Industriegebied Flevokust mogelijk naar provincie

LELYSTAD
De gemeente Lelystad overweegt om het industrieterrein bij Flevokust over te dragen aan de provincie. Dat laat wethouder Ed Rentenaar weten.

Eerder dit jaar liet de gemeente weten 5 miljoen euro te kort te hebben op de grondexploitatie. Samen met de provincie werd gekeken naar een oplossing voor dit financiële probleem. Eén van de opties is om het binnendijkse industriegebied over te dragen aan de provincie. De gemeente heeft er dan geen invloed meer op.

De andere optie is dat de gemeente zelf verder gaat met de ontwikkeling van Flevokust. Maar daar zit er een risico aan vast van 3,5 miljoen euro. En de vraag is of Lelystad dat risico wel kan lopen. In de komende maanden neemt de gemeenteraad een besluit.


reacties (14)

 • Bas

   

  Waarom toch? Wat een slecht dossier is dit. Zelfs zonder de ontwikkeling is aan de onderzoekskosten, de debatten en externe experts alleen al genoeg verloren. Ik schat zo rond de 1 miljoen Euro, zomaar. En wat komt er dan? Welke industrie, welke bedrijven? Ruimte zat in Amsterdam, Rotterdam en zelfs Kampen. Geen banen in het vooruitzicht! Op en overslaghaven voor boeren? Laat ons niet lachen, doet mij pijn aan mijn buik....Nee, stekker eruit en het verlies beperken. Prestige falen accepteren en focus op duurzame oplossingen. Wees nu eens wijs, gemeente en provincie! STOP HIERMEE!

  reageer
 • Jos

   

  Als deze "deal" doorgaat ben ik benieuwd wat het wisselgeld is voor de andere gemeenten. Voor Almere onbeperkt geld om het gat Floriade te dichten?

  reageer
 • ras

   

  waarom niet neem maar een risico het is helaas toch niet het geld van de gemeente maar van de brave burgers dus wat maakt het uit.

  reageer
 • KC

   

  Als dit zelf niet kan uitvoeren en je geeft dat uit handen, dan bepaald de provincie wat er gebeurd. De gemeente verkoopt de grond aan de provincie.

  reageer
 • Bart van der Kolk

   

  Beste Lelystedelingen, de 7 mio bezuinigingen die u nu door de strot geduwd worden (op onder meer welzijn, cultuur GOL en openbaar vervoer) zijn het gevolg van minimaal 8 jaar wanbeleid van de gemeente, onder andere alle investeringen in de Flevokust, foute grondaankopen bij het vliegveld, onzinnige investeringen in bedrijven en terreinen etc. U kent de verantwoordelijken: de VVD en de PvdA. U hebt het dus zelf gewild...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Bij zo'n deal gaat alle zeggenschap naar de provincie. Het voordeel is dan wel weer dat Lelystad geen geld hoeft op te hoesten. De provincie draait dan op voor die 3,5 miljoen.

  reageer
 • Sjaak

   

  Lezen is een kunst.

  reageer
 • Mars

   

  Ik mag toch hopen dat de gemeente wel kan blijven bepalen welke industrie er komt en dat met zo'n deal niet alle zeggenschap aan de provincie weggegeven wordt.

  reageer
 • KC

   

  Dan heeft Lelystad niets meer te vertellen over dit gebied!

  reageer
 • frits

   

  Slimme keuze. Gemeente, stop met Flevokust. Dat wordt namelijk gegarandeerd een bodemloze put. Er is al erg veel leegstand van binnenhavens en overslaghavens in Nederland. Als de provincie dit terrein toch wil ontwikkelen, doet ze het maar alleen. De provincie kan met de reserve van 20 miljoen wel een risico dragen. Maar nog beter is dit hele project te stoppen. Er zijn al braakliggende bedrijventerreinen genoeg/ te veel in Flevoland.

  reageer
 • ABS

   

  Dweilen met de kraan open. Steeds maar nieuwe plannen (vliegveld, Flevokust etc.) en ondertussen wat er is (of was) laten verpauperen. Zorg eerst voor een basis, dan kan uitbreiding altijd nog. Alle centen die hiermee verspilt worden keer op keer, kunnen beter aan de minderbedeelden besteed worden en zorg dat de stad leefbaar wordt. Soms is stilstand beter dan 1 stap voorwaarts en 3 achterwaarts.

  reageer
 • willem ex buiten

   

  En als de provincie tekort komt?Gaan dan de "opcenten"weer omhoog?Met al deze uitbreidingen is het lang leve de belastingbetaler! Als er geen geld is moet je gewoon nergens aan beginnen.

  reageer
 • peter

   

  Ontwikkeling prima, maar kijk vooral eerst naar de animo die er is om op de grond te gaan bouwen.. kunnen wel mooi plan hebben maar als de animo 0 is kost het de gemeenschap bakken met geld.. zaak om bedrijven zich te laten inschrijven op kavels, en aan de hand daarvan over te gaan op ontwikkeling van het gebied. hoe moeilijk mag je het jezelf maken, blijkbaar is de politiek in Lelystad nog niet toe aan uitbreiding.

  reageer
 • Richard

   

  Whahaha ja dat is ook een manier om je zin door te drijven en meer subsidies ervoor te ontvangen......ook als gemeente zijnde. nu ik dit hoor snap ik ook waarom ze zogenaamd problemen hadden. geloof me dit is een vies spelletje geweest, ze wisten dondersgoed dat ze dit zouden overdragen aan de provincie, daar deze ook de hoofdfinancieen dragen. gewoon wachten op het juiste moment.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert