Discriminatiebureau mengt zich in Pietendiscussie

LELYSTAD
De aanpassingen aan de Sinterklaasintocht in Lelystad zijn nauwelijks schokkend te noemen. Dat vindt het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Directrice Arja Kruis vindt het dan ook niet verstandig dat Lelystadse ondernemers dreigen met het intrekken van subsidie voor de intocht.

Afgelopen week werd bekend dat er naast 41 Zwarte Pieten bij de intocht ook 4 regenboogpieten aanwezig zijn. De Stichting Ondernemers Stadshart Lelystad is daar boos over. Kruis gaat met de ondernemers in gesprek. Zij vindt dat de ondernemers beter de dialoog kunnen aangaan dan dreigen met het intrekken van subsidie.

Bij het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland komen jaarlijks enkele klachten binnen over Zwarte Piet, al is het dit jaar nog opvallend rustig.

reacties (76)

 • -Z-

   

  Zwarte Piet is Zwarte Piet. Nu kies ik eens niet voor moralistisch, objectief, neutraal, sociaal etc. Ik kies voor LOL, voor lachen en plezier. Al die zwartgallige mensen die daar moeite mee hebben raken me totaal niet. Piet is zwart. En discriminatie ??? Laten we ECHTE discriminatie eens aanpakken, dus bijvoorbeeld mensen die Zwarte Piet willen uitroeien.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Is (relatieve) welvaart een vrijbrief om verlicht racisme te tolereren? Om te spreken van 'volken onderling'?

  reageer
 • Jan

   

  Waar praat je nu eigenlijk allemaal over. Iets uit het verleden waar iedereen het over eens is dat dat een foute periode was, van zowel gekleurde als niet gekleurde mensen, want vergeet niet dat de slaven aangeleverd werden door stammen in Afrika die de overwonnen stammen verkochten aan slavenhandelaren. Maar nu, in deze tijd, heeft niemand die in dit land woont te klagen over hoe het hier is. En dan gaan zitten zeuren over een traditie en hoe vreselijk discriminerend dit is, dat heeft als enig gevolg dat mensen nu opeens tegenover elkaar zijn gaan staan. Knap gedaan, met dank aan types als Prem, die sowieso al als meest irritante tv persoonlijkheid te boek stond. Meelopers om niets. Dom en vooral kwalijk voor de verhoudingen van de volken onderling.

  reageer
 • Gert

   

  als suikerpatient voel ik mij zwaar gediscrimineerd tijdens het suikerfeest... het is pijnlijk te zien en te ervaren dat je als suikerpatient niet mee kunt doen cq uitgesloten bent van dergelijke feesten voel zoetigheden...Kunt u zich als anti-discrimiatieclub daar ook even tegenaan bemoeien en zorgen dat dergelijke feesten verboden worden ?!

  reageer
 • Gerdien

   

  Hoe bedoel je discriminatie, zolang er nog blanke vla in de schappen ligt war wij blanken nog nooit over hebben gebeurt moeten onze donkere medeburgers stil zijn, want blanke vla gaat er bij hun in als koek

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Waarschijnlijk onbedoeld raak je aan de kern van de zaak, Frams. Het gaat namelijk over perceptie. Wat voor een meerderheid een vrolijke en onschuldige traditie lijkt is in de ogen van anderen een onaanvaardbaar archetypisch beeld van een Blanke Baas met Zwarte Knechten. Maar als je dat zegt braakt die meerderheid een stinkend mengsel van in allerijl bij elkaar gelogen cultuurhistorische onzin, onversneden racistische clichés en doodsbedreigingen over je uit. Zo feestelijk is het namelijk. Bah!

  reageer
 • Richard

   

  Geachte Discriminatie bureau als onze tradities U niet aanstaan hou ik u absoluut niet tegen als u Nederland wil verlaten hoor, ik zwaai u zelfs uit net als bij de intochten van Sinterklaas Ik ben deze actie gestart wij burgers en ouders willen GEEN veranderingen anders moet u maar naar afrika verhuizen of paramaribo waar de zeurpieten zegenvieren en geen sinterklaas met zwartepiet intochten meer welkom zijn sinds 2014. Ik heb alle sponsors aangesproken en gemailed, en geschreven. om ze op de hoogte te stellen van de veranderingen en toevoegingen van regenboog pieten, We zoeken nog pieten uiteraard maar geen zeurpieten als uw organisatie.

  reageer
 • coda

   

  Er zijn mensen die worden gek van blijschap als ze hun verstand krijgen Ik denk dat de tegenstanders tot die groep mensen horen.

  reageer
 • Frams

   

  Weet dan het clubje dat de weg kwijt is in discriminatie en slavernij dat wij geen slaaf er in zien, maar dat we gewoon van onze Zwarte Piet houden.

  reageer
 • Bezorgd

   

  Is er overleg geweest met bijv de homobeweging aangezien hun symbool de regenboogvlag is. Ja mensen lopen mee met de gayparade hun eigen keuze maar is een regenboogpiet dan ook een eigen keuze van deze gezellige gaymensen? nee dit is een idee die niet goed doordacht is!!!!!! Joepie sinterklaascommissie lelystad kiest voor 4 homopieten en we zetten ze letterlijk in de spotlights!!!!!!

  reageer
 • anoniem

   

  gewoon ook maar stoppen met offerfeest. beetje als een feestje een schaapje slachten. tegen dieren mishandeling dus tegen offerfeest

  reageer
 • uhm

   

  dusssss glenn, jij gaat de strijd ook aan met de kerstman! ipv rendieren een milieuvriendelijke slee ofzo?? want ja we leven niet meer in 1885, toch. kom op glenn, mee gaan met de tijd! oja de kerstman moet ook op dieet vind je niet!!??

  reageer
 • wao'er

   

  mee eens !!!!!

  reageer
 • glenn

   

  veel leuker die regenboogpieten! vrolijke kleuren horen bij een vrolijk feest. we leven in 2014 en niet in 1885. we moeten gewoon met de tijd mee en accepteren dat we verder gaan. laten we dit feest leuk houden voor de kinderen in plaats van volwassenen die klagen en zeiken.. kijk om je heen.. genoeg ellende in de wereld. moeten de kinderen hier ook nog tussen gaan zitten,.?!

  reageer
 • frits

   

  Ik schaam mij diep dat wij in Nederland dit clubje subsidie geven, en het GOL vanaf volgend jaar wegbezuinigen. Dat zijn echt verkeerde prioriteiten voor de gemeente.

  reageer
 • frits

   

  Onzinnig subsidieclubje. Gemeente: graag bovenaan de lijst zetten bij dr 7 miljoen bezuinigingen. Deze mensen hebben werkelijk niets nuttigs te doen. Verzinnen nu al eigen items waar geen echte klachten over binnen gekomen zijn. volstrekt overbodig dus.

  reageer
 • uhm

   

  ook discriminatie: uit eten gaan en bij rekening zeggen : on dutch.... jaja algemeen bekend, moet niet mogen! zwarte piet, zet je schrap: wij willen je niet kwijt! roet is er zo afgewassen en dan is alles ok!

  reageer
 • Hendrik

   

  Blauwe mensen bestaan niet, maar smurfen wel. En niet tegen je kinderen zeggen, maar.... Zwarte Piet bestaat ook niet! En Sinterklaas ook niet!

  reageer
 • Johan

   

  Met regenboogpieten zul je ons niet zien bij de intocht!! Een zwarte piet is zwart en dat blijft 'ie. Trouwens het is een feest van de Nederlanders, dus dat blijft 'ie voor altijd!! Haatzaaiende dat is wat nu gebeurt door, nota bene, de donkere idioten die zwarte piet ineens als racisme zien. Dom, erruugggg DOM!!! Ik wed dat de PVV bij de volgende verkiezingen een heleboel zetels krijgen, en dat is jullie eigen schuld. Bedenk goed waar jullie nu mee bezig zijn. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!!

  reageer
 • Jos

   

  Het is altijd wat met die middenstand van Lelystad, maar nu gaat het nergens meer over.

  reageer
 • Mij

   

  Sinterklaas is toch ook blank

  reageer
 • tries

   

  ja ik heb mijn kinderen gevraagd... die willen zwarte piet. . Want die gele is eng..en de groene is ziek en blauwe mensen bestaan ook niet mama was het antwoord. .. denk dat wij hollanders op het moment ook gediscrimineerd worden. waarom nogmaals waarom laat niet iedereen zijn eigen traditie in de waarde? ... in Nederland hebben we sinterklaas en zwarte piet..accepteer dat. Wij zijn de tolerant hier. Wij accepteren toch ook andere cultuur feesten in Nederland?

  reageer
 • Roze Piet

   

  Piet, Sinterklaas vieren met alleen zwarte pieten is als een bedrijfsvoering voeren met alleen witte Nederlanders en dan zeggen dat je niet discrimineert je moet je schamen

  reageer
 • Hans v veen

   

  Ik zeg:Arja Kruis ONGESCHIKT

  reageer
 • Roze Piet

   

  Albert zwarte piet is toch zwart geworden door dat hij door de schoorsteen kroop wie heeft er tegenwoordig een schoorsteen je bent zo trots op je Nederlandse nationaliteit wees ook trots op die witte piet door zijn roet van zijn gezicht te halen

  reageer
 • James

   

  Ik vind dat we het feest moeten veranderen. Ik vond het toch al raar dat alle zwarte pieten blauwe ogen hadden met dikke lippen. Ik zeg houdt voet bij stuk en schaf de zwarte pieten af en maar er witte pieten met een paar zwarte vegen van

  reageer
 • Albert

   

  Tuurlijk, nog weer een wijsneuzen commissie erbij, een zwarte piet is zwart, ondernemers hou voet bij stuk.

  reageer
 • Poe

   

  En dat de minderheid zich aanpast aan de meerderheid...moet wel van twee kanten komen...

  reageer
 • Ietje

   

  Ik noem hem gewoon drop-piet

  reageer
 • Flopje

   

  Je hebt het helemaal fout hoog! Alle toonaangevende interpretaties van democratie geven aan dat het belangrijkste kenmerk van democratie is dat de meerderheid rekening houdt met de gevoelens van de minderheid. Beschaving heet dat!

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Het wordt zo langzamerhand onsmakelijk dat ieder zijn mening wil geven.Immers de winkeliers betalen voor een product.Als je het product gaat wijzigen zijn zij het die het wel of niet willen.Ik snap dus in het geheel het optreden van een bureau gelijke behandeling niet.Maar misschien is het zo dat zij op deze manier hun bestaan willen bevestigen.Een bestaan waar maar weinigen op zitten te wachten.

  reageer
 • mensen mensen,ZWARTE PIET is ZWART en niet alle kleuren van de regenboog of van kaas of stroopwafel, gewoon laten zo het is zo hoort het bij NEDERLAND

  reageer
 • Harm

   

  Het liedje moriaantje zo zwart als roet mag zeker ook niet meer.

  reageer
 • Roel

   

  Sorry ohoh. Je verhaal is duidelijk.

  reageer
 • Bas

   

  helaas, het bureau gelijke behandeling moet vanuit Den Haag verplicht door de gemeenten gesubsidieerd worden na rato van inwoners. Dus stop zetten subsidie mag niet van Den Haag. Of is dit discriminatie t.o.v. de sportvereniging of reddingsbrigade daar stopt de gemeente gewoon de subsidie als de gemeenteraad dat nodig vind. Mevr. Kruis schreeuwt zo nu en dan wat. Dan kan ze op haar lijstje naar Den Haag zetten dat het bureau echt nodig is en mevr. Kruis kan dan directeurtje blijven spelen. En op zondag naar de kerk.

  reageer
 • Roel

   

  Ooit moet nooit zijn neem ik aan?

  reageer
 • mar

   

  mee eens!

  reageer
 • ohoh

   

  Wij gaan altijd met een paar buren en alle kinderen naar de intocht, die 3 gezinnen zijn autochtoon/Surinaams, Marokkaans en Turks/autochtoon en wij noch onze kinderen die allemaal duidelijk niet van de melkboer zijn hebben zwarte Piet ooit als een symbool van de slavernij ervaren... moeten we ons nu schamen dat we meedoen aan deze traditie?

  reageer
 • Neve

   

  Welja,, haha hoe kan het ook anders ; de ,, directrice arja kruis ,, zal ook ff een mening geven. Tuurlijk zal ze dat zeggen.! Dik betaald uit de subsidiepot die blijkbaar onuitputtelijk is gezien de onzin waar ze zich allemaal mee bemoeien moeten. Wtf !!?

  reageer
 • Ger

   

  Ondernemers: jullie hebben groot gelijk.

  reageer
 • FdH

   

  We leven in een democraties land. En dan het is het heel simpel, de stem van de meerderheid geldt. Democratie is de dictatuur der meerderheid. Laten we toch ophouden om aan iedere mening en gevoelens te willen voldoen. Gaat niet lukken. Vroeger niet, nu niet en in de toekomst niet!

  reageer
 • Zwarte Piet

   

  Ik wil gewoon zwart blijven, nou moet ik me geel, stroopwafel, regenboog, of blank worden dat kan niet ik ben zwarte piet EN ZO WIL IK BLIJVEN !!!!! Einde discussie !!!!!

  reageer
 • Barbara

   

  Dat bureau gelijke behandeling functioneert ook zonder sint en piet al niet...

  reageer
 • ik

   

  er staat : zwart DOOR roet.... maar toch fijn dat je het er mee eens bent

  reageer
 • Mars

   

  Kinderen zien Zwarte Piet in ieder geval niet als racistisch en vinden hem veel leuker dan de Sint.

  reageer
 • KC

   

  Je hebt helemaal gelijk, terwijl ik hetro ben. Het ook een uiting van Rainbow. Laten we nu een op houden en er zijn ook dit jaar weinig klachten bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland binnen gekomen. Waar bemoeien zich dan mee en dan ook om geld van overheid te misbruiken bij dit onderwerp.

  reageer
 • roel

   

  Ik stel voor dat uitsluitend de ondernemers de intocht organiseren en financieren en dat de gemeente totale afstand neemt. Eens kijken of ze dan nog zo'n grote broek aantrekken.

  reageer
 • RD

   

  Eigenlijk is toch iedereen die voor een werkgever werkt een knecht ? Jij doet je werk, krijgt je centen en klaar is kees of klara. Wat een discussies allemaal en dat allemaal veroorzaakt door een of andere domme muts van de VN !! Laten we allemaal verstandig wezen en stoppen met deze zinloze discussies en het grote kinderfeest laten voor wat het is.

  reageer
 • Pietje Puk

   

  Het is zwart ALS roet niet VAN roet, maar voor de rest helemaal mee eens. Denk dat niemand ooit zwarte piet als racistisch heeft gezien, behalve dan de zeurpieten die deze discussie hebben opgestart.

  reageer
 • Jeroen

   

  Nu ben ik ondernemer en heb ook medewerkers in dienst die een getinte huidskleur hebben terwijl ik een blanke huidskleur heb. Mag dit dan ook niet meer? Moet ik nu deze medewerkers ontslaan want werken voor een blanke kan ook gezien worden als uitwas van de vroegere slavernij. Zwarte piet moet gewoon blijven zoals het is en dan kunnen blanke mensen voor getinte mensen werken en andersom.

  reageer
 • X-piet

   

  Als homoseksueel voel ik mij bezwaard dat een piet met de regenboog kleuren op hun gezicht rondloopt. Dit is het symbool van de homebeweging en wordt nu geassocieerd met een knecht van een oude man en als een zogenaamd 'dom' iemand.

  reageer
 • Swiebertje

   

  iemand de kinderen al eens naar hun mening gevraagd?

  reageer
 • Andrea

   

  Ik ook

  reageer
 • Chris

   

  Ik begrijp ze wel. Al dit gedoe om een feestje haalt de lol er snel vanaf. En volgens mij kost ondernemers al deze bad-PR over het sinterklaasfeest een hoop geld. Van de week ging ik shoppen en zag ik allemaal Sinterklaas spullen liggen, maar de pieten waren allemaal verdwenen. En het kopen van lollies in de vorm van het hoofd van Sinterklaas was ook niet echt mijn ding. Natuurlijk ben ik een groot voorstander van zwarte piet. En gevoelsmatig heeft hij ook niets van doen met de Amerikaanse black face omdat het idee erachter totaal verschilt. Maar kleine aanpassingen vind ik niet zo dramatisch. Helaas bestaan deze aanpassingen dit jaar uit het invoeren van spuuglelijke pieten en het verwijderen van karakteristieke eigenschappen van Piet, zonder dat daar iets voor terugkomt. Als je piet aanpast, dan moet het een vooruitgang zijn en geen achteruitgang, zoals het nu is.

  reageer
 • Kd

   

  Hier sluit ik me volledig bij aan!

  reageer
 • verandering.

   

  Het Sinterklaas wordt al vanaf de 15e eeuw gevierd. En in 1850 werd zwarte Piet erbij verzonnen. zouden ze in die tijd ook zo gereageerd hebben. Dan was er dus geen zwarte Piet. Je zou sommige dingen veranderen. De kei rode lippen, zijn Surinaams accent hoe hij/zijen de oorbel. Maar zwarte Piet was geen slaaf maar een page. Zij waren in dienst van de adel en koninklijke famiels en de functie van page werden vaak vervuld van afstammelingen van adellijke families.

  reageer
 • maan

   

  Inderdaad enige tijd terug een bericht hier op Omroep Flevoland, dat er in heel Flevoland alleen maar Zwarte Pieten bij de intochten zouden zijn. En nu is die intocht bijna en dan in ene moeten er toch gekleurde Pieten komen. Waarom gaan ze overstag? Leg dat eens uit Sinterklaasverenigingen!!

  reageer
 • michael

   

  +1

  reageer
 • Slaafje

   

  Waarom moet er in gesprek gegaan worden, Zwarte Piet is zwart, negerzoenen zijn negerzoenen, jode koeken zijn jodekoeken. Alstublieft mensen laten wij ons leven door een paar schreeuwers?

  reageer
 • San

   

  Nou wordt ie helemaal mooi! Gaan ze nu ook nog bepalen waar ik mijn geld moet aan gaan uitgeven? Ik maak zelf wel uit wat en wie ik sponsor! Ondernemers STAND HOUDEN!

  reageer
 • Tsja

   

  Enne hoe zit het met die donkere jongen in de PLUS reclame. Die arme jongen wordt ook misbruikt omdat hij een hele volle kar met producten door de PLUS winkel moet duwen. Mag dat wel of valt dit niet onder slavernij praktijken?

  reageer
 • john

   

  ik ben niet blank en toch kan ik me niet aan zwarte piet storen! ik heb me nog nooit vervelend bejegend gevoeld rond deze tijd en zelfs mijn kinderen weten niet beter dan dat zwarte piet zwart is! van mij hoeft deze hele discussie dan ook niet, laat staan dat een klein groepje kan praten voor ons allemaal! Dus beste \/ \/ anders nog iets??

  reageer
 • Elbert

   

  Laten we ook zeker de kerstman niet vergeten................ Deze man dreigt onder te sneeuwen. Partij voor de dieren moet kritisch kijken naar de rendieren en zijn hulpjes zijn ook slaafjes of hoe zit dat dan weer

  reageer
 • Elbert

   

  Om te huilen dit ......... echt om te janken. Waar gaat het over. Alles wordt kapot gemaakt, we lopen overal maar over te zeuren. Het is maar een kinderfeestje, niks meer en niks minder. En als je een slaaf wilt haal je ze tegenwoordig uit het oostblok en die zijn meestal blank. En ja ik weet het dit is een hoopje sh... wat ik hier uitkraam, maar is de hele onnodige en onzinnige discussie ook . En wij, de burgers zijn weer de dupe, want nu moeten alle die als piet verklede mensen beter beschermd worden door de politie, wat dus ook meer geld kost, wat wij dus betalen. Mensen denk toch na. En wat betreft dit bureau: gelkraan dichtdraaien en je commercieel profileren en zelf je broek op houden. AMEN

  reageer
 • .\/\/.

   

  Laat me raden....blank zeker?

  reageer
 • Japie

   

  Was het maar weer 6 december!!

  reageer
 • Hendrik Jan

   

  Hoezo dialoog? Ze stoppen pas als ze hun zin hebben en het er doorheen gerost is.. Hoe bedoel je een democratie waarin we leven? 99% van de Nederlanders wil geen 1001 soorten pieten, alleen ZWART PIET. KLAAR.

  reageer
 • Henny

   

  Niks geen dialoog gewoon ZWARTE PIETEN

  reageer
 • ik

   

  blanke vla, jodenkoeken,haagse hopjes, groninger koek, kaaskop,moorkoppen..... als zwarte piet(zwart door roet!!! wanneer snappen ze het toch??!!) niet meer mag, wil ik geen blanke vla meer zien! ik voel mij gediscrimineerd! maar ja daar doen ze niets aan, het is en blijft toch de "import" die klaagt. als het je zo stoort, ga dan weg! ga naar t land van de kerstman met zn veel te dikkw buik, voortgetrokken door rendieren (zielig) en geholpen door dwergen.... oooooo discriminatie!!! kom op, pak die dan ook aan!

  reageer
 • lelystedeling

   

  Ik vind het raar dat er eerst de afspraak gemaakt wordt dat er alleen Zwarte Pieten zouden meedoen, maar na wat ophef in de media ineens gekleurde Pieten meedoen. Je moet gewoon de gemaakte afspraken nakomen. En niet deze ineens aanpassen, als er ophef over ontstaat.

  reageer
 • ikke

   

  inderdaad jullie hebben gelijk blijf gewoon met je poten van ons sinterklaas feest af

  reageer
 • Paul

   

  Gelijk de subsidie van het discriminatiebureau intrekken. Een verstandige bezuiniging.

  reageer
 • Ze hebben gelijk

   

  Wanneer de ondernemers de gene zijn die het feest betalen (want subsidie is een mooie term voor betalen) dan hebben ze gelijk dat ze inspraak willen. De ondernemers willen klanten naar de winkels, wanneer mensen niet zitten te wachten op alle kleuren pieten dan gaan ze niet komen en kopen ze dus ook niks. Voor een ondernemer dus een duidelijke keuze en na het AH/Hema debacle snap ik dat goed. Daarnaast lijkt het mij verstandig dat Arja Kruis met de mensen gaat praten die klachten hebben. Dit KINDERFEEST heeft niks met discriminatie te maken maar met een feest wat een Nederlandse traditie is... Wanneer ik in Amerika zou wonen ga ik toch ook niet klagen over mensen die verkleed gaan met Halloween... Je accepteert in samenleving dat de ene Kerst viert, een ander het suikerfeest en weer een ander heeft sinterklaas en zwarte piet! Dus beste Arja, leg nieuwkomers uit wat een samenleving in houdt en wat onze feesten zijn en tradities zijn !!!

  reageer
 • Piet

   

  Ik voel mijn als Nederlander gediscrimineerd omdat ik niet mijn oer Nederlandse feest mag vieren met alleen zwarte pieten. En als geld gever voor deze intocht maak ik zelf uit wat ik wil, en niets dialoog mijn keus, mijn beslissing. Wat mensen eens moeten bedenken is, dat juist nu meer gediscrimineerd gaat worden door deze onnodige betutteling door een handjevol mensen die het nodig vinden om deze onzin verhalen te doen denken dat wij hun discrimineren. Ze kunnen beter een de tijd besteden aan het lezen van historische boeken waar je de geschiedenis kan achterhalen van ons Nederlands feest.

  reageer
 • HM

   

  Het lijkt erop alsof het bureau gelijke behandeling vooral gericht is op het eigen bestaansrecht, lees subsidie.

  reageer
 • Jeroen

   

  Waar kan ik de klacht indienen, ik voel me als Nederlander namelijk gediscrimineerd vanwege het feit dat ik opeens het Sinterklaas feest niet meer traditioneel mag vieren. Waar bemoeit ze zich mee zeg, laat ze zich toch met echte zaken bezig houden. Krijgen ze daar subsidie ?? Meteen dichtdraaien die geldkraan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert