Motto Floriade: "Living the good life"

ALMERE
Het Almeerse college van burgemeester en wethouders heeft een plan gepresenteerd met daarin de vervolgstappen voor de aanleg van de Floriade 2022. Een overzicht van de opvallendste punten:

Het motto van de Floriade is voorlopig: Growing Green Cities - Living the Good Life!

De Floriade 2022 moet geen klassieke Land- en Tuinbouwtentoonstelling worden, maar een evenement met 4 thema’s. Te weten een Tuinbouwexpo, Bouwexpo, Waterexpo en het thema Stad&Regio als vierde expo.

Er komen spaar- en kortingsacties waardoor iedere inwoner van Almere in de gelegenheid wordt gebracht om de Floriade te bezoeken.

Er wordt gebruik gemaakt van ‘open data’. Daardoor kan iedereen via internet mee ontwerpen aan de Floriade. Hoe dat precies in zijn werk gaat is nog niet bekend.

De Floriade 2012 in Venlo werd bezocht door 2 miljoen mensen. Hiervan was 66% ouder dan 55 jaar. Almere wil meer jongeren trekken.

Er wordt ook speciaal ingezet op het trekken van Chinese bezoekers. De verwachting is dat het aantal Chinese toeristen in Nederland de komende tien jaar stijgt van 200.000 naar 800.000 per jaar.

Hoewel verplaatsing van Camping Waterhout gewenst is, is dat “niet absoluut noodzakelijk” zo blijkt uit het document. De camping wil zelf graag blijven zitten waar ze zit. De gemeente en eigenaren van de camping zijn in gesprek over een oplossing.

De Floriade wordt geen eenmalig evenement. Het moet de start vormen van een blijvende stadswijk in het centrum van de stad, met de naam Almere Floriade.

Zoals bekend mag de directeur van de Floriade straks niet meer verdienen dan een minister. Dat is 144.000 euro. De gemeenteraad nam onlangs een motie aan van de PVV waarin dit is vastgelegd.

Als de gemeenteraad nu akkoord gaat met het voorstel wordt een ‘Masterplan’ opgesteld. In februari 2015 moet er dan definitief besloten worden of de echte voorbereidingen van de Floriade kunnen starten.

reacties (27)

 • Almere Buiten

   

  Volgens mij zullen er beslist ook positieve effecten voor de werkgelegenheid in deze regio ontstaan. Bijna niemand heeft in de gaten hoeveel bedrijven er hier inmiddels vertrokken zijn. Verder kan Almere in de toekomst best een toeristische attractie gebruiken. Dus als de Floriade na de Floriade wordt omgebouwd tot een publiekstrekker in de vorm van bijv. een Nationaal Park zeg ik beslist: doen.

  reageer
 • Ernest van der Linden

   

  Die vraag is reëel. Ik vraag me dan ook af waarom deze berekeningen na 2 jaar voorbereiding niet worden bijgeleverd. We mogen overigens niet vergeten, dat een goed georganiseerde Wereldtentoonstelling als de Floriade, Almere en Flevoland dan in het brandpunt van de belangstelling staan. Dat je je dan presenteert op terreinen waar in je als stad en provincie knap in bent. Terreinen die ook duurzaam waarde creëren zoals agro-/ aqua cultuur en fish farming en composiet materialen, gesteund door universiteiten als Wageningen en Amsterdam, samen met het HBO en MBO uit de regio (o.a. stageprojecten). Daarmee zorg je voor nieuwe werkgelegenheid en innovatie vooraf aan de Floriade. Terwijl na de Floriade de daar gepresenteerde producten hun weg zullen naar bestaande- en nieuwe afzetgebieden vinden en het toerisme een boost krijgt. Gedurende die tijd kunnen we voldoende huizen bouwen voor de mensen, die dan niet alleen in de Polders komen wonen, maar die hier ook werk vinden. Focus is dus op 1 doel, versnipper je aandacht niet, want de resterende zeven jaar is al veel te kort. Geen 180 graden draai! Want er valt een wereld, inclusief de Floriade, voor ons Almere/Flevoland en de omliggende provincies te winnen. Ik zou zeggen mouwen op stropen en succes.

  reageer
 • -Z-

   

  Wat ?? Bouwexpo op de Floriade ?? Hoe krom gaan we redeneren ? Living the Good life ?? Dus mensen in bushokjes laten versterven ?? De Floriade is niet voor Almere, maar door een zeer kleine groep eigenbelanghebbenden. Dit overzicht laat zien welke dommem plane er zijn, dat er nog steeds helemaal helemaal niks echt gedaan is, dat er dromerig zakken met geld gezien worden .... De Floriade begint me misselijk te maken.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Zullen we afspreken dat bij een financieel debacle de verantwoordelijke bewindvoerders / politici zullen aftreden en zij geen aanspraak maken op een leuke wachtgeldregeling c.q. als iedere andere werknemer behandeld worden......

  reageer
 • Bewoner

   

  Kunnen we geen Nederlands meer?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • willem ex buiten

   

  De kreet "LIVING THE GOOD LIVE"hebben wij gebruikt om Almere te verlaten.Ik denk dat het raadzamer is meer geld in openbare orde en veiligheid te steken dan al die ophef over een floriade.Almere kent alleen problemen en komt helaas altijd in het nieuws met negatieve publiciteit.

  reageer
 • Peter

   

  gaat dus helemaal nergens over. off topic dus

  reageer
 • Karel S.

   

  Hey, maar ik ben best wel benieuwd naar de uitwerking van die vier thema's. Of het nou een geslaagd project wordt of niet, het concept als zodanig spreekt me ongelofelijk aan. Zie het zo: als dit project ten positieve slaagt, zal Almere er goed aan kunnen verdienen, en niet alleen op financieel vlak. Gun Almere haar laatste (serieus, echt de allerlaatste) kans op iets grootsch.

  reageer
 • gebrekaanvisie

   

  Een stad waar er grote problemen zijn met het bouwen van woningen, er 7 miljoen m2 grond braak ligt, waar ondergrondse vuil systeem vaak kapot is, waar er meer mensen vertrekken terwijl er in steden om Amsterdam een groei plaats vindt, waar bedrijven niet echt in de rij staan om zich te vestigen, waar alle grote projecten sneuvelen onder invloed van ego's van bestuurders en ambtenaren, en dit is de gemeente waar de wereld op zit te wachten om te laten zien hoe een stad zich zou moeten ontwikkelen? Begin eerst met 1 visie voordat het verhaal zo dun wordt er niemand in geïnteresseerd is.

  reageer
 • almere

   

  straks gaan ze huile huile doen want dan weten ze in november 2022 dat ze dikke verliezen geleden hebben ,en dat de flopiade een grote flop geworden is 10 a15 miljoen over de balk gegooid en wie gaan dat betalen juist de inwoners van almere ik zou zeggen afblazen en besteed het geld aan woningbouw en onderhoud .

  reageer
 • Swieber

   

  Guttegut, stukje met meer dan 10 regels is veel te moeilijk voor julie. Vervelen jullie je soms? Ga buiten spelen.

  reageer
 • Sofie

   

  Vast een bekende van jou Lexie

  reageer
 • Lexie

   

  Typisch een linkse geitenwollen sok met een vette uitkering , ja dan heb je tijd genoeg

  reageer
 • Jeroen

   

  Gemiddeld 20 miljoen bezoekers, en gok is hoeveel Nederlanders ooit op de floriade geweest zijn. Jij niet, anders had je niet zo een antwoord geschreven

  reageer
 • HFM

   

  Waarom alleen korting/spaaractiesinwoners Almere. De hele Flevopolder moet mee kunnen doen!

  reageer
 • Jos

   

  Als ik naar het (gekleurde) plaatje kijk dan noem ik het kaalslag of (op z'n Engels clearcutting) en dat voor een "groen" evenement. Hier krijgen we heel veel spijt van!

  reageer
 • qwerty

   

  tijd over zo te zien?

  reageer
 • Knor

   

  De meeste bezoekers komen uit Nederland, neem dan ook een Nederlandse naam!!!

  reageer
 • Ernest van der Linden

   

  Jammer, twee jaar bezig en nog weinig verder. Waarom kreeg Almere de Floriade ook al weer op basis van haar bidbook toegewezen? Het gaat om de mensen, ons dagelijks eten, duurzaamheid ook wanneer er straks 9 miljard mensen op onze wereld rondstappen. Sorry, mensen interesseren voor Almere lukt je niet door badinerend excuserend over plantjes te praten. Dat doe je door als Nederland in 2022 een serieuze bijdrage te leveren bij het oplossen van de wereld voedsel-problematiek. Dat kan door innovatie en het meehelpen in landen waar de voedselproductie te wensen overlaat door nieuwe technieken onder ander door de Universiteit van Wageningen aangereikt. En wat zo leuk is we helpen de economie van Almere, Flevoland en Nederland ook verder. Dat er toevallig dan wat architectuur overblijft dat geïntegreerd kan worden in een nieuw stadsdeel, prachtig! Dat verkleind het financiële risico. Maar zorg dan dit de internationale visite kaartjes zijn, toerisme waardig, uit die landen die serieus nadenken over het produceren van voedsel ook na 2022. Dan kunnen we vanzelf ook de andere mooie dingen van Almere en Flevoland laten zien en geven we Almere, maar ook Flevoland wat betreft de werkgelegenheid extra impulsen. Dit vraagt om omdenken en geen préoccupatie vanuit stadsuitbreiding, dat betekend echt nadenken over onze toekomst. En een spirit ala Eindhoven en Twente. Misschien ook eens kijken hoe men het in Milaan doet en daar landen aan de Floriade 2022 te binden. Door de Floriade ontstaat de kans om onze polders en steden met succes op de kaart te zetten, laten we dat dan ook goed doen. Het kwijtraken van focus bij onze doelstelling helpt ons alleen maar verder weg van het beoogde succes. Dus focus aub op innovatie in de problematiek rond de voedselvoorziening en duurzaamheid. Bijvoorbeeld: hoe houdt Bangladesh droge voeten en hoe kan zij voedselrijk produceren? Daar kunnen we knappe koppen voor inzetten, de stenen voor de groei van Almere volgen dan vanzelf. En onze landbouw kan hiervoor producten modificeren. En hou alsjeblieft de klok in de gaten, het is nog maar zeven jaar en dan moet iedereen klaar zijn. Inclusief het bedrijfsleven dat met nieuwe technologie, producten en diensten klaar moet staan en waarvoor investeerders moeten worden gevonden. Misschien toch nog even over de ondertitel nadenken. Hoe verkoop je "Living de good life" aan landen, waar ze nu en straks onvoldoende te eten hebben.

  reageer
 • gebrekaanvisie

   

  Hoorde ik de wethouder zeggen dat of het nu wel of geen wereldtentoonstelling is dat het niet belangrijk is maar wel dat Almere zich internationaal kan profileren. Wie zit er op Almere te wachten als je weet dat vele steden in de wereld al heel ver zijn in stedelijke ontwikkelingen en veel verder en veel groter zijn. ze trekken de tentoonstelling te breed waardoor het duidelijk is dat er een gebrek aan visie is. door het breed te trekken krijg je heel veel van helemaal niets.

  reageer
 • ron

   

  tjonge jongen als de titel het enige kritiekpunt is, is het dus een goed plan .... ;-) De praktijk is toch dat je de NL plus de Engesle titel gebruikt. probleem de wereld uit. mag ik ff vangen voor dit advies. Iedereen de 160 pagina's bijlage al gelezen ? NB ik ben blij met een eindelijk realistischer beeld op de campingdiscussie. want met die idiote arrogante houding van de laatste 3 maanden kom je natuurlijk niet veel verder.

  reageer
 • qwerty

   

  waarschijnlijk omdat het een internationale beurs is. Dan is Engels een gangbaarder taal dan Nederlands.

  reageer
 • LELY

   

  Waarom geen OER hollandse leus gekozen ? Welkom op de bloemen bodem der Zuiderzee !

  reageer
 • Living the good live

   

  Ik zou zeggen kom eens met een goed internationaal klinkend alternatief ( Ja internationaal want op die ruim 20 miljoen nederlands sprekende taalgenoten na verstaat niemand ons taaltje.) Kritiek is makkelijk een goed alternatief is beter. Ik zou zeggen neem de handschoen op.

  reageer
 • Jeroen

   

  Lijkt me vrij logisch, het is een Internationale beurs.

  reageer
 • mario withoud

   

  Of de Floriade inhoudsloos is, weet ik niet. Dat kan ik (nog) niet beoordelen. Maar wel weet ik dat ook ik het belachelijk vind dat er opnieuw voor Engels gekozen is. Waarom niet gewoon "Leef het goede leven"?

  reageer
 • Roel

   

  Uiteraard, geef er een Engelse naam aan. De inhoud(loosheid) mag je zeker zelf verzinnen/vertalen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert