GGD Flevoland: "Leven op straat is eigen keuze"

ALMERE
De GGD Flevoland kan mensen niet dwingen om hulp te aanvaarden. Als je noodopvang weigert en op straat gaat leven, dan is dat een eigen keuze. Dat zegt directeur Cees Verdam.
De GGD Flevoland heeft de regie over de situatie van het Almeerse echtpaar dat zegt maanden in een bushokje te hebben gebivakkeerd. De zorgorganisatie kan om privacyredenen niet op individuele gevallen ingaan, maar reageert wel in algemene zin.

Volgens Verdam is het uitzonderlijk dat een echtpaar voor een leven op straat kiest. Er zijn in Flevoland zo'n 30 tot 40 individuen die noodopvang weigeren. Die mensen worden wel door de GGD in de gaten gehouden en op straat opgezocht.

Mensen kunnen tegen hun zin worden opgenomen als ze een gevaar voor zichzelf en/of hun omgeving zijn. De rechter moet daar dan toestemming voor geven.

reacties (38)

 • -Z-

   

  Triest zoals mijn medemensen hier reageren. Een tweede kans wordt niet gegund. Als mensen echt sociale wezens zouden zijn was dit voorkomen. Maar zoals reageerders hier al duidelijk maken: eerst ik, dan nog ik, en weer ik. Narcisme heet dat. Het narcisme van de mens is ook hier weer te lezen duidelijker dan enig sociaal aspect. Zowel bij de individuele mens als bij organisaties.

  reageer
 • Jordi

   

  Niemand weet wat de onderliggende gronden zijn, het wordt tijd dat het zg bushokjespaar eerlijk,echt en openbaar openheid van zaken geeft.Daar kunnen ze onmogelijk bezwaar tegen hebben gezien de publiciteit die de zg bushokjesact heeft opgeleverd. Dus bushokjespaar kom op met de onderliggende stukken. Het leven op straat is een eigen keuze dus wees dan ook niet zielig en zoek dan ook niet de publiciteit op, met onder andere als gevolg dat andere organisaties en mensen totaal onnodig in een kwaad daglicht worden gezet.

  reageer
 • ME

   

  Helemaal mee eens!

  reageer
 • ME

   

  Aan elk verhaal zitten 2 kanten lijkt me.

  reageer
 • Paul

   

  Wat een onzinnige reactie, er is in Nederland zoveel geregeld maar het is nooit genoeg en de vergelijking met asielzoekers slaat nergens op.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • John Rozendaal

   

  Als je goed heb geluisterd geen 18000 aan huurschuld totaal zo tussen 15 en 18 000 daar van is een stuk minder de huurschuld, vergeet niet dat een woningbouw, incasso en een deurwaarder de kosten ook nog eens opdrijven en de kosten bijna verdubbelen, dus zonder de extra kosten zou het iets meer dan de helft zijn (huurschuld en andere vaste lasten die je niet kan betalen als je geen inkomen hebt)

  reageer
 • John Rozendaal

   

  Hoe weet je dat zij het zelfde heeft? 2 reuma's, astma, trombose, suiker en een chronische blaasprobleem. Tevens de verlamming in de benen, dus hoe zeker weet je dat zij het zelfde heeft. Wekelijks controle van een arts en door de reuma die met slecht weer zeer zwaar is heel veel pijn waardoor er flink veel morfines nodig zijn. O ja ik zit onder de plak nou mooi niet want als het aan ons lag was ik niet nodig als mantelzorger en zocht ik gewoon als ieder ander werk en hoopte ik dat iemand mij met mijn leeftijd aan zou nemen.

  reageer
 • John Rozendaal

   

  In ons geval heeft de GGD in de volle drie maanden nooit ons opgezocht en heeft heeft hun eigen gestelde termijnen en doelen nooit gehaald. Echt geinventariseert bij ons wat de noden waren is ook nooit gedaan, ook al is er 1 keer echt een persoonlijk direct gesprek geweest. De heer Verdam zou maar eens mee moeten lopen met zijn onderdeel vangnet & advies om te kijken wat zij doen en hoe zij werken, daar wij ervaren hebben dat de organisaties naar elkaar de bal continu doorschoven.

  reageer
 • Johan

   

  Gelukkig zeg jij het wel. Jammer dat je weer iets roept zonder een oplossing te noemen. waarschijnlijk dezelfde partij gestemd als de partij die niets te zeggen heeft. Als Nederlands staatsburger moet je je aan de regels houden. Dat betekent dat als jij wat huurt, je dit netjes moet betalen. Doe je dit niet moet je niet klagen dat je eruit gezet wordt. Kan je dit ineens niet meer betalen? Prima, "dit kan gebeuren", maar klop dan aan bij de juiste instanties. Niemand hoeft op straat te leven. Deze mensen zochten de publiciteit op, en dan kan er net iets meer geregeld worden..opzich sneu, maar waar

  reageer
 • Bert

   

  En zo is dat!

  reageer
 • Freggel

   

  Ik denk er net zo over !! En stiekem denken dat wel meer mensen maar die hoor je het niet hard op zeggen

  reageer
 • zeker niet. de bijstand is een vangnet regeling. het probleem is als mensen stoppen met bedenken welk aandeel ze hadden in het probleem en wat ze ervan geleerd hebben . Maar nee het is vaak veel simpeler om met een afkeurend vingertje te wijzen naar instanties en de mensen die daar werken.

  reageer
 • Eddie

   

  Mevrouw is getroffen door een aantal ziektes. Laat mijn moeder nou exact hetzelfde hebben. En weet je wat helemaal 'apart' is? Ze werkt gewoon! Die vrouw is geestelijk niet in orde. Dat dient aangepakt te worden. De man, tsja, die zit onder de plak. Voor hem heb ik nog hoop haha.

  reageer
 • Gerten

   

  Dus de hele sociale dienst maar afschaffen?

  reageer
 • Hoe kunnen mensen 18000 euro huurschuld krijgen? Gemiddeld huurhuis is ruim genomen 600 per maand. 18000:600= 30 maanden......Dus deze mensen mochten wel 30 maanden gratis wonen? Dan heb je het dus 30 maanden goedgevonden.......schandalig! Meteen actie lijkt me! Nu komen ze er moeilijk uit....dus stelen en geld verdienen in criminaliteit.......

  reageer
 • nnn

   

  nou dan ga jij die mega dure plaats voor mijnheer betalen .nee dan ga je weer janken

  reageer
 • Truus

   

  En wie zegt dat daar de waarheid gesproken werd. Als mensen willen dan krijgen ze heus wel hulp, maar dan moet je wel zelf willen want hulp komt niet automatisch naar jou toe. Wanneer je direct aan de bel trekt omdat er problemen aan zitten te komen dan had het zo ver niet hoeven komen. Het is wel erg makkelijk om de sculd bij gemeente en andere instanties te leggen onder het mom van Kan Ik Er Wat Aan Doen?

  reageer
 • Joop

   

  Hoe kom je aan 18000 euro aan huurschuld? Verkeerde keuzes gemaakt waarschijnlijk en dan gek vinden dat je uit huis bent gezet!

  reageer
 • En als er straks weer hoge criminaliteit is omdat daklozen niets te besteden hebben? Hoe moeten deze mensen leven zonder geld? Daar heeft GGD ook rekening mee gehouden...? of komt dat uit een ander potje?

  reageer
 • Peter

   

  niet geloven wat ze op tv hebben verkondigd. Deze vork zit heel anders in de steel ga maar eens met oud buurtjes van dit stel praten. Geen medelijden mee.

  reageer
 • Ab

   

  Haha, eigen keus. Niet dus, zeker geen rtl late night gezien. Dit is gewoon mooi weer praat.

  reageer
 • dave

   

  de vraag is waarom bwtaalde je jouw huir niet? wwb en al die toeslagen hadden genoeg moeten zijn.... maar nee. je verantwoordelijkheid nemen! zeggen dat jij er een potje van gemaakt hebt en knokken om er bovenop te komen. Zeker als je kinderen hebt ipv. wijzen naar de wbv soc. dienst oid. Natuurlijk mag je je niet inschrijven op een postasres. Welk gezin woont nu FEITELIJK in een brievenbus? inschrijven op het adres waar je het meeste zit en je hebt recht...... dat je dat eigenlijk niet wil omdat je dan bv. bij je versiene verdienende partner zit snap ik wel. maar snap jij mij ook dat ik niet wil betalen omdat jij je huur niet betaald of erger wenst te frauderen?

  reageer
 • dave

   

  de vraag is waarom bwtaalde je jouw huir niet? wwb en al die toeslagen hadden genoeg moeten zijn.... maar nee. je verantwoordelijkheid nemen! zeggen dat jij er een potje van gemaakt hebt en knokken om er bovenop te komen. Zeker als je kinderen hebt ipv. wijzen naar de wbv soc. dienst oid. Natuurlijk mag je je niet inschrijven op een postasres. Welk gezin woont nu FEITELIJK in een brievenbus? inschrijven op het adres waar je het meeste zit en je hebt recht...... dat je dat eigenlijk niet wil omdat je dan bv. bij je versiene verdienende partner zit snap ik wel. maar snap jij mij ook dat ik niet wil betalen omdat jij je huur niet betaald of erger wenst te frauderen?

  reageer
 • Roel

   

  Juist Bart! Ik verbaasde me er ook ooit over dat mijn ouders niet meer bij elkaar konden blijven wonen tot het moment dat mij werd voorgerekend wat een extra plaats in een verzorgingshuis kost (en dus de gemeenschap).

  reageer
 • Wim

   

  Dat is appels met peren vergelijken. Hoor wat je graag wil horen.

  reageer
 • cin

   

  Verantwoordelijkheid zijn voor jezelf Begint toch echt bij jezelf Als je verkeerde keuzes maakt kan je toch niet verwachten dat andere (instanties) maar even voor jou gaan zorgen. Moeten het echt allemaal zelf oplossen Hoe moeilijk ook!!

  reageer
 • Jay

   

  Sommige mensen gooien gewoon hun kont tegen de krib en weigeren een normaal, fatsoenlijk leven te leiden. Liever een nog grotere tv op afbetaling dan de huur op tijd betalen. En het is een bekend gegeven dat hoe meer schulden iemand heeft, hoe makkelijker zo iemand nog meer schulden maakt. De grote hoop ellende is toch al niet meer te overzien. Sorry hoor, dat gepamper komt me mijn strot uit. Begrijp best dat er een paar echt reddeloze gevallen zijn maar de meesten willen gewoon niet anders.

  reageer
 • nnn

   

  deze reaktie gaat me te ver .er zijn medische redenen waarom mensen niet bij elkaar kunnen blijven . een redelijk gezonde man mag toch geen hele dure plaats in een verzorgingshuis innemem .kom op zeg

  reageer
 • joep

   

  Andreas,je snapt er helemaal niets van. Dit soort volk wil zelf niet. GGD heeft er alles aan gedaan om ze tegemoet te komen, Schuiven de verantwoordelijkheid af op de gemeente. Je hebt ook zelf je verantwoordelijkheid te nemen

  reageer
 • Bart

   

  Nee, die mensen moeten inzien dat aangeboden hulp een geschenk is. Het wordt ze gegeven. Dat instanties je leven niet ideaal kunnen maken is erg jammer, maar toch kan je dankbaar zijn voor het bestaan van deze instanties.

  reageer
 • KC

   

  Wat gebeurd er met iemand die buiten zijn of haar schuld dakloos wordt? Kiest hij of zij dan bewust een keuze gemaakt voor de straat? Dit zijn waanzinnige opmerkingen. Ik hoop dat hij nooit dakloos wordt!

  reageer
 • fred

   

  onzin. die 2 mensen hebben ook zelf keuzes gemaakt. je kunt niemand verplichten hulp aan te nemen, maar andersom ook niet.

  reageer
 • IK

   

  Zou je moeten schamen dat je in dit land als hulpbehoevend echtpaar niet bij elkaar kan blijven wonen in plaats van je weer te verschuilen achter regels!!

  reageer
 • exalmeerder

   

  Hoezo eigen keus ze werden uit elkaar getrokken op hun oude dag de eerste de beste asielzoeker mag de hele familie over laten komen onder het mom van gezinshereniging bah wat een ziek land toch Almere houd van je

  reageer
 • Joke

   

  Godzijdank hebben we jou nog.

  reageer
 • nol

   

  Vind ik ook...

  reageer
 • Ca

   

  Wat een onzin. Als je je huur niet meer kan betalen, wordt je uitgezet. Je hebt dan geen adres meer en krijgt geen uitkering meer. Een postbus mag niet. Dus onder de brug dan maar. Het is mij overkomen met 3 kleine kinderen

  reageer
 • andreas

   

  u had deze 2 mensen bij elkaar moeten houd nu deze reactie schuif het maar af sorry hoor geen gevoel bij de ggd

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert