'Zwarte Piet heeft niets met slavernij te maken'

ALMERE
Zwarte Piet is nooit een slaaf geweest en heeft ook niets met racisme te maken. Dat vindt het Almeerse Tweede Kamerlid voor de partij VoorNederland en Godsdienstwetenschapper Joram van Klaveren.

Hij schrijft dat in een open brief aan Quinsy Gario, de kunstenaar die zich fel verzet tegen de figuur van Zwarte Piet. In zijn brief schrijft Van Klaveren dat Zwarte Piet de Nederlandse uiting is van een duizenden jaren oud archetype.

Verschillende tradities en mythen hebben volgens hem uiteindelijk een nieuw verhaal opgeleverd en de slavernij maakt daar geen deel van uit. Van Klaveren roept Gario op om zijn verzet tegen het traditionele Sinterklaasfeest dan ook te staken.

reacties (66)

 • J Beld

   

  wie zich aan gespoken voelt moet hier niet gaan wonen maar gauw weer vertrekken we pakken onze kinderen niet deze traditie af we verwelkomen hem 15 november weer

  reageer
 • Lily

   

  Ik vind het stom het is en traditie dus dat blijft en het is voor kinderen en niet voor jery en quinsy niet blij kijk dan niet!

  reageer
 • -Z-

   

  Denk rustig verder, misschien snap je dan dat je fout redeneert... zoals wel vaker. Zwarte Piet is zwart en blijft zwart en alleen zwart. Discriminatie ? Wie discrimineert wie tegenwoordig ? Zwarte Piet wordt ernstig gediscrimineerd, bedreigd met zelfs uitgesproken risico op uitroeiing. Lijkt me wel duidelijk wie tot deze enge sfeer oproepen: lees hier de reacties....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik dacht het wel.

  reageer
 • inderdaad

   

  Precies! De anti-zwartepiet beweging mag best wat toleranter zijn naar de overduidelijke meerderheid. Ik irriteer me vooral aan het denegerende gedrag van de anti-zwartepiet beweging.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sjors

   

  Wat een onzin allemaal, die Zwarte Piet van nu en van 40 jaar geleden is een wereld van verschil. De Zwarte Piet uit mijn kleutertijd was een behoorlijk agressief mannetje dat je te pas en te onpas wilde meppen met zijn roe. Stond jouw kop hem niet aan dan stopte hij je zonder pardon in een jutezak en kidnapte je mee naar Spanje. Nooit meer zou jij je papa en mamma en je vriendjes meer zien. Geef ons gewoon de echte agressieve Zwarte Piet terug zoals die altijd is geweest. De hedendaagse Piet voldoet niet aan de eisen dat blijkt nu.

  reageer
 • Ashley

   

  Wat een onzin zwarte piet en sinterklaas moeten gewoon blijven, het sinterklaasfeest is in Nederland al een eeuwenoude traditie en sinds één iemand het vond lijken op slavernij moet onze traditie zomaar weg?! wat een onzin sinterklaas is al heel lang een leuke traditie/viering voor de kleine kinderen en dat hoort zo te blijven , want sinds er één iemand wat van zei heeft er nog nooit iemand last van gehad in al die jaren dat wij trotse Nederlanders dit feest vieren met onze kinderen. En als je dat echt vind dat ons feest lijkt op slavernij dan was je er al eerder mee gekomen en niet nadat die éne dat zei!

  reageer
 • gman

   

  vind die regenboogpieten veel leuker. zo al die kleuren. lekker lijp! we leven in 2014! tolerantie tonen dus.

  reageer
 • Havenaar

   

  Beste zwarte pieten liefhebbers en zwarte pieten tegenstanders, ken of neem wetenschap van de geschiedenis van de oorsprong van het sinterklaasfeest. Kijk bijvoorbeeld op "de roepstem" Daar kun je lezen over ons eeuwenoude traditionele feest. Oordeel daarna want velen lopen maar te roep toeteren.

  reageer
 • Zwarte piet

   

  Ik dacht het niet !!! Onze cultuur blijft onze cultuur, ben je daar niet mee eens ga je toch ergens anders wonen. Groet Zwarte Piet tot 15 November.

  reageer
 • Kunta Kinte

   

  zwarte piet is een bevrijdde slaaf die als dank zijn diensten aanbied aan een Turkse bisschop

  reageer
 • Zwarte Piet

   

  Mensen die geen zwarte piet meer willen moeten zich eens over die 'slavernij-kwestie' zetten, kom op zeg, het is 2014. Die tijd is geweest, zal nooit meer komen, klaar. Het is echt ontzettend uit de hand gelopen, het is een feest voor kleine kinderen, en heel NL maakt zich er nog drukker over dan het Oekraine-incident. Ronald, doe nu aub niet alsof je nu wijze woorden aan het rondbazuinen bent. Blanken van nu hoeven geen excuses aan te bieden voor iets wat 'onze' voorouders tientallen jaren geleden hebben uitgespookt, wat een bullshit zeg. Donkere mensen horen hier thuis net als gele, witte of rode mensen, dus hou nu aub op met dat slavernij-verhaal, laat het verleden rusten en ga een hobby zoeken of iets dergelijks.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Of de discussie is afgelopen maken we zelf wel uit.

  reageer
 • Jan van der Kleij

   

  De bezwaren tegen zwarte Piet zijn gebaseerd op de Rassenleer uit de vorige eeuw die ook door Hitler werd gevolgd. Deze leer is inmiddels achterhaald. In deze leer werden o.a. rode lippen en gouden oorringen als racistische kenmerken gezien. Daaruit vloeit het bezwaar voort. Als je -ondanks dat de leer is achterhaald- de racisitische kenmerken zou verwijderen, blijft er geen enkel argument over tegen zwarte Piet. Geschiedkundigen zullen deze visie kunnen beamen. Daarnaast is de herkomst van zwarter Piet inderdaad van vele eeuwen geleden.

  reageer
 • Zwarte piet

   

  Ik ben diep teleurgesteld in Nederland, ik ben zwart en blijf zwart punt uit, neem een voorbeeld aan jullie zuiderburen daar blijven we gewoon zwart zoals het hoort.

  reageer
 • Sinterklaas

   

  Beste mensen verpest ons feest niet. Zwarte piet is mijn beste vriend en hou de traditie in eren daarom is het juist een traditie. Zonder piet geen Sint.

  reageer
 • Richard

   

  Lekker bijdehand, de tegenstanders komen er pas na tientallen jaren achter welke kleur zwarte Piet heeft!!!!!

  reageer
 • Roel

   

  Beter kan ik het niet verwoorden. Helemaal mee eens!

  reageer
 • theo

   

  100 procent eens!

  reageer
 • theo

   

  100 procent eens!

  reageer
 • George Areid

   

  Ronald mooi verwoord chapeau

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Indien, ‘Frank Smit’, wiens individuele recht op een vrije meningsuiting, door mij, gegarandeerd gerespecteerd is, indien de ‘zwarte Piet’ al ontstaan is uit het toenmalige internationale geweten m.b.t. tot de slavernij. Kan het dan niet zo zijn dat die ‘bron’ (en ook heel lang door de nu nog steeds, onder dezelfde naam/definitie, bestaande kerk/ideologie, NIET veroordeeld werd toen, in tegendeel zelfs!) langzamerhand en door de tijden (zelfs eeuwen) heen het negatieve imago allang verloren heeft? Vanwege de al heel lange beleving als “een kinderfeest” door kinderen, zonder segregerende pretenties te hebben? En dus onvoorwaardelijk als ‘kinderfeest’ had kunnen doorgaan, indien er niet iemand (weer eens!) zo nodig op de televisie wilde? De eeuwenlange onderdrukking van genoemd/bedoeld instituut bijvoorbeeld, de kerk, ook anders gaan aankleden/indelen, vanwege de eeuwenlange onderdrukking vervolging en in commissie vermoorden van individuen? Behoort ‘de loop der tijd’ en het doen en laten van mensen niet tot het nog lang niet af zijnde proces van vervolmaking van ons menselijk ras? Misschien dat je het niet vermoed, maar ik heb alle begrip voor mensen die getraumatiseerd zijn door het verleden, tenslotte zijn we allemaal nazaten van onze voorouders. En dientengevolge dus natuurlijk, blijf er over discussiëren, ga uit van algemene ‘waarheden’. En dan, dat is mijn motivatie om op jou en het onderwerp te reageren, graag ook op een respectvolle manier. Ik ga er graag vanuit dat ook jij het goed bedoeld. Maar zoveel vraagstukken zoveel te verbeteren over hoe wij mensen doen wat we doen en ten koste van wat, ondanks de gevolgen op lange termijn. Maar ‘samen’ is ook respect voor mensen, die in vakjes gedrukt worden alleen maar omdat ze “simpel” zouden zijn. Het heeft juist wél zin om vast te houden aan het verleden, alleen dan wél als een lesboek! Om daaruit lering te trekken en niet te veroordelen, omdat de echte ‘veroorzakers’ zij die ooit óók slechte en criminele keuzes maakten en niet meer ter verantwoording geroepen kunnen worden! Want anders is mijn ’s inzien ‘samen’ gedoemd te mislukken! J.C.

  reageer
 • hoi

   

  Dit is heel simpel, het sinterklaasjournaal geeft er een leuke draai aan dat er een toverspreuk/drankje alle pieten heeft doen laten verkleuren.

  reageer
 • Peter

   

  halleluja! ! En hele dikke MEE EENS!!

  reageer
 • Broer

   

  Ik zou het waarderen als de open brief van de heer Van Klaveren bij die item wordt gepubliceerd.

  reageer
 • Ronald

   

  Wat een land zijn we geworden... Ik heb geen goed argument gehoord, waarom zwarte piet zwart dient te blijven.. De antwoorden die je meestal hoort zijn de volgende: - Het is traditie!; Tradities veranderen - Het is maar een kinderfeest!; Die constatering had ik ook al gemaakt en in dat kinderfeest zit een racistisch element - Hij is zwart door de schoorsteen; Nee, het is een blnke man met schmink op zijn gezicht, daarnaast zijn zijn kleren niet vies - Slavernij is toch allang voorbij; Maar de erkenning van de schade moet nog beginnen, zelfs excuses zijn nog niet gemaakt - Als je kritiek hebt, ga je toch weg uit Nederland; Het is fascistisch om kritiek te onderdrukken - Waarom is het nu opeens een probleem; Deze discussie loopt al vanaf de jaren '70 - Buitenlanders snappen de lol niet; Het is xenofobisch om kritiek als iets van buitenaf te zien. Zwarte piet is gewoon beledigend voor bepaalde mensen. Dit blijkt uit het feit dat zij er een rechtszaak over hebben aangespannen. Het enige wat men nu nog kan afvragen is: Is zwarte piet racistisch voor mij. Mocht het antwoord nee zijn, dan kan je in de spiegel kijken en het antwoord waarom niet aanwijzen. De wereld is veranderd, en dus Nederland ook. Het heeft geen zin om vast te houden aan dingen uit het verleden! We moeten verder als land en dit moeten we SAMEN doen, want donkere mensen maken nu eenmaal deel uit van de Nederlandse samenleving! PUNT! Kinderen maken het echt niet uit of ze kado's en snoep van zwarte piet, gele piet, paarse piet, de paashaas of de kerstman krijgen. Dus laten we er een feest voor iedereen van maken. Ik zal heel wat simpele zielen kwetsen met deze woorden van waarheid! maar dat maakt mij niets uit want het moet gezegd worden!

  reageer
 • Frank Smit

   

  Geert Vergeef het hem want hij weet niet waar hij over praat.

  reageer
 • zwarte piet

   

  wat jammer dat er zoveel over mij gediscussieerd word, ik wil graat bij jullie blijven komen ik verheug mij er helemaal op:

  reageer
 • anie

   

  helemaal mee eens

  reageer
 • Sem

   

  mensen die zwarte piet discriminatie vinden, zien overal discriminatie in omdat ze dat namelijk graag willen zien. Zij maken zelf continue de connectie met slavernij waar wij die NU leven niets mee te maken hebben. Zij zullen altijd en overal deze connectie maken en racisme gebruiken als stokpaardje omdat zij dat willen, niet omdat het zo is. Nu is het zwarte piet, over 5 jaar is het weer wat anders en over 10 jaar hebben ze vast wel weer een nieuw onderwerp gevonden. De geschiedenis van zwarte piet doet niet eens ter zake, het gaat erom waar wij mee opgevoed zijn, en dat is niet met het verhaal dat het een slaaf is, maar met het verhaal dat zwarte piet zwart is van roet. het racisme zit in de mensen die racisme roepen, niet in hoe wij het Sinterklaas vieren en ermee zijn opgegroeid.

  reageer
 • Peter

   

  Het mooie van het hele verhaal is dat geen kind nog meer weet wat een schoorsteen is, laat staan wat roet is. Maar, en nu komt het, oorspronkelijk had Sinterklaas helemaal geen helper. De meest voor de hand liggende versie is dat in 1850 de onderwijzer Jan Schenkman in zijn leesboekje Sint Nicolaas en zijn Knecht drie nieuwe zaken introduceerde, die zijn blijven hangen in de sinterklaasfolklore: een gekleurde knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. De knecht heeft in het boekje nog geen naam. In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt waarin hij Pieter wordt genoemd, en in 1895 was de naam Zwarte Piet al in zwang geraakt. Dus niks geen roet uit de schoorsteen, gewoon een zwarte knecht! Gaandeweg de 20e eeuw bedacht men dat als één Zwarte Piet leuk is, meerdere Zwarte Pieten leuker zouden zijn. Zo waren bij de eerste officiële intocht van de Sint in Amsterdam in 1934 zes Zwarte Pieten aanwezig; zes Surinaamse matrozen van een schip dat in de haven lag. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerden Canadese militairen in Nederland een Sinterklaasviering met een massa Zwarte Pieten. Dus hou nou op over de traditie met roet en weet ik veel wat. Hij is bedoeld als zwarte knecht. Dus ieder ander kleurtje kan dan ook wel.

  reageer
 • pietenvriend

   

  Als je zo tegen Zwarte Piet bent, emigreer dan lekker naar een land die het Sinterklaasfeest niet viert. gewoon afblijven van ons kinderfeest en traditie. Hier in Nederland houden we rekening met alle culturen maar gaan we onze eigen cultuur vergeten? hou toch op.

  reageer
 • pietenvriend

   

  als Zwarte Piet je niet bevalt, emigreer dan naar een land die het Sinterklaasfeest niet viert. Gewoon met rust laten. Het is ons kinderfeest

  reageer
 • Ik

   

  Jawel

  reageer
 • Ik

   

  Nieuwtje. Deze discussie over Zwarte Piet is de eerste stap om Sinterklaas af te schaffen en Nederland te dwingen over te stappen naar de Kerstman, want die levert meer geld op voor de grote buitenlandse bedrijven.

  reageer
 • maart

   

  Ik zeg nee, zwarte piet is en blijft gewoon zwart. punt uit einde discussie.

  reageer
 • piet

   

  Ben al jaren zwarte piet, dit moeten we koesteren. Blijf van onze tradities af!

  reageer
 • piet

   

  En jij bent geen kind geweest. Alle pieten waren vroeger zwart!!!!!!!!!!!!!!

  reageer
 • kies geen van beide kante

   

  als we het gaan veranderen Hoe moeten we dan als ouders vertelen Hoe de zwartepiet naar binnen is gekomen want je krijg geen paars kleurtje in je schoorsteen.... ik kies geen van beide kanten wil namelijk nii hier tussen komen maar wel ff zegen dat we het klassieke verhaaltje dan ook moeten veranderen Hoe wil je die veranderen..?

  reageer
 • stam.

   

  wat s de liefde hier zegt is juist wat ze nu willen doen.. maar de tegenstanders vinden dat niet genoeg.. ze willen dat zwarte piet compleet verdwijnt.. en fanatiek dat ze zijn.. om kotsmisselijk van te worden. discussie? prima, maar niet over de rug van onze kinderen . het word steeds gekker hier in nederland...

  reageer
 • Dick

   

  Wie beginnen daarmee? Als je de Surinamers vraagt om hun "Kwakoe festival", waar andere Nederlanders last van hebben, in te korten van 6 weken naar 10 dagen is voor hen ook het hek van de dam. Nee kom niet aan de traditie die het "Kwakoe festival". Want dat is traditie. Nou dan heb ik nieuws, Sinterklaas en Zwarte Piet zijn ook "TRADITIE". hande af dus!

  reageer
 • DV

   

  Helemaal niet terecht. Lees maar eens de historie van Sinterklaas. Heeft NIKS met rasisme te maken!

  reageer
 • DB

   

  JA EINDELIJK!!!!! Halleluja! Laat het kinderachtige gedoe nu maar eens afgelopen zijn!

  reageer
 • San

   

  het is niet de eerste verandering in ons Nederland die heeft moeten plaatsvinden om een handvol klagers tevreden te stellen. hoe zat het ook alweer met integratie?

  reageer
 • San

   

  kinderen zijn heel slim hoor. ze hebben meer door dan de volwassenen beseffen... lekker zo laten.

  reageer
 • Almere79

   

  Goh eindelijk iemand die WEL de juiste geschiedenis ervan WEET

  reageer
 • jenny

   

  waarom zouden wij onze traditie aan de kant moeten zetten.. offer feest Word getollereeerd... En nog wel dit jaar op 4 okt. wereld dieren dag... schande. vind het erg dat ik Hollander ben en b.v geen andere europeraan.

  reageer
 • Richard

   

  nee sorry

  reageer
 • S. de Liefde

   

  Beste voor- en tegenstanders: kunnen we niet stoppen met deze oeverloze discussie over het al dan niet discriminerende karakter van Zwarte Piet. Het is toch niet normaal dat er vaak bloedfanatiek wordt gereageerd naar elkaar, tot en met doodsbedreigingen toe. Hoe triest is dat... De voorstanders van Zwarte Piet willen geen veranderingen, de tegenstanders van Zwarte Piet vinden dat er juist wel veranderingen moeten komen. Na maandenlange gesprekken, discussies (tot in het buitenland toe) zijn beide partijen er nog steeds niet uit. Vasthouden aan je eigen mening en vooral geen haarbreed willen afwijken van die mening zet geen zoden aan de dijk. Laten de voor- en tegenstanders nou allemaal wat water bij de wijn doen: gewoon zwarte, gele, oranje, noem het op welke kleur, pieten. Lijkt me de meest simpele oplossing.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Ik ben blij dat meneer van Klaveren zich ook nog even bemoeid met deze discussie, die ontbrak nog net.

  reageer
 • Lezer.

   

  Los van het feit dat ik het volledig met hem eens ben vind ik het ook een goede politieke zet.

  reageer
 • Roze Piet

   

  Los van het feit wat nou de precieze herkomst is van vriend piet. En los van het feit of je nou voor tegen bent. Deze middelmatige politicus laat zien dat hij een nog slechter historicus is. Verder iedereen een leuke intocht toegewenst.

  reageer
 • Dromedaris

   

  Godsdienstwetenschapper, niet Godwetenschapper.

  reageer
 • Ab

   

  Precies! En nou kappe!!!!

  reageer
 • raoul

   

  er is niks mis met Zwarte Piet zoals hij nu is

  reageer
 • ik

   

  heel goed meneer van Klaveren!!! als we moeten stemmen zal mijn stem op u vallen! blijf gewoon van onze traditie af!

  reageer
 • Anita

   

  Gewoon laten zoals het is. Elke argument is zinloos en leidt tot onnodige discussie. Klaar.

  reageer
 • Peter

   

  Nee dus. Ik geef het nog 2 jaar en dan is die zwarte knecht verleden tijd. En terecht

  reageer
 • Ron

   

  Gosdienstwetenschapper ? Goh. Wat weet je dan over God ? En hoe weet je dat ?

  reageer
 • Hek

   

  Was dat maar zo. Dit gezeur is al maanden aan de gang, al sinds voor de zomer. Kan de term zwarte piet onderhand niet eens meer horen. Wie heeft er nog zin in sinterklaas? Ik in ieder geval niet.

  reageer
 • Plank mis

   

  Tot nu toe kon ik deze politicus - ondanks het zijn van pvv'er - nog waarderen. Hier slaat hij echter de plank mis. Mensen toon eens wat respect voor elkaar ipv de traditie koste wat kost te verdedigen. Het lijkt verdorie wel alsof je een kind zn snoepje afpakt, zo kinderachtig wordt er om een roep on verandering gereageerd. Grow up!

  reageer
 • Louise

   

  Politiek over de rug van een kinderfeest? Niet OK!

  reageer
 • piet

   

  laat het zo blijven zoals het nu is. Er is niets mis mee.

  reageer
 • Enrico De Esplanade

   

  Zo is het! Klopt, maar kan mij niet schelen hoe Zwarte Piet eruit ziet. Als ie maar wat moois en lekkers in mijn schoen stopt!!! Schrijf aub Zwarte Piet met hoofdletters, want het is een naam. Met kleine letters wakker je het verhaal aan...

  reageer
 • Wallander

   

  Gaan we nu door zeiken over zwarte piet tot 6 december en volgend jaar oktober op nieuw beginnen te ouwehoeren over het zelfde onderwerp?

  reageer
 • Thijs

   

  zwarte pieten, waren vrijgekochte slaven,, die graag wilden werken voor sint niklas,, als dank dat hij ze had bevrijd van de slavernij,,, leer verdomme eens het verhaal van sinterklaas (st. niklas)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert