mag ik dan alstublieft zelf uitmaken waar ik mijn bloed laat onderzoeken. Kom al jaren tot volle tevredenheid in het FZH

  reageer
 • tjsa

   

  saltro is veel goedkoper.

  reageer
 • waterwijker

   

  Dan moet er dus wel iets mis zijn. Ondernemers en de gezondheids zorg: die combinatie zou bij wet verboden moeten zijn. De vrije markt maakt meer kapot dan je lief is.

 • .\/\/.

   

  Ja, maar de mensen zijn gewoontedieren, dus ze zijn bij voorbaat tegen. Het nieuwsbericht laat zien dat de Zorggroep en het Flevoziekenhuis ruzie hebben over geld. We zullen zien wat daar van komt.

 • Marieke

   

  Zorg hoort thuis bij de organisatie waar hij thuis hoort. In het ziekenhuis. Geen concurrentie of derden hierin betrekken aub.

  reageer
 • marieke van den haak

   

  Wat een geldverspilling. Moet er dan maar weer eens met iets geëxperimenteerd gaan worden waar het gaat om zorg? Dit heet concurrentie. Zorg heeft geen concurrentie nodig maar hoort daar te worden gegeven waar het nodig is. Namelijk in het ziekenhuis.

  reageer
 • Astrid

   

  En hebben patiënten die die onderzoeken moeten ondergaan daar nog wat over te vertellen? Wat als je bij een verzekeraar zit die alleen onderzoeken uitgevoerd door het Flevoziekenhuis wil vergoeden bijvoorbeeld? Mag een huisarts uitmaken waar je onderzoeken laat doen?

  reageer
 • Carry

   

  Laat je niets wijsmaken jij bepaald waar je heen gaat. Heeft de huisarts niets over te vertellen. Ook de zorgverzekeraar mag dit niet. Schippers is immers al terug gefloten door Brussel!

 • willem ex buiten

   

  Het grote probleem is dat zowel de huisartsen als apothekers de dienst uit gaan maken.Een huisarts is goed voor het uitschrijven van paracetamol of het verstrekken van een pleister.Als iemand echt iets mankeert moet je naar een specialist.Zij hebben de kennis en de aparatuur.En natuurlijk hoort hier ook het bloedonderzoek e.d. bij.Vanwege het feit dat er alleen nog maar naar een prijskaartje wordt gekeken, wordt een vraag steeds duidelijker.Is iemand bij deze zorggroep wel in vertrouwde handen?

 • liesbeth feldbrugge.

   

  Ik wil helemaal nergens anders heen dan naar het Flevoziekenhuis voor mijn onderzoeken. Ook wil ik mijn medische gegevens niet bij derden hebben naast mijn huisarts en mijn Flevoziekenhuis. Wij hebben toch zelf ook nog alles te zeggen over ons eigen "lijf"!!!!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert