Ondernemers boos over regenboog pieten

LELYSTAD
De ondernemers in het centrum van Lelystad willen geen regenboog pieten bij de intocht van Sinterklaas.

De stichting Ondernemers Stadshart Lelystad is boos op de Evenementen Coördinatie Lelystad, die via Facebook liet weten dat er naast 41 zwarte pieten ook vier regenboog pieten aanwezig zullen zijn.

De ondernemers overwegen hun subsidie voor die intocht in te trekken als er gekleurde pieten meedoen. Zij willen een traditioneel sinterklaasfeest met uitsluitend zwarte pieten.

Foto: Karins Kadoshop en Chantal Carina Stumpe

reacties (171)

 • haha

   

  we zullen zien...

  reageer
 • haha

   

  en jij schreeuwt anders ook aardig hard dat het afgeschaft moet worden! nee dus nu niet en nooit!

  reageer
 • Peter

   

  niet dus. Het is in gang gezet en kan niet met worden tegen gehouden. Die zwarte knecht is er straks niet meer en terecht.

  reageer
 • Hierp

   

  Gewoon als winkeliers geen steun geven aan die regenboogzooi. Het is zwarte piet en niets anders. Zo zal het blijven.

  reageer
 • Peter

   

  te triest voor woorden al die EMO reacties hier. Gewoon stoppen met die zwarte knecht. volledig achterhaald. kinderen maakt het toch niets uit het zijn alleen die EMO (groot)ouders

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Louise

   

  Traditie is een rekbaar begrip. Ondertussen zijn we keihard tradities aan het introduceren die niet eens bij ons land horen zoals Oktoberfesten en Halloween. Ik ben een oude Nederlander (al tientallen generaties lang) maar vind zwarte Piet ook een achterhaalde traditie. Iets veranderen aan zwarte Piet verandert niets aan het sinterklaasfeest. Tenslotte neemt Piet ook al decennia lang geen kindertjes meer mee in de zak. Hebben we ook kunnen veranderen. Het is ook vechten tegen de bierkaai want de veranderingen zijn al gaande.

  reageer
 • pop

   

  mee eens het roet in de schoorsteen is zwart niet een regenboog kleur zwarte piet blijft net als negerzoen en jodekoek namen die al jaren bestaan en niets met discriminatie te maken hebben wat ik wel vind is dat als je in nl woont je ook de tradities moet overnemen ik zou als extra vrije dagen ook van een andere cultuur willen zien zoals suikerfeest etc. want wij nederlanders discrimineren niet

  reageer
 • renee

   

  wat een vreselijke truttigheid. ergens tegen zijn en dan meteen dreigen met het intrekken van subsidie. kinderachtig hoor!

  reageer
 • jaap

   

  helemaal mee eens zwarte Piet moet blijven

  reageer
 • maan

   

  Omdat de Raad van Staate niet voor mij kan praten. Dat kan ik alleen.

  reageer
 • Poe

   

  Ik vind dit nu juist iets voor een referendum.. Een bindend referendum. Gelukkig dat ze Zwarte Piet als cultureel erfgoed hebben bestempeld dus verdwijnen zal ie niet.

  reageer
 • haha

   

  oooeeeeee en ik juist andersom!!

  reageer
 • Ron

   

  weet je wat..... we verkleden zwarte Piet als de paashaas en sinterklaas als prins carnaval. Vieren we het stiekem toch......blijft het ons geheim. Vinden de kinderen nog spannend ook.

  reageer
 • Maart

   

  wil jij niet over mij of mijn stemgedrag oordelen. 1 ik stem niet pvv en behoor niet tot die zogenaamde 25% en 2 ik verdedig piet met hand en tand omdat IK vind dat het moet blijven zoals het is. IK ben zeker niet rassistisch. Maar ik vind het belacgelijk dat een kleine gekleurde minderheid moet gaan bepalen of wij wel of niet zwarte pieten sminken. Diezelfde medelander in Suriname volop staat te juichen bij de intocht van Sint en Piet.

  reageer
 • Havenaar

   

  Mocht de rechterlijke macht vinden dat zwarte piet racistisch is dan wordt ook ik weer een stukje rechtser. Het is zo jammer dat men de geschiedenis niet kent zoals hier in dit draadje beschreven. Juist mede hierdoor verloedert onze ooit zo hechte samenleving en verliezen we onze identiteit.

  reageer
 • Swiebertje

   

  het is maar goed dat we in dit land geen jury kennen. die zogenaamde meerderheid kan gewoon heel hard schreeuwen

  reageer
 • Sam

   

  En wat als een meerderheid het niet eens is met die beslissing?

  reageer
 • Piet

   

  Hoe meer deze discussie oplaait hoe rechtser ik word. Leuk met de verkiezing in het vooruitzicht. Ter info ik stem normaal op linkse partijen.

  reageer
 • flevoburger

   

  Hier de brief van Joram. Geachte heer Gario, Onlangs maakten wij kennis met elkaar in de televisieshow van Jeroen Pauw. U zat daar, wederom, met de bedoeling aan te geven hoe ondeugdelijk het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet is, en welk een schande het is dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking deze traditie wenst te behouden. Een duidelijke stellingname. Dat het fundament van uw pleidooi - Zwarte Piet is een verwijzing naar de slavernij en daarom onnodig kwetsend - weinig van doen heeft met de waarheid, lijkt u niet bekend of nog erger, niet te deren. Feit is echter dat Zwarte Piet nimmer een slaaf is geweest. Zwarte Piet is de Nederlandse uiting van een duizenden jaren oud archetype. Al in voor-christelijke tijden maakten mensen van over heel de wereld (ook in ons deel van Europa) het gezicht zwart bij bepaalde riten. Ook de mondiale mythe van een bestraffende 'man met de zak' die ongehoorzame kinderen meeneemt en ze tuchtigt met een stok of roe, is al vele malen ouder dan de weg naar Rome. In het latere Europa vaak ook geprojecteerd op de vijandige Moor, met zijn donkere uiterlijk en zwarte krullen. Voeg daar het gegeven aan toe dat de voor-christelijke Sinterklaas - de bebaarde Odin die op zijn witte paard Sleipnir over de bomen vloog - al twee zwarte (gevederde) hulpjes had, en we zijn al een eind op weg. Zwarte Piet is een klassiek syncretisme. Een samengaan van verschillende tradities en mythen die uiteindelijk een nieuw verhaal vormen. De slavernij maakt daar echter geen deel van uit. Nu is het alleen al vanwege uw onjuiste argumenten storend dat u op een zeer militante wijze tracht het traditionele Sinterklaasfeest de nek om te draaien. Maar ook uw impliciete bewering dat mensen die Sinterklaas mét Zwarte Piet vieren, meedoen aan een racistisch feest en dus eigenlijk discrimineren is verwerpelijk. U zou uw eigen advies, dat mensen zich moeten verdiepen in de geschiedenis van Zwarte Piet, ter harte moeten nemen, uw strijd tegen het kinderfeest moeten staken en eigenlijk uw excuses moeten aanbieden voor de belastering van onschuldige folklore. In afwachting van uw antwoord en met vriendelijke groet, J.J. van Klaveren

  reageer
 • .\/\/.

   

  Is een uitspraak van de Raad van State niet genoeg?

  reageer
 • JBeld

   

  waar gaat dit toch allemaal over laat alle PIETEN gewoon ZWART het is een eeuwen oude traditie en wie het niet aanstaat die blijft gewoon lekker thuis

  reageer
 • Neve

   

  Dat is een heel goed idee ! Laten we een referendum houden om te weten wat het volk wil om eindelijk van deze achterlijke discussie over zwarte piet af te zijn.! Top

  reageer
 • Anne

   

  Helemaal mee eens!

  reageer
 • henk

   

  alleen de naam die je gebruikt is al om uit te kotsen brrrrr

  reageer
 • Swiebertje

   

  Al eens goed naar de mening van een ander geluisterd? Kijk, dat wij er geen racisme in zien betekent niet dat dat er niet is. Blijkbaar zijn er wel mensen die dat vinden en als we daar samen een oplossing voor kunnen vinden maken we iedereen blij en ik denk dat dat hoort bij een kinderfeest!

  reageer
 • kay

   

  ik geef u gelijk ZWARTE PIETEN HOREN

  reageer
 • frits

   

  Dat is natuurlijk prima, en dat zij zelf hun winkel gesloten houden ook. Boetes levert dat niet op. Daar ging het om. Laat iedereen toch zelf bepalen wanneer hij zijn winkel opent. En laat de winkeliers ook zelf bepalen wat voor pieten zij willen. Zij betalen immers de rekening. En laat iedereen het thuis ook zelf bepalen. En voor belasting-bekostigde pieten geldt: de meerderheid beslist in een democratie.

  reageer
 • Almere4ever

   

  Wat een drukte allemaal volwassen mensen die zich druk maken om een kinderfeest.

  reageer
 • Carry

   

  Zwarte Piet is geen racisme. Als iemand je aankijkt ben je zeker ook beledigd

  reageer
 • Carry

   

  Nou dan houden we toch een referendum dan zul je zien dat de grote meerderheid deze traditie in ere wil houden. Dan moeten de nieuwe medelanders ook hun traditie maar inleveren. Dat zijn tenslotte ook geen tradities van dit land. Alleen wij moeten ons blijkbaar maar aan iedereen aanpassen. De wereld op zijn kop. Als je emigreerde dan moet je je aanpassen aan het land waar je gaat wonen. En niet andersom!!

  reageer
 • Frenky

   

  Krijgen ze in de Regenboogbuurt in Almere ook regenboogpieten?

  reageer
 • centrumbewoner

   

  Wat een gezeur want ook de voorzitter van de Ondernemers verandert telkens van politieke kleur. In de politiek ziet ie het niet maar nu speelt hij voor zwarte piet.

  reageer
 • Marijke

   

  Piet moet blijven, wat een flauwe grap die regenboog pieten

  reageer
 • Albert

   

  Ondernemers hou voet bij stuk, opzouten met die regenboog onzin. Een zwarte piet is zwart (punt).

  reageer
 • frank

   

  waarom kom je hier in nl wonen als je dit

  reageer
 • Ik

   

  En dat is dus ook al jaren aangepast. Zwart is nu mooi bruin, geen accenten meer (zeker al een paar jaar geen intocht/sinterklaasjournaals/slot marsepein gekeken?). Je hebt Profpiet (dus niks doms) De mensen met dit soort argumenten zitten nog in de jaren 50.

  reageer
 • ik

   

  dat is dus onzin. Toen ik 5 was waren er gekleurde pieten bij de optocht in Amsterdam. ik vond toen al dat die niet echt waren. die waren er om te helpen met pepernoten uit te delen. Kinderen die het anders kennen zien het echt wel!

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Maar Sinterklaas heeft ook niets met racisme te maken. Punt. Nee, dat zou flauw zijn om zo te eindigen. Maar verdiep je eens goed in Sinterklaas. En roep niet zo maar wat in het rond. Dank je wel!

  reageer
 • Maart

   

  Leer je klassieker. al eeuwen geleden heeft sint Nicolas in Myrna Turkije een Slaaf gered en die ging hem helpen om de arme kindjes iets te geven. in Nederland werd er de schoorsteen versie er van gemaakt. Ooit het filmpje van de intocht in Suriname gezien.? De bruine medemens smijt zich daar ook zwart als roet. en er staan honderden ouders en kinderen te kijken naar de intocht. je hoort er daar niemand over.

  reageer
 • Maart

   

  je moet er niet aan denken dat zo ' n suikergoed gekleurde Piet ineens op je af komt stormen en je een hand vol "bruine" pepernoten geeft. of gaan We die nu ook multikleuren? STOP DAT PIETEN GEZEUR en laat Piet Piet zijn. Zo zwart als roet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Racisme hoort niet bij de Nederlandse cultuur. PUNT.

  reageer
 • marcel

   

  hoe leg je uit dat roet van de schoorsteen regenboogkleur is wordt het liedje dan. zo regenboog als roet. ipv zo zwart als roet.

  reageer
 • Donnie

   

  Heel goed. Hulde voor de ondernemers die het feest willen houden zoals het is bedoeld. Heeft niks met racisme te maken dus ophouden met die onzin

  reageer
 • Bewoner

   

  Kijk, ik blijf mijn boodschappen doen in Lelystad als ze dat waarmaken.

  reageer
 • frits

   

  Zie voor de percentages bijvoorbeeld de peiling die hier op Omroep Flevoland was. Dat u dingen beweert, zoals een nergens op gabaaerrde 25% die u dan oom nog in de PV?v-hoek plaatst, maakt nog niet dat u gelijk heeft. Toont alleen maar aan hoe drammerig de tegenstanders van zwarte piet zijn, en dat zij graag de waarheid verdraaien.

  reageer
 • Sam

   

  Misschien dat die winkeliers ook wel kerkelijk zijn.

  reageer
 • Henk

   

  Dit is toch wel het meest besproken topic ooit op OF.

  reageer
 • Louise

   

  De cijfers worden steeds hoger! Onzin, het is maar hoe je het vraagt. Er is een schreeuwende minderheid die zwarte piet met hand en tand verdedigt, de gemiddelde PVV stemmer. Misschien 25% van de bevolking. Er is een grote groep die liever niets zou veranderen maar ook geen probleem ziet in een geleidelijke overgang naar iets anders. Die het met name voor hun kinderen een feestje wil laten blijven. Dat is de groep die Wout Jansen de rug toekeert. En echt niet in overleg met ondernemers. Hij kiest voor de schreeuwende groep aso's. Ik vraag me dus af of hij die groep voor ogen heeft als bezoeker van het centrum....

  reageer
 • frits

   

  Myra behoorde in de 4e eeuw nog tot het Romeinse Rijk en was verder Grieks. In de 9e eeuw werd het door Arabieren/moslims veroverd, in de 13e eeuw werd het Anatolisch, en in de 15e eeuw Ottomaans. Geen enkele reden om een zwarte Sint in te voeren dus. Wel een teken om op je hoede te zijn, want al die cultuurwisselingen hebben Myra weinig goeds gedaan. De stad raakte vanaf de 9e eeuw in ernstig verval, en het is nooit meer wat geworden. Een Russische tsaar heeft de restanten van de stad (deels) op laten graven. Er ligt nu een klein dorpje in de buurt.

  reageer
 • frits

   

  Onzin, niemand wordt beboet omdat hij zijn winkel gesloten houdt. Het omgekeerde gebeurt wel: boetes voor winkeliers die hun winkel open doen op zondag in gemeenten waar dat niet mag. De kerkelijken leggen hier hun wil op aan de onkerkelijke/anders-kerkelijke meerderheid. Inderdaad weinig tolerant.

  reageer
 • Barbara

   

  Als we dan toch van een ietwat uit de hand gelopen kleurrijke traditie iets meer willen weten waarom laten we dan de hoofdfiguur uit dit sprookje niet eens zwart schminken en zijn Pieten blank laten. Sint-Nicolaas komt oorspronkelijk helemaal niet uit Spanje. Hij was een Turkse bisschop in Myra, een havenstad in het huidige Zuidwest-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend, behalve dat hij een goeddoener was voor o.a kinderen. Volgens de overlevering overleed hij op 6 december 343. Na zijn dood deden er verhalen de ronde over de vele wonderen die hij zou hebben verricht en werd hij tot een goedheiligman verklaard. En dan nu zitten wat winkeliers in Lelystad zich druk te maken of de verkoop wel op gang zal komen als een gewoonte een ander gezicht krijgt! Ik wens alle koters uit deze stad een leuk Sinterklaasfeest met voor ieder kind een pakje, dat bij de een-, of de ander geen jaloerse blikjes hoeft op te roepen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Ook in Almere worden de pieten aangepast, en word de mening van de overgrote minderheid door de strot gedouwd en word iedereen die voorstander is als racist gezien.

  reageer
 • frits

   

  Meer dan 95% van de Nederlanders willen zwarte piet zwart houden, is uit tal van enquetes en peilingen gebleven. De gematigde meerderheid dus ook. Jij overspeelt hier je hand. Overigens behoort de heer Wout Jansen zelf ook tot een religieuze minderheid.

  reageer
 • ja

   

  precies en daarom moeten de tegenstanders nu stoppen en het feest het feest laten zijn! ik wil ook graag de Namen van de winkels die er wel aan mee doen want bij de tegenstanders kom ik niet meer!!

  reageer
 • Oscar

   

  Afblijven van onze traditie , zwarte Pieten en niks anders, geen andere liedjes gewoon traditie getrouw de dingen van het Sinterklaas feest.

  reageer
 • Ray

   

  Nee... over 10 jaar is Sinterklaas zwart en zijn de pieten wit... want dat is wat mensen willen die denken dat het slavernij is.

  reageer
 • ik

   

  ik zou graag de namen van die ondernemers willen...want waar anderen ze mss een pluim geven, blijf ik er liever weg! om zo je zin te krijgen om een kinderfeest te ondermijnen ben je wel zo ongelofelijk kinderachtig bezig... en weet je mensen, ga zo door... word het over een paar jaar afgeschaft wegens het geweldadige karakter en wat krijgen de kinderen mee? dat er altijd felle discussies/protesten zijn rond deze tijd en dat het dus grwoon niet meer leuk is. mijn kinderen kunnen enkel dus vertellen hoe leuk sinterklaas was, maar dat ALLE volwassenen het feest hebben verpest!

  reageer
 • Joep

   

  O ja? Waarom worden winkeliers dan beboet omdat zij vanwege hun geloof niet op zondag open zijn? zo tolerant is NL dus ook weer niet.

  reageer
 • Frenky

   

  +1

  reageer
 • iet

   

  zeur niet zo.!

  reageer
 • Swiebertje

   

  ach zelf als kind dat doorzichtige verhaal ook altijd geloofd. paars geel of zwart maakt voor kinderen niks uit. het zijn de volwassenen die hier een punt van maken.

  reageer
 • Mi lobi sranang

   

  Hoi landgenoot waarvoor moet ik mij schamen ? Omdat ik als Surinamer voor het traditionele Sinterklaas feest ben? In sranang vieren wij het sinterklaasfeest toch nog steeds op de traditionele manier. Een witte Sint met zwarte pieten! En over je opmerking over racisme ziet diepgeworteld in nederland Discrimineren wij elkaar ook niet in sranang of behandelen wij elkaar als creolen , hindoes, Javanen en bounty 's ook gelijk Laten we eens ophouden elkaar de zwarte piet toe te schuiven en laten we met zijn allen fijn samenleven en elkaars tradities gewoontes hebbelijkheden en onhebbelijkheden tolereren!

  reageer
 • rm

   

  Ben ook ondernemer in het centrum. Denk niet dat dit de mening is van de ondernemers. Meer de mening van deze meneer. Dus waar gaat dit over?

  reageer
 • Jos '56

   

  laten we hopen van niet !!

  reageer
 • Paulien

   

  Geweldig geschreven en zo waar !

  reageer
 • Jos '56

   

  Mooi geschreven :-))

  reageer
 • Almere haven

   

  Helemaal mee eens! Trouwens... hebben jullie nog ruimte voor een bezoek op 5 december?

  reageer
 • M.H.

   

  Tradities kunnen veranderen en deze is in de loop der jaren al veranderd, maar Zwarte Piet heet nog steeds Zwarte Piet. Ook al kan het tegenwoordig een vrouw zijn en waarom niet andere kleur? Gelukkig altijd zonder roe en niemand gaat meer in de zak. Voor de kinderen voor wie het feest is maakt het niks uit, een naam is maar een naam. Ik hoor ook geen Pietenprotest.

  reageer
 • Rita

   

  Lieve Sinterklaas en Pieterbaas Dit schrijven zend ik u toe Want ik word een beetje moe U komt straks weer naar ons land En wat is daar nu mee aan de hand Nu zeggen bepaalde mensen NEE Er mogen geen zwarte pieten mee In het teken van de slavernij Horen die er niet meer bij Maar Sint ,die Pieten hebben enkel pret Ik heb er zelf opgelet Ik wil heus het verleden niet vergeten,, zeker niet Maar slaven ,,is heel iets anders dan Zwarte Piet Mijn kinders en kleinkinders vertel ik over slavernij Bij hun opvoeding hoort dat er zeker bij Maar ik vertel ook over kwaad en goed En dat je met een ieder leven moet Leef met liefde naast en met elkaar in dit land Dan is er niets meer aan de hand En als mensen nu vertellen hoe het vroeger is geweest Dan blijft Sinterklaas ,,toch een leuk kinderfeest Een Gewone Oma Rita

  reageer
 • Marco

   

  Zwarte piet hoort bij Nederlandse cultuur PUNT

  reageer
 • Ikbenik

   

  Zucht, nog iemand die traditie roept, zonder de feiten te kennen. Sinterklaas kwam alleen, toen met BLANKE knechten die veel later ineens zwart als roet waren en een Surinaams accent hadden. Waarom is piet zo neer gezet, waarom niet met geknepen oogjes, of met een Spaans accent? Daar komen ze toch uiteindelijk vandaan? Als piet die veranderingen heeft meegemaakt, dan kan dat nu toch weer? En hou nou eens op met het roepen van "traditie" als je de werkelijke oorsprong van die zgn traditie niet kent. En waarom zou een traditie niet mogen veranderen. Oh en ik gebruik express piet ipv zwarte piet. Laten we Dat als eerste veranderen. Het is Piet. Hulp piet, zeur piet, kado piet, lol piet en weet ik veel wat voor piet. En die hebben geen kleur, want dat zien kinderen verder niet. Denk je werkelijk dat kinderen ineens over de rooie zijn als piet ineens niet meer zwart is, of meerdere kleuren heeft? Probeer het eens zou ik zeggen en laat je verbazen! Kinderen zien alleen wat wij ze (willen) laten zien. Die maakt het geen donder uit of piet nu goud geel is, stroopwafel gekleurd (jammie!) of delfts blauw is. Bovendien weten de jonge kinderen staan vandaag niet beter als we nu veranderingen aanbrengen. Change has come of je het nu leuk vind of niet. Tradities evolueren, jammer dat de mensen dat niet doen blijkbaar.

  reageer
 • Ikbenik

   

  Het wakkert de diepgewortelde gevoelens van de blanke nerderlanders maar weer aan, zo blijkt uit de vele negatieve reactie als "donder op naar je eigen land". Als je je niet in kunt leven dat mensen moeite hebben met zwarte piet en vooral de manier waarop zwarte piet wordt neergezet, dan mis je empathisch vermogen. De tegenstanders willen niet dat piet verdwijnt, ze willen dat hij niet als domme stereotype met een nog dommer Surinaams accent wordt neergezet. Want kom op zeg, zelfs jij kunt niet ontdekken dan piet een accent heeft en dat komt door de schoorsteen waardoor hij ook al zo zwart als roet is geworden. Nee, de voorstanders halen allerlei domme argumenten aan om dit in stand te houden. Maar waar gaat het nu echt om? Om het feit dat een donkere groep mensen iets wilt veranderen en de blanke groep wilt dat niet. Nu gaat het om piet, maar voor hetzelfde geld ging het erom dat kaas niet geel moest zijn maar donker bruin ofzo.

  reageer
 • Sandra

   

  Hulde voor de ondernemers van het Lelystadse stadshart! Waarom moet deze traditie veranderd worden? Tolerantie maakt het leven zoveel mooier, 170 culturen in een klein land en ieder mag zijn feest/geloof beleven/vieren, dat maakt ons kikkerlandje uniek!

  reageer
 • Henk

   

  Dat is de ik wel het verhaal en direct het punt. Het is inderdaad leven in een 'andere' wereld. Ook ik zie er echt het kwaad niet van in en wordt er doodmoe van om als racist bestempeld te worden omdat ik het kwaad er niet in zie. Alleen omdat ik een andere belevingswereld heb. Je mag je mening hebben, ik de mijne ook. Maar elkaar gaan uitschelden levert weinig op. Het stoppen met zwarte piet levert ook niets op. Het stopt racisme niet.

  reageer
 • Henk

   

  Je hebt gelijk. Het enige wat de discussie heeft doen opwaaien is een intolerantie die twee richtingen op gaat. Het heeft alleen gezorgd voor polarisatie. Het ergste is nog dat je discriminatie niet gaat stoppen bij t verbieden van zwarte piet... Mensen blijven debiele dingen roepen en doen of er nu een zwarte piet is of niet. Ik wens je sterkte en hoop dat mensen tot bezinning komen.

  reageer
 • ikke

   

  hallo wat weten kinderen nu van de slavernij af niks de mensen die dit voor elkaar gekregen hebben hebben zelf vroeger ook sinterklaas gevierdt en nu maken ze een kinder traditie aan diggelen

  reageer
 • gaartje

   

  het lijkt op een ander gekleurd feest gp..

  reageer
 • Bert

   

  Wat heeft zwarte piet met racisme of slavernij te maken; helemaal niks!!! Ik heb zojuist een paar Youtube filmpjes bekeken over het sinterklaasfeest in Suriname. Daar weten ze ook wel hoe je zwarte pieten moet schminken: zwarter kan gewoon niet!

  reageer
 • j.

   

  iedereen die het waagt om zwarte Piet te vergelijken met slavernij geeft alle slaven nog eens een trap na, maakt deze vreselijke periode in de geschiedenis belachelijk en spuugt in het gezicht van miljoenen mensen die een leuk kinderfeest vieren.

  reageer
 • Ray

   

  Het moet niet gekker worden met die regenboogpieten. Zwarte piet is zwarte piet, Sinterklaas is Sinterklaas kortom tradities moet je in ere houden en niet wijzigen omdat een paar gekke mensen ineens alles erbij halen. Volgende stap is Sinterklaas vervangen om de oudere te beschermen en daarna de rendieren met kerst omdat dat zielig is voor die arme beesten? Ondernemers betaal gewoon niet voor deze gekkigheid.

  reageer
 • Ikbenik

   

  Dat is dus niet waar. Piet was in het begin blank met zwarte vegen. Hoezo is dat ineens veranderd in een zwarte dombo met een nog dommer Surinaams accent?? Als je werkelijk niet in de gaten hebt dat dit wel degelijk racisme is, dan leef je in een andere wereld.

  reageer
 • Ikbenik

   

  Als jij dat nu ook zou doen dan zou je weten dat sinterklaas in eerste instantie alleen was, vervolgens met BLANKE pieten rondliep en pas veel later werden ze zwart geschminkt! Dus hoezo traditie?? Verdiep je nu eerst in je eigen traditie en sta open voor de echte waarheid.

  reageer
 • Sint

   

  Regenboog? Krijgen we nu homoseksuele pieten?

  reageer
 • A.

   

  Eigenlijk heb ik helemaal geen zin meer in het sinterklaas verhaal. met al dat gezeur eromheen en alle wijzigingen die ze door gaan voeren is de lol er voor veel Nederlanders af.

  reageer
 • tries

   

  dit vind ik erg. .. Dat je je nu zo voelt. Wat een kleine groep niet heeft aangericht. Ik heb Veel donkere collega's niemand had problemen met zwarte piet we vieren samen met de kinderen het feest. laten we onze traditie behouden en laat iedereen zich druk gaan maken over amber andere dingen. ..

  reageer
 • hmm

   

  volgens mijn wordt er in suriname op de zelfde manier sinterklaas geviert zag ik op youtube mag het daar wel zo dan

  reageer
 • Voorstander

   

  Als jullie eens rekening hielden met onze gewoontes!! Het is totaal geen racisme,, maar een kinderfeest!! Misschien moet je je daar eens in verdiepen..

  reageer
 • tries

   

  hoho... dit heeft niks met slavernij te maken. dit is een Hollands feest ... Traditie noemen we dat. Net zoals het kwaku en het suikerfeest traditie is. Laten we iedereen in hun waarde laten en hun traditie gunnen. ...

  reageer
 • frank

   

  hier ben ik het echt mee eens

  reageer
 • Zou niet zo zeker zijn van u zaak, kinderen zijn slimmer dan u denkt

  reageer
 • Ruud

   

  Sta volledig achter de ondernemersvereniging. Zwarte Piet komt toch door de schoorsteen en laten we nou in Nederland en dus ook Lelystad ons eens bezig houden met zinvolle zaken !

  reageer
 • Lexie

   

  Erover 10 jaar heeft sinterklaas een burka en zwarte piet een hoofddoek

  reageer
 • Japie

   

  Gewoon stoppen met Sinterklaas en Kerstman.Geld verslindend en kinderen zijn al stik verwend.Het is 2014!! Wakker worden!!

  reageer
 • almere

   

  nou dat wordt een drukke intocht in Almere dan..

  reageer
 • Swiebertje

   

  wat een onzin dat heeft een kind niet in de gaten.

  reageer
 • hennie

   

  zwarte piet moet zwart blijven dat is al door de jaren heen zo geweest en hou eens op met dat zinloze gelul zijn er geen zaken die belangrijker zijn

  reageer
 • sander

   

  De E .C.L. kan wel iets voorstellen , maar is niet goed bezig als daar geen draagvlak voor is. Snel terug naar af.

  reageer
 • Mooiman

   

  Top idee! Een zwarte Sint op een zwarte fries, een plaatje!

  reageer
 • Petra

   

  Ondernemers geven geld. Lijkt me logisch dat ze dan zelf de invulling bepalen. Los van zwart of regenboog: Prachtige marketingstunt van de Regenboogpartij!!! Whoehaha... Regenboogpiet, hoe verzin je het...

  reageer
 • Surinamer

   

  Het racisme in Nederland is diep geworteld. Bah... Jullie (voorstanders zwarte piet) zouden je moeten schamen. Als er maar enig besef was wat de slaven hebben meegemaakt zou dit feest geen enkel bestaansrecht hebben...

  reageer
 • Zorro

   

  Het is nog altijd zo, wie betaalt, bepaalt!!!

  reageer
 • Jan

   

  Wat een gedoe, weet je wat,we gaan kerstfeest ook opnieuw bekijken want drie wijzen uit het oosten is discriminatie voor het westen.

  reageer
 • Roodbaard

   

  Laten we dan ophouden met discrimineren en iedereen zwart maken, de Pieten en de Sint.

  reageer
 • zo wat,zal er wakker van liggen. baby

  reageer
 • top actie,nu wel volhouden net zolang dat dit gezeur over is ,en er gewone ZWARTE PIETEN zijn.

  reageer
 • Henk

   

  Lieve mensen, gaat het er niet gewoon om dat het leuk kinderfeest is? Maak je niet zo druk!

  reageer
 • @karins

   

  leuke reacties daarom heb ik vorig jaar dit ook geschminkt bij mijn dochter en mmv schoonzoon een statement van gemaakt die duidelijk overkomt...........

  reageer
 • SintAlmere.com

   

  Mooi signaal van de ondernemers!

  reageer
 • Nico

   

  Moet er soms tijdens de intocht een peloton ME klaar staan? Waar is iedereen in hemelsnaam mee bezig?!

  reageer
 • Ab

   

  Kappe nou. Zwarte piet is zwart...

  reageer
 • pietje

   

  nou dan weet ik niet waar jij je open haard op brandt vast geen hout milieu vervuiling dus in de zak mee naar spanje

  reageer
 • Rene

   

  Dat is duidelijke taal van de ondernemers Ik weet waar ik mijn boodschappen ga doen en dat is in LELYSTAD Ondernemers bedankt ik hoop dat vele u voorbeeld zullen volgen Het is een grote schande dat de linkse politiek ons een regenboogpiet door de strot probeert te duwen Dit terwijl 97% van de bevolking Sinterklaas wil vieren met de traditionele zwarte piet

  reageer
 • Zorro

   

  Het is nog altijd zo wie betaalt, bepaalt, en terecht !!

  reageer
 • Dan

   

  Wat zwart is, moet zwart blijven!

  reageer
 • Danny

   

  Tot ziens dan maar he!

  reageer
 • Jan

   

  Wie zijn die gasten nu die de Piet een andere willen geven zijn die in hun jeugd wat tekort gekomen. Ik zou zeggen kom uit de kast

  reageer
 • ik ben zelf donker gekleurd. Nog nooit heb ik me gediscrimineerd gevoeld in Nederland. Zwarte piet vond ik ergens diep van binnen wel wat discriminerend, zeker als de piet in zijn rol met een Surinaams ging praten. Maar ach ik had nooit het idee dat hier een discriminerende gedachten achter zat. Ik ben dol op het Sinterklaasfeest. Woest was ik dan ook toen een klein groepje daarover ging zeuren. Bah zeurpieten die zich lekker voelen bij zo'n slachtoffer rolletje. Maar nu de discussie oplaait schrik ik van de reactie van sommige pro pieten. Opmerkingen als terug naar je eigen land enzo. Voor het eerst in mijn leven voel ik me gediscrimineerd in Nederland. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Ik weet ook niet meer bij wie ik hoor nu. Ik ben pro piet maar wordt door collega pro pieten gediscrimineerd.

  reageer
 • MKM

   

  Het betreft volgens mij voornamelijk Nederlanders, dus die blijven hier. Gelukkig maar.

  reageer
 • Louise

   

  Ik denk dat de heer Wout Jansen zijn hand hier flink overspeeld en zijn politieke mening boven het belang van de ondernemers zet. Wie wil hij als publiek in het stadshart? De laagbetaalde onderbuik of de gematigde meerderheid? Ik breng morgen al mijn vandaag gekochte spullen terug naar de winkel als "de winkeliers" echt zo intolerant zijn als nu verkondigd wordt.

  reageer
 • ikke

   

  ze moeten het gewoon bij het ouden laten en blijf met je poten van dingen die voor kinderen zijn af

  reageer
 • Jeroen

   

  En dat is nou precies wat veel Nederlanders helemaal niet willen. Het wanstaltige Amerika achterna gaan, waar het racisme overigens nog veel meer voorkomt dan in Nederland.

  reageer
 • Cindy

   

  Nou daar ligt Lelystad wakker van...! Pfff.... Laat de kinderen gewoon genieten van het gezelligste en mooiste feest van het jaar MET zwarte piet... Tradities moet je in ere houden net zoals dat zij het Kwaku festival in ere willen houden... Laat elkaar gewoon in z'n waarde....!

  reageer
 • Gert

   

  Er gaat elke 5 minuten een vliegtuig hoor Gert. Dus ik zou zeggen ,. Geef het voorbeeld en trek zelf als eerste de wijde wereld in als je het allemaal zo goed weet met je ,, wereldburgers ..

  reageer
 • Leon

   

  Waarom raakt de zwartepietendiscussie zo zeer een open zenuw? Is er een antropoloog in de zaal?

  reageer
 • Roel

   

  Nou Hans ik denk wel dat jij door hebt dat dit bedoeld is om het vuurtje een beetje op te stoken. Het gaat natuurlijk nergens over. De wereld brandt en wij maken ons druk over de kleur van onze Pietjes. Volgens mij is die geel.

  reageer
 • Ingrid

   

  De winkeliers zullen wel weer denken daar heb je Roel met z'n grote smoel.

  reageer
 • Hans

   

  Goed verhaal. Lekker kort. Ik denk dat ze je gaan missen Roel.

  reageer
 • pieteman

   

  helemaal mee eens, eindelijk een goeie actie!

  reageer
 • Roel

   

  Als er dit jaar geen regenboogpieten zijn dan koop ik nooit meer iets in Lelystad.

  reageer
 • Poe

   

  Misschien moeten bepaalde tradities in stand gehouden worden, en is de maat nu eens vol?

  reageer
 • avd

   

  toppie! zo is het maar net. Waarom zorgt de minderheid in ons land altijd voor ellende en gez...k!!

  reageer
 • Gerard

   

  Hmmm interessante ontwikkeling zeg. De discussie en ontwikkelingen van onze zwarte piet dreigen neder- en medelanders ineens geld te gaan kosten. Benieuwd hoe erg de zogenaamde discriminatie nu gevonden gaat worden? Dank ondernemers!!

  reageer
 • Peter

   

  Dus zullen kinderen er ook niks van vinden als het ineens regenboog pieten zijn. Al dat EMO gezeur. Ik geef het nog 2 jaar en dan hebben we het niet meer over die zwarte knecht van de Sint. te kinderachtig al die reacties hier.

  reageer
 • uje

   

  Vlag uit voor die ondernemers ! Handen af van ZWARTE PIET !

  reageer
 • Jermaine

   

  Blijft altijd een klein groepje mensen die zich altijd gediscrimineerd voelen.. Alles wat maar bedacht kan worden wordt moeilijk over gedaan.. Zelfde mensen als van de Negerzoen. Blijft toch gewoon voor deze generaties een negerzoen. Net als ZWARTE piet, ZWARTE piet genoemd zal blijven worden..

  reageer
 • Anoniem

   

  Inderdaad, goed bezig!!! Het heeft werkelijk niets met discriminatie te maken. Toen ik als kind zwarte pieten zag heb ik werkelijk nooit, maar dan ook nooit, gedacht aan slavernij, discriminatie of welke andere negatieve sociaal-culturele connotatie dan ook.

  reageer
 • MKM

   

  Omdat de Pieten houden van vrolijke feestelijke kleuren natuurlijk!

  reageer
 • Maart

   

  Hier is niks meer tegenin te brengen . Zwart is zwart en niet geel of groen.

  reageer
 • Michel

   

  Helemaal mee eens

  reageer
 • Dirk

   

  Ondernemers, klasse! Voet bij stuk houden. Zwarte Piet is zwarte Piet. En die krijg je zomaar toegespeeld...als je niet goed oplet. Aangezien het om jullie broodwinning gaat, de rest komt uit de algemene middelen, mag je steun verwachten. Kun je beter in een online shop investeren met een pick-up and return shop in het "centrum". Wel jammer voor alle kids in onze multi-culti stad, maar ons laatste beetje Nederlandse cultuur is ons lief en leuk voor iedereen (zwarte schmink vervangen door schoorsteenvuil?), dus chapeau!

  reageer
 • Sjors

   

  Zwarte piet is zwart. Dus geef ze groot gelijk.

  reageer
 • Jeroen

   

  Amen!

  reageer
 • johan

   

  door een schoorsteen kruipen kan nog maar door een regenboog hoedan?

  reageer
 • Gert

   

  Douwe, omdat ie door de regenboog is gevaren! Net zo steekhoudend voor kinderen als het kruipen door de schoorsteen.

  reageer
 • Gert

   

  Och och die ondernemers toch. Vrezen ze hun portemonneetje??? 4 regenboogpieten en oh oh Lelystad staat op de achterste pootjes. Kom op mensen, we leven in de 21e eeuw en zijn wereldburgers geworden. We wonen als blanke mannetjes en vrouwtjes niet alleen meer in Nederland. We zijn hartstikke multiculti, we gaan de USA hard achterna. En daarbij hoort een beetje progressief denken. Kom uit de polderklei, trek de wereld in!

  reageer
 • no no

   

  I wanna see de rainbow high in the sky en niet op een een piet..

  reageer
 • henk

   

  op naar het volgende failliete winkel

  reageer
 • Douwe

   

  Pappa. Waarom heeft die piet alle kleuren van de regenboog? Nou zoon dat komt omdat eugh hmm wacht even,eugh Pfff. Weet ik eigenlijk niet.

  reageer
 • Joke

   

  Waarom geen zwarte Kees, of Joop, of Cor?

  reageer
 • Leander

   

  Terecht (of niet), je maakt afspraken en ook ECL moet zich daar aan houden..

  reageer
 • nee

   

  het lijkt zo op een ander feest: dit moet je zelf toch niet willen om zo op gesminkt te worden. ..

  reageer
 • cire63

   

  en gelijk hebben de ondernemers!

  reageer
 • Internetvriend

   

  Oei, oei, wat zijn ze bang voor hun handeltje kachelpoets. Deze kindervriend draaft hun winkeltjes rap voorbij en is met het grote internet reuzeblij.

  reageer
 • lely

   

  Wanner een minderheid ongelijk heeft, moeten ze dan maar gelijk krijgen?!

  reageer
 • Boudewijn

   

  We hebben al zoveel water bij de wijn gedaan , nou gewoon een traditionele zwarte Piet .

  reageer
 • Nico

   

  Wanneer de meerderheid ongelijk heeft. Hebben ze dan automatisch gelijk?

  reageer
 • jaap

   

  gewoon houden zoals het is, en anders kom je maar niet

  reageer
 • haha

   

  Nee joh zwarte piet word een regenboog kleur als ie Door de schoorsteen klimt ...

  reageer
 • Almere

   

  Hulde aan de winkeliers. Geen gelul gewoon zwarte pieten!!!!

  reageer
 • JJ

   

  dit vind ik een van de meest mooie berichten mbt de intocht. alleen zwarte pieten en anders geen subsidie! nu hopen dat ze voet bij stuk houden

  reageer
 • AB

   

  heel goed, die flauwekul van discussies over de pieten. Traditie bewaren :)

  reageer
 • tries

   

  goed zo!

  reageer
 • Winkelman

   

  Wie wekt er nog peultjes?Deze collega's zitten in het verleden vastgeroest bij hun houtkacheltjes. Nog effe, en het is iet, wiet en daar waait de laatste winkelier weg.

  reageer
 • alex

   

  jaa goed signaal. houd nederland en haar tradities in ere.

  reageer
 • jade

   

  Wij komen met de kinderen alleen als er zwarte pieten zijn zwart door roet.

  reageer
 • P...

   

  Gee Rainbow piet.

  reageer
 • Truus

   

  Heel goed. Sinterklaas hoort alleen maar zwarte pieten te hebben. Als die onzin en gezeur. Het is traditie en een kinderfeest. Wie wordt er nu eigenlijk gediscrimineerd!!

  reageer
 • Mile

   

  Kijk zo hoort het eendracht, ook ik zeg weg met die regenboog pieten, die zetten ze maar in op roze maandag

  reageer
 • theo

   

  Waar maken ze zich druk om. Tsjonge jonge

  reageer
 • A.

   

  Heel goed, opstaan tegen de verandering van onze sinterklaas optocht. wij zijn er mee opgegroeid en dat willen we voor onze kinderen toch ook!

  reageer
 • Toppers

   

  yes! prachtig statement dit en ook door zetten dan aub! handen af van onze traditie!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert