Boek om mensen uit de supermarkt te weren

ALMERE
Culinair journalist Gerrit Jan Groothedde uit Almere spoort mensen aan om niet naar de supermarkt te gaan. Volgens hem ontbreekt het in deze winkels aan eerlijke voeding met échte smaak. Dat schrijft hij in het boek 'Weg van de supermarkt.'

Groothedde wil met zijn werk mensen bewust maken van goede voeding. Zelf meed hij een half jaar lang supermarkten. Zijn ervaringen heeft hij opgeschreven. In het boek geeft de journalist ook tips. Zo raadt hij aan eten rechtstreeks bij de boer te kopen.

Verder is hij teleurgesteld in Almere als 'stad van de toekomst'. Er zijn nog maar weinig ambachtelijke winkels te vinden. Alleen in Almere Haven zijn de slagerij, bakkerij en kaasspecialist niet verdreven door een supermarkt.

reacties (28)

 • Gerrit Jan Groothedde

   

  Houdt dat het in? Goh. In werkelijkheid kom ik er nooit meer. Worden we nu ook al afgerekend op wat we niet zeggen?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik citeer maar even zin twee van het bericht: "Volgens hem ontbreekt het in deze winkels aan eerlijke voeding met échte smaak." Daar staat het woord 'gezond' niet tussen, toch? Vergelijk het maar eens, zo'n petieterig kropje sla van de supermarkt en zo'n biologische krop sla van de biologische boer. Ongetwijfeld allebei 'gezond', maar wat een verschil! Zelfde geldt voor biologische kip (of scharrelkip) en plofkip. Beide even 'gezond', maar qua smaak onvergelijkbaar.

  reageer
 • Kitty

   

  Het is inmiddels bewezen dat normaal geteelde groenten/fruit net zo gezond zijn als biologisch geteeld. En dat biologisch niet persé beter is. Dus: ga lekker naar de supermarkt en naar de gewone markt voor je producten. Om nou het halve land af te moeten om je producten bij de boer te verkrijgen??? Bezorgdiensten? Houd toch op... En qua boek: ach ja... we leven in een vrij land en iedereen mag boeken uitgeven. Als je daar geld aan uit wilt geven, daar is ook een ieder vrij in.

  reageer
 • Patrick

   

  Uit het artikel maak ik op dat de schrijven een half jaar lang de supermarkt meed. Dat houdt in dat hij er nu wél gewoon weer komt? Dat zegt dus voldoende :-)

  reageer
 • Josephine

   

  ik ben overdag nooit thuis, de lege krat zet ik op een afgesproken plaats buiten. Deze wordt gewisseld met de volle. Zuivel zit in een geïsoleerde afgesloten krat! Werkt prima.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerrit Jan Groothedde

   

  Er zijn er diverse die desgewenst 's avonds bezorgen of waar je de artikelen op een zelfgekozen tijdstip op kunt halen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "wekelijks aan huis bezorgd" - dat is precies het probleem: als ik op mijn werk ben, ben ik niet thuis.

  reageer
 • Gerrit Jan Groothedde

   

  Dat is één van de vele concrete tips in mijn boek, Josephine.

  reageer
 • Gerrit Jan Groothedde

   

  Niet onjuist, wel onvolledig. Dat kan ook niet anders in een item van een paar minuten. Het verschil tussen bv. de bakker in Haven en die in Buiten--en dat wordt in mijn boek ook uitgelegd--is dat het brood in Haven daar door die bakker zelf gebakken wordt en dat in Buiten in een semi-industriële bakkerij in Harderwijk die aan tal van bakkerijen levert. Dat hoef je niet erg te vinden natuurlijk, maar de meeste warme bakkers zijn tegenwoordig gewoon warme afbakkers.

  reageer
 • Elzelina

   

  Ja maar in Haven zijn we wel onze echte groenteboer kwijt al een paar jaar. Heel erg jammer. En wat komt er voor terug? We hebben wel 4 brillenwinkels. Komt vast omdat we geen worteltjes meer eten haha

  reageer
 • Josephine

   

  Tip: Een handig begin voor mensen met weinig tijd om te winkelen: neem een abonnement op een biologisch groentenpakket, wordt wekelijks aan huis bezorgd! Dikwijls kan het ook aangevuld worden met zuivel ect. Bij de samenstelling van de pakketten worden bij voorkeur producten uit de regio gebruikt. 's Winters aangevuld met import. Wie dat niet wil kan het kenbaar maken maar krijgt dan een beperktere keus! Voor de beginners: er worden recepten bijgeleverd, of op te zoeken via de websites!

  reageer
 • Hek

   

  Wat een onzin. In Almere Buiten en Haven zijn ook gewoon slagers, bakkers en kaasboeren te vinden. Hierdoor is het hele verslag nietszeggend omdat het meteen feitelijk onjuist is.

  reageer
 • Gerrit Jan Groothedde

   

  Nee hoor, Jade, mijn vrouw hoeft niets van dat alles te doen, en ik moet ook werken voor mijn hypotheek. Ik laat in mijn boek nu juist zien dat het veel makkelijker en goedkoper is dan jij en veel andere mensen doorgaans denken, en dat je ook nog eens beter eet. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen!

  reageer
 • Gerrit Jan Groothedde

   

  Ik lees hier een aantal malen de vraag waar men de tijd vandaan moet halen om 'stad en land af te reizen'. Natuurlijk ontstaat er een onvolledig beeld wanneer een boek van 256 pagina's wordt belicht in een reportage van een paar minuten. Je hoeft helemaal stad en land niet af te reizen en dat laat ik nu juist zien in mijn boek. Behalve bij de winkeliers in Almere Haven kom ik nog via tal van andere bronnen aan goed, lekker en eerlijk eten, en ik ben daarbij goedkoper uit dan wanneer ik boodschappen doe bij de super. De goede redenen die ik daarvoor heb, worden ook allemaal in "Weg van de supermarkt" uitgelegd. Je zou dat eens kunnen lezen en dat hoeft je ook niets te kosten want ik heb gehoord dat het ook al bij de bibliotheek ligt. En René, dan kom je er meteen achter hoe wereldvreemd ik wel niet ben. :-)

  reageer
 • ron

   

  voorheen kwamen we regelmatig bij de zaterdag kemphaan nu al jaren niet meer. vnl voor de bloemen, soms voor groenten maar dan alleen voor de groenten die we anders ook in dezelfde vorm bij de super kochten. NB en nooit met de fiets. Dat kan mijn vrouw niet maar ik zie me ook geen bloemen met de fiets mee nemen (veel te lange rit om ze heel te houden) De rest is er gewoon veel te duur en het brood van AH vind ik veel lekkerder.

  reageer
 • Barbara

   

  Supermarktgedrag ( ik maak me er ook wel eens schuldig aan) is vooral een snelle gewoonte geworden waarbij het verstand, en de eigen smaak thuisgelaten kunnen worden. In een wip is je kar volgeladen en denk je voedzaam eerlijk eten te hebben gekocht. Pas na jaren, als het niet meezit, krijg je spijt als doktersbezoekjes je meer blijken te kosten dan dat de aanschaf van eerlijke producten hadden kunnen voorkomen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Die 80% bewerkte artikelen zijn vaak zaken die je ook zelf zonder smaakversterkers, conserveringsmiddelen e.d. kan maken, en die mensen alleen kopen omdat het lekker makkelijk is, en ze niet (meer) weten hoe je dat zelf maakt. Wil je koekjes zonder transvetten? Gebruik je oven. Wil je boerenkool zonder conserveringsmiddelen? Maak het dan zelf en koop geen bremzoute kant-en-klaarmeuk. Appeltaart zonder rotzooi erin? Zelf bakken van biologische appels kan heel goed. heus, koken is geen zwarte kunst, het internet barst van de recepten, en voor de meer visueel ingestelden wordt het je op Youtube ook nog vóórgedaan. En zelf maken is vaak ook nog een stuk goedkoper.

  reageer
 • Faerie

   

  Melk etc. komt ook van de boer, vlees ook. Dat komt ook van koeien nietwaar? En je hoeft niet heel ver voor biogroenten, er zijn, althans in Almere, genoeg initiatieven: Rechtstreeks van de boer, VOKO, Weet hoe je leeft, diverse moestuinen (te huur) etc. Daarnaast kun je wekelijks naar de zaterdagmarkt op de Kemphaan waar je ook melk, vlees, jam, etc. kan halen. De meeste mensen zouden het kunnen fietsen, zo niet, kun je altijd nog een collectief maken en 1 auto laten rijden voor meerdere mensen om ook deze kosten/uitlaatgassen te drukken. Dat gezegd, blijven deze artikelen duurder en is dit absoluut niet voor iedereen weggelegd helaas. Zo zullen minima toch echt overgeleverd zijn aan de minder gezonde (80% van artikelen is bewerkt), goedkopere producten in de supers.

  reageer
 • Wim

   

  Tijd en geld. Twee hele belangrijke zaken waarom 99 van de 100 mensen naar de supermarkt gaan. Allemaal heel leuk dat Gerrit Jan wel de tijd heeft om stad en land af te reizen, maar heel erg veel mensen hebben het druk met werk, kinderen, sport, hobby's en sociale contacten.

  reageer
 • Heleen

   

  Ik vind het nog niet zo'n vreemd idee. Maar waar ga ik melk, yoghurt etc. halen?

  reageer
 • ron

   

  als iedereen bij de boer zou kopen zou er een hoop extra km worden gereden; tis maar wat je belangrijk vind

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wil je ècht goede spullen en is geld geen probleem dan moet je je boodschappen doen op de boerenmarkt (Kemphaan, zaterdag).

  reageer
 • San

   

  en waar moet de werkende mensch de tijd vandaan halen om stad en land af te lopen voor de booddchappen?

  reageer
 • jade

   

  Heeft zeker tijd over, of moet zijn vrouw alles doen? Terwijl meneer over op zijn gemakje kleine winkeltjes zoekt. Oja, op internet zuivel bestellen maar wie zegt of dat echt een boer is of een kleine ondernemer? Website zegt niet alles.

  reageer
 • René

   

  Je eten rechtstreeks bij de boer kopen. Teleurgesteld in Almere als 'stad van de toekomst' omdat alleen in Haven ambachtelijke slagerij, bakker en kaasspecialist niet zijn verdreven door een supermarkt. Over zijn kwaliteit als culinair journalist kan ik niet oordelen, maar verder lijkt de man me enigszins wereldvreemd.

  reageer
 • mick

   

  zullen de slagers, bakkers en kaasspecialist uit buiten en stad leuk vinden om te horen!

  reageer
 • Richard

   

  Het is goed dat dit onder de aandacht word gehaald, gelukkig zijn mensen zich al bewuster van conserverings stoffen, en overige e-nummers:)

  reageer
 • freddy

   

  heerlijke oude zuurpruim. gezond trouwens, pruimen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert