Boer vernietigt wortels vanwege lage marktprijs

BIDDINGHUIZEN
Een boer uit Biddinghuizen heeft de wortels op zijn akker vernietigd, omdat de marktprijzen te laag zijn. Het oogsten, verwerken en verpakken zou alleen maar extra kosten met zich meebrengen.

Het gaat om 400.000 kilo wortels op 3,5 hectare grond. Ze zijn volgens boer Jan Blitterswijk geschikt voor de versmarkt, maar er is geen afnemer te vinden. En de boycot van Rusland is ook nadelig voor de marktprijs. Die staat nu op 3 cent per kilo wortels, terwijl 8 cent nodig is om uit de kosten te komen.

Blitterswijk verwacht gebruik te kunnen maken van de Europese regeling voor inkomensschade voor telers. Die krijgen dan een vergoeding voor een deel van hun verlies.

reacties (79)

 • Bear

   

  Wat een knurft. Wat je zaait moet je oogsten. De komende 20 jaar kan je op die grond geen wortels meer telen.

  reageer
 • Ron

   

  Met een beetje goede wil en inzet van vrijwilligers, kunnen de wortels naar voedselbanken, maneges, dierentuinen e.d. 400 ton is heel veel maar niet onmogelijk, en als er wat blijft liggen...., ploegen moet hij toch.....

  reageer
 • Huh?

   

  Wat bedoel je eigenlijk met dit verhaal te zeggen?

  reageer
 • .\/\/.

   

  De hele winter hutspot eten, als je tenminste ook nog goedkoop siepels en jerpels op de kop kan tikken!

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  De ‘noodzaak’ van voedselbanken (o.a.) en dit gedrag, een voorbeeld van vele wanordelijke gedragingen, schandalig gewoon! Tja, een te lage vergoeding, daarover ging het vooral. Als er E.U. subsidies en aanverwante financiële ondersteuning verstrekt worden dé doodsteek op de lange termijn voor boeren in het algemeen, dan hoort men de boeren niet! Een langzame ‘dood’ al decennia merkbaar zoals het gehele E.U. debacle! óók al een aantal jaren breed toepasbaar op de economie voor Nederland is! Maar ja, ook deze, op valse beloften meeliftende ‘beroepsgroep' kunnen niet altijd SLECHT WEER als motivatie om te klagen aanvoeren. Dat is een bijna constante aan het boerenbedrijf, KLAGEN! JC.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • hk

   

  Ja vast, maar koop je dan wel meteen 400.000 kilo?

  reageer
 • ik

   

  dat is helemaal prima hoor, maar dan dus ook geen geld/vergoeding... boeren mogen in zijn geheel gecompenseerd worden, enkel en alleen voor hetgeen wat hij weggeeft! vernietigen heeft geen nut. hij had beter creatiever kunnen wezen. genoeg opties. ik vind niet dat hij nu gecompenseerd moet worden. voedsel vernietigen... hoe kom je erbij zeg...

  reageer
 • Evie W

   

  Wanneer er mensen zijn die wortels voor meer dan €0,08/Kg, bijvoorbeeld €0,10/Kg, willen kopen, kan dat?

  reageer
 • tavz

   

  wat een sneu gehuil hier. groot gelijk geen geld geen product! voor liefdadigheid stapt niemand zn bed uit! moet toch brood op de plank komen!

  reageer
 • dier

   

  ja, of naar de dierentuin mmm die zullen het wel lekker vinden. ...

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  yummie ik krijg spontaan zin in worteltjestaart!

  reageer
 • frenk Bouwhuis

   

  ja zo erg voor de boer...voor de voedselbanken...ons milleu.. voedsel weg gooien?! wauw da,s een zonde.. dierentuinen voedselbanken dit kan toch wel anders wat zou ik hier ziek van worden als akkerbouwer zeg pfff ik wens de goede man veel sterke tijd dat er iets met de wetgeving veranderd dit kan gewoon niet!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  "inderdaad dit voedsel moet dan naar de voedselbanken en armen in de samenleving. Eventueel een verplichting voor werkelozen/uitkeringsgerechtigden om te helpen?" en de Bedeling en de Slavernij weer in.

  reageer
 • Koos

   

  Ik kan de boer begrijpen op basis van de huidige regels. Die moeten op de schop. De boer moet inkomschade uit de regeling krijgen nadat hij ze heeft gerooid, en inderdaad dit voedsel moet dan naar de voedselbanken en armen in de samenleving. Eventueel een verplichting voor werkelozen/uitkeringsgerechtigden om te helpen? We moeten de discussie zeker aangaan wat we met dit voedsel doen, maar niet bij de boer leggen. Die produceert slechts. Overschot kan ook worden opgekocht door de EU ipv van vergoeding voor vernietigen. En daarna als ontwikkelingshulp in natura verschepen.

  reageer
 • zo

   

  moet zwarte piet de wortels maar op halen..

  reageer
 • Ans

   

  Een oproep in de krant om alle omwonenden voor een euro zo veel mogelijk wortels te lagen oogsten als ze kunnen dragen, had nog wel wat op kunnen leveren, zonder dat de boer daar werk voor hoeft te verzetten. Dit concept wordt in Amerika en Canada ook regelmatig toegepast en met succes. Volgende keer even creatiever nadenken voordat je goed voedsel vernietigd.

  reageer
 • Erik

   

  Helemaal mee eens!!!

  reageer
 • Erik

   

  Tuurlijk zijn de prijzen in de winkel duurder, dan wat de boer er voor krijgt. Denk aan transportkosten, veiling kosten verpakkingskosten, personeel van de winkel zelf, huur kisten van het pand enz. Denk je dat ze dat gratis doen.....

  reageer
 • Erik

   

  Daar heb je helemaal gelijk in. Mensen gaan meteen de voedselbank er bij betrekken. En dingen roepen waar ze totaal geen verstand van hebben.

  reageer
 • grr

   

  je bent een echte dombo als je dit een hardwerkende man toewenst. hij zit dag en nacht in weer en wind te proberen om resultaat te boeken

  reageer
 • boer

   

  als ik, net als deze boer, zou boeren MET geld en niet OM het geld zou ik met dat ook kunnen permitteren. .. ik heb echter alke centen nodig en ja, het zijn hele droevige prijzen.. maar deze actie is wat geflatteerd. ...

  reageer
 • geen boer

   

  200.000 mensen dan en elk twee kilo meenemen op zaterdag en zondag dan ga ik koeken en koffie verkopen in de file

  reageer
 • Sint

   

  Heel erg lief van U, maar zonder zwarte piet blijven de wortels in de schoenen liggen!

  reageer
 • Polder Bewoner

   

  Dit is idd duidelijke uitleg hoe het zit. Denk allemaal eens na ipv te klagen dat die boer stom bezig is. Deze boer kiest gewoon voor zn eigen onderneming en terecht

  reageer
 • Jaap

   

  Heb jij zo'n veld al eens goed bekeken?

  reageer
 • Boer

   

  En dan? Hier los je het probleem niet mee op! Er is een overschot als deze boer zijn wortels weg geeft is dit het verplaatsen van het probleem. Hier door zal een volgende boer ook zijn gewas moeten vernietigen. Een oplossing voor dit probleem heel Nederland aan de peenstamp! Zodat er meer vraag komt en de prijs zal stijgen.

  reageer
 • deco

   

  gooi die wortels in de oostvaarders neer.daar lopen genoeg beesten rond die wel wat extra's reserve kunnen gebruiken in de winter.

  reageer
 • Kevin

   

  Had ook dit aan de voedselbanken kunnen schenken. Mag hopen, dat hij zelf zonder eten komt te zitten. Smakeloze actie van deze Boer. Ik zeg naam doorgeven aan de leveranciers, zodat hij nooit meer zijn producten kwijt kan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat hij een daad wil stellen, en dat kan ik goed begrijpen. Het is een algemeen probleem, in heel Europa ook nog eens een keer, dat de productiekosten in de landbouw en veeteelt vaak hoger liggen dan de prijs die de afnemers bereid zijn betalen. En als je dan hoort hoeveel de boer voor zijn spullen beurt en je dat vergelijkt met de prijs die de consument in de winkel betaalt vraag je je af welke gigantische kaste van uitvreters van dat prijsverschil onderhouden moet worden. Het wordt tijd dat de boeren zelf hun eigen distributie en verkoop organiseren. Kunnen we eindelijk eens echte aardappels eten in plaats van die loeidure verpieterde zooi die in de supermarkt ligt.

  reageer
 • student

   

  wat deze boer doet is het enigste goede, de prijs is slecht om maar niet te praten over de moeite die je moet doen om te verhandelen (ja mensen uit de stad, de handel komt ze zelfs voor deze prijs verdeeld over 5 weken halen). Door deze wortels te vernietigen is te hopen dat de prijs niet verder daalt (vraag en aanbod. aanbod wordt hiermee iets kleiner). Denk maar niet dat deze boer dit zomaar doet, dit heeft grote consequenties voor zijn land. en zoals al eerder gemeld, het aanbod wordt alleen kleiner als het product ook echt niet op de markt komt, dus ook niet bij voedselbanken, asielzoekers of andere mensen die de hand ophouden in de wereld.

  reageer
 • heinsen uit almere

   

  waarom doet hij geen oproep bij facebook dat mensen voor 15 eurocent per kilo het op komen halen dan verdiend hij er ook nog wat aan kraam er bij en gaan met die wortels ik help graag mee dan

  reageer
 • erik

   

  kansloze actie van iemand die niet verder kijkt dan dat zijn neus lang is. 100% zeker dat als je voor 20 cent de kilo mensen op zaterdag en zondag je veld leeg laat halen het daarna zo goed als leeg is

  reageer
 • Henk

   

  We komen het morgen laden

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat als jij je met je tasje daar meldt je dat gratis mag vullen. Ik word een beetje ziek van al die kreten die beginnen met "Laten ze...". Het is altijd zo makkelijk om te vertellen wat een ander moet doen.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ongeacht welke argumenten er aangedragen worden voor of tegen het al dan niet weggeven van voedsel, het blijft van de zotte om goed voedsel te vernietigen! Het blijkt maar weer eens dat geld het allerbelangrijkste is! Hoe kun je in een wereld waar we zorgvuldig en zuinig met onze resources zouden moeten omspringen nu ooit goedpraten dat je eerst landbouwareaal aanwendt om hoogwaardig voedsel te verbouwen om het vervolgens te vernietigen, puur alleen vanwege financiele belangen?

  reageer
 • Johan

   

  Ongelofelijk hoeveel mensen die hier op reageren totaal geen idee hebben van wat ze zeggen. Jan heeft groot gelijk. De mensen met weg geven en voedselbanken jullie hebben geen verstand hoe het in elkaar zit

  reageer
 • Blitterswijk

   

  Een aantal reacties bezien geeft aan dat veel mensen niet begrijpen hoe sommige zaken gaan in het leven. Wat mij betreft kan de voedselbank gratis een vracht peen van mij krijgen, ik neem alle kosten op me. Ook nog 20 ton frites aardappelen erbij?!

  reageer
 • boerin

   

  gelukkig weet een groot deel van deze reagerende mensen niet eens meer wat boeren betekent. succes Jan met jullie mooie bedrijf en laat je niet gek maken.

  reageer
 • Boerenzoon

   

  Dit verhaal wil ik graag onderstrepen. Daarnaast zijn er ook regels die van toepassing zijn als je een beroep doet op de Europeese regelgeving voor uit de markt halen van voedsel. Een ervan is dat het product niet op de markt komt. Als je het gratis weggeeft of aan bijv. Voedselbanken geeft dan komt het wel op de markt en krijgt de boer geen vergoeding. Ik vindt het ook zonde dat goed voedsel wordt vernietigd. Daarvoor zijn we niet aan het werk.

  reageer
 • adv

   

  ik hoop dat er wel een paar overblijven voor het paard van Sinterklaas

  reageer
 • ik

   

  en dan? met zoeken hebben ze nog geen werk! wat ben jij een stoere zeg... bikkel.. on topic, hij had beter zoals sommige andere boeren particulier verkopen... wij hebben toen appels en peren geplukt bij de boer om die reden. geloof dat hij meer en hogere omzet had dan ooit. stonden ruim anderhalf uur in de rij. boer blij, particulier blij, geen verlies en geen verlies van eten...

  reageer
 • Pieter34

   

  Of juist wel......omdat hij als een mens reageert!

  reageer
 • adri

   

  inderdaad de ploeg erin. en voor de mensen die zeuren. jullie werken ook niet voor 1euro per uur ipv dat je 8euro per uur verdient.

  reageer
 • Peter

   

  dom denken wel zo te lezen ..

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Ongelooflijk in een tijd van crisis en recessie dat voedsel moet worden vernietigd daar anders de EU geen vergoeding toe kent.Daarnaast zijn de prijzen in de winkels niet te vergelijken met die welke de boeren ontvangen.De huidige politicy maken met iedereen ruzie,vervolgens komt er een boycot en de burger mag voor de kosten opdraaien.

  reageer
 • zo

   

  voedsel vernietigen had de bevolking laten op rapen....

  reageer
 • oost

   

  stel we rapen ze zelf... nemen 50kg pp mee. Denken jullie echt dat die boer op 8000 mensen zit te wachten om de boel gratis mee te nemen?

  reageer
 • ramona

   

  Ik denk dat de boer er wel wat leuks mee had kunnen doen stel je land een zaterdag tot je beschikking en de mensen hadden voor een klein bedrag de worstel kunnen rapen denk aan gezinnen of mensen die paarden hebben je had er een leuke happening van kunnen maken en daarna afrekenen bij de boer. Maarja helaas is het nu anders. Een voordeel is wel het scheelt weer een trekker op de weg die meestal in de spits de weg opgaat

  reageer
 • Johan

   

  kop op Blitterswijk, je had andere doelen kunnen helpen met al die kilo's. Dit betekend dat je nog zat in je kontzak hebt, hopen dat je nooit meer uitgekocht wordt, straks moet er nog gewerkt worden voor de centen .

  reageer
 • Mike

   

  Beetje jammer dit... De paarden sector had wel meer dan 8 cent per kilo gegeven...

  reageer
 • Reactie

   

  Iedereen heeft een punt, maar als je met 400.000 kilo in je maag zit, is de massale hoeveelheid het probleem. De boer heeft niets aan een oplossing van 5.000 of 10.000 kilo. Voor hem is het pas interessant als iemand kan bedenken hoe hij 100.000 kilo of meer kan wegwerken op aanvaardbare condities. Dus eerst even meerekenen alvorens te reageren.

  reageer
 • Loofhutten

   

  Helemaal mee eens. Duidelijk toch!!

  reageer
 • wilma

   

  Hij vernietigd zijn oogst, maar hoopt wel op een schadevergoeding, beetje krom eigenlijk. Dan toch maar de voedselbank.

  reageer
 • pp

   

  daar komt iig de eerste 10 jaar geen peen meer, hoezo grond verpesten...

  reageer
 • dutchdevil

   

  laat ie t lekker rapen door diverse voedselbanken a 8 cent de kilo !! problem solved

  reageer
 • pfff

   

  hey bikkel je bent geen mens!!

  reageer
 • Jan

   

  Wil graag uitleggen hoe markt werkt, dit is echt marktwerking, ene keer duur en andere keer goedkoop. Gratis weggeven heeft geen zin, op lange duur gaan de telers failliet. Wil je product echt uit de markt halen moet de ploeg erin of doordraaien. Met gratis weggeven of voedselbanken, verkoop je ze voor 0 euro. Die mensen kopen geen peen meer in de winkel. Dus de betalende markt wordt steeds kleiner.

  reageer
 • Almere

   

  net als met de visserij toch Swiebertje? Schol doordraaien e.d.

  reageer
 • Collega

   

  Deze boer moet economisch denken en daar past geen enkel sentimenteel verhaal in, als dat nou eens een ieder gaat snappen. En dat geldt voor een ieder gewas wat een boer teelt.

  reageer
 • Piet

   

  Wat zonde dit! Hij had het inderdaad ook gratis kunnen weggeven.

  reageer
 • jj

   

  wie betaald het rooien en transporteren dan? u?

  reageer
 • Piet

   

  En wie betaalt het rooien van de wortelen als je ze geeft aan de voedselbank dan?!

  reageer
 • Faerie

   

  Laat mensen voor 20 cent de kilo wortels ophalen in eigen tassen, heb je nog winst en genoeg mensen die blij zijn.. WTF? Creatief denken is er niet bij!

  reageer
 • Viking79

   

  volgens mij is onder kostprijs verkopen plus een europese bijdrage voor inkomensschade toch echt voordeliger. nu mag je hopen dat je wat van europa krijgt. zeker als je bewust niet oogst.

  reageer
 • Wallander

   

  Laat kopje wel heel makkelijk hangen,peenseizoen moet nog beginnen.Beetje winter en de prijs kan zo maar opgaan lopen.Dit is geen ondernemer maar een zielige boer

  reageer
 • Akkerbouwer

   

  Bel en betaal jij de loonwerker om ze te rooien?

  reageer
 • Karel

   

  100 procent mee eens , een boete zou op zijn plaats zijn geweest om zomaar voedsel te vernietigen.

  reageer
 • zeurpiet

   

  ga maar rapen voor al je goede doelen, zal hij vast niet erg vinden. helaas doe jij dat ook niet! en reken zelf maar uit wat het deze hard werkende boer zou kosten om al die 'zielige' mensen te helpen, dan is jouw gift aan alle goede doelen maar een broodkruimel.

  reageer
 • pfff

   

  zonder! zo veel tehuizen waren blij geweest! dan had je geen geld gekregen maar u had heel veel harten verovert iedereen zou u dankbaar geweest zijn...

  reageer
 • Almere

   

  zullen we die 400.000kg wortelen bij jou in de tuin storten, dan mag jij het verdelen. Deal?

  reageer
 • me

   

  ik ben het met je eens dan maar weg rotten zodat niemand er wat aan heeft erg jammer. de verzekering zou dit verplicht moeten stellen om toch te rooien en dan pas een tegemoetkoming betalen

  reageer
 • Darkfiber

   

  Dat zou de boer allemaal geld kosten en dat heeft hij niet.....

  reageer
 • Polderling

   

  Iedereen die altijd maar roept dat dit belachelijk is zoals nu Sem moet eerst eens nadenken over de vraag of jij graag per uur dat je werkt juist een paar euro moet betalen ipv dat je loon krijgt. Als je er dan nog steeds geen problemen mee hebt om onder de min te eindigen en je huis/auto etc dit jaar te moeten verkopen/extra belenen, die mag zeggen dat deze boer fout bezig was. Waarom moet altijd maar weer een boer voor tien duizenden euro's geld weggeven zodat de andere mensen zich beter kunnen voelen? En ja, er zijn boeren die dom bezig zijn en die hier vast van willen profiteren maar zijn die er onder de niet-boeren dan niet?

  reageer
 • Swiebertje

   

  eigen schuld nu niet janken, overproductie waarmee we de hele wereld zouden kunnen voeden. de melk volgt straks.

  reageer
 • Bowr

   

  Dan moet hij het rooien en dat kan niet uit..

  reageer
 • Alfred

   

  Met een beetje creativiteit had hij sponsors hiervoor kunnen vinden. Ik weet zeker dat er mensen bereidt zijn om 8 cent per kilo te betalen als de wortels naar goede doelen waren gegaan. Alles beter dan vernietigen. Dit is de schaamte voorbij.

  reageer
 • Ron

   

  Eerst de appels, nu dit.

  reageer
 • Akkerbouwer

   

  Goed gedaan jan moeten we meer gaan doen voedsel produceren, we lijken wel gek als landbouw sector.

  reageer
 • Almere

   

  sterkte voor de boer!! en laat hier nou niet weer een voedselbank discussie komen..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert