Bezuiniging dwingt Corrosia Stad tot sluiting

ALMERE
Kunstencentrum Corrosia sluit per 1 januari de deuren. Dat schrijft de instelling, die tijdelijk is gevestigd in Almere Stad, in een brief aan de gemeenteraad. De reden is een gemeentelijke bezuiniging van 100.000 euro.

Corrosia verhuisde vorig jaar van haar vaste plek in Almere Haven naar het centrum van de stad. Dit omdat het pand in Haven wordt verbouwd. Het kunstencentrum zegt dat 2015 volledig in het teken komt te staan van de heropening in Haven. Die staat gepland voor begin 2016.

In de brief aan de gemeenteraad laat Corrosia ook weten dat er afscheid genomen moet worden van enkele medewerkers. Het komend jaar zal Corrosia slechts incidenteel projecten organiseren.

reacties (8)

 • -Z-

   

  Eh, gezondheidszorg is een van de groeimarkten in de realiteit. Dat komt omdat mensen daarvoor willen/moeten betalen. Dus voorspel ik een compleet doorgedraaide gezondsheidmarkt. Ook voorspel ik veel kunst en projecten die te inhoudsloos voor woorden zijn, maar waar geld mee verdient kan worden. Projecten die op elkaar lijken alsof ze in China in een fabriek prefab gemaakt zijn. Alleen nog de plastic flessen plakken, de touwtjes afknippen en heel hard 'oooohh' roepen.

  reageer
 • kees

   

  nou jammer dan. paar keer geweest steeds de enige bezoeker. hoop gedoe en persberichten maar stelde weinig voor. is geen gemis dus. als er geen animo voor is wordr het niet gemist. en die ton is niet bezuinigs maar verplaatst voor beeldende kjnst in schouwburg.

  reageer
 • Jos

   

  Gelukkig kunnen we nog naar steden zoals Utrecht en Amsterdam die cultuur wel op peil weten te houden. Cultuur kan niet in Almere; de gemeente heeft er geen cent voor over.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Cultuur is relatief duur omdat je het niet kunt automatiseren, niet kunt mechaniseren en ook niet door een fabriek vol chinese kinderen kunt laten maken: het is mensenwerk. Kunst is van oudsher ook gesubsidieerd om het betaalbaar te houden, zodat het toegankelijk blijft voor (bijna) iedereen. Je zegt "wie kunst wil regelt het zelf" - we zullen zien of men bereid is een veelvoud van de huidige toegangsprijzen te betalen. Mijn voorspelling is van niet. Gezondheidszorg is geen markt, cultuur waarschijnlijk ook niet.

  reageer
 • jan bakker

   

  En de verbouwing van Corrosia in Haven ook maar direct stoppen: Haven mag vooral geen cent meer kosten en heeft destijds alleen maar gediend om autochtone Amsterdammers naar de polder te lokken. Dus daar alle voorzieningen opdoeken en die paar sportvelden lekker volplempen met hoogbouw, want dat is zo goed voor de noodlijdende middenstand aldaar. En vooral niet bezuinigen op die vette BMW + chauffeur voor Annemarie: die heb je natuurlijk ook heel hard nodig in Almere waar je binnen een kwartier van de ene uithoek (b.v. Almere de Vaart) naar de andere uithoek (b.v. Overgooi....) kan rijden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bas

   

  Helaas weer een bewijs dat dit soort instellingen niet kunnen overleven zonder subsidie. Net als theater en Bibliotheek. Komt dit door dat er geen markt voor is? Of staan kosten niet in verhouding tot opbrengsten? Hoofdvraag is wat is het maatschappelijk belang? zwemlessen op school zijn afgeschaft omdat ouders hun kinderen toch wel op zwemles doen. Subsidie op kunst afschaffen waarom niet? wie kunst wil regelt het zelf. Maar gemeente spreek duidelijk beleid want dan weet iedereen waar hij aan toe is.

  reageer
 • qwerty

   

  heel jammer. weer een cultureel verlies voor de stad.

  reageer
 • Johan

   

  De Kunstlinie en De Paviljoens opgedoekt, Casla opgeslokt, Open Podium Almere omgevallen en nu ook Corrosia Stad. Oh ja, wij hebben nog een prachtig gebouw aan het Weerwater met 3 zalen en vele foyers. Waarmee gaan wij het vullen als alles verdwijnt? Wellicht moeten de heren en dames politici zich hard uitspreken: Wij willen geen kunst en cultuur in de stad! Dan kunnen wij alle kunst en cultuur liefhebbers en makers in de stad verlossen met een licht aangepaste slogan: Almere houdt niet van jou! Tenslotte kunnen wij dan Schouwburg Almere en De Nieuwe Bibliotheek naar een Google- Apple- of WatDanOok-datacentrum ombouwen en enkel en alleen als arme satellietwijk van Amsterdam gaan opereren. Nu even serieus: Het wordt hoogtijd dat het Rijk zich met falend cultureel beleid in Almere gaat bemoeien. Wil Den Haag de leefbaarheid en groei van Almere verbeteren dan zullen ze nu moeten ingrijpen. Met enkel een loze slogan "Almere houdt van jou" zullen wij geen hoogopgeleiden weten aan te trekken en te behouden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert