GroenLinks wil woonruimte voor vluchtelingen

LELYSTAD
De gemeente Lelystad moet woonruimte beschikbaar stellen om de groeiende stroom vluchtelingen op te vangen. Dat vindt de fractie van GroenLinks.

Waar veel andere gemeenten al hebben toegezegd extra vluchtelingen te willen huisvesten, zou ook Lelystad haar verantwoordelijkheid moeten nemen. GroenLinks heeft daarom vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

Volgens de partij is er dringend behoefte aan opvangmogelijkheden voor asielzoekers en vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië.

reacties (22)

 • Ano

   

  Derde wereld land gaan we worden

  reageer
 • .\/\/.

   

  Waar komt toch dat malle idee vandaan dat de overheid iedereen van een woning moet voorzien? Alsof het hele land van de gesubsidieerde woningbouw afhankelijk is!

  reageer
 • Jan

   

  Ik begrijp jouw reactie echt niet. Zeker niet gezien de andere reacties waarbij de overheid altijd klaar dient te staan voor mensen uit andere landen die het moeilijk hebben, lees vluchtelingen. Het beleid op het gebied van huisvesting is bedoeld voor de minder draagkrachtigen, moeten deze mensen dan maar op straat leven? De overheid heeft dus een taak om zorg te dragen voor voldoende sociale woningbouw. Die is er al te weinig, de wachtlijsten zijn lang. En juist vanwege dat feit is het schrijnend dat nu zo eenvoudig wordt geroepen door links dat er maar snel woningen vrij gemaakt moeten worden voor vluchtelingen. Maar ik begrijp dat jouw empathie zich beperkt tot asielzoekers, want gezien de reacties hier tot nu toe heb je die niet voor de minderbedeelden uit ons eigen land. En kom nu niet met het argument dat we het hier allemaal zo geweldig hebben, je zal maar in de problemen zijn gekomen door een failliete werkgever en je huis kwijt geraakt zijn, met de nodige schulden als gevolg. Wat moet je dan denken als je geen huis kunt krijgen, terwijl je altijd braaf je belastingen hebt betaald waarmee linkse partijen Sinterklaas konden spelen naar asielzoekers, en jij nu in de steek wordt gelaten.

 • H.Wiesener

   

  In Lelystad al een tekort aan huurwoningen vooral voor jongeren. Eind 1999 en 2000 zijn groot aantal huurwoningen van de woningstichting Centrada gesloopt er zijn alleen maar koopwoningen gebouwd er zijn geen voldoende huurwoningen erbij gekomen. Rijksoverheid meer geld moeten gegeven aan woningcorporatie om meer huurwoningen te kunnen bouwen vluchtelingen een A status krijgen heb zij het recht op een huurwoning wel huurwoningen wel beschikbaar zijn.

  reageer
 • lelystedelinge

   

  er zijn nog tig wachtenden voor u...... er zijn genoeg lelystedelingen die op een woning wachten.

  reageer
 • Jeffrey

   

  Laat ze eerst maar voor voldoende huisvesting zorgen voor de Lelystedeling. Gezien de lange wachttijden zie ik niet in waarom er ineens woonruimte beschikbaar kan komen. Leegstaande panden als (tijdelijke) oplossing zou wel kunnen maar ik denk dat we sowieso overlast kunnen verwachten. Ook hoop ik dat ze de vluchtelingen goed screenen want anders dan geven we straks IS verstekelingen een warm welkom. Gezinnen huisvesten lijkt me een lager risico maar ik zou dit niet overhaasten. Eerst duidelijke voorwaarden stellen en dan verder kijken naar wat er mogelijk is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peter

   

  Goed plan. Maar dan wel in een leegstaand kantoor en niet in Warande.

  reageer
 • Ontwikkelings hulp

   

  Waarom on gods naam, deze vluchtelingen hier heen halen. Laat ze vooral, met geld van ons, daar in de regio opgevangen worden. Blijven ze dichterbij hun eigen cultuur, kunnen ze makkelijker terug keren als de situatie voldoende verbetert. En hoeven ze niet aan het kikkerklimaat hier te wennen. Dus stuur ze terug naar een (voldoende) veilige plek in hun oorspronkelijke regio!!!!!

  reageer
 • Ingrid

   

  Hou toch eens op met dat eigen volk eerst-gedoe. Deze mensen zijn alles kwijt, ze komen uit een oorlog, Assad vermoordt zijn eigen bevolking! Het merendeel heeft hier totaal geen schuld aan. De revolutie is begonnen omdat mensen meer vrijheid wilden. Stel je eens voor dat bij ons zoiets zou gebeuren! Als jij zou moeten vluchten en je zou in een land komen waar de mensen zeggen: nee hoor, geen buitenlanders hier, ga maar terug. Het is niet te beschrijven wat deze mensen hebben meegemaakt, een beetje meer begrip zou niet misstaan.

  reageer
 • Ik ben het met je eens dat wij weinig te klagen hebben vergeleken mensen uit een oorlogsgebied. Toch wil ik de mening van de anderen nuanceren. Ze zeggen niet ga maar terug, ze zeggen dat er gewoon geen woningen genoeg zijn. Als ik vanuit mijn functie zie dat mensen op straat komen te staan en kamers voor 300-400 euro moeten huren hier bij particulieren. Slecht onderhouden woningen waarbij ze de keuken en badkamer moeten delen met vreemden. Ik ken vele verhalen over vechtpartijen en stelen van elkaars spullen. Tuurlijk ze hebben een dak boven hun hoofd maar daar is ook alles mee gezegd. Ik kan me de weerstand best wel voorstellen.

 • .\/\/. is ook een NIMBY

   

  Nee, niet in jouw achtertuin natuurlijk....

  reageer
 • Inwoner

   

  Wat we als GroenLinks al niet allemaal doen om op te vallen.

  reageer
 • Rob

   

  Wat een ontzettende flauwekul! Er zijn genoeg andere plaatsen waar ze die asielzoekers kunnen huisvesten..!! Waarom altijd in Lelystad inmiddels begint dit inderdaad echt hét afvoerputje van Amsterdam en Almere te worden!

  reageer
 • ABS

   

  Het gemiddelde inkomen van de 'Lelystedeling" ligt al ruim onder het landelijk gemiddelde dus er kunnen best nog wat mensen bij die niets bijdragen en alleen maar kosten. Altijd fijn voor de middenstand.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, de zure onderbuik van 'Eigen Volk Eerst' rommelt weer behoorlijk zo te zien. De mensen zijn verwend, hebben nog nooit voor oorlogsgeweld hoeven vluchten. Wel heel pertinente meningen over wat er allemaal mis is in Het Buitenland, maar als puntje bij paaltje komt wordt de daad niet bij het woord gevoegd.

  reageer
 • San

   

  Niemand zegt dat ze die mensen in de kou moeten laten staan, maar het kan niet zo zijn dat de Nederlandse burger achter wordt gesteld. Mensen die hier jarenlang wonen en werken en nu door het corrupte Den Haag in de kou worden gezet. Breid dan het AZC uit... ga niet nog meer huisvestingsproblemen veroorzaken...

 • Ruud

   

  Zijn ze verdomme helemaal van de pot gerukt? er zijn niet eens betaalbare woningen voor onze eigen inwoners, ja lange wachtlijsten bij centrada. Het loopt in dit land echt de spuigaten uit, ik vraag mij werkelijk af of er nog meer landen zijn die hun eigen volk zo achterstelt in het belang van asiel zoekers en vluchtelingen dan Nederland.

  reageer
 • Hano

   

  Met alle respect voor de problemen van de vluchtelingen, maar ik ken in Lelystad een echtpaar met kind dat uit hun koophuis is gezet en nu bij vrienden in huis woont, wat een niet te beschrijven afschuwelijke situatie is. Ze stonden echt letterlijk op straat. Geen meubels, niks. Mensen die in dit land geboren zijn, jarenlang hebben gewerkt en door de crisis kopje onder gingen na een jarenlang gevecht om hun bedrijf te redden. Mensen die vermogens hebben betaald aan het zogenaamde sociaal vangnet, dat nu een farce blijkt te zijn. Ze krijgen voorlopig geen huis van de gemeente. Zoek het maar uit, ga maar gewoon dood is eigenlijk de boodschap. Mensonterend. Er is geen enkele instantie die ze goed helpt. Het lijken wel melaatsen. Als ik dan dit soort berichten van Groenlinks lees bekruipt mij een gevoel dat ik heel lang heb kunnen onderdrukken. Gevoelens die mij eigenlijk vreemd zijn, maar steeds sterker worden. Bij de komende verkiezingen zal ik dat gevoel samen met andere miljoenen nederlanders pas kunnen uiten. Dat mijn stem niet naar Groenlinks zal gaan spreekt denk ik wel voor zich.

  reageer
 • Jan

   

  En dit toont maar weer eens aan hoe krom de linkse kliek sociaal beleid wil voeren. Idd, bij de komende verkiezingen hoop ik maar dat hier oa op afgerekend gaat worden!

 • Ester

   

  Mijn dochter wil ook graag zelfstandig wonen, helaas zijn er te weinig woningen beschikbaar. Dus nee geen vluchtelingen huisvesten. En als GroenLinks het zo nodig wil, zetten ze maar een tent in hun achtertuin. En waar gaan ze het geld vandaan halen?

  reageer
 • Inwoner

   

  Raadslid Aksoy van GL geeft aan:'In 2010 heeft de gemeente al eens een plan uitgewerkt om vluchtelingen tijdelijk onder te brengen in huizen in de nieuwe wijk Warande, die na een aantal jaar weer verhuurd of verkocht konden worden. Dat plan ging niet door omdat de vluchtelingenstroom toen snel afnam.' Hij kent de stukken dus niet! De raad heeft het plan gewoon afgewezen en dat is heel wat anders!!! Ken je dossier alvorens stelling te nemen en uitspraken te doen.

  reageer
 • almere

   

  nemen de raadsleden van groenrechts ze lekker zelf in huis is dat wat ? ga eerst maar eens voor de eigen inwoners zorgen

  reageer
 • Inwoner

   

  GroenLinks blaast de laatste tijd behoorlijk hard van de toren. Het is weer eens verkiezingstijd!

  reageer
 • Dirk

   

  Er staat in Lelystad een wachtlijst voor de woningen. Deze hebben eerst voorrang zal even lekker zijn zeg. En ze moeten asielzoekers sneller uitwijzen en niet te lang wachten zoals nu gebeurd.

  reageer
 • Richard

   

  waarom moeten normale mensen jaren wachten op een woning? terwijl vluchtelingen zo een huis krijgen hier in Nederland? dat is toch heel krom van de regering en het nijgt naar discriminatie vind ik

  reageer
 • mm

   

  En waar moet de gewone burger heen.En wie gaat Dit weer betalen dacht dat ze moesten bezuinigen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert