VNO-NCW is enthousiast over de Markerwadden

LELYSTAD
Werkgeversvereniging VNO-NCW is enthousiast over het project Markerwadden. In het Markermeer bij Lelystad moeten met slib eilanden worden aangelegd. Hierdoor kan de waterbouwsector zich volgens voorzitter Hans de Boer internationaal profileren. Daarnaast denkt hij dat het toekomstige natuurgebied bedrijven aantrekt.

Vereniging Natuurmonumenten nam de voorzitter vrijdag mee naar het proefeiland in het Markermeer. Met de aanleg van het eerste eiland van 300 hectare wordt in 2016 gestart. Daarvoor is nu 50 miljoen euro beschikbaar. Natuurmonumenten zoekt nog 25 miljoen om dat eiland 500 hectare groot te kunnen maken.

VNO-NCW kan die miljoenen niet op tafel leggen. Maar voorzitter De Boer zegt dat als de eerste fase van het eiland een succes wordt, het bereid is om bij de overheid en het bedrijfsleven te lobbyen voor een versnelling van het project. Rotterdam wil namelijk in 2025 de World Expo organiseren waarbij duurzaam wonen en werken centraal staat. De Markerwadden passen daar goed bij.

Het totale natuurgebied Markerwadden moet 10.000 hectare groot worden en gaat zo'n 300 miljoen euro kosten.

reacties (9)

 • tavz

   

  inpolderen, Schiphol daar heen verhuizen molens plaatsen en 2 wegen, een heen en een terug weg van nieuwe Schiphol. is leliestadairport niet nodig en is er natuur omheen langs de randen windmolens en geen huizen bouwen! krijg je daar geen last van!

  reageer
 • Cees M.

   

  is het alleen die voorzitter van vno-ncw die enthousiast is of is het enthousiasme gepeild onder alle leden ?

  reageer
 • LELY

   

  Niks geen Marker Wadden ! Markermeer inpolderenmet een randmeer aan NH-zijde. Is economisch en planologisch veel beter. Dan zal de VNO-NCW pas mogen juichen .

  reageer
 • Rob

   

  Prima project. Er zijn altijd wel weer zuurpruimen die tegen zijn.

  reageer
 • frits

   

  Logisch dat VNO enthousiast is. Lees vooral de eerdere berichten. De omvang en uiterlijk van de natuurgebieden is niet vastgelegd. De ondernemers krijgen een zak geld, en mogen zelf bepalen wat ze ermee doen. Belachelijk. Dit is gewoon met belastinggeld smijten. En o ja, geld van de Postcodeloterij, want dat is het enige andere budget. Een verder verdienmodel zit er niet aan, ook toekomstig onderhoud is niet geregeld. Zal dus wel op de gemeente Lelystad neerkomen... Een polder met ook andere functies heeft wel een verdienmodel, en financiering instandhouding is dan ook geregeld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Ooit zijn er hele leuke plannen gemaakt voor een halve Markerwaard, in combinatie met een brede duinenrij aan de westkant en natuur aan de zuidkant. Meer natuur en meer variatie dan de 'Marker Wadden'. Verder alle ruimte voor bollenvelden, vliegveld, windmolens en dergelijke, en een verbetering van de wegverbinding Lelystad naar Noord-Holland. Dat was een veel beter plan dan het geexperimenteer van Natuurmonumenten. Gemeente en provincie moeten hier niet aan meewerken. Lelystad heeft meer aan de vroegere plannen!

  reageer
 • joop

   

  Als we nu gewoon de markerwaard aanleggen!! Is veel goedkoper als dat natuur geneuzel en er kunnen meer bedrijven bij betrokken worden dus meer werkgelegenheid. DOEN!!!!!!!!

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Het enigste wat duidelijk overkomt zijn de enorme bedragen die hier weer mee bemoeid zijn.Wie betaald dit allemaal en wat is het nut van dit zoveelste natuur gebied?

  reageer
 • Sander

   

  Dat is dan mooi, iemand moet immers enthousiast zijn over deze historische vergissing.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert