Markeringspaal voor neergestorte Lancaster

ALMERE
Langs de dijk in Pampus is zaterdag de eerste Almeerse markeringspaal onthuld voor een neergestort vliegtuig. Het gaat om een Engelse Lancaster die op 1 mei 1943 met zeven bemanningsleden neerstortte in het toenmalige IJsselmeer.

Dit vliegtuigwrak en de stoffelijke overschotten van twee bemanningsleden werden in 1978 al opgegraven. Volgens de Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 die in heel Nederland zoekt naar vliegtuigwrakken liggen er zeker dertig wrakken in de Almeerse bodem. Waar mogelijk zullen deze allemaal een markeringspaal krijgen.

Het plaatsen van een markeringspaal is een initiatief van de Lelystadse Stichting Ongeland. Deze stichting vindt het belangrijk dat er aandacht blijft voor oorlogsslachtoffers die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid.


reacties (4)

 • Cuby52

   

  Ik was vandaag bij de paal waar deze is neergestort en was erbij toen deze is opgegraven in 1978 en mocht toen nog een klein onderdeel als souvenir meenemen. Als herinnering heb ik deze nog steeds staan op de vensterbank voor het raam.

  reageer
 • Arie

   

  Zeker dertig wrakken in de Almeerse bodem ??? Heeft Zwanenburg zeker wat gemist.

  reageer
 • Jan

   

  Mooi initiatief, een klein eerbetoon aan de helden die voor onze vrijheid hun leven gaven.

  reageer
 • bert gijsberts

   

  Mooi en eervol initiatief. Zij vlogen voor ons. Met waardering.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert