Geen DigiD-gegevens op straat

LELYSTAD
De DigiD-gegevens op de website van de gemeente Lelystad hebben nooit op straat gelegen. De beveiliging werkte goed en de inloggegevens van DigiD-gebruikers waren niet door anderen te achterhalen. Dat zegt de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey.

Hij reageert op een onderzoek van het tv-programma Opgelicht, waaruit bleek dat de beveiliging van Lelystad en 23 andere gemeenten maandenlang niet op orde zou zijn geweest. Bij de helft van deze gemeenten slaagde een beveiligingsexpert er in om in te loggen in het systeem.

Volgens de wethouder zat er wel een lek in de gemeentelijke website, maar niet naar de DigiD-gegevens. Het probleem met de website is meteen verholpen, toen bekend werd dat er een lek was.

reacties (13)

 • KC

   

  Hoe vaak heeft Job de laatste jaren niet gelogen. Denk maar aan de Flevokust.

  reageer
 • En waarom lukt het dit figuur dan niet meer? Wel altijd commentaar hebben op de zittende figuren, maar zelf allang uitgekost zijn.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als je in de gemeenteraad wil zal je je eerst verkiesbaar moeten stellen, en gekozen moeten worden.

  reageer
 • Gemeente Lelystad

   

  Er is geen sprake (en ook niet geweest) van een DigiD-lek op de website van de gemeente Lelystad. Deze berichtgeving was gebaseerd op de aanname dat gegevens die in het digitaal loket ingevoerd en opgevraagd kunnen worden, gekoppeld zouden zijn aan het content management systeem (CMS) van de gemeentelijke website. Dit is in Lelystad echter niet het geval. Er is weliswaar sprake geweest van een lek in het CMS van de website, maar dit is verholpen zodra het bekend werd. Daarbij is echter nooit sprake geweest van openstaande of onbeveiligde persoonlijke gegevens, omdat deze gegevens niet gekoppeld zijn aan het CMS van de website van gemeente Lelystad.

  reageer
 • Wat een aannames allemaal. lijkt wel of je er verstand van hebt. Maar ja, als je er verstand van had, zat je zelf wel in de gemeente raad als ICT specialist, toch?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • arie

   

  Ik ook door de domheid van je reactie. Welke gedupeerden en welke kosten?

  reageer
 • Peter Aggenbach

   

  Als ik het goed begrepen heb is lelystad.nl gekoppeld aan een serverlocatie elders waar de DigiD module (Api) voor lelystad.nl op draait. Nu in soortgelijke bewoordingen zei de it-specialist van Opsporing Verzocht hetzelfde. Echter deze specialist kon via lelystad.nl inloggen op die andere locatie waar de Lelystadse ambtenaren ook gebruik van maakten om hun instellingen voor DigidD goed te zetten. Wat fout stond ingesteld was de default (van leverancier afkomstig) gebruikersnaam en wachtwoord. Lelystad had dat natuurlijk bij de ingebruikname aan moeten passen. Dus in mijn optiek kon iedereen de Lelystadse DigiD Api benaderen als die op de juiste, blijkbaar openbare, htlm-pagina (waarschijnlijk niet gelinkte) was aangekomen, en daar bijv. twee keer 'admin' oid had ingevuld. Job Fackeldij weet er helemaal niets van en zit hier een leugentje te vertellen. Ernstig!

  reageer
 • Joke

   

  Hij lijkt Alex wel.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "In Lelystad is dat niet gebeurd en kan dat ook niet, zegt de wethouder." - 'kan niet' bestaat niet in IT-land. Alles is te kraken. Hoogstens is het hier en daar wat moeilijker. Het is net als met fietsen: die met het beste slot loopt de minste kans gestolen te worden.

  reageer
 • wilma

   

  Wat raar dit hier wordt geschreven, gisteravond werd toch heel wat anders verteld. Ik hoop toch echt voor alle gedupeerde dat de gemeente voor de kosten op gaat draaien. Dit is toch van de gekke, ben echt met stomheid geslagen.

  reageer
 • Dirk

   

  Waarom uitgebreid verdedigen als het niet waar is?

  reageer
 • Swiebertje

   

  gisteren de uitzending gezien en aangezien het wachtwoord inmiddels niet meer standaard is is Jop zijn verhaal niet te controleren. toch geloof ik er geen snars van...

  reageer
 • alex

   

  en jop spreekt altijd de waarheid...........:'-(

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert