Eenmalig tekort op parkeren is bespreekbaar

LELYSTAD
Een aantal fracties in de Lelystad is bereid het tekort van ruim drie ton op de parkeerinkomsten voor 2015 te accepteren. Voor de jaren daarna moet het college van b en w er alles aan doen om de verliezen te verminderen.

Dat bleek dinsdag tijdens een zogeheten oordeelsvormende vergadering van de raad. Over enkele weken volgt een definitief besluit. Een eenmalig tekort is bespreekbaar voor VVD, D66 en de Partij voor Lelystad. De Inwonerspartij vindt het niet realistisch om het parkeren kostendekkend te krijgen en accepteert in de huidige situatie een tekort.

PvdA en GroenLinks zijn voor verhoging van de tarieven om het tekort te dekken. Zij vinden het niet uit te leggen dat elders zwaar wordt bezuinigd en dat het parkeren weg komt met een tekort.


reacties (18)

 • Elza

   

  Interessant verhaal Frits. Hoe kom je aan deze informatie?

  reageer
 • kolk

   

  Winkelleegstand is een landelijk probleem, en niet alleen van Lelystad. Gratis parkeren is onmogelijk, aflossing onderhoud en loon. De invloed van de gemeente op de winkelhuur is minimaal. Trouwens bij het Palazzo is winkelruimte te huur en gratis parkeren.

  reageer
 • frits

   

  Mee eens. De laatste grote winkels in het stadshart staan ook op het punt te vertrekken. Vraag maar eens na bij bijvoorbeeld de Hema. Het stadshart heeft nu zijn laatste kans, anders gaan ze weg. Ook C&A en de Newyorker staan op het punt ermee te stoppen. Maar in de gemeenteraad blijven PvdA en GroenLinks stommetje spelen, en ook de VVD, D66 en Partij voor Lelystad willen blijkbaar geen structurele oplossing. Die is wel nodig om de winkels te behouden.

  reageer
 • frits

   

  Dat wordt elders in de stad toch ook uit algemene middelen van de gemeente betaald? En de fietsenstallingen toch ook? Gewoon stoppen met betaald parkeren, dan hoeft er ook geen geld meer verkwist te worden aan citymarketing en evenementen in de wanhoop om publiek te trekken.

  reageer
 • Sebastian

   

  Het (spook) stadscentrum is wat mij betreft allang jaren lang failiet. Door het absurde parkeer beleid blijft het winkelend publiek weg, maar ook echt weg, weg, en nog eens WEG! Kijk naar de buurtcentras in de Tjalk, Botter, Jol, Kempenaar, die maken pas meer omzet. Hoe? Simpel, door geen betaald parkeren in te voeren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • truus

   

  Zolang er ergens betaald parkeren is voel ik me niet welkom op die plek. Als gemeentes niet willen dat ik ergens kom dan hebben ze toch hun doel bereikt middels het betaald moeten parkeren.

  reageer
 • MKM

   

  Maar ga je dan niet voorbij aan het feit dat parkeergeld inkomsten oplevert voor het onderhoud en beheer van de parkeervoorzieningen? Geen parkeergeld meer innen bespaart inderdaad op de voorzieningen die voor dit specifieke onderdeel nodig zijn (betaalautomaten, slagbomen, infrastructuur, controleurs), maar onderhoud en beheer van de parkeervoorzieningen in algemene zin moet natuurlijk gewoon doorgaan. Ik vraag me af of het tekort niet nog groter wordt als er geen parkeergeld meer wordt geind.

  reageer
 • San

   

  (zonder cijfers) omdat dan het winkelen aantrekkelijk wordt, ook voor mensen van buiten de stad. niet dat het aanbod hier nu heel aantrekkelijk is...

  reageer
 • MKM

   

  Leg eens uit (met cijfers) waarom dat zo is dan?

  reageer
 • MKM

   

  Leg eens uit (met cijfers) waarom dat zo is dan?

  reageer
 • vogeltje

   

  wisten jullie dat gratis parkeren goedkoper is voor de gemeente. ik blijf het raar vinden dat iedereen met de gemeente verkiezingen niet koos voor de partijen die dat wilden.

  reageer
 • Gast

   

  Echt ze leren er ook niks van in Lelystad. Het centrum is achteruit gegaan dat er ook niemand er naar toe gaat zowel met fiets laat staan met de auto... Want tja dat kost geld... Sinds de invoering van betaald parkeren is dit niet ter goede gekomen van het aanbod van winkels sterker nog het is bergafwaarts gegaan. Ik zeg verhogen dat parkeergeld dan kan je binnen 2 jaar het centrum slopen ... Dan is er helemaal geen winkel meer ge vinden waar voor je naar het centrum gaat.. Boodschappen doen kan je ook in de buurtsuppers en nog gratis parkeren ook kleding en electronica komen via her net word ook gratis bezorgt .........

  reageer
 • Herman

   

  Als mijn aas een verlies heeft van 3 ton, vliegen er mensen uit hoor. Faillissement aanvragen?

  reageer
 • EJB

   

  Als de verhoging van het parkeren inderdaad omhoog gaan en mensen gaan fietsen dan gaan ze vast het stallen van fietsen betaald maken. Blijven nog meer mensen weg uit het centrum. Betekent nog meer achteruitgang en leegstand.

  reageer
 • frits

   

  PvdA en GroenLinks zijn de weg al lang bijster.

  reageer
 • Inwoner

   

  Ik ga er al niet meer heen bekijk het maar

  reageer
 • Raag

   

  Dat wordt weer fietsen...

  reageer
 • brie

   

  vooral verhogen.... weet je zeker dat er nog meer tekorten komen, zorgen dat het weer aantrekkelijk word, helpt meer.... verhogen blijven nog meer mensen weg of gaan met ov/fiets

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert