FlevoMeer Bibliotheek moet meer bezuinigen

LELYSTAD
De FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad moet volgend jaar opnieuw bezuinigen. Het college van burgemeester en wethouders wil de subsidie aan de bibliotheek met 50.000 euro korten.

Deze extra maatregel komt bovenop de 240.000 euro die de bibliotheek de afgelopen drie jaar moest inleveren. Volgens directeur Jan Gommer van de bibliotheek is de maat nu echt vol. Voor dit jaar verwacht hij een tekort van 70.000 euro.

Als de nieuwe bezuiniging van 50.000 euro echt doorgaat, sluit hij niet uit dat de bibliotheek verder gaat met minder personeel, minder nieuwe boeken en minder openingsuren. Hij doet een beroep op de politiek om de jongste bezuiniging ongedaan te maken.

reacties (17)

 • Ron

   

  Open vraag: Waar zit hem dan de bezuiniging in? personeelskosten? Als dat het geval is.... kan het dan bijvoorbeeld goedkoper worden door inzet leer- werkplekken voor werkzoekende, stagiaires,etc.

  reageer
 • Poe

   

  Elite? In de Agora? Laat me niet lachen man... Bibliotheek is gewoon een achterhaald principe, waarom zou je daar geen gaan? Alleen de piepjonge kinderen gaan daar nog heen.

  reageer
 • frits

   

  Opmerkelijk dat het college wel een ton per jaar extra uit wil trekken voor de Agora. Voor de zoveelste keer een verschuiving van een voorziening voor de gewone man naar iets waar alleen de elite komt. Zoals ik al eerder op dit forum meldde: onversneden rechts beleid van deze coalitie.

  reageer
 • frits

   

  Op de ambtelijke organisatie wordt volgens de begroting al een bedrag. bezuinigd dat oploppt tot een miljoen per jaar, en daarnaast 150.000 per jaar door het stadhuis op vrijdag te sluiten, en wordt 80.000 per jaar bezuinigd op de rekenkamer. Jammer is wel dat de extra wethouder en de bestuursondersteuning van de wethouders 350.000 per jaar extra kosten, en de wachtgeldverplichtingen college 3 ton per jaar (aflopend tot 80.000 in 2018). De bezuinigingen op de ambtenaren worden voor een groot deel dus door de politiek zelf opgemaakt. Maar dat is niet meer terug te draaien, die wethouders zitten er al. Wel zou hun bestuursondersteuning nog wegbezuinigd kunnen worden, die is helemaal niet onontkoombaar, al wordt het in de begroting wel zo genoemd.

  reageer
 • frits

   

  De meerderheid van Lelystad wilde meer op cultuur bezuinigen. Volgens mij bedoelen mensen dan niet het enige wat Jan Modaal zelf gebruikt, de bibliotheek. Tegelijk heb ik geen moeite met beperking van de openingstijden tot de woensdagmiddag, weekeinde en enkele avonden. Ovrigens zal de bibliotheek op vrijdag zonder meer al moeten sluiten als het bezuinigingsplan doorgaat om het stadhuis vanaf 2016 op vrijdag gesloten te houden. Overigens ook zo'n raar voorstel, want op vrijdag kun je dan geen aangifte meer doen van een geboorte, geen paspoort halen, en niet meer trouwen. Echt een raar bezuinigingsvoorstel. Ik zou zeggen: haal die €220.000 die beide voorstellen op moeten leveren maar af van citymarketing, of van de Agora. En dan ook nog de bezuiniging op het GOL terugdraaien graag.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • RvW

   

  Nog minder kinderen die gaan lezen, terwijl dit zo belangrijk is voor hun ontwikkeling en spelling. De gemeente moet binnen de gemeente eens kijken welke mensen er overbodig zijn.

  reageer
 • Babylon

   

  Ik heb het altijd wel gedacht ,gezegd , de gewone burger heeft meer verstand van economisch denken en handelen dan al die zogenaamde lui met kennis van zaken! Wat hier in het gemeentebestuur zit zijn allemaal mensen die van alles verzinnen ter vermeerdering van eigen eer en glorie!

  reageer
 • Poe

   

  Probleem zijn juist de minder bedeelden.. Daar hebben we er teveel van in Lelystad

  reageer
 • Klara

   

  echt jammer kan die burgemeester geen salaris inleveren?

  reageer
 • Sonja

   

  Dat zou een goede zijn!! Pracht lokatie

  reageer
 • piet

   

  Dus als ik het goed begrijp gaan er straks wel miljoenenen belastinggeld naar een onrendabele luchthaven maar wordt de subsidie aan de bibliotheek gekort. Lang leve de kenniseconomie in Flevoland!

  reageer
 • geesje

   

  als we nou de bibliotheek verplaatsen naar het oude postkantoor veel betere locatie en kost minder dan het overtrokken gebouw waar ze nu in zitten

  reageer
 • Daan

   

  Belachelijk! Een stad als lelystad heeft een volwaardige bieb nodig. Zonder of met een halve bibliotheek kan je het centrum wel plat gooien. Ik heb er dan niks meer te zoeken!

  reageer
 • Carry

   

  Ze kunnen beter bezuinigen op de burgemeester en de wethouders. Belachelijk om op zoiets belangrijks als lezen te bezuinigen.

  reageer
 • Dirk

   

  Geacht College, kunt u deze "centen" in deze arme gemeente nu niet ergens anders vandaan halen? Het is toch te triest voor woorden dat op de bibliotheek wordt bezuinigd! Waar is onze trots gebleven voor de jeugd en minder bedeelden? 21000 leden worden hiermee tekort gedaan. Schande! Bespaar maar op de ambtelijke ondersteuning van uw eigen taak, dat zou een mooi gebaar zijn naar de burgers.

  reageer
 • chantal

   

  Cultuur is echt het ondergeschoven kindje in Lelystad. Is lezen dan geen investeren in mensen en hun toekomst? ??

  reageer
 • Floris

   

  NOG minder openingstijden. Gaat lekker in Lelystad. Op de momenten dat mensen werken is de bibliotheek open. Hebben mensen tijd (vrij van werk) is hij dicht. Is ook niet slim natuurlijk...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert