Het grote zwarte Zwarte Pieten onderzoek

FLEVOLAND
In Flevoland blijven alle zwarte pieten zwart bij de intocht van Sinterklaas. Net als in de rest van bijna heel Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland in samenwerking met de NOS en alle andere regionale omroepen.

Sinterklaas wordt dit jaar wederom traditioneel gevierd. Van de ruim 200 intochten, wordt er slechts in 5 dorpen en steden iets aangepast. Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht plaatsvindt, maakte eerder deze maand bekend dat er naast Zwarte Pieten ook acht stroopwafel- en kaaspieten meelopen met een goudgele kleur. In Amsterdam is een deel van het Pietenkorps geschminkt met roetvegen. Utrecht wil het officieel niet zeggen, maar houdt de optie om gekleurde pieten in te zetten open. Aalten zet een blanke Piet in.

Ook Lelystad overwoog om regenboog pieten in te zetten bij de intocht. Maar door de commotie die er ontstond ging dit plan snel weer van tafel. Onder andere ondernemers dreigden met intrekken van hun subsidie voor de intocht.

Sinterklaascomités worden overstelpt met vragen vanuit lokale gemeenschappen over de kleur van hun zwarte pieten. Veel comités geven aan moe te worden van de discussie. Een aantal van de benaderde comités wilde bijvoorbeeld geen antwoord geven op de vraag of het uiterlijk van Piet zou veranderen. Zij vinden het ‘geen discussie’ of noemden de vraag ‘sensatie zoeken’.

Er zijn ook nog organisatiecomités die de lijn van de NTR en het Sinterklaasjournaal gaan volgen. Almere is één van deze plaatsen.
reacties (11)

 • HARMEN

   

  Ik word er doodmoe van dat zwarte pieten geklets , zwarte piet is nou eenmaal zwart stop ermee

  reageer
 • Reinhold

   

  Wat een gedoe, de pers moet eens stopen om steeds weer deze discussie te starten. Misschien dat deze stichtingen nog steeds teveel subsidies ontvangen om de directie te spekken. Ze moeten eens een nieuwe onderwerp zoeken.

  reageer
 • avd

   

  eindelijk duidelijkheid. klaar. als Flevonieuws nu alle berichten van de afgelopen weken bewaard en ze vanaf oktober 2015 weer op de site zet, hebben we ook geen discussie meer, want alles is dan al gezegd.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Inderdaad, het loopt uit de hand: degenen die iets op Zwarte Piet aan te merken hebben worden met de dood bedreigd. Tijd om Zwarte Piet af te schaffen.

  reageer
 • SintAlmere.com

   

  Belachelijke discussie. Pieten horen gewoon zwart te zijn!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Donnie

   

  Zwarte piet kan niet anders dan zwart zijn. En met roetvegen werkt niet. Dan gaan kinderen mensen die ze kennen ook herkennen. Dat is nou juist niet de bedoeling. Dus zwarte piet kan niet aangepast worden. Next!

  reageer
 • puet kierewiet

   

  ... laten rusten heb ik het over.... laten we niet vergeten dat het hier om een kinderfeest gaat! deze hele discussie gaat meer dan te ver! er worden mensen bedreigd!!

  reageer
 • geertje

   

  heel goed! het is ook een kwalijke zaak!.....haha maar zeg eerlijke wie wilt zwarte piet missen niemand. iedereen is met dit icoon opgegroeid! een voorbeeld voor vele

  reageer
 • .\/\/.

   

  "hou op over dit onderwetp" - denk je dat doodzwijgen helpt?

  reageer
 • Jan

   

  Tsja, als je zoveel mensen voor het hoofd stoot, kun je een reactie verwachten. Misschien tijd om maar eens op te houden met zeuren over iets wat nooit een probleem was. Lijkt mij nu een mooi gebaar naar alle goedbedoelende Nederlanders die een traditie van ons land willen bewaken en bewaren.

  reageer
 • truus

   

  jippie..!!! zwarte piet blijft zwart......fantasfisch. zwarte piet heeft deze onzin overwonnen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert